Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 04 травня 2024, питання №107671 240₴

Військовий квиток радянського зразка.Не військовозобовьзан,виключен з реєстру.Чі потрібно обмінювати? Чі маю право по ньому безперешкодно виіжати за кордон?

Доброго дня.У 1990 році був комісован з радянськоі арміі.Під час строковоі служби була виявлена хвороба і проведено оперативне втручання.Нема кровотворного органу.В війсковому квитку стоіть відповідна печатка,записано невійсковозобовьязаний та виключен з рєєстру а також перелік статей відповідно хвороби.Інвалідність не оформлював,є тільки довідки з радянськоі лікарні про оперативне втручання та перелік хворіб.С 1990 року в війскоматі більше не був.Війсковий квиток ще радянського зразка.Питання. Чі потрібно мені якось йти війскомат та проходити комісію та переоформляти квиток на Украінський зразок? І якшо ні,то маю лі я право без перешкод виіжати за кордон по цьому радянського зразка війсковому квитку з відповідними печатками, що я не війсковозобовьязаний? 1970 рік народження. Заперечасно дякую за відповідь.

Відповіді юристів (7)

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Згідно Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX

    військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.
    • Олександр Клієнт 13 днів тому

      Дякую.Але я не юрист і не володію юридичними термінами.Можливо дати коротку ,але конкретну відповідь на два моіх питання звичайною мовою?.Дуже дякую.

      • Богун Сергій Павлович

        Вам нічого не потрібно робити. Ви не маєте статусу військовозобов'язаного.

        Ваш ВОД чинний.

    Дерій Владислав Олегович
    20%
    Доброго дня!
    і потрібно мені якось йти війскомат та проходити комісію та переоформляти квиток на Украінський зразок?

    Ні, переоформляти квиток не потрібно, адже він є дійсним.

    Згідно Прикінцевих та перехідних положень ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку»

    12) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    І якшо ні,то маю лі я право без перешкод виіжати за кордон по цьому радянського зразка війсковому квитку з відповідними печатками, що я не війсковозобовьязаний?

    Ви маєте право виїзжати за кордон, але Ви можете зіштовхнутися з протиправною поведінкою прикордонників, а саме:

    1. У Вас можуть вимагати ВІН-код військовозобов'язаного

    2. Можуть требувати довідку ВЛК або інший документ, що підтверджує виключення з військового обліку.

    Крім того, скоріш за все відбудуться зміни до Правил перетину кордону, де буде чітко вказуватись на яких умовах перетинають кордон виключені з обліку.

    Тому з перетином кордону найближчим часом мужуть бути проблеми.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Олесандре!

    Ваш ВОД станом на зараз є чинним документом та не підлягає обміну.

    Відповідно до Указу Президента України "Про Положення про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу та Положення про військовий квиток офіцера запасу" https://www.president.gov.ua/documents/4572022-430...:

    З метою удосконалення військового обліку військовослужбовців та військовозобов'язаних рядового, сержантського, старшинського складу, офіцерів запасу постановляю:

    1. Затвердити Положення про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу та Положення про військовий квиток офіцера запасу (додаються).

    2. Кабінету Міністрів України забезпечувати виготовлення у встановленому порядку необхідної кількості бланків військових квитків на замовлення Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України.

    3. Установити, що військові квитки, виготовлені (видані) до набрання чинності цим Указом, вважаються дійсними на всій території України та не підлягають обміну на військові квитки нового зразка, крім випадків, передбачених Положенням про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу та Положенням про військовий квиток офіцера запасу, затвердженими цим Указом".

    Якщо у Вашому квитку є запис про те, що Ви були визнані непридатним до проходження військової служби та є відповідна печатка, то станом на сьогодня Ваш статус - "невійськовозобов'язаний", й тому на Вас не розвовсюджується обов'язок щодо оновлення даних після 18 травня.

    У випадку з виїздом проблема однозначно може виникнути, оскільки прикордонники вже довший час не випускають за кордон осіб, які не мають у ВОД "вин коду". У Вашому випадку така вимога є незаконною, оскільки "Оберіг" - це реєстр військовозобов'язанних осіб до яких Ви не маєте ніякого відношення і реєструватися у якому не повинні, маючи на руках належний ВОД, в якому зазначено що Ви виключені з обліку.

    Отже, у даному випадку у Вас два шляхи:

    1. Отримати відмову у перетині кордону та оскаржувати останню.

    2. Звертатись до ТЦК для того, аби Вам "вклеїли" вищезгаданий "він код" у ВОД.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня.У 1990 році був комісован з радянськоі арміі.Під час строковоі служби була виявлена хвороба і проведено оперативне втручання.Нема кровотворного органу.В війсковому квитку стоіть відповідна печатка,записано невійсковозобовьязаний та виключен з рєєстру а також перелік статей відповідно хвороби.Інвалідність не оформлював,є тільки довідки з радянськоі лікарні про оперативне втручання та перелік хворіб.С 1990 року в війскоматі більше не був.Війсковий квиток ще радянського зразка.Питання. Чі потрібно мені якось йти війскомат та проходити комісію та переоформляти квиток на Украінський зразок? І якшо ні,то маю лі я право без перешкод виіжати за кордон по цьому радянського зразка війсковому квитку з відповідними печатками, що я не війсковозобовьязаний? 1970 рік народження. Заперечасно дякую за відповідь.

    Відверто кажучи, шанси на виїзд за кордон я розглядаю як доволі примарні. Дійсно, Ваш військово-обліковий документ є дійсним, здійснювати його замінк взагалі не потрібно, але запис від 1990 року явно не грає на Вашу користь. Хоч згідно з цим записом Ви були визнані непридатним з виключенням з військового обліку (скоріше за все), але гарантую, що ДПСУ не пропустить Вас через державний кордон по причині неоновлення даних.

    Наразі, на жаль, до записів, прийнятих відповідно до наказу МОУ від 1999 року № 207, ставляться скептично та відмовляють у перетинанні державного кордону, не говорячи про записи від 1990 року. Тому я Ваші шанси на виїзд розглядаю доволі скептично. Перепрошую за правду...

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ваш військовий квиток є чинним. Якщо вас було виключено з військового обліку, то ви вже вважаєтесь не військовозобов'язаний, тому не підпорядковуєтесь ТЦК. Наразі вам не треба нічого робити. Будь, яка відповідальність відсутня.

    Оновлення даних стосується лише військовозобов'язаних, ким ви не являєтесь.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України