Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 04 травня 2024, питання №107664 450₴

Оформлення постійного стороннього догляду з компенсацієюа або без.

Мені 22 роки, я маю статус військовозобов'язаного (тому, що закінчив військову кафедру у 2023 р., маю тимчасове посвідчення), зараз навчаюсь на денній основі на магістратурі до 30.01.25. Маю до шановних питання з приводу оформлення постійного стороннього догляду з компенсацією або без за рідним батьком:
Маю рідного батька (51 р.) інваліда 1Б гр., з висновком МСЕК де зазначено що він потребує постійного стороннього догляду (група в нього до 31.12.25), також маю маму (50 р.) (домогосподарка) і повнолітню сестру (26 р.) в якої є чоловік (29 р.), який має 3 гр. інвалідності з приводу онколог. захворювання і дитина 5 р. (всі вони проживають за кордоном вже 3 роки та не планують повертатись до закінчення війни +/-), всі крім сестри і її сім'ї прописані по одні адресі.
Зараз я на етапі оформлення постійного догляду за батьком з компенсацією, був в соцзахисті дали перелік необхідних документів для подання заяви. Турбує два моменти, перший по виплатах, я ніколи ні де не працював відповідно в довідці ОК-5 0 грн. за всі роки надходжень, мама аналогічно за останні 10 р., а батько до останнього (до квітня) працював на залізниці й в нього в довідці ОК-5 є надходження кожен місяць 7500-9000 грн. чи не буде заважати той факт що батько працював і отримував кошти для оформлення компенсації по догляду за ним? І другий момент, я так розумію що буде зібрана комісія і в якийсь момент прибуде по нашій адресі для перевірки житлових умов і того факту чи потребує він постійного догляду за ним? Якщо можна підкажіть шановні юристи як виглядає ця перевірка взагалі, задають тільки питання чи потрібно буде йому виконувати якісь дії, і випадку якщо нам відмовлять чи можна це оскаржити десь, чи потрібно знову оформлювати заяву в соцзахисті? На даний час він ще може пересуватись по будинку сам і частково може самообслуговувати себе (ходити в туалет), але в нього онкологія і ніхто не знає як буде через 1 міс., ось це дуже хвилює, тому що можуть відмовити в постійному догляді(

Відповіді юристів (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.1%

    Доброго дня, Ілля!

    Компенсація призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі, без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг особам із числа членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки та є:

    - особами з інвалідністю I групи;

    - дітьми з інвалідністю;

    - громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;

    - невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;

    - дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги відповідно до переліку тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність, надання такій дитині соціальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 р. № 1161.

    Тепер щодо Ваших питань:

    Турбує два моменти, перший по виплатах, я ніколи ні де не працював відповідно в довідці ОК-5 0 грн. за всі роки надходжень, мама аналогічно за останні 10 р., а батько до останнього (до квітня) працював на залізниці й в нього в довідці ОК-5 є надходження кожен місяць 7500-9000 грн. чи не буде заважати той факт що батько працював і отримував кошти для оформлення компенсації по догляду за ним?

    Відповідно до Постанови КМУ "Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі" https://ips.ligazakon.net/document/KP200859?an=1:

    4. Розмір компенсації відповідно до статті 13 Закону України "Про соціальні послуги" обчислюється як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу в розрахунку на місяць, установленим законом на 1 січня календарного року, в якому надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, та середньомісячним сукупним доходом фізичної особи, яка надає соціальні послуги, за один квартал, який передує місяцю, що є попереднім до місяця звернення із заявою про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.

    Фізична особа, яка надає соціальні послуги, отримує тільки одну компенсацію незалежно від кількості осіб, за якими вона доглядає.

    Середньомісячний сукупний дохід фізичної особи, яка надає соціальні послуги, визначається із застосуванням автоматизованого обміну даними між інформаційно-телекомунікаційними системами органів влади, підприємств, установ, організацій та обчислюється шляхом ділення середньомісячного сукупного доходу сім'ї цієї особи на кількість осіб, які входять до складу сім'ї, згідно з Методикою обчислення середньомісячного сукупного доходу сім'ї для надання соціальних послуг, затвердженою наказом Мінсоцполітики від 16 червня 2020 р. N 419.

    5. До складу сім'ї фізичної особи, яка звертається за призначенням компенсації, включаються чоловік, дружина, діти віком до 18 років, а також діти, які навчаються за денною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти (в тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених закладів освіти і вступом до іншого закладу або в період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем і продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців) до досягнення 23 років і не мають власних сімей; жінка та чоловік, які не перебувають у шлюбі, але проживають однією сім'єю. При цьому діти, які навчаються за денною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти до досягнення 23 років і не мають власних сімей, включаються до складу сім'ї незалежно від реєстрації місця проживання чи місця перебування. До складу сім'ї фізичної особи, яка надає соціальні послуги, що звертається за призначенням компенсації, не включаються особи, які перебувають на повному державному утриманні, та непрацездатні особи.

