Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 08 травня 2024, питання №108117 400₴

Оновлення данних виключеного з військового обліку ст. 37

Доброго дня шановні юристи.
Маю на руках довідку (з дописом "Замість військового квітка") про ВИКЛЮЧЕННЯ з військового обліку, визнаний не придатним до військової служби на підставі ст. 37 п. 5г гр.1. "Положення, введеного в дію наказом Міністра Оборони України №2-1994 р., наказ МОУ № 342" (у 90-х роках засудж. за тяжкий злочин. Умовний термін, покарання не відбував).
Довідка датується 2001 роком. Не служив, ніколи на обліку не стояв, ВОС не маю.
На початку великої війни був у ТЦК, там відповіли що я не військовозабов"язаний і ніякого відношення до військових не маю.
На скільки я розумію ця довідка не є дійсним військово-обліковим документом (чи все ж таки дійсна?), та після вступу в силу № 10449 скрізь будуть вимагати ВОД.
Що робити в даному випадку?
Чи потрібно оновлювати дані?
Якщо потрібно - який правильний алгоритм дій, щоб "випадково" не стати на військовий облік?
Чи передбачено діючим законодавством отримання ВОД замість Довідки?
Після вступу в силу № 10449 будуть ставити на облік ВИКЛЮЧЕНИХ раніше по аналогічній статті? Якщо так - ст. 58 Конституції у даному випадку застосовується?
Дякую.

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Олеже!

    Редакція статті 37 закону "Про ВО та ВС" за 2001 рік передбачала наступне:

    "5. Виключенню з військового обліку у військових комісаріатах підлягають громадяни:

    а) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    б) які досягли граничного віку перебування в запасі;

    в) які припинили громадянство України;

    г) які були засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжких злочинів;

    д) які не отримали до 36-річного віку військово-облікової спеціальності або спорідненої з нею;

    е) які померли".

    Отже, у 2001 році Вас виключили з військового обліку у зв'язку з позбавленням волі за вчинення тяжких злочинів.

    Щодо "Положення, введеного в дію наказом Міністра Оборони України №2-1994 р. та наказ МОУ № 342", то дане положення визначало на той час Вашу ступінь придатності до проходження військової служби, а Наказом МОУ №342 знімали з обліку непридатних у мирний час та обмежено придатних у воєнний час.

    З приводу Вашої довідки замість військового квитка, то станом на сьогодня остання не передбачена, як чинний військово-обліковий документ. Тому, скорше за все, можуть виникнути пропроблеми з ТЦК та поліцією при перевірці Вашого документу після 18 травня. До того ж візьміть до уваги, що дебільш розповсюдженною стає вимога до наявності штрих-коду у військово-обліковому документі: влаштування на роботу, навчання, перетин кордону тощо.

    Я розумію, що Ви, як виключений з обліку не повинні мати такого штрих-коду у військовому документі, оскільки не є військовозобов'язанним і не можете перебувати у реєстрі "Оберіг", проте наразі на кордоні через дані обставини не пропускають чоловіків, які мають чинні ВОД отримані у 2023 році.

    Станом на сьогодня відповідно до законодавства військово-обліковими документами є:

    для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних — військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів — військовий квиток.

    Щодо Ваших інших питань, то оновлювати дані необхідно тим громадянам України, які перебувають на обліку, Ви ж в свою чергу з обліку були виключені.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    На жаль, станом на зараз правильного алгоритму у взаємовідносинах з ТЦК немає. При врученні повістки Ви повинні будете з'явитись до ТЦК. З одного боку такий обов'язок на Вас не покладений, оскільки Ви були виключені з обліку, а з іншого - Ваш ВОД не є чинним документом і такі повістки з великою вірогідністю Ви будете отримувати постійно.

    Якщо ж Ви з'явитесь до ТЦК, то, можна, звісно, сподіватись на те, що військкомат просто видасть Вам тимчасове посвідчення без строку дії та перенесе до останнього данні з Вашої довідки. Але...Виходячи з ситуації, яка є в країні станом на сьогодня, цілком можливий наступний перебіг подій, який ніхто виключити не може: спочатку Вас поставлять на облік для того, аби видати новий ВОД, потім проведуть ВЛК, а потім скажуть, що раніше засуджених за тяжкий злочин вже не виключають з обліку...

    До того ж все частіще звучать заяви від представників влади з приводу того, що ті, хто вже відбув покарання можуть служити так само, як і усі інші. Якщо новий закон дозволяє мобілізувати тих, хто звільнений від покарання з випробуванням, тобто громадян, які умовно відбувають покарання, то що говорити про тих, хто своє покарання відбув вже давно.

    Щодо статті 58 Конституції України, то вона, звісно, застосовується у цьому випадку, проте, наразі, наприклад, масовим явищем є поновлення на обліку громадян, які були виключені з останнього через досягнення гранічного віку перебування у запасі. Як буде відбуватись у Вашому випадку, поки що невідомо, проте є сумніви, що виключених з обліку за раніше скоєний тяжкий злочин залишать у спокої.

    Якщо Ви налаштовані на відстоювання Ваших прав та боротьби проти системи, то Вам прийдеться пройти, можливо, не самий короткий та легкий шлях для того, аби оскаржити дії ТЦК та Ваше поновлення на обліку у судовому порядку.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України