Задайте вопрос юристу

839 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 22 мая 2024, вопрос №109950 400₴

Каким способом лучше обновить данные в ТЦК для получения отсрочки по учебе (аспирантура, контракт)?

Добрый день, уважаемые юристы.

Жду зачисления в аспирантуру по контракту, по которой будет право на получение отсрочки от мобилизации. Зачислить должны в июне, тогда же в ВУЗе должны выдать необходимые документы о поступлении.

При этом из военно-учетных документов у меня есть только приписное, выданное еще в 18 лет (сейчас мне 38 лет).

Каким способом мне лучше обновить данные в ТЦК для получения отсрочки по учебе, а также чтобы не платить после 18 июля штраф?

Буду благодарен за конкретные ответы на вопросы ниже:

1. Пойти сразу в ТЦК и пройти там ВЛК?

1.1 При таком варианте ТЦК сначала направляют на ВЛК (в любом случае), затем уже после прохождения ВЛК в ТЦК должны оформить отсрочку?

1.2 Есть ли риск, что могут мобилизовать в данном случае (после прохождения ВЛК)? Понимаю, что у меня будет право на отсрочку, но тем не менее...

***

2. Обновить данные через Резерв+?

2.1 При таком варианте все равно придет приглашение пройти ВЛК, только позже (когда)?

2.2. Приглашение на ВЛК придет на электронную почту (которую я укажу в Резерв+) при таком способе обновления данных?

2.3 И далее снова иду на ВЛК, только через какое-то время, как придет приглашение?

***

3. Обновить данные через ЦНАП?

3.1. Имеет ли этот способ преимущества перед Резерв+? Или суть та же?

3.2 Приглашение на ВЛК при таком способе также придет на электронную почту или как-то иначе?

***

4. Как я понимаю, конечная цель (если есть право на отсрочку) - это получение документа с VIN-кодом (QR-кодом?), который я везде буду носить с собой и предъявлять представителям ТЦК при необходимости.

Можно ли получить этот VIN-код без прохождения ВЛК (например, при выборе варианта Резерв+ или ЦНАП) или чтобы его получить, все равно сначала нужно пройти ВЛК?

По слухам, вчера один знакомый (правда, ему 59 лет) пошел обновить данные через ЦНАП, и ему сразу выдали VIN-код, без прохождения ВЛК. Так ли это?

Опасаюсь проходить ВЛК (даже при наличии документов на отсрочку). Потому и уточняю эти вопросы.

Ответы юристов (5)

    Богданов Микита
    Богданов Микита 25 дней назад

    Юрист, г. Одесса, 10 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день. Рекомендую обновлять данные через ЦНАП в начале июля. Граничный срок на обновление данных 17 июля. После этого, ТЦК будет почтой вызывать военообязанных на ВЛК. После прохождения ВЛК, если у вас не будет документов, подтверждающие право на отсрочку, вас мобилизируют. VIN-код вам и в ЦНАПе могут сообщить, но это не дает право на отсрочку. Поэтому после зачисления вас на аспирантуру, необходимо лично обратится в ТЦК с заявлением на отсрочку. Далее вам дадут отсрочку и пройдете ВЛК.

    Корнійчук Євген Іванович
    75%

    Доброго дня, Каким способом мне лучше обновить данные в ТЦК для получения отсрочки по учебе, а также чтобы не платить после 18 июля штраф?

    Штраф на вас не мають право накладати строк позовноъ давносты не быльше 1 року. а увас порущення триває вже 20 рокыв.

    ст.38 Адмін Кодксу

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.Буду благодарен за конкретные ответы на вопросы ниже:

    1. Пойти сразу в ТЦК и пройти там ВЛК?

    Так, вам потрібно пройти ВЛК так я к ви не маєте віськовго квитка, для його видачі трнеба проходження ВЛК.1.1 При таком варианте ТЦК сначала направляют на ВЛК (в любом случае), затем уже после прохождения ВЛК в ТЦК должны оформить отсрочку?

    Подавайте одразу Заяву на відстрочку1.2 Есть ли риск, что могут мобилизовать в данном случае (после прохождения ВЛК)? Понимаю, что у меня будет право на отсрочку, но тем не менее...

    У разі спроби вручення мобілізаційного розпорядження відмовляйтесь його підписувати у такому разі буде складено акт відмови в якому ви зазначте причину вашої відмови, у вашому випадку це наявність підстав для відстрочки у зв'язку з навчанням. У такому ви падку вас не мобілізують і будь яка відповідальність буде відсутня.***

    2. Обновить данные через Резерв+?

    не раджу, не відомо що це за программа, хто несе відповідальність за збережаення даних.2.1 При таком варианте все равно придет приглашение пройти ВЛК, только позже (когда)?

    Так, краще відвідати особисто.2.2. Приглашение на ВЛК придет на электронную почту (которую я укажу в Резерв+) при таком способе обновления данных?

    Не рекомендую через Резерв+2.3 И далее снова иду на ВЛК, только через какое-то время, как придет приглашение?

    На ВЛК у разі отрмання повсітки на проходження ВЛК.***

    3. Обновить данные через ЦНАП?

    Краще особисте відвідування3.1. Имеет ли этот способ преимущества перед Резерв+? Или суть та же?

