Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 02 травня 2024, питання №107425 450₴

Забрали військовий квиток у чоловіка

Добрий день, в районному військкоматі в Києві забрали у чоловіка сьогодні військовий квиток. Він прийшов, щоб оновити ВОС, бо у нього код застарілий, так йому сказали у відділі кадрів на роботі, він водій тролейбусу і може отримати бронювання, а в військоматі сказали, що його немає в списках, проте оскільки чоловік вже оновив дані та пройшов ВЛК, виписали повістку на явку через місяць і забрали військовий квиток. Він думав, що відділ кадрів подає списки на бронювання, але кадровик сказав йому, що по-перше треба оновити код спеціальності в військоматі , а потім він вже його подасть на бронювання. Хто бреше та як бути далі, щоб цю бронь отримати, куди звернутися?

Відповіді юристів (25)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо у Вашого чоловіка була чинна ВОС - його могли забронювани і без походу до ТЦК. Відділ кадрів повинен був подати списки про бронювання до Мінекономіки. З метою погодження списки, які подані підприємством, розглядаються щодо повноти заповнення та наявності обґрунтувань Генеральним штабом Збройних Сил, а потім надсилаються до ТЦК.

    Звичайно, потрібно знати більше деталей, але судячи з ситуації кадровик навмисно або через незнання направив Вашого чоловіка в ТЦК, де він може бути мобілізованим, якщо в нього не має права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Чи отримав чоловік розписку про вилучення військового квитка? Який вид повістки отримав - на уточнення даних чи на відправку? Чи стояв на військовому обліку чоловік?

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Марина Клієнт 14 днів тому

      Отримав повістку на відправку, бо уточнення даних та ВЛК він вже пройшов. На військовому обліку стояв. Він 1972 року, він служив ще в радянській армії. До того чоловік звертався в відділ кадрів для отримання бронювання, але кадровик сказав, що зробить йому бронь лише за умови, якщо він оновить код спеціальності.

    • Марина Клієнт 14 днів тому

      У чоловіка була застаріла ВОС 1990 року

      • Дерій Владислав Олегович

        По-перше, потрібно спробувати забрати військовий квиток - для цього необхідно подати відповідну заяву до ТЦК, на жаль, ТЦК можуть діяти неправомірно та затягувати з видачею. Потрібно буде залучати адвоката.

        По-друге, Вам потрібно шукати причини для відстрочки згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, проте з 18 травня буде нова редакція статті 23 у зв'язку з прийняттям ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку»

        По-третє, кадровик міг просто спробувати подати списки, якби чоловіку відмовив Генштаб, це одна ситуація, а так чоловік пішов до ТЦК і через місяць буде мобілізованим, якщо у нього не буде відстрочки

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Механізм бронювання під час дії воєнного стану військовозобов'язаних за списками військовозобов'язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час органами державної влади, іншими державними органами, а також підприємствами, установами, організаціями, які задовольняють потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення, визначений Порядком бронювання військовозобов'язаних за списком військовозобов'язаних під час дії воєнного стану, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 року № 76.

    Списки на бронювання подає роботодавець Вашого чоловіка.

    Без оновлення облікових даних зробити наразі це не можливо.

    Відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Безпідставне вилучення військово- облікового документа законодавство України не передбачає.

    Дії ТЦКСП можна оскаржити.

    Усна скарга може бути направлена на гарячі лінії Міністерства оборони України за цими номерами: +38(044) 226-23-60, +38(044) 230-73-64, за коротким номером: 15-12. Але краще – писати офіційне письмове звернення і направляти або на поштову адресу Міністерства оборони України, або на електронну адресу: zvernmou@post.mil.gov.ua, vzg@mil.gov.ua. Контакти військової служби правопорядку в ЗСУ: електронна пошта: och_vsp@mil.gov.ua, тел.: (044) 454-73-08, (044) 454-73-03). Окрім цього, якщо відбулося порушення прав людини, скаргу також можна подати до Уповноваженого з прав людини. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини: тел.: 0-800-501-720, електронна пошта: hotline@ombudsman.gov.ua, адреса: 01008, м. Київ, вул. Інститутська, 21/8.

    • Марина Клієнт 14 днів тому

      Скажіть, будь ласка, то хто бреше, кадровик, який каже, що без актуального ВОС не може подати чоловіка на бронь, або працівник військомату, який каже, що оновити ВОС військовозобов'язаному, який оновив дані та пройшов ВЛК, можна лише за наявності бронювання на руках ?

