Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 02 травня 2024, питання №107438

Исключен с военного учета, по новой постанове, возможен ли переосмотр ВЛК

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0616-24#n4 только что про ВЛК вышла новая постанова, где указан пункт 3.3:
пункт 3.3 викласти в такій редакції:

«3.3. Особи, звільнені з військової служби, визнані непридатними до військової служби, можуть повторно оглядатися ВЛК районних, міських ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку після обов’язкового обстеження у спеціалізованих закладах охорони здоров’я з метою підтвердження або зміни встановленого діагнозу. Направляє на обстеження лікар - член ВЛК районного, міського ТЦК та СП, про що вносить відповідний запис у реєстр ЕСОЗ. Медичний огляд цієї категорії громадян проводиться за графою II додатка 1 до цього Положення, а тих, які мають офіцерські звання,- за графою III додатка 1 до цього Положення»

Подскажите, если я был исключен по ВЛК в 2017 году - это значит, что мне нужно будет заново проходить ВЛК? Или обратной силы не имеет, и если был исключен ранее, когда этого не было - значит не надо идти. Или это касается только тех, кто был признан непригодным вследствии звільнення с военной службы. Подскажите, значит ли это, что ТЦК может вернуть на военный учет меня и заставить пройти ВЛК?

Відповіді юристів (9)

    Святослав Клієнт 14 днів тому

    Или тут речь про тимчасово непридатних? Не очень понятная формулировка. Мне, как исключенному с учёта по ВЛК - есть чего бояться?

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Святославе!

    Зміни вносяться до глави 3. Медичний огляд військовозобов'язаних у мирний час та під час мобілізації, на особливий період.

    Станом на зараз даний пункт вигладяє наступним чином

    "3.3. Військовозобов’язані, визнані непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, повторно оглядаються ВЛК районних, міських ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку після додаткового обстеження. Направляє на обстеження лікар - член ВЛК районного, міського ТЦК та СП, про що вносить відповідний запис у реєстр ЕСОЗ. Медичний огляд цієї категорії громадян проводиться за графою II додатку 1 до цього Положення, а тих, які мають офіцерські звання,- за графою III додатку 1 до цього Положення".

    Після 04.05.2024 року

    "3.3.Особи, звільнені з військової служби, визнані непридатними до військової служби, можуть повторно оглядатися ВЛК районних, міських ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку після обов’язкового обстеження у спеціалізованих закладах охорони здоров’я з метою підтвердження або зміни встановленого діагнозу. Направляє на обстеження лікар - член ВЛК районного, міського ТЦК та СП, про що вносить відповідний запис у реєстр ЕСОЗ. Медичний огляд цієї категорії громадян проводиться за графою II додатка 1 до цього Положення, а тих, які мають офіцерські звання,- за графою III додатка 1 до цього Положення».

    Отже раніше мова йшла військовозобов'язанних, а зараз про осіб, які були звільнені з військової служби. Проте й тут є питання, оскільки особи, які визнані непридатними виключаються з обліку, а в Наказі йде мова про непридатних осіб, які стоять на обліку...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Святослав Клієнт 14 днів тому

      Я был призовником, который был исключен с военного учёта с исключением с военного учёта, меня по этому закону (Постанове) могут отправить на ВЛК?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Ну Ви ж не звільнені з військової служби, я правильно розумію?

        • Святослав Клієнт 14 днів тому

          Не, я был призовником, которого исключили. Я вообще не понял формулировки, что написано, просто интересно, можно ли это трактовать, как тех, кого исключили - должны проходить снова ВЛК?

        • Святослав Клієнт 14 днів тому

          А если чисто гипотетически, человек служил и его исключили с военного учёта - получается могут отправить на переобследование?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Мені поки що незрозуміло. Потрібно більше часу на аналіз змін. Як я і зазначив, виключені з обліку на обліку не стоять. А в даній нормі говориться про непридатних, які стоять на обліку.

            • Святослав Клієнт 14 днів тому

              Наверно имеют ввиду непридатних з переоглядом и тимчасово непридатних, не знаю. А если бы завтра вышла постанова ВЛК, по которой все непридатные с иключением должны были бы пройти ВЛК снова, то мне нужно было бы проходить ВЛК в таком случае? Или я исключен до, и значит уже не подлежу восстановлению?

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Наверно имеют ввиду непридатних з переоглядом и тимчасово непридатних, не знаю. А если бы завтра вышла постанова ВЛК, по которой все непридатные с иключением должны были бы пройти ВЛК снова, то мне нужно было бы проходить ВЛК в таком случае? Или я исключен до, и значит уже не подлежу восстановлению?

            Якщо б з'явився нормативно правовий акт, який би забов'язав всіх виключених з обліку перепройти ВЛК, то так, Вам буде потрібно пройти ВЛК.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України