Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 25 апреля 2024, вопрос №106750

Штрих код для виключеного з військового обліку

Доброго вечора юристи, допоможіть розібратись із ситуацією
Виключений з обліку в 2015 році .Нещодавно, близько 2-3 тижнів сходив в ТЦК, де поставили правильну відмітку - саме "виключений з в/о, згідно статті 37 п.6 пп.3", мокра печать від ТЦК, виключений за наказом 402.

Перед цим зателефонував в гарячу лінію прикордонної служби, чітко перепитав перелік документів для перетину кордону (про штрих код там взагалі нічого не говорили, навіть не упом'янули). З цим переліком, я спокійно поїхав до пункту пропуску, взяв ще про всяк випадок посвідчення УБД.Прикордонники спочатку хотіли "причепитись", що комісований в 2015 - це типу давній висновок, можливо ви його "купили", потрібно заново проходити ВЛК, але потім почитали що у висновку зазначено що був в полоні, приймав участь в бойових діях - і наявні відповідні відмітки у військовому квитку про участь в бойових діях та оригінал убд їх скажімо заспокоїли.
Однак не випустили мене, що немає якогось штрих коду. Що за штрих код, я гадки не маю - говорив що зателефонуйте в моє ТЦК, я дійсно там нещодавно був, навіть нехай дату в журналі відвідувань звіряться - там все сходиться. Але характерами не зійшлись - в них свої вимоги якісь про цей штрих код, хоча я на офіційному сайті я ще при них показував, що ніяких штрих кодів не потребується, або нехай вже оновлюють свій сайт + законодавчо це питання врегулюють. Ладно, зараз складна ситуація в країні, у всіх проблеми, у прикордонників свої обов'язки, у мене свої - не став я конфліктувати, і поїхав додому.
Приїхав до свого ТЦК, пояснив свою ситуацію - вони лише розвели плечима, адже чітко пояснили - штрих коди вносяться до військовозобов'язаних, резервістів і т.д, а я до цієї категорії не відношусь, мене по суті там "не існує".
Отже, хто з нас трьох в друнях опинився?)) - як діяти в цій ситуації? Ставати заново на облік і проходити перекомісію? Все таки шкода, що у свій час не оформив інвалідність, можливо цього питання і не було б. Чи наполягати в ТЦК про штрих код?

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олексію!

    Станом на зараз це типова практика прикордонників й Ваш випадок не єдиний, хоча, як Ви і зазначили у своєму питанні, нормативно правовими актами не визначено, що електроний код повинен бути у військово-обліковому документі для перетину кордону, так само й не визначено, що Ви в обов'язковому порядку повинні прийти до ТЦК та вклеїти відповідний код.

    Також Вам вірно відповіли й в ТЦК, оскільки - це Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Ви ж не віднесені до даної категорії громадян, оскільки вже є невійськовозобов'язанним.

    Отже, "в дурнях", як Ви кажете, опинились Ви, оскільки у так званій системі "Оберіг" повинні зберігатись дані щодо переліку осіб, визначенних вище.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олексій Клиент 9 дней назад

      Зрозуміло що я)) Два підрозділи мене відфутболили, обидві категорії праві по своєму, а я залишився без завершеної мною мети.Однак, що порадите? Відкласти поїзду, це зрозуміло, бо про штрих код будуть все частіше питати, раз вони вже задіяні (хоч неофіційно).Чекати вступ в силу нового закону про мобілізацію - можливо після цього якісь роз'яснення будуть саме в моєму випадку? (припускаю, що щось з електронним реєстром пов'язане). Чи пробувати в інші пропускні пункти їхати (знову ж таки це все кошти), з Київської обл діставатись туди-сюди не камільфо, і час і гроші

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Пораджу все ж таки звернутись до ТЦК із письмовою заявою про вклеювання він коду у Ваш ВОД. Саме відповідь останніх про неможливість цього, оскільки Ви виключені з обліку й буде Вашим штрих-кодом на кордоні. Як варіант...Бо новий закон не оговорює питання з приводу проставлення він коду у військово-облікових документах, він зазначає, що військовозобов'язані, які перебувають на обліку повинні оновити дані, проте це Вас знову ж таки не стосується.

        • Олексій Клиент 9 дней назад

          Також думаю за цей варіант. Адже, якщо почали обговорювати неофіційно про ці Він коди, то рано чи пізно за 1 день зроблять їх в якості нормативу, і як наслідок, це буде щось схоже як черги на отримання паспортів за кордоном. З іншої сторони, чому просто по коду самого ВОД не зробити дані належним чином (код, той як на паспорті старого зразка, проколотий отворами), це ж додаткова трата часу, нервів з цими штрих кодами. - Що ж, їм видніше, можливо я в цьому питанні не компетентний.

          Дякую Вам за відповідь, та терпіння. Гарного Вам вечора, бережіть себе.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу, Олексію! Навзаєм! Вдачі Вам! Стикався з таким з приводу виїзду строковіків за кордон, коли в них вимагали довідку про відстрочку (так як вони призовники, а не військовозобов'язані, то звісно таку довідку ТЦК не мав змоги видати), тому писали відповідні заяви і вдало перетинали кордон з відповідями від ТЦК. Можливо це спрацює й у Вашому випадку.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України