Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 13 февраля 2020, вопрос №10908 150₴

Как быть в случае отсутствия завещания/дарственной на дом, если у одного из наследников есть непогашенные обязательства в банках

Здравствуйте.
Вопрос такого характера. Я не могу разобраться с тем, кто является первыми наследниками при смерти одного из родителей/супругов. Всегда считала что или долевое наследование будет, мол, дети и супруг или дети в любом случае. А тут услышала, что первый претендент это супруг.
У моей мамы есть дарственная от ее отца на дом и земельный участок (документы старые. но главным там есть гос акт на землю). Все коммунальные платежи за содержание дома я плачу уже давно сама со своей карты.
Мама болеет, к сожалению. Она замкнутая стала, апатия к жизни, редко говорит. Иногда пишет что-то на бумаге. Консультировалась с нотариусом. Он при такой ситуации советовал оформить опекунство над ней. Но это очень длинная и запутанная процедура как я вижу. Я частично содержу обоих родителей. У них также есть их пенсии, но их не хватает на жизнь.
Хочу узнать все возможные варианты ситуаций, как в случае смерти мамы, может двигаться дело с наследством. Может ли быть такое  как я услышала, что все наследует мой отец. Просто дело в том, что у него долги. Я неоднократно помогала платить его кредиты, но в один момент приняла решение, что уже не могу. В этом вся загвоздка. Как вариант есть мысль, что в случае смерти отец может нотариально оформить отказ от наследства, чтобы оно ему не перешло, а следом и банкам по его обязательствам..
Буду благодарна информации. Всего доброго.

Ответы юристов (10)

    Савченко Олександр
    Общаться в чате Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день.

    Стаття 1258. Черговість спадкування за законом (Цивільний кодекс України)

    1. Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

    2. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

    Стаття 1261. Перша черга спадкоємців за законом (Цивільний кодекс України)

    1. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

    Тобто, у разі смерті матері ваш батько матиме право як і Ви на половину спадкового майна у разі спадкування за законом.

    Стаття 1241. Право на обов'язкову частку у спадщині (Цивільний кодекс України)

    1. Малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

    Розмір обов'язкової частки у спадщині може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення.

    Тобто, у разі складання мамою заповіту на вашу користь, ваш батько все одно матиме право на частку спадщини - а саме 1/4.

    А тому Ви правильно розмірковуєте. Враховуючи, що у вашого тата борги, йому необхідно буде написати у нотаріуса за місцем відкриття спадщини відмову від її прийняття.

    Всього Вам доброго.

    Савченко Олександр
    Общаться в чате Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Стаття 1273. Право на відмову від прийняття спадщини (Цивільний кодекс України)

    1. Спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу. Заява про відмову від прийняття спадщини подається нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    2. Фізична особа, цивільна дієздатність якої обмежена, може відмовитися від прийняття спадщини за згодою піклувальника і органу опіки та піклування.

    3. Неповнолітня особа віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років може відмовитися від прийняття спадщини за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальника і органу опіки та піклування.

    4. Батьки (усиновлювачі), опікун можуть відмовитися від прийняття спадщини, належної малолітній, недієздатній особі, лише з дозволу органу опіки та піклування.

    5. Відмова від прийняття спадщини є безумовною і беззастережною.

    6. Відмова від прийняття спадщини може бути відкликана протягом строку, встановленого для її прийняття.

    Кирюшин Артем Андреевич
    66.7%
    Общаться в чате Кирюшин Артем Андреевич 4 года назад

    Адвокат, г. Киев

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте.

    По поводу того, что первым в очереди на наследование идет супруг - Вы ошибаетесь.

    Дети и супруги как наследники первой очереди наследуют в равных долях, то есть в данном случае одна половина наслудства переховадит Вам, вторая - Вашему отцу.

    По поводу отказа от наследства отца - очень даже неплохой вариант. По закону наследники отвечают перед долгами наследодателя в объемах наслудственной массы, а коль отец от наследства отказывается, то и имущества никакого он не имеет.

    Иваненко Мария Владимировна
    33.3%
    Общаться в чате Иваненко Мария Владимировна 4 года назад

    Адвокат, г. Киев, 27 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    В случае смерти мамы Вы с отцом наследники первой очереди в равных долях если нет завещания. Учитывая, что у Вашего отца долги в случае открытия наследства после мамы, оптимальный вариант отец у нотариуса пишет отказ от принятия наследства в Вашу пользу.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    Общаться в чате Киншов Дмитрий Сергеевич 4 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день.