    Якщо можна підкажіть шановні юристи як виглядає ця перевірка взагалі, задають тільки питання чи потрібно буде йому виконувати якісь дії, і випадку якщо нам відмовлять чи можна це оскаржити десь, чи потрібно знову оформлювати заяву в соцзахисті? На даний час він ще може пересуватись по будинку сам і частково може самообслуговувати себе (ходити в туалет), але в нього онкологія і ніхто не знає як буде через 1 міс., ось це дуже хвилює, тому що можуть відмовити в постійному догляді.

    Уповноважений орган протягом двох робочих днів після отримання заяв про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі та про згоду отримувати соціальні послуги здійснює комплексне визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг, за показниками згідно з додатком.

    Комплексне визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг, здійснюється фахівцями уповноваженого органу разом із представниками закладу охорони здоров'я, надавачів соціальних послуг із залученням особи, яка потребує надання соціальних послуг, та/або її законного представника.

    За результатами комплексного визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг, уповноваженим органом готується висновок за формою згідно з додатком.

    Особа потребує надання соціальних послуг, якщо за результатами комплексного визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг, їй установлено IV чи V групу рухової активності.

    За посиланням знайдете показники,за якими здійснюється комплексне визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг.

    Якщо відмова у наданні компенсації за догляд на непрофесійній основі або визначення ступеня індивідуальних потреб Вашого батька будуть проведені з порушеннями, то так, таку відмову Ви маєте право оскаржити.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Illya Клієнт 13 днів тому

    Я правильно розумію що дохід батьків не буде враховуватись?

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      6.7%

      Саме так визначено у наведеній Постанові.

    Дерій Владислав Олегович
    25.1%

    Доброго дня!

    чи не буде заважати той факт що батько працював і отримував кошти для оформлення компенсації по догляду за ним?

    Звичайно, при інших умовах даний факт має значення, але у Вашому випадку дохід батька не повинен включатися для обчислення, адже батько є непрацездатним, крім того, його дохід не більше 9 тис грн., тому в будь-якому випадку средньомісячний сукупний дохід не буде перевищувати прожитковий мінімум (3028 тис грн ).

    Розмір компенсації відповідно до статті 13 Закону України “Про соціальні послуги” обчислюється як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу в розрахунку на місяць, установленим законом на 1 січня календарного року, в якому надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, та середньомісячним сукупним доходом фізичної особи, яка надає соціальні послуги, за один квартал, який передує місяцю, що є попереднім до місяця звернення із заявою про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.

    Середньомісячний сукупний дохід фізичної особи, яка надає соціальні послуги, визначається із застосуванням автоматизованого обміну даними між інформаційно-телекомунікаційними системами органів влади, підприємств, установ, організацій та обчислюється шляхом ділення середньомісячного сукупного доходу сім’ї цієї особи на кількість осіб, які входять до складу сім’ї, згідно з Методикою обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї для надання соціальних послуг.

    Тобто компенсація напряму залежить від доходу кожного члена сім'ї.

    Згідно пункту 2 МЕТОДИКИ до складу сім’ї отримувача соціальних послуг включаються особи, які спільно з ним проживають, ведуть з ним спільний побут, мають взаємні права та обов’язки і поєднані з ним на підставі шлюбу / кровного споріднення / усиновлення / на інших підставах, які не заборонено законом і не суперечать моральним засадам суспільства.

    Компенсація розраховується так : прожитковий мінімум мінус (дохід батька + Ваш +мами за квартал)/розділити на 3 місяці/ розділити на 3 особи

    Проте, з іншого боку є пункт 5 Порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації до складу сім’ї фізичної особи, яка надає соціальні послуги, що звертається за призначенням компенсації, не включаються особи, які перебувають на повному державному утриманні, та непрацездатні особи.

    Отже, розмір компенсації = прожитковий мінімум мінус (Ваш дохід + мами за квартал)/розділити на 3 місяці/ розділити на 2 особи

    І другий момент, я так розумію що буде зібрана комісія і в якийсь момент прибуде по нашій адресі для перевірки житлових умов і того факту чи потребує він постійного догляду за ним? Якщо можна підкажіть шановні юристи як виглядає ця перевірка взагалі, задають тільки питання чи потрібно буде йому виконувати якісь дії, і випадку якщо нам відмовлять чи можна це оскаржити десь, чи потрібно знову оформлювати заяву в соцзахисті?

    Комісія просто скаладе Акт обстеження житлових умов, де батько може підтвердити, що Ви здійснюєте за ним догляд.

