Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 04 травня 2024, питання №107673 250₴

батько інвалід 1 групи, мати 2 група, сестра громадянка іншої країни

Доброго дня, батько інвалід 1 групи, мати 2 група. Сестра громадянка іншої країни, не проживає в Україні більше 15 років. Чи маю право на відстрочку? Які документи треба надати в тцк? Поштою та особисто під реєстрацію? Чи прходити ВЛК?

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Згідно законодавства право на відстрочку мають військовозобов'язані,

    які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Теоретично Ви можете претендувати на отримання відстрочки. Однак наявність сестри може цьому завадити.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Олеже!

    Офрмити відстрочку на підставі наявності інвалідності одного з Ваших батьків Ви не зможте, оскільки в Вас є сестра. Той факт, що остання знаходиться за кордоном ніяким чином не позбовляє її обов'язку утримаувати своїх непрацездатних батьків.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня, Ваша підстава для відстрочки виглядатиме наступним чином:

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;".

    Згідно зі статтею 202 СКУ:

    «повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги».

    Ви звісно можете спробувати оформити відстрочку за наявності сестри, надавши докази того, що вона вже 10 років перебуває за кордоном, але я не надам Вам гарантії, що ТЦК прийме це до уваги.

    Інший варіант - це оформити відстрочку за іншою підставою, а саме: постійний догляд за батьком. Оскільки Ваш батько інвалід першої групи, то, скорше за все, на зворотньому боці довідки МСЕК повинен бути напис "потребує строннього (постійного) догляду". Якщо такий запис є, то все, що Вам залишеться - це оформити компенсацію за догляд на непрофесійній основі або акт встановлення факту здійснення догляду. Дана підстава не потребує доказування того, що немає іншихх осіб, які б могли здійснювати постійний догляд за батьком окрім Вас.

    Сама підстава для відстрочки:

    9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;".

    Щодо переліку документів, то на підставі постійного догляду за батьком - це заява про оформолення відстрочки та нотаріально завірені копії: Вашого свідоцтва про народження, документу, в якому зазначено, що батько потребує постійного догляду (це може бути або довідка МСЕК, або, якщо остання немає відповідного допису, довідка ЛКК про потребу у постійному догляді форми 080-4 або 080-2), довідки про оформлення компенсації за догляд на непрофесійній основі або акту встановлення факту здійснення догляду, паспортів та РНОКПП Вашого та Вашого батька.

    Перед явкою до ТЦК, документи бажано направити Укрпоштою рекомендованим листом з описом вкладення на адресу останнього (в даному випадку можна докласти копії документів). Коли отримуєте зворотнє повідомлення від Укрпошти, можете йти до ТЦК ще з одним пакетом таких самих документів вже завірених нотаріально.

    З приводу проходження ВЛК, то все залежить від того, коли Ви проходили комісію востаннє.

    Відповідно до пункту 3.8 глави 3 розділу II Наказу МОУ №402:

    "Постанова ВЛК ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби, прийнята в облікових цілях в мирний час, дійсна протягом п’яти років з дня закінчення медичного огляду.

    Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період дійсна протягом одного року з дня закінчення медичного огляду".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Згідно ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (який набуде чинності 18 травня) нова підстава для відстрочки виглядає так:

    " 1. Не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані:

    9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;"

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно підготувати:

    1. Заяву про відстрочку,

    2. Військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    3. Паспорт та довідка МСЕК Вашого батька

    4. Ваше свідоцтво про народження

    5. Акт встановлення факту здійснення догляду або довідка про компенсацію за догляд

    Підставою для складання Акту є письмове звернення у довільній формі (заява) до виконавчих органів (управління соціальної політики) міської ради від особи, яка здійснює догляд, з наданням наступних документів:

    • копія паспортів Вашого батька та Ваш;
    • свідоцтво про народження;
    • Висновок МСЕК
    • Документ про спільне проживання (Витяг про місце проживання або спільна прописка у паспорті книжечці)

    Акт складається протягом 5 днів.

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Вас в обов'язковому порядку направлять на ВЛК. Проте, у Вас є право на відстрочку, тому можете не хвилюватись.

    Якщо Вам по надуманим причинам будуть відмовляти у оформленні відстрочки та вручати повістку на відправку - Ви можете від неї відмовитись та вимагати Акт відмови, де зазначити, що маєте право на відстрочку та не підлягаєте мобілізації.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас, Олеже!

