Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 21 апреля 2024, вопрос №106315 250₴

Виїзд за кордон чоловіків по запрошенню

Доброго дня. Мій знайомий в Нью-Йорку організовує благодійний захід-концерт на підтримку України та збір коштів на армію. Він попросив мене виступити на цьому заході представивши нашу країну та виконавши номер. Чи я можу отримати дозвіл на виїзд на цей захід у міністерства культури і які документи потрібні для цього типу запрошення організатора чи щось інше? Дякую!

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Питання виїзду врегульовано Правилами перетинання державного кордону громадянами України.

    Міністерство може надавати митцям, творцям, художникам, артистам, музикантам й журналістам листи сприяння щодо перетину кордону, якщо вони належать до сфери культури та інформації і мають за мету виїзду захист і популяризацію інтересів України на міжнародній арені, з обов’язковим поверненням у країну.

    Проте це можливо лише за наявності військово-облікових документів.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що тепер для виїзду за кордон діячі культури мають підтверджувати наявність військового обліку в організації, контракти, а після повернення надавати звіт. Про це глава Мінкульту повідомив в ефірі телемарафону.

    За словами Ткаченка, відомcтво розробило зміни до порядку виїзду артистів, художників і журналістів, де є кілька ключових моментів.

    Охочі виїхати з України мають надати:

    • підтвердження, що в їхніх організаціях проводять військовий облік;

    • контракти, де сказано, для чого вони їдуть;

    • звіти за підсумками поїздки;

    Міністр зазначив, що якщо поїздка передбачає промоцію країни чи збір коштів, то згодом має бути надано звіт, так само як і в разі дипломатичних візитів.

    Виїзд можуть дозволити лише на 60 днів.

    Для оперативної комунікації із громадянами у Міністерстві культури та інформаційної політики працює телефонна «гаряча лінія» за номером телефону: (044) 235-21-80.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Доброго дня. Мій знайомий в Нью-Йорку організовує благодійний захід-концерт на підтримку України та збір коштів на армію. Він попросив мене виступити на цьому заході представивши нашу країну та виконавши номер. Чи я можу отримати дозвіл на виїзд на цей захід у міністерства культури і які документи потрібні для цього типу запрошення організатора чи щось інше? Дякую!

    Теоретично можна спробувати, але думаю просто так не вийде.

    Зокрема МКІП на своєму телеграм-каналі повідомляє, що:

    "...Під час воєнного стану та оголошення мобілізації заборонено виїзд з країни чоловіків, громадян України призовного віку. Це визначено законодавством. Міністерство культури та інформаційної політики може надавати митцям, творцям, художникам, артистам, музикантам й журналістам листи сприяння щодо перетину кордону, якщо вони належать до сфери культури й інформації й мають за мету виїзду захист і популяризацію інтересів держави України на міжнародній арені, з обов’язковим поверненням у країну.Наголошуємо, що сприяння МКІП у перетині державного кордону можливе лише за наявності відповідних документів, зокрема військово-облікових.З метою запобігання випадкам зі зловживанням, таких, наприклад, як з Андрієм Щегелем та режисером Тарасом Голубковим, МКІП разом з правоохоронними органами було змушене ініціювати посилення вимог для виїзду за кордон чоловіків призовного віку. Єдиним додатковим документом до попереднього переліку обов'язкових документів, які потрібно надати МКІП для підготовки листа сприяння щодо перетину кордону, стала вимога пред'явити військово-облікові документи. Ці документи мають бути у кожного чоловіка призовного віку згідно з законом, а їх відсутність — є порушенням українського законодавства..."

    Тому Ви можете спробувати звернутися до Міністерства культури та інформаційної політики, але чи вдасться оформити позитивну відповідь - сказати складно.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Міністерство культури та інформаційної політики офіційно підтвердило посилення правил виїзду за кордон для чоловіків-артистів. Про це йдеться в заяві відомства:

    "МКІП може надавати митцям, творцям, художникам, артистам, музикантам й журналістам листи сприяння щодо перетину кордону, якщо вони належать до сфери культури та інформації і мають за мету виїзду захист і популяризацію інтересів України на міжнародній арені, з обов’язковим поверненням у країну», – зазначили в Мінкульті".

    Як ідеться у заяві, відомство може сприяти у виїзді за кордон лише тим митцям, які мають на руках військово-облікові документи.

    Отже, для перетину кордону на підставі виїзду на гастролі Вам потрібно:

    надати підтвердження про військовий огляд в їх організаціях;надати контракти, які підтверджують мету виїзду;якщо виїзд здійснювався з метою промоції країни чи збору коштів, то потрібно буде по приїзді надати звіт;поїздка не може тривати більше 60-ти днів.

    В будь якому разі надання дозволів на виїзд за кордон артистів для проведення концертів на запрощення чи гастролей в інших країнах відбувається в індівідуальному порядку, який залежить від рішення МКІП. Про це ставиться довідома дердавна прикордонна служба та інші зацікавлені відомства.

    Отже, прямо і повно це питання законодавством не врегульовано.

    Я би також порекомендував би Вам звернутись для отримання інформації з цього приводу до своїх колег артистів, які вже мали такий досвід виїзду за кордон. Хоча, по великому рахунку, на мою думку, цим питанням повинно від початку і до кінця обійматись саме МКІП. Це їх робота.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Чоловіки 18-60 років виїзжають за кордон при наявності підстав передбачених Правилами перетинання державного кордону громадянами України, у більш зручному виді вони зазначені на офіційному сайті ДПСУ https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Окремого пункту щодо виїзду діячів культури там немає. За 2024 рік інформації МКІП роз'яснення не давав.

    Раджу з офіційним листом звернутися до МКІП https://mcip.gov.ua/poriadok-zvernennia-hromadian-... та Державної прикордонної служби https://dpsu.gov.ua/ua/elektronne-zvernennya/

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України