      • Богун Сергій Павлович

        Кадровик не міг забронювати без оновлення облікових даних. Це відповідає дійсності. Проблема в працівниках ТЦКСП.

        Нехай використовує право на оскарження дій ТЦКСП. Також раджу залучити роботодавця. Інколи це діє.

        • Марина Клієнт 14 днів тому

          Скажіть, будь ласка, як далі бути, окрім подання заяви про повернення військового квитка ?

          • Богун Сергій Павлович

            З реального:

            1. Є поважні причини неприбуття за повісткою. Наприклад хвороба.

            З теоретичного:

            1. Погоджуюся зі своїми колегами - нехай шукає підстави для отримання відстрочки.

            2. Залучіть роботодавця для вирішення питання.

        • Марина Клієнт 14 днів тому

          У повістці на явку вказаний вже актуальний код спеціальності. Треба надати цей код керівнику відділу кадрів, щоб він подав працівника на бронювання?

          • Богун Сергій Павлович
            24.9%

            Спробуйте. Кадровик вимагатиме ВОД. Однак може подати так як є.

            Проте це може бути безрезультатно.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Марина!

    Спочатку треба мати актуальний військово-обліковий документ, а вже потім підприємство повинно подати чоловіка у списку на бронювання. За відсутності у чоловіка витягу з наказу Мінекономіки про бронювання його можуть мобілізувати незалежно від того, підлягає він бронюванню чи ні. Можливо брешуть і в кадрах підприємства, але тут треба ретельно робиратись. На завжди підприємство зацікавлено втрачати працівників.

    Порядок бронювання визначений Постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76 «Про порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану». Згідно нього:

    "2. Бронювання військовозобов’язаних, зазначених у пункті 1 цього Порядку, здійснюється згідно з рішенням Мінекономіки за списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час (далі — список), погодженими Генеральним штабом Збройних Сил (військовозобов’язаних, які перебувають на військовому обліку в СБУ, Службі зовнішньої розвідки, — за списками, погодженими СБУ, Службою зовнішньої розвідки).

    2. Бронювання військовозобов’язаних, зазначених у пункті 1 цього Порядку, здійснюється згідно з рішенням Мінекономіки за списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час (далі — список), погодженими Генеральним штабом Збройних Сил (військовозобов’язаних, які перебувають на військовому обліку в СБУ, Службі зовнішньої розвідки, — за списками, погодженими СБУ, Службою зовнішньої розвідки).

    Заброньованим військовозобов’язаним надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації (далі — відстрочка).

    У рішенні Мінекономіки зазначається строк дії відстрочки, який не може перевищувати:

    строку проведення мобілізації — для військовозобов’язаних, зазначених в абзаці другому пункту 1 цього Порядку;

    шість місяців — для військовозобов’язаних, зазначених в абзацах третьому — п’ятому пункту 1 цього Порядку.

    3. Керівники органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій відповідають за включення військовозобов’язаних працівників до списків, а також за відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам.

    У разі потреби звіряння відповідності військово-облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам здійснюється в установленому законодавством порядку.

    Органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями під час формування списків можуть враховуватися критерії бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час згідно з додатком 6 до Порядку бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами на період мобілізації та на воєнний час, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 лютого 2015 р. № 45, — із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 11 січня 2018 р. № 12, а також переліки посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, затверджені розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 березня 2015 р. № 493.

    8. Підприємства, установи і організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, подають список до центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у відповідній сфері, або відповідної обласної, Київської та Севастопольської міської держадміністрації, або відповідної обласної, Київської та Севастопольської міської військової/військово-цивільної адміністрації (у разі її утворення), на території юрисдикції якої вони розташовані.

    9. Погоджені Генеральним штабом Збройних Сил (СБУ, Службою зовнішньої розвідки) за результатами розгляду щодо повноти заповнення та наявності обґрунтувань списки, подані відповідно до пунктів 4—8 цього Порядку, Генеральний штаб Збройних Сил (СБУ, Служба зовнішньої розвідки) подає Мінекономіки.

    10. За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 9 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Генеральним штабом Збройних Сил (СБУ, Службою зовнішньої розвідки) Мінекономіки приймає рішення про бронювання військовозобов’язаних.

    Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезназходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    11. З метою оформлення військовозобов’язаним відстрочок Мінекономіки надсилає рішення про бронювання військовозобов’язаних органам державної влади, іншим державним органам, якими подано списки, а також Генеральному штабу Збройних Сил (СБУ, Службі зовнішньої розвідки).

    Генеральний штаб Збройних Сил (СБУ, Служба зовнішньої розвідки) у триденний строк доводить зазначене рішення до відома відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки).

    Орган державної влади, інший державний орган, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа і організація видає військовозобов’язаному витяг із зазначеного рішення за формою згідно з додатком 3.

    Витяг, завірений підписом керівника та печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Витяг видається військовозобов’язаному під розпис у відомості видачі бланків спеціального військового обліку, складеній за формою згідно з додатком 4.

    Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації у п’ятиденний строк з дня видачі витягу військовозобов’язаному надсилають до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, де військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки), повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з додатком 5 для зарахування його на спеціальний військовий облік.

    Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідний підрозділ Центрального управління та/або регіональний орган СБУ, відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки), на підставі рішення про бронювання військовозобов’язаних зараховує такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    12. Надана відстрочка підлягає анулюванню у разі:

    1) закінчення строку її дії;

    2) завершення підприємством, установою, організацією виконання мобілізаційного завдання (замовлення) або його скасування;

    3) завершення підприємством, установою, організацією виробництва товарів, виконання робіт і надання послуг для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;

    4) позбавлення підприємства, установи і організації статусу критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період органом, який прийняв рішення про визначення таких підприємств, установ і організацій критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;

    5) ліквідації органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації;

    6) звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Марина!

    Не сповнюйтесь надіями. Чоловіка можуть зараз ВЖЕ мобілізувати. Тому що початок процедури бронювання не дає права на відстрочку, на жаль. Тобто, навіть якщо чоловік встигне актуалізувати свій ВОД (хоча малоімовірно, що ТЦК дасть йому таку нагоду) та буде поданий до списків на бронювання, ТЦК не дасть йому часу на проходження всього процесу , який іноді забирає 1-2 місяці.

    Не втрачайте час і параллельно терміново шукайте іншу підставу для відстрочки!

    Ще раз з повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, у вас не мали право, відбирати військовий квиток без розписки. Вас потрібно звернутися до ТЦК з заявою про видачу військового квитка. З собою бажано візьміть гарантійний лист з підприємства де буде зазначено, що ви підлягаєте бронюванню, і вас одразу подадуть на бронь після оновлення ВОС. Якщо вам не віддадуть військовий квиток і будуть намагатися вручити бойову повістку, відмовляйтеся її підписувати, у такому разі буде складено акт відмови в якому ви зазначте причину відмови у вашому випадку це праця на підприємстві критичної інфраструктури, що надає вам право на бронювання.

    Головне не піддавайтесь психологічному тиску, тут все будуть викручувати, щоб ви опустили руки, та вас мобілізували. Легше відстояти свої права у суді ніж в кабінеті у ТЦК.

    заяву про повернення військового квитка пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас, як доказ її подачі. Акт відмови і ваша, заява про повернення військового квитка буде доказом, що ви не ухиляєтесь від мобілізації. У такому випадку, ви можете уникнути кримінальної відповідальності.

    • Марина Клієнт 14 днів тому

      Доброго дня, дякую за відповідь. Чоловіку вже сьогодні, коли забрали військовий квиток, одразу видали повістку, щоб він через місяць з'явився з речима. Все одно в такому випадку їхати на підприємство, брати гарантійний лист, писати заяву про повернення військового квитка ? Якщо так, то як ця заява має виглядати?

      • Корнійчук Євген Іванович

        У такому разі, вам треба це питання вирішити, як можна скоріше. Заява пишеться у довільній формі, на ім'я комісара тцк. Я П.І.Б. прошу повернути мені мій військовий квиток для здійснення бронювання на підприємстві. Додаток.:

        Гарантійний лист від підприємства.

        Якщо ви не встигнете до дати зазначену у повісті, беріть лікарняний це буде поважна причина не явки.

        У будь якому разі, якщо передадуть справу до поліції про факт ухилення, якщо ви у цей період отримаєте бронь, справа буде закрита на періоді слідства. Якщо, ні при наявності бронь, вам нічого не загрожує у суді. Тому вам треба зробити все можливе,для отримання броні.

