Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 06 травня 2024, питання №107810 250₴

Звільнення інвалід 3-ї групи

Доброго дня.
я інвалід 3-ї групи ( повʼязаним із захистом батьківщини )
Після 18 травня планую писати рапорт на звільнення, підкажіть мої подальші дії, чи потрібно мені проходити влк у военкоматі , щоб отримати відстрочку , як це правильно зробити..
також у мене е батько інвалід 2-ї групи( але немає що він потребує догляду) він розлучений із дітей я в нього один , маю я право на відстрочку ще по цьому моменту?

Відповіді юристів (6)

    Дерій Владислав Олегович
    25.2%

    Доброго дня!

    Для звільнення Вам потрібно подати рапорт командиру частини та нотаріальні копії документів про інвалідність.

    Якщо ВЛК Ви проходили давно - Вам можуть видати направлення на медогляд.

    В ТЦК Вам потрібно буде подати заяву про відстрочку та документи про Вашу інвалідність.

    Для відстрочки Вам достатньо того факту, що Ви самі являєтесь особою з інвалідністю!

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    • Кира Клієнт 12 днів тому

      А скажіть, будь ласка, у вас немає зразка заявки на відстрочку?

      • Дерій Владислав Олегович

        Зразок заяви можна знайти в інтернеті, якщо потрібно - можу Вам допомогти скласти дану заяву.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.2%

    Доброго дня!

    Так, після 18 травня Ви матимете право на звільнення у зв'язку з інвалідністю.

    Для того Вам потрібно подати рапорт на ім'я командира та додати до нього документ, що підтверджує Вашу інвалідність.

    Щодо відстрочки, то Ви матимете останню також у зв'язку з тим, що є особою з інвалідністю й оформлювати відстрочку на підставі інвалідності батька Вам не потрібно.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня, Ваша підстава для відстрочки виглядатиме наступним чином:

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    2) визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);".

    Для оформлення відстрочки необхідно буде подати до ТЦК заяву та документ, що підтверджує інваладність. В принципі, процедура схожа на звільнення, тільки замість рапорту подаєте заяву про оформлення відстрочки на підставі наявності в Вас інвалідності.

    Зразок заяви на відстрочку знайдете за посиланням https://www.hsa.org.ua/blog/zrazki-zaiav-pro-vidst...

    За цим посиланням, також у Дар'ї, знайдете зразок рапорта на звільнення https://docs.google.com/document/d/1TRTYaxnrrueGlP...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    25.2%

    Доброго дня.

    Згідно Закону про мобілізацію право на відстрочку мають військовозобов'язані визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    Тобто Ви маєте абсолютне право на отримання відстрочки.

    Надаю Вам проект заяви щодо її отримання:

    До ___ТЦК та СП

    ___

    ___

    прізвище, імʼя, по батькові

    Адреса місця проживання: ___

    ___

    Тел. ___

    ЗАЯВА

    Я, ___, повідомляю, що я є особою з інвалідністю ___ групи відповідно до ___.

    Відповідно до ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: визнані в установленому порядку особами з інвалідністю.

    Такі чоловіки у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за контрактом.

    Оскільки я є особою з інвалідністю і я не маю бажання служити, я не підлягаю призову та маю права на відстрочку відповідно до вимог законодавства.

    На підставі викладеного, відповідно до ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»,

    Прошу:

    Надати мені документи про відстрочку від призову відповідно до ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    У випадку відмови – прошу оформити відмову в письмовій формі для надання мені можливості оскаржити її у встановленому Законом порядку.

    Додатки:

    Копія довідки до акта огляду МСЕК від ___.

    «___» ___ 2024 р. ___ /___/
    Корнійчук Євген Іванович
    24.4%

    Доброго дня, якщо ви вже військовослужбовець, ви не маєте право на демобілізіцію у зв'язку з інвалідністю, ви можете звільнитися лише за рішенням влк, якщо вас визнають не придатним до військової служби.

    Що стосується звільнення у зв'язку з інвалідністю батька. То теж ви не маєте право на звільнення, якщо батько не потребує догляду.

    • необхідність здійснювати постійний догляд за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), який є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення такої особи або якщо інші члени сім’ї першого чи другого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

    Рекомендую , щоб батько звернувся до сімейного лікаря і отримав направленням на комісію ЛКК для отримання довідки форми 080-4 про потребу постійного догляду. У разі її отримання ви будете мати право на демобілізіцію.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України