Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 04 травня 2024, питання №107593 240₴

Виключення з військового обліку

Добрий день!
22.09.2022 року мені була зроблена хірургічна операція по видаленню новоутворення.
На підставі патогістологічного дослідження був поставлений онкологічний діагноз «Фібросаркома шкіри III ст.».
Для проходження ВЛК у грудні 2022 року мною був наданий консультативний висновок спеціаліста з цим діагнозом. Рішення комісії ВЛК від 16 січня 2023 року мене було визнано обмежено-придатним до військової служби (пункт «б», ст. 8) Положення про ВЛК.

У вересні 2023 року знову на місті хірургічного видалення пухлини з’явилося новоутворення.
03.05.2024 року після консультації в обласному протипухлинному центрі я отримав новий консультативний висновок спеціаліста із діагнозом «Фібросаркома III ст.,… рецидив захворювання.»
В рекомендаціях вказано про необхідність дообстеження (для виявлення можливих метастазів або подальшого оперативного втручання). Лікар повідомила, що у разі моєї згоди я можу провести безкоштовне КТ з контрастом у липні місяці (черга).
Чи можу бути я визнаний непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку згідно ст. 8 «Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» та Пояснення щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби цього наказу,
де є наступне: «злоякісні новоутворення інших органів та м’яких тканин з віддаленими метастазами після не радикального хірургічного лікування або прогресування (рецидив) захворювання після раніше проведеного лікування.»

Наступне. Як можна розуміти положення пункту Пояснення щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби «У разі відмови хворого від лікування злоякісного новоутворення незалежно від стадії та розповсюдження пухлини медичний огляд проводиться за пунктом «а».»? Як це оформити документально, щоб я був виключений з військового обліку, щоб здійснити лікування за межами України?

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    32.9%

    Доброго дня, Руслане!

    Згідно зі статтею 8 Розкладу хвороб Наказу МОУ №402 особу визнають непридатною з виключенням з військового обліку за наступним перебігом хвороби: "первинні (вторинні) злоякісні новоутворення всіх локалізацій за наявності віддалених метастазів і неможливості радикального хірургічного лікування".

    У Додатку 2 до статті 8 зазначено наступне:

    1) до пункту «а», крім вказаних у Розкладі хвороб до цього Положення новоутворень, належать:

    "пухлини головного та спинного мозку;

    новоутворення невизначеного або невідомого характеру оболонок мозку які прогресують або призводять до стійких паралічів, глибоких парезів кінцівок зі стійкими порушеннями чутливості або трофіки;

    новоутворення головного мозку та центральної нервової системи невизначеного або невідомого характеру;

    новоутворення невизначеного або невідомого характеру ендокринних залоз;

    злоякісні новоутворення кісток та суглобів незалежно від поширеності та стадії;

    злоякісні новоутворення інших органів та м’яких тканин з віддаленими метастазами після не радикального хірургічного лікування або прогресування (рецидив) захворювання після раніше проведеного лікування.

    У разі відмови хворого від лікування злоякісного новоутворення незалежно від стадії та розповсюдження пухлини медичний огляд проводиться за пунктом «а»".

    Отже, у даному випадку мова йде про злоякісні утворення всіх локалізацій за наявності віддалених метастазів. Як я зрозумів, з Вашого питання, станом на сьогодня Ви ще не маєте інформації щодо наявності в Вас віддалених метастазів. Тому, оскільки рецидив стався на тому самому ж місці можна вважати, що це первинне новоутворення без віддалених метастазів.

    Пояснення до статті 8 також зазначають, що під пункт "а" підпадають злоякісні новоутворення інших органів та м’яких тканин з віддаленими метастазами після не радикального хірургічного лікування або прогресування (рецидив) захворювання після раніше проведеного лікування.

    Тобто, наявність метастазів для пункту "а" є обовязковою умовою. Тому за наявного в Вас висновку виключення з обліку, скорше за все не відбудеться.

    Щодо Вашого останнього питання, то для відмови від лікування, спочатку Вам необхідно отримати відповідний висновок профільного лікаря, у якому б було зазначено, що Вам таке лікування необхідне.