        Якщо не вийде, то враховуючи судову практику, якщо людина визнає свою провину і співпрацює зі слідством 90 відсотків вироків це умовний термін 1+3 роки

        • Марина Клієнт 14 днів тому

          Повістку видали сьогодні на післязавтра, це взагалі законно ? Завтра чоловік поїде на роботу вирішувати щось із відділом кадрів. Але не вірить, що щось вдасться.

          • Корнійчук Євген Іванович

            На це і розрахунок, або опустити руки і бути мобілізованим. Або відстоювати свої права.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Добрий день, в районному військкоматі в Києві забрали у чоловіка сьогодні військовий квиток. Він прийшов, щоб оновити ВОС, бо у нього код застарілий, так йому сказали у відділі кадрів на роботі, він водій тролейбусу і може отримати бронювання, а в військоматі сказали, що його немає в списках, проте оскільки чоловік вже оновив дані та пройшов ВЛК, виписали повістку на явку через місяць і забрали військовий квиток. Він думав, що відділ кадрів подає списки на бронювання, але кадровик сказав йому, що по-перше треба оновити код спеціальності в військоматі , а потім він вже його подасть на бронювання. Хто бреше та як бути далі, щоб цю бронь отримати, куди звернутися?

    Це була доволі серйозна помилка та неузгодженість зі сторони як чоловіка, так і його роботодавця. За таких умов варто було йти до ТЦК та СП виключно за умови наявності хоча б листа від роботодавця про те, що чоловік є критично важливим для забезпечення безперебійної роботи підприємства та буде поданий на бронювання. Так хоч були б шанси на те, що йому не вручать повістку.

    А зараз - він має з'являтися через 1 місяць вже на відправку. Гадаю, що варто зараз отримати такий лист та спробувати вирішити питання з ТЦК та СП, залучити до цього роботодавця, який повинен допомогти у цій нелегкій справі. Можливо все вийде.

    Подати заяву про повернення ВК - можливо, але це особливо чогось позитивного Вам не надасть. Проблема зараз не в цьому, на жаль. Зразок заяви на повернення ВК з радістю надам, але це не панацея зараз.

    З повагою!

    • Марина Клієнт 14 днів тому

      Добрий день . Дякую за відповідь. Повістку видали сьогодні на післязавтра, це взагалі законно ? Завтра чоловік поїде на роботу вирішувати щось із відділом кадрів. Але не вірить, що щось вдасться.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        На жаль, законно. Конкретні строки цього законодавством не визначені, тому вона може бути вручена навіть сьогодні на сьогодні... Бажаю, аби питання вдалося вирішити.

        З повагою!

        • Марина Клієнт 14 днів тому

          Дякую Вам! Підкажіть, будь ласка, ще останній момент. Якщо чоловік завтра надасть гарантійний лист від підприємства, а бронь буде зроблено, наприклад, протягом найближчих тижнів, це дозволяє йому не прийти в суботу на явку, а потім, коли бронь буде готова, принести її до військомату?

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            У чоловіка, на жаль, є повістка на суботу, по якій він має обов'язок з'явитися. До суботи, звісно, оформити бронювання ніхто не зможе. Відповідно в суботу потрібно або йти та показувати так званий "гарантійний" лист, або не з'являтися по поважній причині, але потім можуть бути проблеми із зарахуванням його на спец облік у ТЦК, коли буде бронь... Загалом куди не кинься, я є мінуси.

            З повагою!

            • Марина Клієнт 14 днів тому
              1. Тобто, цей гарантійний лист треба показувати саме в суботу на виклику, а не приносити його завтра, у п'ятницю, якщо його завтра зроблять? І цей лист у суботу не проігнорують та не змусять чоловіка силою їхати на збори ?
    Кирда Вячеслав Володимирович
    75.1%

    Тобто, цей гарантійний лист треба показувати саме в суботу на виклику, а не приносити його завтра, у п'ятницю, якщо його завтра зроблять? І цей лист у суботу не проігнорують та не змусять чоловіка силою їхати на збори ?

    Можна і завтра, але явка по повістці у нього на суботу. Можливо завтра йому анулюють повістку на суботу, і таке буває. Але це якщо дуже пощастить, м'ч на стороні поля ТЦК та СП.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України