Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 08 травня 2024, питання №108013 300₴

Я хворію на цукровий діабет 1 тип. Які потрібні документи для ВЛК?

Доброго дня.
Підкажіть будь ласка, чи можуть мене визнати придатним.
У мене на руках є картка пацієнта з Ендокринного центру м.Вінниця. і є "Консультаційний висновок спеціаліста" який видав ендокринолог. В цьому висновку заявлена кількість одиниць інсулінів яка складає 78од/добу.
Також вказаний результат УЗД щитоподібної залози в якій заявлені розміри "збільшена" + новоутворення.

Діагноз "Е10,8 - Інсулінозалежний цукровий діабет з неуточненими ускладненнями" важкість "середня", статус диабета "субкомпенсований"

Е06,3 Автоімунний тиреоїдит (щитоподібної залози)

Також в висновку заявлений цукор крові 13,7ммоль.

Чи підходить такий висновок для проходження ВЛК чи його не достатньо, якщо не достатньо, то які ще виписки потрібні?

Діло в тому, що я хочу самостійно піти до ТЦК і потім на ВЛК, щоб від мене уже відстали.
Я читав цей пункт "А" але для мене він якийсь розмитий, забагато "Або" і я не впевнений що я правильно сприймаю ці "Або".
Я вказав номер телефону на якому є viber, whatsapp, telegram це для того якщо потрібно скинути юристу цей висновок.

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно Положення 402 кожний військовозобов’язаний оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, офтальмологом, оториноларингологом, стоматологом, дерматологом, а за медичними показаннями - і лікарями інших спеціальностей.

    Під час дії правового режиму воєнного стану кожний військовозобов’язаний оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, офтальмологом, оториноларингологом, а за медичними показаннями - і лікарями інших спеціальностей.

    Перед оглядом військовозобов’язаних їм проводиться загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, серологічний аналіз крові на: антитіла до вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), поверхневий антиген до вірусу гепатиту «В» (HbsAg), загальні антитіла до вірусу гепатиту «С» (anti-HCV), реакція мікропреципітації з кардіоліпіновим антигеном або загальні антитіла до блідої трепонеми (RW); визначається група крові та резус-належність, проводяться рентгенологічне обстеження органів грудної клітки, ЕКГ. Особам старшим 40 років обов’язково проводиться вимір внутрішньоочного тиску, дослідження крові на цукор. Інші дослідження проводяться за показаннями.

    Направлення для проведення вказаних лабораторних та інструментальних досліджень може здійснюватися лікарями із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, які залучаються для проведення медичного огляду військовозобов’язаних.

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.
    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Цукровий діабет віднесений Розкладом хвороб Наказу МОУ №402 до статті 13, яка включає усі хвороби щитоподібної залози (за виключенням новоутворень) Е00-Е07; усі типи цукрового діабету та інших порушень регуляції глюкози Е10-Е16; порушення інших ендокринних залоз Е20-Е35; недостатнє та надмірне харчування, порушення обміну речовин (усі види ожиріння, функціональна гіпербілірубінемія, ліпоматоз) та інші Е40-Е90.

    Для того аби Вас визнали непридатним до проходження військової служби з виключенням з військвого обліку перебіг хвороби повинен мати значні порушення функцій.

    У Додатку 2 до вищезгаданної статті зазначено наступне:

    1) до пункту «а» належать:

    тяжка форма цукрового діабету: інсулінозалежний з лабільним перебігом (часті, більше двох, кетоацидотичні або гіпоглікемічні стани), наявністю ускладнень (проліферативна стадія ретинопатії, генералізована симетрична полінейропатія, хронічна сенсорно-моторна або автономна нейропатія, нефропатія в стадії протеїнурії більше 0,5 г/добу та розвитком ниркової недостатності, макроангіопатія) або наявністю потреби в застосуванні більше 60 одиниць інсуліну на добу для досягнення стану субкомпенсації вуглеводного обміну;

    рецидивуючий тиреотоксикоз важкого ступеня (схуднення, екзофтальм, задуха у спокої, частота пульсу більше 120 ударів на хвилину та порушення серцевого ритму);

    тяжкі форми гіпотиреозу, що потребують призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні 125 мкг на добу та більше;

    нецукровий діабет, що потребує постійного проведення замісної терапії".