    Отже, Вам потрібно зробити КТ та отримати рекомендації лікаря. Якщо лікар призначить лікування, а Ви в свою чергу відмовитесь від останнього, то, напевно, це повинно бути зазначено у медичних документах. Зазвичай, людина, якій необхідна операція дає згоду на останню, підписуючи відповідний документ. Так само повинно відбуватись й у разі відмови від операції.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    32.9%

    Вітаю Вас!

    Сказати точно, яке рішення прийме медичне комісію, юристи не мають права. Адже рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    Ваше захворювання відноситься до статті 8 Розкладу хвороб. На мою думку, теоретично Ви можете претендувати на застосування до Вас пункту "А", але все залежить від рішення ВЛК.

    Стаття 8

    Включено: злоякісні новоутворення всіх локалізацій: губи, ротової порожнини, глотки С00-С14; органів травлення С15-С26; органів дихання та грудної клітки С30-С39; кістково-м’язової та сполучної тканини, меланома С40-С49; сечостатевих органів С50-С68; ока, головного мозку та інших відділів центральної нервової системи С69-С72; щитоподібної залози та інших ендокринних залоз С73-С80, метастази із неуточнених локалізацій

    а) первинні (вторинні) за наявності віддалених метастазів і неможливості радикального хірургічного лікування

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) стани після радикального хірургічного лікування первинної пухлини; рак нижньої губи, рак шкіри

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    Стаття 8:

    1) до пункту «а», крім указаних у додатку 1 до цього Положення новоутворень, належать:

    пухлини головного та спинного мозку;

    злоякісні новоутворення кісток та суглобів незалежно від поширеності та стадії;

    злоякісні новоутворення інших органів та м’яких тканин з віддаленими метастазами після не радикального хірургічного лікування або прогресування (рецидив) захворювання після раніше проведеного лікування.

    У разі відмови хворого від лікування злоякісного новоутворення незалежно від стадії та розповсюдження пухлини медичний огляд проводиться за пунктом «а».

    2) до пункту «б», крім указаних у додатку 1 до цього Положення новоутворень, належать:

    рубці після радикального лікування злоякісних пухлин нижньої губи та шкіри;

    плоскоклітинний рак шкіри після радикального лікування;

    наслідки протипухлинного лікування (хірургічного, цитостатичного або променевого).

    Військовослужбовцям, які проходять військову службу за контрактом та не досягли граничного віку перебування на військовій службі, протягом перших п’яти років після успішного радикального лікування первинної пухлини ВЛК може виносити постанову «обмежено придатний до військової служби». Після завершення п’ятирічного строку після успішного радикального лікування первинної пухлини медичний огляд дозволяється проводити за наявними наслідками лікування пухлини за відповідними статтями Розкладу хвороб залежно від ступеня порушення функції.

    Після завершення курсу протипухлинного лікування (хірургічного, цитостатичного або променевого) військовослужбовці всіх категорій оглядаються ВЛК з установленням ступеня придатності до військової служби.

    Військовослужбовці, які мають злоякісні новоутворення та потребують виключно хірургічного лікування (базаліома, обмежені форми сарком, рак грудної залози I стадії, рак легені I та II стадії, пухлини середостіння) або локальної променевої терапії, підлягають медичному огляду відповідно до пункту «б».

    Військовослужбовці, які мають злоякісні новоутворення та потребують тривалого протипухлинного лікування (хірургічне лікування, неоад’ювантна хіміотерапія, ад’ювантна хіміотерапія, променева терапія, таргетна терапія, імунотерапія) підлягають медичному огляду відповідно до статті 11 Розкладу хвороб з прийняттям постанови про непридатність до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців, в залежності від тривалості лікування.

    ...

    Ви маєте повне право відмовитися від оперативного втручання і тоді ВЛК має застосувати пункт "А".

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    34.2%

    Доброго дня, щоб вас випустили за кордон, вам потрібно мати бо тимчасову не придатність , або ви повинні бути виключені з військового обліку. Наразі ваша хвороба підпадає під ст.8 а . Також за не однократними роз'ясненнями, у зв'язку зі змінами. У наказ 402 пояснювали,що призивати зі здо якісними утвореннями не будуть.. Тому тут головне переживати і відстоювати свої права, щоб ТЦК пішов вам назустріч,гарно би було мати лист запрошення на лікування із за кордону,.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України