Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 08 травня 2024, питання №108049 250₴

Повістка аспіранту на вулиці

Добрий день. Я аспірант, маю довідку від університету про це, однак не ходив у ТЦК "довести" їм право про відсрочку. Чи можуть мені на вулиці дати повістку, навіть після того як покажу їм довідку що я аспірант?
Та чи може інший ТЦК (не той до якого приписаний) видати повістку?

Планую відвідати Чернівці, знаю що на вокзалі перевіряють документи та видають повістки, не хочеться витратити відпустку на те щоб ходити в ТЦК Чернівців по повістці доводячи свою відсрочку.
Можливо можна заігнорувати повістку, але тоді штраф..

Відповіді юристів (7)

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Згідно законодавства Вам необхідно реалізувати своє право на відстрочку шляхом подачі відповідної заяви та документів до ТЦКСП.

    Після 18.05.2024 року це можна буде зробити через ЦНАП або кабінет військовозобов'язаного.

    Щодо повістки - вручення її Вам на вулиці не порушує законодавство України.

    • Ігор Клієнт 11 днів тому

      Чи можна явитись в інший ТЦК по повістці?

      • Богун Сергій Павлович

        Ні. Необхідно з'явитись в тий ТЦК та СП до якого викликають за повісткою.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Чи можуть мені на вулиці дати повістку, навіть після того як покажу їм довідку що я аспірант?

    Вам можуть вручити повістку на уточнення даних будь-де.

    Якщо Ви їм покажете довідку, то адекватні представники ТЦК залишать Вас у спокої. Але в більшості випадків ніхто на неї й не подивиться.

    Проте, якщо Ви оформите відстрочку - до Вас взагалі не буде питань.

    Та чи може інший ТЦК (не той до якого приписаний) видати повістку?

    В реаліях сьогодення можуть вручити повістку, навіть, не за місцем військового обліку. Проте, як показує судова практика - це буде неправомірно, але навряд чи Ви зможете це довести ТЦК, в яких головна задача - побільше видати повісток.

    Планую відвідати Чернівці, знаю що на вокзалі перевіряють документи та видають повістки, не хочеться витратити відпустку на те щоб ходити в ТЦК Чернівців по повістці доводячи свою відсрочку.Можливо можна заігнорувати повістку, але тоді штраф..

    За відмову від повістки або за неявку без поважної причини по повістці для уточнення даних передбачена адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП у вигляді штрафу 3400-5100 грн.

    Якщо Вам була вручена повістка, то поважними причинами, які підтверджено відповідними документами, для неприбуття до ТЦК у строк, встановлений в повістці, визнаються:

    • вплив надзвичайної ситуації, хвороба яка виникла під час призову і стала перешкодою своєчасному прибуттю;
    • смерть або тяжка хвороба близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата або сестри, дідуся, бабусі) або близького родича його дружини/чоловіка.

    Без виненесення постанови керівником ТЦК про притягнення до відповідальності - штраф сплачувати не потрібно.

    Проте, при певних обставинах Вас можуть внести в базу "Армор" і при перевірці документів працівниками поліції - Ви можете бути затримані.

    Сам процес накладення штрафу виглядає так:

    1. Спочатку ТЦК повинен належним чином повідомити військовозобов'язаного про місце та час розгляду справи.

    2. Потім проходить сам розгляд справи за присутності військовзобов’язаного. Відповідно до ст. 268 КУпАП, особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи; виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

    3. Після розгляду справи, керівник ТЦК виносить постанову, яка повинна містити:

    • найменування органу (прізвище, ім’я та по батькові, посада посадової особи), який виніс постанову;
    • дату розгляду справи;
    • відомості про особу, стосовно якої розглядається справа (прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), дата народження, місце проживання чи перебування;
    • опис обставин, установлених під час розгляду справи;
    • зазначення нормативного акта, що передбачає відповідальність за таке адміністративне правопорушення;
    • прийняте у справі рішення.

    ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.

    Для інформування особи про час та місце розгляду справи можуть використовуватися різні способи: рекомендований лист, особисте вручення повідомлення.При цьому, надсилання повідомлення (без доказів його отримання) не свідчить про її поінформованість. У разі неналежного поінформування особи, яка притягується до відповідальності, уповноважена особа не може розпочинати розгляд справи.

    Тобто, якщо вас не повідомлять про час та місце розгляд справи та винесуть постанову про накладення штрафу - ТЦК порушить права особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Таке рішення ТЦК Ви зможете оскаржити у судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Ігоре!

    Не буду "вантажити" Вас очевидним. Відстрочка у Вас є.

    Проте проблема полягає в тому, що Вам треба було її отримати фактично.