    Отже, у поясненях зазначено, що для визнання Вас непридатним до служби Ви повинні мати тяжку форму діабету з лабільним перебігом та наявністю ускладнень або наявністю потреби в застосуванні більше 60 одиниць інсуліну на добу.

    Щодо автоімунного териодіту, то потрібно мати інформацію, який перебіг має дане захворювання та яке дозування тиреоїдних гормонів у Вашому випадку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, у ТЦК вам потрібно з собою взяти історію хвороби, епікриз де зазначено ваше лікування. Для виконання вам потрібно мати тяжку форму діабету яка передбачає дозування 60 одиниць інсуліну на добу. І це треба підтвердити у першу чергу. Звертайтесь до свого лікаря, щоб він вам надав відповідні документи. Враховуючи, що у вас більше 60 одиниць ви безпірно підлягаєте виключенню з військового обліку.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text

    Стаття 13

    Включено: усі хвороби щитоподібної залози (за виключенням новоутворень) Е00-Е07; усі типи цукрового діабету та інших порушень регуляції глюкози Е10-Е16; порушення інших ендокринних залоз Е20-Е35; недостатнє та надмірне харчування, порушення обміну речовин (усі види ожиріння, функціональна гіпербілірубінемія, ліпоматоз) та інші Е40-Е90

    а) зі значними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Юристи не мають доступу до Ваших контактів. Медичні документи Ви можете прикріпити до питання.

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Зазначені Вами діагнози зазначені у статті 13 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1) та в Поясненнях щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2)

    До пункту «а» статті 13 належать:

    • тяжка форма цукрового діабету: інсулінозалежний з лабільним перебігом (часті, більше двох, кетоацидотичні або гіпоглікемічні стани), наявністю ускладнень (проліферативна стадія ретинопатії, генералізована симетрична полінейропатія, хронічна сенсорно-моторна або автономна нейропатія, нефропатія в стадії протеїнурії більше 0,5 г/добу та розвитком ниркової недостатності, макроангіопатія) або наявністю потреби в застосуванні більше 60 одиниць інсуліну на добу для досягнення стану субкомпенсації вуглеводного обміну.

    До пункту «б» статті 13 належать цукровий діабет середньої тяжкості: наявність ускладнень (непроліферативна стадія ретинопатії, дистальна нейропатія з больовим синдромом, мікро- та макроангіопатія), яка потребує застосування до 60 одиниць інсуліну на добу для компенсації вуглеводного обміну або пероральних цукрознижуючих препаратів;

    ВИСНОВОК

    Вам бажано мати висновок лікаря, де буде вказано, що у Вас тяжка форма цукрового діабету.

    Згідно потреби в застосуванні інсуліну Ваш діагноз повинен бути віднесеним до статті 13 "а", але через те, що у висновку лікаря вказана середня тяжкість діабету - ВЛК може визнати Вас придатним до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.

    Перш за все Вам потрібно, щоб Ваші діагнози були підтверджені належними медичними документами. Як правило це форма первинної облікової документації № 028/о “Консультаційний висновок спеціаліста” , історія хвороби, Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого: форма № 027/о.

    Краще проходити обстеження та лікування в державних або комунальних закладах охорони здоров'я.

    До того ж, у Вашому випадку є всі шанси оформити інвалідність. Для цього потрібно звернутись до сімейного лікаря за направленням на ЛКК, а потім на МСЕК.

    Особи з будь-якою групою інвалідності мають право на відстрочку та не підлягають призову під час мобілізації.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю!

    Повідомляю, що з 04 травня 2024 року чинності набрав наказ Міністерства оборони України від 27.04.2024 № 262 "Про затвердження Змін до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України".

