Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 24 апреля 2024, вопрос №106565 250₴

Відстрочка батьку 3х дітей

Добрий день.
Я у шлюбі і від дружини в мене 2є неповнолітніх дітей.

Зараз в мене народилась 3я дитина поза шлюбом, від іншої жінки.
В свідоцтві про народження я записаний батьком (визнання батьківста).

Чи маю я право на відстрочку, надавши 3 свідоцтва про народження дітей?

Ответы юристов (9)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ви маєте право на відстрочку.

    Ваша підстава

    Право на відстрочку мають жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці.

    Як на мене свідоцтв достатньо.

    • Олександр Клиент 11 дней назад

      Дякую. А чи можуть(мають право) в ТЦК попросити ще якісь докази щодо утримання 3ї дитини поза шлюбом? Якщо її мати не має до мене претензій і щодо утримання цієї дитини ми домовились між собою устно. На аліменти вона не збирається подавати, та і дитина щойно народилась.

      • Богун Сергій Павлович

        Уже Вам написав..

    Богун Сергій Павлович

    В доповнення до моєї попередньої відповіді.

    Додатково раджу отримати від матері позашлюбної дитини заяву про відсутність заборгованості зі сплати аліментів. Її необхідно посвідчити нотаріально.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так ви будете мати право на відстрочку, якщо доведете що ви отримуєте третю дитину. Для цього потрібно, що було рішення суду про сплату аліментів.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про шлюб

    Свідоцтво про народження 3х дітей.

    Рішення суду про сплату аліментів.

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас.

    Тому , мати не шлюбної дитини не хай подає на вас позов до суду, про стягнення аліментів.

    Можна спробувати зробити, ще нотаріально завірений договір про утримання дитини. ( Але, всежтакт рекомендую рішення суду) У ТЦК такі договори зазвичай не беруть до уваги.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності 18 травня, Ваша підстава для відстрочки буде виглядає наступним чином:

    "3) жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці;".

    Згідно із статтею 180 Сімейного кодексу України:

    "Обов'язок батьків утримувати дитину

    1. Батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття".

    Отже, оскільки Ви є батьком трьох дітей, які знаходяться на Вашому утриманні Ви маєте право на відстрочку. Проте, для того Вам необхідно підтвердити, що Ви утримуєте третю дитину, яка народилася поза шлюбом. Ви можете укласти з матір'ю дитини відповідну угоду про утримання дитини, а матір в свою чергу підтвердити, що Ви немаєте заборгованності. Або ж мати дитини може подати на аліменти у судовому порядку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ви матимете право на відстрочку. Але Вам потрібно надати докази утримання дитини, яка народжена поза шлюбом.

    Згідно законопроєкту 10449 (який набуде чинності в травні) нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядає так:

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    3) жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці.

    Щодо дитини, яка народжена поза шлюбом, Ви потрібно уклати з матір'ю дитини нотаріальний договір про сплату аліментів. Інший варіант - мати дитини може подати заяву до суду про стягнення аліментів. Самий крайній варіант - це визнати факт утримання трьох дітей у судовому порядку

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно підготувати:

    1. Заяву про відстрочку,

    2. Військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    3. Свідоцтва про народження трьох дітей

    4. Свідоцтво про шлюб

    5. Нотаріальний договір з матір'ю дитини про сплату аліментів та про відсутність заборгованості АБО судове рішення про стягнення з Вас аліментів та довідка з виконавчої служби про відсутність заборгованості АБО судове рішення про встановлення факту утримання трьох дітей

    6. Ваш паспорт та ІПН

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Якщо Вам по надуманим причинам будуть відмовляти у оформленні відстрочки та вручати повістку на відправку - Ви можете від неї відмовитись та вимагати Акт відмови, де зазначити, що маєте право на відстрочку та не підлягаєте мобілізації.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, пане ОЛЕКСАНДР!

    Так, Ви матимете право на відстрочку як батько трьох дітей.

    ВІдповідно до пункту 3 частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (в редакції, що набуде чинності з 18 травня 2024 року), не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці;

    Однак, виникне питання, що у дітей різні матері, тому із досвіду подібних кейсів - для гарантованого отримання відстрочки в ТЦК Вам бажано мати такі документи:

    1. Свідоцтво про шлюб з дружиною де є двоє дітей та витяг (довідку) з ДРАЦС, що шлюб не скасовано та Ви не розлучені.

    2. Свідоцтва про народження усіх трьох дітей.

    3. Нотаріальний договір про участь у вихованні дитини, укладений з матір"ю дитини з якою Ви не у шлюбі.

    4. Нотаріальна заява - підтвердження від матері дитини з якою не у шлюбі, що станом на момент підписання заборгованості по аліментам у Вас немає і претензії до Вас щодо участі у вихованні дитини у неї відсутні.

    5. Ваші особисті документи для оновлення данних в Реєстрі військовозобов"язаних (паспорт, код, документи про освіту, роботу тощо).

    Принаймні такі документи вимагали ТЦК при оформленні права на відстрочку за минулого правового регулювання, яке в принципі нічим не відрізняється від існувавшого до змін у законодавстві.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Я у шлюбі і від дружини в мене 2є неповнолітніх дітей.Зараз в мене народилась 3я дитина поза шлюбом, від іншої жінки.В свідоцтві про народження я записаний батьком (визнання батьківста).Чи маю я право на відстрочку, надавши 3 свідоцтва про народження дітей?

    Так, Ви матимете право на відстрочку від мобілізації як батько 3-х дітей, але ключовим є доведення факту утримання дітей. Щодо доведення утримання 2-х дітей, які як я розумію проживають з Вами, це не буде проблема (свідоцтво про шлюб, документи про спільне проживання).

    Але от щодо дитини, з якою Ви фактично не проживаєте, знадобляться договір з матір'ю дитини про виховання дитини, а також (бажано) її нотаріальна заява про те, що претензій до Вас по утриманню дитини немає.

    За таких обставин, право оформити відстрочку виглядає як цілком реальне.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України