Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 29 апреля 2024, вопрос №107071

Проходження військової служби в 24

Мені 24 повних роки, працюю на посаді асистента кафедри на повну ставку. Ступеня не маю звісно. Чи можуть мене вже направляти на проходження базової військової служби після оновлення даних чи вона також починається з вересня 2025?
Чи зможу я поступити на аспірантуру та вчитись чи можуть і витягнути з навчання для проходження служби?

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Валерію!

    З вересня 2025 року впроваджується лише базова військова підготовка.

    Як буде відбуватись з направленням на базову військову службу, поки що невідомо.

    Відстрочку від базової військової служби студенти мають лише до 24 років. Отже, за умови того, що Вам вже 24 роки, навіть навчаючись у аспірантурі, Вас можуть направити на проходження БВС, оскільки Ви вже не маєте права на відстрочку від останньої. Також Ви не можете вибрати рік проходження БВС.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку»:

    У Законі України "Про військовий обов’язок і військову службу" (Відомості Верховної Ради України, 2006 р., № 38, ст. 324 із наступними змінами):

    12) статтю 15 викласти в такій редакції:

    "Стаття 15. Направлення громадян України для проходження базової військової служби.

    1. Для проходження базової військової служби направляються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі (жіночої статі - добровільно), яким до дня відправлення на базову військову службу виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 25-річного віку.

    Зазначені громадяни України можуть один раз обрати рік проходження базової військової служби до досягнення ними 24-річного віку.

    4. Організація направлення громадян України для проходження базової військової служби здійснюється районними державними адміністраціями (виконавчими органами міських рад) у взаємодії з відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки та органами місцевого самоврядування.

    5. Порядок організації підготовки та направлення громадян України для проходження базової військової служби визначається цим Законом та нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України.

    6. Строки направлення та чисельність громадян України, які направляються на базову військову службу, а також обсяги видатків для забезпечення направлення на базову військову службу, визначаються Кабінетом Міністрів України.

    14) статтю 17 викласти в такій редакції:

    "Стаття 17. Відстрочка від направлення для проходження базової військової служби.

    1. Відстрочка від направлення для проходження базової військової служби надається призовникам, які:

    визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я;

    навчаються у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, вищої духовної освіти за денною або дуальною формою здобуття освіти, в інтернатурі або докторантурі (зазначена відстрочка надається до досягнення особою 24-річного віку);

    обрали відповідний рік, в якому бажають пройти базову військову підготовку;

    мають право на звільнення з військової служби через сімейні обставини або з інших поважних причин, перелік яких визначається частиною дванадцятою статті 26 цього Закону.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України