    Для того достатньо було звернутись до ТЦК та разом із заявою про оформлення відстрочки надати:

    довідку форми 20 від ВНЗ,

    витяг з наказу про зарахування до аспірантури

    та копію контракту про навчання (якщо є).

    Скажу також, що за таких обставин у разі вручення Вам повістки, наприклад, у Чернівцях, за відсутності фомалізованої відстрочки або документів, які її підтверджують, з Вами навіть не будуть бавитись в адмінштрафичи вручення повісток. Є велики ризик того, що Вас можуть просто затримати і доставити до ТЦК, там провести одразу ВЛК і видати на руки мобілізаційне розпорядження, а може навіть і мобілізувати. Подібні приклади мені відомі, і їх чимало.

    Тому я би на Вашому місці не ризикував, а спочатку подав заяву про відстрочку, а вже потім десь мандрував теренами України. Я не жартую!

    А повістку, звичайно, вручити можуть, і ніяка довідка, що Ви аспірант, при тому не допоможе.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, повістку можуть, вручити. Але враховуючи, що це не ваше ТЦК ви можете її ігнорувати. Враховуючи, що з 18 травня вам все одно треба буде з'явитись на оновлення даних.

    Штраф можуть накласти лише у вашій присутності і протягом двох місяців з моменту не явки за повісткою. Тому вам нічого не загрожує, якщо ви проїздом.

    Повістка йде як додаток до розпорядження камісара тцк, якщо ви не перебуваєте там на обліку такого розпорядження не має в апріорі. Тому така повістка вважається видане на у законний спосіб.

    Враховуючи, що у вас студентський квиток, це дуже гарно. Рекомендую при зустрічі з ТЦК, ігнорувати їх і не зупинятись.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Добрий день. Я аспірант, маю довідку від університету про це, однак не ходив у ТЦК "довести" їм право про відсрочку. Чи можуть мені на вулиці дати повістку, навіть після того як покажу їм довідку що я аспірант?Та чи може інший ТЦК (не той до якого приписаний) видати повістку?

    На жаль, але повістку можуть вручити, навіть при наявності довідки. Ви повинні оформити відстрочку від мобілізації у встановленому законодавством порядку.

    Видати повістку може будь-який ТЦК та СП, незалежно від місця перебування особи на військовому обліку, це потрібно враховувати.

    Головне - Ви маєте право на відстрочкую. Спеціальність, вік - на даний момент ці нюанси не грають ніякої ролі. Звісно, якщо є така опція, краще вступати на ту ж спеціальність, оскільки невідомо, що "взбриде" в голову нашим "слугам" через 1 рік. А так, наразі спеціалізація не грає жодної ролі.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набирає чинності 18 травня 2024 року. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті здобуття освіти?

    "...здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Які висновки можливо зробити?

    1. Відстрочку надаватиме навчання за за денною або дуальною формою здобуття освіти (так і було).

    2. Особа має здобувати рівень освіти, вищий за раніше здобутий. Рівні освіти визначено в статті 10 Закону України "Про освіту". Ось їх послідовність:

    дошкільна освіта;

    початкова освіта;

    базова середня освіта;

    профільна середня освіта;

    перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    фахова передвища освіта;

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

    перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

    другий (магістерський) рівень вищої освіти;

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Коротко кажучи, у сфері вищої освіти послідовність дотримується за умови: бакалавр-магістр-аспірант.

    3. Спеціальність, по якій здобута і здобувається освіта, не впливає на право на відстрочку.

    4. Аспіранти матимуть право на відстрочку, оскільки здобувають третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    5.Вік здобувача освіти не відіграє жодної ролі.

    ВИСНОВОК: Ви маєте 100 % право на відстрочку, оскільки здобуваєте рівень освіти вищий, за раніше здобутий у визначеній статтею 10 Закону України "Про освіту" послідовності.

    Щодо оформлення відстрочки, якщо востаннє Ви проходили ВЛК більше ніж 5 років тому, висока ймовірність того, що ТЦК направить Вас на медичний огляд. Тому без цього думаю у Вашій ситуації не обійтись.

    Загалом треба дивитися, яку мету Ви переслідуєте у даній ситуації. Якщо це Ваша самостійна ініціатива попередити ТЦК про Вашу відстрочку, Ви можете направити документи поштовим зв'язком і цього буде цілком достатньо. Якщо Ваш ВУЗ хоче оновлення даних або Ви отримали повістку, тоді без походу до ТЦК не обійтись. І у цій ситуації я раджу документи спочатку направити поштовим зв'язком, а потім йти з аналогічним пакетом документів особисто.

    З повагою до Вас!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України