Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 25 апреля 2024, вопрос №106665 240₴

Рішення ВЛК в посвідченні

Доброго дня. В 2022р. пройшов комісію при Оболонському РТЦКта СП у м.Києві.
В отриманому Тимчасовому посвідченні військовозобов'язаного, Пункт 7, написано слідуюче:
23,06,2022 року при Оболонському РТЦКтаСП у м.Києві визнаний придатним до військової служби гр.2 ст.39-б;
64-в;61-в наказ МОУ №402-200.
В п.9 написано: підлягає переосвідченню 24,06,2027р

Зараз подивившись наказ №402, я розумію що повинна була бути запис про обмежену придатність. Або Оболонський РТЦК помилився, або зробив це навмисно. Скоро вступлять в дію зміни до законодавства і різниця трохи є між придатним і обмежено придатним. Як можливо виправити цю запис в моєму посвідченні, на обмежено придатний, чи придатний до служби гр.2 це і є обмежено придатний? Дякую.

Ответы юристов (7)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ви повинні виходити з Довідки ВЛК.

    Якщо записи тотожні - Вам необхідно оскаржити рішення ВЛК. Однак на сьогодні строки на оскарження вже пройшли. Якщо ні - звертайтесь до ТЦКСП з заявою про виправлення запису.

    Проаналізуйте рішення ВЛК від 2022р.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так дійсно відповідно до ст.39б з другою стадією гіпертонії це обмежена придатність. Скоріше за все зробили навмисно. Враховуючи зміни, що до виключення поняття обмежено придатні, ви все одно буде те визначені придатним до військової служби. Тому на мою думку не має сенсу щось робити, бо це може тільки пришвидшити вашу мобілізацію.

    У будь якому випадку проходження ВЛК кожні 12 місяців, тому у наступний раз будьте уважні, зрівнюйте висновок ВЛК до наказу 402.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Який запис присутній у Вашій довідці ВЛК? Якщо він саме такий, як і у ТП, то це не провина ТЦК, а невірне рішення ВЛК.

    Якщо це так, на жаль, виправити цей запис у тимчасовому посвідченні Ви не зможете, тому, єдиний шлях - це оскаржити рішення ВЛК, яка зробила невірний висновок щодо Вашої придатності.

    Проте, з іншого боку вже пройшло майже два роки з дня проходження Вами ВЛК.

    Відповідно до глави 3 розділу І Наказу МОУ №402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», яка регулює порядок подання та розгляду звернень штатними ВЛК:

    «3.1. Вимоги до звернення військовослужбовців та інших осіб, указаних у пункті 1.2 глави 1 розділу I цього Положення, їх права, порядок та строки розгляду пропозицій, заяв та скарг, а також обов’язки штатних ВЛК щодо розгляду звернень регулюються Законом України «Про звернення громадян», Інструкцією про організацію розгляду звернень та проведення особистого прийому громадян у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України, затвердженою наказом Міністерства оборони України від 28 грудня 2016 року № 735, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 23 січня 2017 року за № 94/29962.

    3.2. Скарги до штатних ВЛК подаються в строк, визначений Законом України «Про звернення громадян».

    3.3. Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови позаштатних ВЛК подаються до штатних ВЛК згідно з адміністративно-територіальними зонами відповідальності, наведеними у додатку 2 до наказу Міністерства оборони України від 16 листопада 2016 року № 608 «Про затвердження адміністративно-територіальних зон відповідальності закладів охорони здоров’я Збройних Сил України за організацію медичного забезпечення».

    Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови ВЛК районних (міських) ТЦК та СП подаються за підпорядкованістю до ВЛК Київського міського ТЦК та СП, Севастопольського міського ТЦК та СП, обласних ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим.

    Дії (бездіяльність), рішення, постанови, прийняті ВЛК обласних (Київського міського, Севастопольського міського) ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим, оскаржуються в штатних ВЛК.