    Рішення комісії можете оскаржити до голови районної державної адміністрації у м. Києві або в суді.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25.1%

    Вітаю Вас!

    Турбує два моменти, перший по виплатах, я ніколи ні де не працював відповідно в довідці ОК-5 0 грн. за всі роки надходжень, мама аналогічно за останні 10 р., а батько до останнього (до квітня) працював на залізниці й в нього в довідці ОК-5 є надходження кожен місяць 7500-9000 грн. чи не буде заважати той факт що батько працював і отримував кошти для оформлення компенсації по догляду за ним?

    Загалом його дохід не повинен розраховуватися в середньомісячний сукупний дохід сім'ї, як визначає відповідна постанова.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 23 вересня 2020 р. № 859 Київ

    Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі

    5. До складу сім’ї фізичної особи, яка звертається за призначенням компенсації, включаються чоловік, дружина, діти віком до 18 років, а також діти, які навчаються за денною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти (в тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених закладів освіти і вступом до іншого закладу або в період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем і продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців) до досягнення 23 років і не мають власних сімей; жінка та чоловік, які не перебувають у шлюбі, але проживають однією сім’єю. При цьому діти, які навчаються за денною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти до досягнення 23 років і не мають власних сімей, включаються до складу сім’ї незалежно від реєстрації місця проживання чи місця перебування. До складу сім’ї фізичної особи, яка надає соціальні послуги, що звертається за призначенням компенсації, не включаються особи, які перебувають на повному державному утриманні, та непрацездатні особи.

    ...

    Ваш батько, оскільки має інвалідність 1-ої групи, є звісно непрацездатним та його дохід не повинен враховуватися.

    І другий момент, я так розумію що буде зібрана комісія і в якийсь момент прибуде по нашій адресі для перевірки житлових умов і того факту чи потребує він постійного догляду за ним?

    Так, комісія збирається та виїздить на місце здійснення постійного догляду, як правило, протягом 2 тижнів з моменту подачі всіх документів.

    Якщо можна підкажіть шановні юристи як виглядає ця перевірка взагалі, задають тільки питання чи потрібно буде йому виконувати якісь дії, і випадку якщо нам відмовлять чи можна це оскаржити десь, чи потрібно знову оформлювати заяву в соцзахисті?

    Будуть здійснювати огляд приміщення, можливо спілкуватися з сусідами, які підтвердять факт здійснення Вами постійного догляду за батьком. Звертатимуть увагу на інших членів сім'ї, які проживають. Загалом не хвилюйтеся, даний етап дуже рідко хтось не проходить.

    На даний час він ще може пересуватись по будинку сам і частково може самообслуговувати себе (ходити в туалет), але в нього онкологія і ніхто не знає як буде через 1 міс., ось це дуже хвилює, тому що можуть відмовити в постійному догляді(

    Вибачте за питання, але чому Ви так хочете цього постійного догляду? Це пов'язано з питаннями оформлення відстрочки від мобілізації?

    Загалом УСЗН може здійснювати перевірку потреби особи у комплексному наданні послуг з постійного догляду, а тому краще казати, що Ваш батько самостійног взагалі не пересувається.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня, Турбує два моменти, перший по виплатах, я ніколи ні де не працював відповідно в довідці ОК-5 0 грн. за всі роки надходжень, мама аналогічно за останні 10 р., а батько до останнього (до квітня) працював на залізниці й в нього в довідці ОК-5 є надходження кожен місяць 7500-9000 грн. чи не буде заважати той факт що батько працював і отримував кошти для оформлення компенсації по догляду за ним?

    - так це може бути підставою для відмови, з собою у такому разі треба мати трудову книжку з записом про звільнення з підприємства. Компенсація розраховується з двох прожиткових мінімумів та доходу на двох осіб, тобто якщо у вас заробіток з батьком більше 6000 тисяч на місяць ви не маєте право на компенсацію.

    І другий момент, я так розумію що буде зібрана комісія і в якийсь момент прибуде по нашій адресі для перевірки житлових умов і того факту чи потребує він постійного догляду за ним? Якщо можна підкажіть шановні юристи як виглядає ця перевірка взагалі, задають тільки питання чи потрібно буде йому виконувати якісь дії, і випадку якщо нам відмовлять чи можна це оскаржити десь, чи потрібно знову оформлювати заяву в соцзахисті? На даний час він ще може пересуватись по будинку сам і частково може самообслуговувати себе (ходити в туалет), але в нього онкологія і ніхто не знає як буде через 1 міс., ось це дуже хвилює, тому що можуть відмовити в постійному догляді(

    Ні якої комісії не буде, у вас вже і так зазначено потребу у постійному догляді у висновку МСЕК, цього цілком достатньо.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України