Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Виконавче виробництво, 10 травня 2024, питання №108308 250₴

Виконавче провадження через новий закон

Доброго дня. У світі останніх законі хотів запитати чи може виконавча служба заарештувати авто дружини, якщо я на неї переофрмлю автівку, у разі якщо я не буду сплачувати штрафи.
Або якщо я зроблю акт дарування автівки на дружину, чи зможуть на неї накласти арешт?

Відповіді юристів (7)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ні в такому разі арешт накласти не зможуть оскільки автомобіль буде належати Вашій дружині на праві приватної особистої власності.

    • Олександр Клієнт 10 днів тому

      у разі акту дарування? Чи просто перереєстрації

      • Богун Сергій Павлович
        100%

        І при перереєстрації і при даруванні.

        По документам власником авто вже буде ваша дружина.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо ви переоформити авто на дружину. То ні яких проблем не буде, жінка не несе жодної відповідальності за діяння свого чоловіка. Тому ви маєте рацію. Краще зробити дарчу на дружину, але уразі розірвання шлюбу авто залишиться у неї. Тому, якщо є якісь сумніви то краще можливо це зробити на свою матір.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олексадре!

    Це не можливо. Виконавча служба накладає ареш на власні рахунки боржника, як також на рухоме майно боржника.

    Отже, у випадку переоформлення авто на дружину виконавча не зможе накласти на ТЗ арешт, оскільки авто вже не буде Вашою власністю.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Теоретично, якщо Ви порушили законодавство про мобілізацію, Вас притягнули до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу, Ви цей штраф не сплатили, а ТЦК звернулись до виконавчої служби щоб заблокувати Ваші рахунки чи майно - лише тоді можуть накласти арешт на авто. Проте, якщо штраф виписали незаконно - Ви його можете оскаржити.

    Якщо авто переоформите на дружину (подаруєте або продасте) через ДІЮ, нотаріуса або сервісний центр МВС - виконавча служба не матиме до нього доступу та ніяким чином не зможе його арештувати.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Звідки Ви взяли інформацію, що буде блокування рахунків та стягнення майна? Блокування рахунків не передбачено чинним законодавством як міра можливого покарання для так званих "ухилянтів". Пояснюю, що може бути за законодавством, яке набирає чинності з 18 травня.

    1. Адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП. Наразі штраф 3400-5100 грн, але планується підняття штрафу до 17-25 тис грн. Це влада трактуватиме як порушення законодавства у сфері оборони, мобілізації і так далі.

    2. ТЦК звертається до Нацполіції про Вашу доставку до них.

    3. Нацполіція, якщо не може доставити, повідмоляє ТЦК про неможливість доставки.

    4. Далі ТЦК направляє на Вашу адресу ВИМОГУ - це новий документ. Це та вимога, яка вважатиметься врученою, навіть якщо вона не буде вручена.

    5. Якщо протягом 10 кал. днів з дня отримання вимоги Ви не зв'яляєтеся, ТЦК подає до суду позов про обмеження у праві керування ТЗ.

    Ось коротко такий алгоритм дій. Загалом недолік для влади нового Закону в тому, що якщо людина тупо сидить вдома, її не так просто дістати. Штрафи - то таке питання. Особа не може бути притягнути до відповідальності двічі за одне і те ж правопорушення. Тому не оновили - понесли відповідальність і по суті все. Обмеження у праві керування ТЗ - це інше, але також не критичне, як на мою точку зору.

    Найгірший сценарій розвитку подій за новим законодавством - обмеження у праві керування ТЗ.

    Щодо блокування рахунків, це можливо виключно в рамках виконавчого провадження, якщо особа не сплачує протягом певного часу штраф, але жодного відношення до мобілізаційного процесу це не має. Це виключно виконавче провадження та процес стягнення штрафу або іншої заборгованості.

    Ви звісно можете переоформити авто на дружину, але я не бачу в тому жодного сенсу.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України