    Дії (бездіяльність), рішення, прийняті за результатами розгляду звернень ВЛК регіону, оскаржуються в ЦВЛК.

    3.4. У разі визнання штатною ВЛК заяви чи скарги щодо перегляду (скасування) постанови ВЛК обґрунтованою, ВЛК штатної ВЛК переглядає оскаржувану постанову ВЛК або приймає рішення про направлення на повторний (контрольний) медичний огляд.

    {Розділ I доповнено новою главою згідно з Наказом Міністерства оборони № 490 від 18.08.2023}».

    Не бачу сенсу зараз займатись цим питанням, а раджу вже дочекатись набрання чинності нового закону 04.05.2023 року та перепройти ВЛК, якщо отримаєте повістку (довідка ВЛК у воєнний час дійсна протягом року). Отже, коли відбудуться зміни до Розкладу хвороб (навіть на умови оскарження ВЛК та визнання Вас обмежено придатним) Вам все одно прийдеться проходити ВЛК і так само ступінь Вашої придатності змінеться на "придатний" або "непридатний". За якими критеріями все це буде відбуватись станом на зараз невідомо.

    Щодо графи ІІ, то за цією графою визначають придатність у воєнний час й вона не означає, що Ви обмежено придатний.

    Отже, ще раз хочу підкреслити, що оскарження ВЛК Вам нічого не дасть, оскільки статусу "обмежено придатний! більше не буде.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Андрій Клиент 9 дней назад

      Довідку влк взагалі не бачив і не видавали. Зрозумів, треба ждати змін до приказу.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Довідку ВЛК повинні були видати. І, так, я би радив Вам дочекатись нового Розкладу хвороб і вже потім, за потреби, йти до ТЦК та проходити ВЛК. Оскільки, навіть, якщо Ви зараз оскаржите ВЛК і отримаєте висновок обмежено придатний, Вам все одно прийдеться перепроходити ВЛК, й Ви не залишитесь у даному статусі, оскільки останній вже буде виключений з Розкладу хвороб.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Стаття 39 "б" Розкладу хвороб наказу МОУ 402 передбачає непридатність до військової служби або обмежену придатність (визначається індивідуально).

    Тому у Вашому випадку це або неправильна постанова ВЛК, або протиправні дії працівників ТЦК.

    Згідно пункту 3.8. Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України Постанова ВЛК ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби, прийнята в облікових цілях, дійсна протягом п’яти років з дня закінчення медичного огляду. Якщо в стані здоров’я військовозобов’язаного, незалежно від строку, за його заявою або висновками лікарів закладу охорони здоров’я виникли зміни, то за направленням начальника ТЦК та СП проводиться повторний медичний огляд з метою визначення ступеня придатності до військової служби.

    Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період оформлюється довідкою ВЛК (додаток 4 до цього Положення) у двох примірниках, яка дійсна протягом одного року з дня медичного огляду. Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про тимчасову непридатність або непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку підлягає затвердженню штатною ВЛК. Копія довідки видається особі, яка пройшла медичний огляд.

    Тому, Ви можете подати заяву до ТЦК про повторне проходження ВЛК у зв'язку з погіршенням стану здоров'я.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Дійсно, запису про обмежену придатність при застосуванні статті 39б бути не могло. Давайте так, якщо помилка лише в діях ТЦК та СП, і Ви дійсно мали гіперточнічну хворобу II стадії, тоді треба це питання вирішувати. Але якщо вони помилилися в пункті статті і мали зазначити стаття 39в (гіперточна хвороба I стадії), раджу питання лишити. Наразі ГХ I стадії - це придатний до військової служби.

    Так чи інакше, але результати даної ВЛК вже оскаржити не вдасться, оскільки вони по суті втратили чинність. Можливо лише пройти нову ВЛК та отримати відповідне заключення. Чи є в тому сенс? Якщо у Вас є ГХ II стадії, то так, треба проходити прямо найближчим часом до нового Розкладу хвороб. Якщо ні, на жаль, але нічого не зробиш.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України