    Даний наказ, зокрема, у контексті Вашого питання передбачає наступне:

    Стаття 13

    Включено: усі хвороби щитоподібної залози (за виключенням новоутворень) Е00-Е07; усі типи цукрового діабету та інших порушень регуляції глюкози Е10-Е16; порушення інших ендокринних залоз Е20-Е35; недостатнє та надмірне харчування, порушення обміну речовин (усі види ожиріння, функціональна гіпербілірубінемія, ліпоматоз) та інші Е40-Е90

    а) зі значними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) з помірними порушеннями функцій

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) з незначними порушеннями функцій; за наявності об’єктивних даних без порушень функцій

    Придатні

    Стаття 13: медичний огляд громадян та військовослужбовців під час визначення ступеня придатності до військової служби, до навчання у ВВНЗ проводиться після стаціонарного обстеження в умовах спеціалізованого закладу охорони здоров’я (установи). У разі виявлення вузлового зоба (вузол більше 1 см в діаметрі) виконується пункційна біопсія щитоподібної залози під контролем УЗД та цитологічне дослідження біоптату. Якщо відсутні дані про новоутворення, огляд проводиться за пунктом «в».

    1) до пункту «а» належать:

    тяжка форма цукрового діабету: інсулінозалежний з лабільним перебігом (часті, більше двох, кетоацидотичні або гіпоглікемічні стани), наявністю ускладнень (проліферативна стадія ретинопатії, генералізована симетрична полінейропатія, хронічна сенсорно-моторна або автономна нейропатія, нефропатія в стадії протеїнурії більше 0,5 г/добу та розвитком ниркової недостатності, макроангіопатія) або наявністю потреби в застосуванні більше 60 одиниць інсуліну на добу для досягнення стану субкомпенсації вуглеводного обміну;

    рецидивуючий тиреотоксикоз важкого ступеня (схуднення, екзофтальм, задуха у спокої, частота пульсу більше 120 ударів на хвилину та порушення серцевого ритму);

    тяжкі форми гіпотиреозу, що потребують призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні 125 мкг на добу та більше;

    нецукровий діабет, що потребує постійного проведення замісної терапії.

    До цього пункту належать також усі хвороби залоз внутрішньої секреції (гіпофізу, наднирників, паращитоподібної та статевих залоз), які супроводжуються відповідними клінічними проявами та відхиленнями в лабораторних показниках; потребують тривалого (більше 1 року) патогенетичного лікування.

    Як на мою точку зору, Ви вже зараз маєте підстави для встановлення Вам статті 13а - непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Втім потрібно розуміти, шо рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    Якщо рішення буде прийнято з порушенням Розкладу хвороб, варіант лише один - оскаржувати. Закон надає Вам таке право, зокрема спочатку в порядку підпорядкування до вищестоящої ВЛК.

    "...3.2. Скарги до штатних ВЛК подаються в строк, визначений Законом України «Про звернення громадян».

    3.3. Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови позаштатних ВЛК подаються до штатних ВЛК згідно з адміністративно-територіальними зонами відповідальності, наведеними у додатку 2 до наказу Міністерства оборони України від 16 листопада 2016 року № 608 «Про затвердження адміністративно-територіальних зон відповідальності закладів охорони здоров’я Збройних Сил України за організацію медичного забезпечення».

    Штатні ВЛК перевіряють відповідність прийнятих позаштатними ВЛК постанов встановленому діагнозу та вимогам цього Положення, на підставі доданих до звернення оригіналів медичних документів або належним чином завірених їх копій, а також наявних медичних записів та висновків у відповідних реєстрах електронної системи охорони здоров’я.

    {Пункт 3.3 глави 3 розділу I доповнено абзацом другим згідно з Наказом Міністерства оборони № 262 від 27.04.2024}

    Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови ВЛК районних (міських) ТЦК та СП подаються за підпорядкованістю до ВЛК Київського міського ТЦК та СП, Севастопольського міського ТЦК та СП, обласних ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим.

    Дії (бездіяльність), рішення, постанови, прийняті ВЛК обласних (Київського міського, Севастопольського міського) ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим, оскаржуються в штатних ВЛК.

    Дії (бездіяльність), рішення, прийняті за результатами розгляду звернень ВЛК регіону, оскаржуються в ЦВЛК.

    3.4. У разі визнання штатною ВЛК заяви чи скарги щодо перегляду (відміни, скасування) постанови ВЛК обґрунтованою, ВЛК штатної ВЛК переглядає оскаржувану постанову ВЛК або приймає рішення про направлення на контрольне обстеження та медичний огляд ВЛК..."

    Але потрібно враховувати, що сам по собі процес оскарження висновку ВЛК не звільняє від мобілізації. Це суттєвий момент, оскільки за таких умов потрібно терміново оформлювати "лікарняний".

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України