Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 30 апреля 2024, вопрос №107149 240₴

Доверенность за рубежом.

Добрый день. Подскажите, пожалуйста, порядок оформления доверенности на распоряжение недвижимостью у зарубежного нотариуса. Доверитель находится за рубежом, консульство недоступно. Доверенное лицо имеет возможность приехать в Украину. Какой порядок действий и какие документы нужны и как будет выглядеть доверенность?

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Єгоре!

    Громадяни України, які тимчасово перебувають за кордоном, можуть оформити довіреність на особу, яка буде мати право розпоряджатися майном або представляти Ваші інтереси в Україні. Для оформлення довіреності існують два основних варіанти:

    1. Звернення до закордонної дипломатичної установи України, такої як Консульство України або інші відділи дипломатичної служби в інших країнах.

    2. Звернення до місцевого іноземного нотаріуса у країні, де ви перебуваєте.

    Якщо Ви оформлюєте довіреність у місцевого нотаріуса, то існує два варіанти такого оформлення:

    1. Засвідчення підпису під текстом документа:

    За першим варіантом нотаріус може засвідчити лише підпис під текстом документа, оскільки зміст довіреності написаний українською мовою.

    Необхідно буде підтвердити правочинність іноземного нотаріуса апостилем. "Апостиль" - це штамп, яким засвідчуються офіційні документи для використання в іноземних країнах, що приєдналися до Конвенції про скасування вимоги легалізації документів https://mfa.gov.ua/consul/forua/legalization/apostille.

    Цей штамп дозволяє визнавати іноземні документи в Україні та українські документи за кордоном.

    2. Складання тексту довіреності мовою країни Вашого перебування:

    За другим варіантом можна скласти текст довіреності іноземною мовою та засвідчити його у нотаріуса. В Україні залишиться тільки нотарільно перекласти довіреність. Для отримання докладної інформації з цього питання, слід звертатися до нотаріуса та враховувати вимоги, що стосуються складання іноземних текстів, та проконсультуватися з нотаріусом в Україні.

    1. Вам необхідно скласти проект документу довіреності.
    2. Перекласти документ самостійно, якщо вам дозволяє рівень мови, або звернутися до ліцензованого перекладача.
    3. Завірити текст довіреності на іноземній мові у місцевого нотаріуса. Відправити оригінал доручення в Україну.
    4. Зробити нотаріальний переклад доручення на українську мову в Україні. Цю послугу можна замовити в бюро перекладів, яке надає такі послуги.
    5. Відвідати нотаріуса, щоб він вніс цю інформацію до Єдиного реєстру довіреностей в Україні (ЄРД).

    https://ua.opora.uk/blog/yak-pravilno-sklasti-dovi...

    Зразки довіренностей знайдете за посиланням https://yrin.com/yuridicheskij-spravochnik/obrazts....

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    25%

    Доброго дня.

    Вам необхідно оформити довіреність, що відповідає вимогам законодавства України.

    Довіреність, в залежності від країни перебування, підлягає легалізації для використання на території України.

    Один із варіантів - проставлення апостиля.

    Також довіреність необхідно перекласти на українську мову. Підпис перекладача необхідно буде засвідчити нотаріально.

    Згідно зі статтею 13 Закону України "Про міжнародне приватне право", документи, що видані уповноваженими органами іноземних держав у встановленій формі, визнаються дійсними в Україні у разі їх легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України. Вимоги щодо оформлення іноземних офіційних документів містять міжнародні договори України:

    1) Конвенція, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів, 1961р. (набула чинності для України 22 грудня 2003 року);

    2) Дво - або багатосторонні договори України про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах.

    Такі договори, як правило, передбачають, що документи, які підготував або засвідчив відповідний орган однієї з Договірних Сторін, скріплені гербовою печаткою і підписом уповноваженої особи, мають силу документа на території іншої Договірної сторони без потреби будь-якого іншого засвідчення.

    Документи, які на території однієї з Договірних Сторін визнаються офіційними, вважаються такими ж на території іншої Договірної Сторони.

    Україна є учасницею окремих міжнародних договорів, якими скасоване будь-яке додаткове засвідчення офіційних документів, що подаються до установ держав-учасниць такого Договору.

    Корнійчук Євген Іванович
    12.5%

    Доброго дня, це можно зробити і за кордоном, звернувшись до приватного нотаріуса.Але при цьому треба буде мати нотаріально завірений переклад на Українську мову. Для оформлення довіреністі треба мати, паспорт, код, довідка про місце реєстрації. Особа яка видає довіреність повинна мати оригінали документів, та копії документів довіреної особи. Перед звернення до нотаріуса, треба підготувати текст довіреності. Можу допомогти.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    37.5%

    Вітаю Вас!

    Добрый день. Подскажите, пожалуйста, порядок оформления доверенности на распоряжение недвижимостью у зарубежного нотариуса. Доверитель находится за рубежом, консульство недоступно. Доверенное лицо имеет возможность приехать в Украину. Какой порядок действий и какие документы нужны и как будет выглядеть доверенность?

    Так, відповідна опція у Вас можлива в ситуації, коли консульствам заборони займатися тим, для чого вони загалом були створені. Звертайтеся до іноземного нотаріуса, який зможе засвідчити підпис під текстом довіреності, але сам текст буде українською мовою, внаслідок чого потім потрібно оформлювати апостиль.

    ️Апостиль - спеціальний штамп, що засвідчує дійсність підписів, статусу осіб, печаток та проставляється на українських документах, які будуть використовуватись за кордоном в усіх країнах-учасницях Гаазької конвенції.

    Доступний також Інший варіант – скласти текст довіреності іноземною мовою, засвідчити у місцевого нотаріуса й перекласти в Україні вже підписаний документ. Цей варіант загалом виглядає доволі непогано, але довіреність, зазначена іноземною мовою, повинна звісно бути на доволі високому рівні.

    Ось такі способи Вам доступні.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України