Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 03 травня 2024, питання №107589

Доброго дня! Мені 18 років. Я інвалід дитинства третя група до 2025 року. Також студент денної форми навчання. Щоб пройти перекомісію з інваліда дитинства на дорослу групу , мамі сказали піти у військомат і взяти тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Моя мама пішла до військомату і там "з дурості" , написала від мого імені під диктовку працівників заяву. "Прошу прийняти мене на військову службу як солдат у зв'язку з добровільною мобілізацією та направлення на МСЕК " . Потім підписала ще якісь папери. Скоріше всього договір і повістку. Їй дали на моє ім'я тимчасове посвідчення військовозобов'язаного із проходженням ВЛК 15 червня 2024 року. Що я тепер маю робити аби не бути мобілізованим? Як доказати що я не писав заяви. Мама віддала моє приписне та копії документів. Як мені тепер йти на МСЕК та писати заяви на відстрочку?. Зараз я знаходжуся за кордоном. В Україну повертатися не планую. На ВЛК однозначно не можу з'явитися. Що мені за то буде? Яка відповідальність? Дякую за від

Доброго дня! Мені 18 років. Я інвалід дитинства третя група до 2025 року. Також студент денної форми навчання. Щоб пройти перекомісію з інваліда дитинства на дорослу групу , мамі сказали піти у військомат і взяти тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Моя мама пішла до військомату і там "з дурості" , написала від мого імені під диктовку працівників заяву. "Прошу прийняти мене на військову службу як солдат у зв'язку з добровільною мобілізацією та направлення на МСЕК " . Потім підписала ще якісь папери. Скоріше всього договір і повістку. Їй дали на моє ім'я тимчасове посвідчення військовозобов'язаного із проходженням ВЛК 15 червня 2024 року. Що я тепер маю робити аби не бути мобілізованим? Як доказати що я не писав заяви. Мама віддала моє приписне та копії документів. Як мені тепер йти на МСЕК та писати заяви на відстрочку?. Зараз я знаходжуся за кордоном. В Україну повертатися не планую. На ВЛК однозначно не можу з'явитися. Що мені за то буде? Яка відповідальність? Дякую за відповідь

Відповіді юристів (23)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Дуже дивна вимога від МСЕК.

    Щодо першого питання, то у Вашому віці належним є приписне свідоцтво, оскільки Ви є призвником. Тимчасове посвідчення - це документ військовозобов'язанного. Отже, аби Вам його видати ТЦК повинні бути надати Вам статус військовозобов'язанного. Тому Ваша матір і написала таку заяву, оскільки іншого вихіду з цієї ситуації не було.

    Отже, станом на зараз Ви є військовозобов'язанною особою і щоб не бути мобілізованим повинні мати підставу для відстрочки, якою є Ваша інвалідність.

    Якщо Ви не плануєте повертатись в Україну, то як збираєтесь проходити МСЕК? За кордоном?

    За непроходження ВЛК передбачена адмінистративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Зореслава Клієнт 14 днів тому
      Я пройшов МСЕК. А потім виїхав. На Влк по підписаній нею повістці я не приїду. Яка відповідальність за це буде?
      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Адмінистративний штраф за статею 210-1 КУпАП за непроходження ВЛК. Матері ж дали повістку на проходження ВЛК чи якусь іншу повістку?

    Зореслава Клієнт 14 днів тому
    І скільки це, я не розуміюся на цьому. А кримінальна відповідальність не передбачена?
    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Яку повістку видали матері?

      • Зореслава Клієнт 14 днів тому

        Я не знаю що саме вона ще підписала

    Зореслава Клієнт 14 днів тому

    Я не знаю, вона щось підписала і не пам'ятає що

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Ну повістку вона ж може сфотографувати або показати Вам по відео. Якщо це повістка на ВЛК, то відповідальність адмінистративна, якщо це мобілізаційне ророрядження, то неявка по останньому тягне за собою кримінальну відповідальність за ухилення від мобілізації.

      • Зореслава Клієнт 14 днів тому
        • Їй на руки нічого не дали. Крім тимчасового посвідчення військовозобов'язаного. Але вона сказала що підписувала багато документів. Шо мені тепер робити
        • Айвазян Юрий Климентьевич

          "Їй дали на моє ім'я тимчасове посвідчення військовозобов'язаного із проходженням ВЛК 15 червня 2024 року". - звідки в Вас ця інформація, що Вам потрібно пройти ВЛК 15 червня, якщо матері нічого не давали?

          • Зореслава Клієнт 14 днів тому
            1. Принесла тимчасова посвідчення військовозобов'язаного, А там обмежено придатний з подальшим проходженням Влк 15 червня 2024 року
    Зореслава Клієнт 14 днів тому

    Я не знаю що вона ще могла підписати. І як вийти з цього ситуації?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Виходити з цієї ситуації потрібно було раніше, отримавши консультацію до того, як Ваша матір пішла до ТЦК.

    Зореслава Клієнт 14 днів тому

    А тепер щось можна зробити? Я за кордоном і боюся повертатися. А що далі

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Я незнаю, що далі, для цього у мене недостатньо інформації. Знаю тільки одне, що станом на зараз Ви є військовозобов'язанною особою.

    Зореслава Клієнт 14 днів тому
    Я то розумію. На Україну повертатися не планую. Як я маю дізнатися що вона на підписувала. Та своєю рукою А не моєю. Порадьте будь ласка, що я можу зробити?
    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Якщо б вона підписала мобілізаційне розпорядження, то його б їй видали разом з тимчасовим посвідченням. Тому, єдине, що може Вам загрожувати це штраф.

      • Зореслава Клієнт 14 днів тому

        Дякую дуже щиро

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Прошу! Вдачі Вам! Наступного разу спочатку консультуйтесь, а потім робіть відповідні кроки.

          • Зореслава Клієнт 14 днів тому
            • Дякую.Надіємося що ЄС нас не видворити під час війни
            • Айвазян Юрий Климентьевич

              Все буде добре! Не переживайте.

    Зореслава Клієнт 14 днів тому

    Щиро Дякую

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу! Був радий допомогти!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України