Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 09 травня 2024, питання №108257 650₴

Переоформлення машини на дружину

Добрий день. Я з дружиною знаходжусь за кордоном, машина також за кордоном. Можливо переоформити авто на дружину, щоб вона потім могла заїхати на ній в Україну?

Відповіді юристів (3)

    Дерій Владислав Олегович
    33.4%

    Доброго дня!

    Ви можете укласти з дружиною договір купівлі-продажу авто через ДІЮ. Ознайомтесь з матеріалом за посиланням https://diia.gov.ua/news/zminyuyemo-pidhid-do-kupi... Податки сплачувати за перший продаж авто не потрібно. Обмінюватись грошима за авто через ДІЮ не потрібно.

    Підписані документи надійдуть до адміністратора сервісного центру МВС, який закріпить вибрані номери та роздрукує свідоцтво про реєстрацію авто. Готовий пакет документів надійде новому власнику у вибране відділення Укрпошти. А електронні документи на автівку підтягнуться в Дії.

    По великому рахунку, якщо дружина залишить ті ж самі номера, оформить електронне свідоцтво про реєстрацію авто та додатково замовить пластиковий варіант зі сторони прикордонників не повинно бути зайвих питань.

    Тим більше що їздити за кордоном дружина буде ще по старому техпаспорті (іноземці не зможуть провірити дійсність техпаспорту), а в Україні при необхідності митникам або поліції можна показати і електронне свідоцтво про реєстрацію авто.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.4%

    Вітаю Вас!

    Є декілька варіантів:

    1. Спробувати переоформити авто через Дію.

    - спершу треба авторизуватися в електронному кабінеті водія або на Порталі Дія.

    - власник (продавець) має подати заяву в електронній формі. Її поля заповняться автоматично, необхідні дані система підвантажить із відповідних баз даних.

    - продавець та покупець мають накласти на документи електронні підписи. Договір купівлі-продажу вважатиметься укладним онлайн.

    - працівники сервісного центру МВС перевірять відомості про власника та транспортний засіб за відповідними реєстрами та базами даних.

    - після цього електронний варіант свідоцтва про реєстрацію з’явиться в мобільному додатку Дія.

    - новому власнику треба фізично прибути у Сервісний центр МВС, де він має здати старі номерні знаки та свідоцтво про реєстрацію. Натомість він отримає нові документи.

    2. Спробувати переоформити ТЗ через дипломатичне представництво.

    ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України 27.12.2004 № 142/5/310

    ПОЛОЖЕННЯ про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України

    3.3. Посвідчення договорів про відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів

    3.3.1. Договори про відчуження транспортних засобів (автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів та мотоколясок), зареєстрованих на території України, посвідчуються консулом незалежно від місця їх реєстрації.

    3.3.2. Договори про відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів посвідчуються за умови подання документів, які підтверджують право власності відчужувачів на це майно, та перевірки через Міністерство закордонних справ України відсутності публічних обтяжень за даними Державного реєстру обтяжень рухомого майна. У разі наявності публічного обтяження договори про відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів посвідчуються з дотриманням вимог, передбачених підпунктом 3.1.8 цього Положення.

    При посвідченні договорів відчуження транспортних засобів, що перебували в експлуатації і зареєстровані в установленому чинним законодавством порядку, консул перевіряє наявність у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу (технічному паспорті) відмітки про зняття його з обліку.

    3.3.3. Консулу також подається документ про оціночну вартість транспортного засобу, визначену суб'єктом оціночної діяльності згідно з вимогами нормативно-правових актів з оцінки майна.

    3.3.4. При посвідченні договорів відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів, що є спільною власністю подружжя, вимагається згода другого з подружжя, яка оформлюється консулом з дотриманням вимог, викладених у підпункті 3.1.7 цього Положення.

    3.3.5. Не допускається посвідчення договорів відчуження автомобілів, безоплатно переданих (або проданих на пільгових умовах) особам з інвалідністю відповідними органами праці та соціального захисту населення (Порядок забезпечення осіб з інвалідністю автомобілями, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19 липня 2006 року № 999 (зі змінами).

    3.3.6. Договори про відчуження повітряних суден, катерів, яхт, моторних човнів посвідчуються з дотриманням вимог підпунку 3.1.7 цього Положення (Порядок ведення Державного суднового реєстру України і Суднової книги України, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.97 № 1069).

    3. Переоформити авто вже в Україні. Дружина має право перетнути кордон зі свідоцтвом про реєстрацію. Але за таких умов від Вас потрібно мати нотаріальну довіреність на іншу особу, не на Вас, якщо Ви будете іншою стороною.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.2%

    Доброго дня, Юрію!

    Ви можете зробити довіреність на дружину з якою вона перетне кордон на авто (аби не виникнуло зайвих питань). Також зробити довіреність на третю особу, яка від Вашого імені укладе угоду дарування з дружиною в Україні, після чого остання зможе переоформити авто на себе у СЦ МВС.

    Ви також можете переоформити авто через Дію, і це буде для Вас оптимальним варіантом, аби уникнути складання довіренностей, при тому у застосунку Вашої дружини з'явиться е-свідоцтво, яке має таку ж саму юридичну силу, як і пластиковий варіант документу. У такому варіанті їй просто не потрібно замовлювати нові номера, оскільки отримати вона їх за кордоном не зможе, а замовити лише пластикове свідоцтво, яке надійде на відділення Укрпошти. По приїзду в Україну дружина зможе отримати й пластикове свідоцтво.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України