    У тому випадку, якщо буде відсутній заповіт, то відповідно спадкування будет проходити за законом (по чергам).

    ідповідно до ст. 1261 ЦК України, - У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

    Згідно з ч. 1 ст. 1267 ЦК України, - Частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними.

    Отже, у тому випадку, якщо не буде заповіта, то спадкування відбувається за законом. У такому разі, за законом спадкувати в першу чергу будете Ви (як донька) та один із подружжя (батько). Ваші частки будуть РІВНИМИ.

    Що стосується питання відмови від спадкування батьком.

    Згідно з ч. 1, 5, 6 ст. 1273 ЦК України - Спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу. Заява про відмову від прийняття спадщини подається нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини. Відмова від прийняття спадщини є безумовною і беззастережною. Відмова від прийняття спадщини може бути відкликана протягом строку, встановленого для її прийняття.

    Отже, батько може відмовитися від прийняття спадщини за заоном шляхом наиписання заяви протягом 6 місяців та подати до відповідного суб'єкта. У такому разі, спадщину за законом будете отримувати тільки Ви, якщо інших спадкоємців більше немає.

    Якщо надана консультація Вам допомогла, прошу обрати її як найкращу відповідь. Дякую.

    Костромина Виктория
    Общаться в чате Костромина Виктория 4 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    второй супруг - все дети - родители - все в равных частях

    кто то может отказаться в чью то пользу

    Беликов Олег  Александрович
    Общаться в чате Беликов Олег Александрович 4 года назад

    Юрист, г. Харьков, 31 год опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Долги и кредиты у наследника не страшно, главное, чтобы у наследодателя их не было.

    Савченко Олександр
    Общаться в чате Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Також хотів додати, що навіть, якщо батько не напише відмову про прийняття спадщини, то за свої зобов'язання перед банком він відповідатиме лише своєю частиною успадкованого майна. Тобто, Ви своєю частиною успадкованого майна за борги батька нести відповідальність не будете.

    Однак, треба бути упевненою і в тому, що у вашої мами також немає боргів, адже вони також успадковуються.

    Всього доброго.

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин 4 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю, що спадкування згідно ЦК України відбувається:

    1. За заповітом - у порядку черговості 1, 2, 3 черги

    2. За законом - якщо заповіту немає

    3. Можливо оформити дарчу , але дарувальник повинен бути дієздатним на момент укладання договору

    Спадок переходить з усіма зобов язаннями , включаючи борги спадкодавця, враховуючи зазначене від спадщини можна відмовитись , шляхом подання відповідної заяви нотаріусу

    батько може відмовитися від прийняття спадщини за заоном шляхом наиписання заяви протягом 6 місяців та подати до відповідного суб'єкта. У такому разі, спадщину за законом будете отримувати тільки Ви, якщо інших спадкоємців більше немає.

    Черги спадкування виглядають так: чоловік - діти - батьки, рівними частинами при відсутності заповіту.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Общаться в чате Крикун Сергій Павлович 4 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    ст.334 - "3. Право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним.

    4. Права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону.";

    ст.719 - "2. Договір дарування нерухомої речі укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.".

    Закон Украины "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1952-15):

    ст.2 - "1. У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:

    1) державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі - державна реєстрація прав) - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;...

    3) заявник:

    власник, інший правонабувач, сторона правочину, у яких виникло, перейшло чи припинилося речове право,...";

    ст.3 - "3. Речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов:

    1) реєстрація таких прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення;

    2) на момент виникнення таких прав діяло законодавство, що не передбачало їх обов’язкової реєстрації....

    5. Державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться в межах Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя за місцезнаходженням нерухомого майна....

    Державна реєстрація прав проводиться за заявами у сфері державної реєстрації прав будь-яким державним реєстратором ...";

    ст.4 - "Державній реєстрації прав підлягають:

    1) право власності ...на нерухоме майно,...".

    Таким образом, право собственности на дарственные дом и земельный участок у Вашей матери возникает с момента государственной регистрации. Если такой регистрации не было, то дарственная не имеет, как я считаю, правоустанавлюющей силы. Как следствие, подаренное недвижимое имущество будет иметь форму наследованого в общем порядке имущества, т.е. общей совместной собственностью матери и отца. В свою очередь, в случае смерти матери отец будет (как представляется) собственником половины имущества. Необходимо, как я считаю, обратиться к госрегистратору для уточнения сведений о собственнике имущества или провести регистрацию имущества по дарственной.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України