Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 12 февраля 2020, вопрос №10794 150₴

Земля под строительство индивидуального гаража

Выдачей разрешений на оформление проектов землеустройства на отвод земли гражданам бесплатно на строительство индивидуальных гаражей по закону занимается ГорСовет, но он не действует (взамен сформирована военно-гражданская администрация, которая данные разрешения не выдает). Как получить землю в данном случае?

Ответы юристов (11)

    Ковальчук Владимир

    Вы находитесь на неподкотрольной територрии?если да то никак пока не можете.

    • Кирюшин Артем Андреевич

      Ковальчук, не говорите ерунды и не пишите, что Вы адвокат.

    Кирюшин Артем Андреевич
    66.7%

    У Вашому випадку ВЦА має повноваження на погодження проектів землеустрою.

    Для такого погодження Вам до ВЦА необхідно подати:

    - заява розробника проекту землеустрою (уповноваженої особи) за встановленою формою;

    - завірену та зброшурована (прошита) розробником копія проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, склад якого повинен відповідати вимогам ст. 50 Закону України «Про землеустрій».

    А вже у разі відмови у такому погодженні - дії ВЦА можна і потрібно оскаржити до суду в порядку адміністративного судочинства.

    Осб приклад роботи саме Волноваської ВЦА http://volnovakha.dn.gov.ua/pro-zatverdzhennya-tehnichnoyi-dokumentatsiyi-iz-zemleustroyu-shhodo-vstanovlennya-vidnovlennya-mezh-zemelnoyi-dilyanky-v-naturi-na-mistsevosti-po-vul-yaroslava-mudrogo-16/

    Беликов Олег  Александрович

    Добрый день. Вы еще не обращались в ВГА? Если нет, то пишите заявление в военно-гражданскую администрацию. Если будет отказ, то придется обжаловать в судебном порядке.

    Киншов Дмитрий Сергеевич

    Добрий день.

    Згідно з с. 1 ЗУ "Про військово-цивільні адміністрації" - Військово-цивільні адміністрації району, області - це тимчасові державні органи, що здійснюють на відповідній території повноваження районних, обласних рад, державних адміністрацій та інші повноваження, визначені цим Законом.

    Відповідно до ст. 4 ЗУ "Про військово-цивільні адміністрації" - Військово-цивільні адміністрації населених пунктів на відповідній території здійснюють повноваження із вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин (крім вирішення питань відчуження з комунальної власності земельних ділянок та надання таких земельних ділянок в оренду на строк понад один рік).

    Тобто, як бачемо, на законодавчому рівні чітко встановлено, що ВЦА виконують повноваження районних, обласних рад, державних адміністрацій, а також виконують повноваження у земльних правовідносинах.

    Отже, Ви повинні письмово звернутися до ВЦА щодо видачи Вам землі, у випадку, якщо будуть казати, що це не їх повноваження - звертатися до суду!

    Якщо консультація Вам допомогла, прошу обрати її як найкращу. Дякую.

    Костромина Виктория

    обратитесь к ним письменно с заявлением - требуйте письменный ответ

    при отказе или н ответе - обжалуйте в суде

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Як було зазначено вище ВЦА має повноваження на видачу рішень про дозвіл на розробку проектів землеустрою, якщо вони ухиляються від надання таких рішень, то зверніться до ВЦА з письмовою заявою на ім я голови ВЦА , викладіть обставини та просіть розглянути звернення та надати відповідь письмово на Вашу адресу у 15 -ти денний термін згідно ст. 11 ЗУ Про звернення громадян, отримавши відповідь офіційну , оскаржіть її до суду

    Позов про оскарження дій(бездіяльності) і рішень осіб або органів державної влади та /або посадових осіб місцевого самоврядування.

    Категорія справи - Адміністративна.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    33.3%

    Додатково до консультації повідомляю алгоритм отримання дозволу на розроблення проекту землеустрою:

    По Вашому питанню можу повідомити наступне, як людина,котра має відношення до представницьких органів місцевого самоврядування( За прикладом вирішення земельних питань у Сумській міській раді):

    1. Перш за все визначившись з цільовим призначенням зем.ділянки, надаєте до органу місцевого самоврядування уповноваженого вирішувати земельні питання перелік документів( клопотання про надання земельної ділянки- у власність , оренду, чи постійне користування) зазначаєте в ньому наступну інформацію: цільове призначення ділянки , розмір в гектарах , адресу місця розташування до числа земель якої територіальної громади вона зарахована , вся ця інформація про порядок надання зем. ділянок зазначена у Земельному Кодексі України з ст.121 вказані порядок та підстави. До клопотання додаєте копію паспорта , або іншого документа , що засвідчує громадянство України, графічний матеріал на зем. ділянку на якому зазначають Ваше ПІБ повністю ( його можна взяти викопіюванням з кадастрової карти України). Вказані документи надаєте до органу МС уповноваженого займатись зем. питаннями(зазвичай це структурний підрозділ міської ради) - документи можна подавати через ЦНАП( Центр надання адмін. послуг у Вашому місті чи районі) вони самостійно направлять документи до уповноваженого органу МС.).Інформацію стосовно земельних ділянок та їх власників Вам повинні надати у цьому ж органі це їх прямий обов язок.