    Доброго дня, батько інвалід 1 групи, мати 2 група. Сестра громадянка іншої країни, не проживає в Україні більше 15 років. Чи маю право на відстрочку?

    Ваше право на відстрочку не є безумовним, на жаль. Все через наявність сестри, яка має конституційний обов'язок здійснювати утримання непрацездатних батьків.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набирає чинності 18 травня 2024 року. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті відстрочки від мобілізації?

    "...13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одногоз батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю..."

    Довести факт відсутності інших невійськовозобов'язаниз осіб, відверто кажучи, Ви не зможете, незважаючи на те, що сестра проживає за кордоном протягом такого довгого проміжку часу.

    Загалом правила щодо доведення факту відсутності інших осіб є наступними:

    1. Звернення до РАЦС із заявою про надання інформації про наявність актових записів народження дітей одного з Ваших батьків.

    2. На формальну відповідь РАЦСу звернення до нотаріуса, який посвідчить заяву одного з батьків про відстуність у неї/нього інших працездатних осіб. Як Ви розумієте, це буде абсолютно неправдива інформаціяя, якщо на таке піти.

    ПРОМІЖНИЙ ВИСНОВОК: претендувати на відстрочку за абзацом 13 частини першої статті 23 Закону України "Про МПтаП" Ви не зможете.

    Але є інший варіант - оформлення постійного догляду за батьком. Ключове - у його довідці МСЕК має бути прописано про те, що він потребує постійного догляду.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Із 18 травня дана норма звучатиме наступним чином:

    "...9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду..."

    ТАКИМ ЧИНОМ, КЛЮЧОВИМ Є ДОВЕДЕННЯ ФАКТУ ЗДІЙСНЕННЯ ДОГЛЯДУ. ЗА ДАНОЮ ПІДСТАВОЮ ДОВОДИТИ ФАКТ ВІДСУТНОСТІ ІНШИХ ОСІБ ЗОВСІМ НЕОБОВ'ЯЗКОВО.

    Які є способи підтвердження факту здійснення догляду?

    1. Оформлення постійного догляду через управління соціального захисту населення з отриманням компенсації.

    2. Оформлення постійного догляду шляхом встановлення юридичного факту в судовому засіданні. До прикладу, Вам може бути цікава позитивна практика з цього. Одне із таких рішень: https://opendatabot.ua/court/109832708-fe627eb3275...

    Втім, наразі вистачає безліч рішень судів про відмову у встановленні даного юридичного факту, тому треба заздалегідь опрацювати практику суду, до якого Ви територіально належите, на предмет таких справ.

    3. Шляхом оформлення Акту встановлення факту здійснення догляду або Акту про спільне проживання. Це вважається найбільш простий і водночас також дієвий спосіб доведення факту здійснення догляду.

    Якщо плануєте оформляти відстрочку, то для початку направляйте документи поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення). Далі можна йти до ТЦК. Можливо доведеться пройти ВЛК, якщо востаннє проходили його пізніше 5 років назад.

    Загалом варіанти є, з ними варто працювати. Йти тільки потрібно по варіанту доведення факту зайнятості постійним доглядом за батьком, це єдиний можливий та правильний алгоритм дій.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня. для отримання відстрочки вам потрібно проаналізувати Висновок МСЕК на зворотній стороні, чи зазначено там потребу постійного догляду. Якщо так то це дуже добре. ЯКщо ні, тоді треба звертатися до сімейного лікаря і отримувати направлення на комісію ЛКК для отримання довідки форми 080-4/о про потребу постійного догляду.

    Для отримання відтрочки вам потрібно подати заяву про надання відстрочки від мобілізації на ім'я комісара ТЦК, додавши до заяви нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження

    Довідка МСЕК або ЛКК де зазначено потребу у постіному догляді.

    Довіка про отримання компенсації за догляд або посвідчення доглядача

    Акт про встановлення факту здійснення постійного догляду.

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас.

    9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;".

    Що стосується пункту 13 у зв'язку з інвалідністю, отримати буде дуже складно. Тут точно у ТЦК вам відмовлять. І це питання треба буде вирішувати у судовому порядку. \

    Для отримання відстрочки треба особиста явка у ТЦК та проходження ВЛК.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України