Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 13 февраля 2020, вопрос №10884

Есть ли льгота на медикаменты?

Добрый день, подскажите пожалуйста, мой брат инвалид детства 2 группы ( эпилепсия), имеет ли он право на покупку медикаментов по льготной системе? Медикаменты принимает каждый день с самого рождения. Пенсия 1600, львиная часть уходит на препараты.

Ответы юристов (1)

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день.

    Основний Закон України, який визначає пільги та основи соціальної захищеності для людей з інвалідністю - це Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».

    На підставі чинного законодавства особам з інвалідністю першої та другої групи надається 50-ти відсоткова знижка на придбання лікарських препаратів в період амбулаторного лікування. Особи з інвалідністю, які отримують мінімальну пенсію, мають можливість отримати ліки за рецептом лікаря безкоштовно.

    Крім того, державою передбачено забезпечення таких осіб, у тому числі дітей з інвалідністю, соціально-побутовим та медичним обслуговуванням. Зокрема, на підставі індивідуальної програми реабілітації, їм надаються:

    • сурдотехнічні засоби
    • протези очей, щелеп, зубів
    • ендопротези, сечо- та калоприймачі
    • протезні вироби та ортопедичне взуття
    • окуляри, слухові і голосоутворювальні апарати
    • мобільні телефони та факси — для письмового спілкування
    • засоби пересування, в тому числі крісла-коляски з електроприводом і автомобілі (при наявності відповідного медичного висновку)

    Дані послуги надаються безкоштовно або на пільгових умовах. Список лікарських препаратів, медичних виробів, засобів реабілітації, а також порядок їх видачі визначає Кабінет Міністрів України (реєстр лікарських засобів за програмою "Доступні ліки").


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України