    2. Після того, як Ваші документи погодять у органі МС їх відправлять на погодження постійної комісії міської ради з земельних питань, як тільки вони надійдуть на комісію зазначену , Ви власноруч пишите заяву на ім я голови вказаної комісії (вказуєте ту інформацію , що була в клопотанні з проханням рекомендувати Вашій міській раді відповідній надати Вам дозвіл на розробку проекту землеустрою.(Ця процедура займає тривалий час, тому за цей період Ви знаходите оргагізацію в якій Вам готові розробити такий проект(на платній основі), звертаєтесь до них з заявою на такі послуги вони(геодезист) виконує Вам всі роботи( робить зйомку на місцевості, проект , направляє документи на перевірку) процедура теж тривала та потрібне рішення міської ради з печаткой прийняте на сесії про надання згоди на розробку проекту землеустрою, тільки в такому випадку можна звертатись за сами проектом.

    3. Після того , як у Вас в руках буде проект землеустрою ділянки , Ви знову пишите заяву на вказану постійну комісію , додаєте проект землеустрою з проханням рекомендувати міській раді надати зем. длянку у Власність, оренду , чи постійне користування ( графічний матеріал є важливим на всіх стадіях).

    4 В результаті Ви отримаєте рішення міської ради про надання у власність , оренду чи ін. формі земельну ділянку , зможете розпочати бізнес чи інше.

    Можу надати контакти землевпорядника для консультації , але вона платна навіть на консультування - 100 грн.

    Зразки документів теж в наявності.

    Діючий помічник - консультант депутата Сумської міської ради інформ. за посиланням https://smr.gov.ua/uk/miska-vlada/miska-rada/deput...

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кодолов Олександр Володимирович

    Андрей, добрый день,

    на сегодня военно-гражданская администрация заменяет ГорСовет, в т.ч. и в вопросах оформления земли.

    Обращайтесь в том же порядке и с такими же заявлениями как и для ГорСовета, только в военно-гражданскую администрацию.

    Удачи Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий вечір.

    Відповідно до ПОЛОЖЕННЯ про роботу Військово-цивільної адміністрації міста Волноваха Волноваського району Донецької області, затвердженого розпорядженням керівника військово-цивільної адміністрації м.Волноваха 01.04.2019 № 7, військово-цивільна адміністрація міста Волноваха Волноваського району Донецької області – це тимчасовий державний орган, що здійснює на території міста Волноваха, сіл Новопавлівка, Новогригорівка та Трудове, повноваження Волноваської міської ради та її виконавчих органів, та інші повноваження, які визначені Законом України «Про військово-цивільні адміністрації» (http://volnovakha.dn.gov.ua/pro-zatverdzhennya-polozhennya-pro-robotu-vijskovo-tsyvilnoyi-administratsiyi-mista-volnovaha-volnovaskogo-rajonu-donetskoyi-oblasti/).

    Хто Вам повідомив, що ВЦА не видає дозволів на оформлення проекту землеустрою?

    Адже на сайті ВЦА міста Волноваха достатньо рішень по даному питанню.

    Ось наприклад розпорядження керівника ВЦА міста Волноваха про надання дозволу на оформлення проектуземлеустрою щодо відведення земельної ділянки Хачхарджи Є.І. - http://volnovakha.dn.gov.ua/pro-nadannya-dozvolu-na-oformlennya-proektu-zemleustroyu-shhodo-vidvedennya-zemelnoyi-dilyanky-hachhardzhy-ye-i/

    Якщо надана мною консультація Вам допомогла, прошу обрати її як найкраща відповідь. Дякую.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Також хотів додати, що стаття 118 Земельного кодексу України повністю описує процедуру отримання земельної ділянки у власність. Зокрема, Вам необхідно подати до ВЦА міста Волноваха клопотання (заяву) щодо одержання безоплатно у власність земельної ділянки для будівництва індивідуальних гаражів.

    У клопотанні зазначаються:

    • цільове призначення земельної ділянки;
    • її орієнтовні розміри (відповідно від цільового призначення)
    • до клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки.

    Крім графічних матеріалів варто додати копію паспорта громадянина України. Хоча в самому законі і не зазначається про те, що потрібна копія паспорта, але це випливає з того, що право на безкоштовне отримання земельної ділянки належить громадянам України, а єдиний документ, який підтверджує українське громадянство, — це паспорт.

    Цю заяву можна надіслати поштою цінним листом з описом та повідомленням про отримання, або ж занести і подати самостійно до відповідного органу влади, отримавши штамп на другому примірнику. Тут дуже важливий власне цей штамп: оскільки саме від дати подання (при поштовій пересилці — дата повідомлення про отримання) відраховується 30 днів, протягом яких орган влади має надати згоду, або обґрунтовану відмову.

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України