    Немає.3.2 Приглашение на ВЛК при таком способе также придет на электронную почту или как-то иначе?

    Так на елетронну пошту або на телефон який ви вкажете.***

    4. Как я понимаю, конечная цель (если есть право на отсрочку) - это получение документа с VIN-кодом (QR-кодом?), который я везде буду носить с собой и предъявлять представителям ТЦК при необходимости.

    Так.Можно ли получить этот VIN-код без прохождения ВЛК (например, при выборе варианта Резерв+ или ЦНАП) или чтобы его получить, все равно сначала нужно пройти ВЛК?

    ні Так не вийде, тільки особиста пристуність.По слухам, вчера один знакомый (правда, ему 59 лет) пошел обновить данные через ЦНАП, и ему сразу выдали VIN-код, без прохождения ВЛК. Так ли это?

    У вас немає військового квитка тому у вас так точно не вийде.Опасаюсь проходить ВЛК (даже при наличии документов на отсрочку). Потому и уточняю эти вопросы.

    не опасайтесь все буде гаразд, тільки одразу подайте заява на відстрочку.

    Для отримання відстрочки вам потрібно вступити на аспірантуру.

    зв'язку зі змінами підстава виглядає так:

    • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Послідовність вищої освіти у вашому випадку зберігається.

    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти – молодший бакалавр (коледж ЧНУ);
    • перший (бакалаврський) – бакалавр;
    • другий (магістерський) – магістр;
    • третій (освітньо-науковий) – доктор філософії;
    • науковий рівень – доктор наук.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу Форми 20.

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти ( https://info.edbo.gov.ua/check-person/ )

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Зразок заяви додаю

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядатиме так : ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: 1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Згідно частини 2 статті 10 ЗУ "Про освіту"

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Отже, щоб мати право на відстрочку Ви повинні здобувати рівень освіти, що є вищим за попередній. Тому, якщо Ви здобули другий (магістерський) рівень вищої освіти Ви можете вступити на третій (аспірантура) рівень та матиме право на відстрочку.

    Згідно постанови КМУ 590 для оформлення відстрочки Вам необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    Відстрочку можна буде оформити через електронний кабінет військовозобов'язаного.

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Згідно пункту 63 Постанови КМУ 560.

    Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, постановою КМУ №560 передбачено, що Вас не можуть направити на ВЛК. Жодним нормативно-правовим актом не передбачено, що при заміні ВОД потрібно проходити ВЛК

    Оновлення даних в будь-якому випадку несе свої ризики.

    Якщо підете до ТЦК без права на відстрочку - отримаєте направлення на ВЛК та існує ризик мобілізації.

    Через Реєстр+ теоретично можна отримати повістку, але поки що застосунок немає юридичного підгрунтя, адже в жодному нормативно-правовому акті він не передбачений.

    Через ЦНАП Вам також можуть видати повістку, якщо там будуть знаходитися уповноважені представники ТЦК або інші особи.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Звичайно Вам краще піти до тцксп ближче до додати зарахування до ВУЗу.

    Щодо ВЛК. То згідно законодавства після оновлення облікових даних не мають право направляти на ВЛК.

    Тому в принципі це було можливо отримання вашим знайомим qr-коду при оновленні даних ЦНАП.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Євгене!

    1. Пойти сразу в ТЦК и пройти там ВЛК?

    Можна зробити й так, оскільки Вам все одно прийдеться йти до ТЦК, аби отримати новий ВОД.

    1.1 При таком варианте ТЦК сначала направляют на ВЛК (в любом случае), затем уже после прохождения ВЛК в ТЦК должны оформить отсрочку?

    Так, при таком варіанті Вас направлять спочатку на ВЛК, оскільки Вас повинні будуть поставити на облік військовозобов'язанного та видати тимчасове посвідчення.

    1.2 Есть ли риск, что могут мобилизовать в данном случае (после прохождения ВЛК)? Понимаю, что у меня будет право на отсрочку, но тем не менее...

    Ви маєте право на відстрочку і мобілізувати Вас не можуть. Подавайте одразу заяву на оформлення ВОД та заяву на оформлення відстрочки разом з довідкою з ЄДЕБО.

    2. Обновить данные через Резерв+?2.1 При таком варианте все равно придет приглашение пройти ВЛК, только позже (когда)? 2.2. Приглашение на ВЛК придет на электронную почту (которую я укажу в Резерв+) при таком способе обновления данных?

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    34. Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням (поштовим відправленням з оголошенням цінності з описом вкладення) з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

    У разі неуточнення протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним своєї адреси місця проживання повістка надсилається на його адресу зареєстрованого/задекларованого місця проживання.

    3. Обновить данные через ЦНАП? 3.1. Имеет ли этот способ преимущества перед Резерв+? Или суть та же? 3.2 Приглашение на ВЛК при таком способе также придет на электронную почту или как-то иначе?

    В принципі суть однакова. Повістка у даному випадку прийде на пошту.

    4. Как я понимаю, конечная цель (если есть право на отсрочку) - это получение документа с VIN-кодом (QR-кодом?), который я везде буду носить с собой и предъявлять представителям ТЦК при необходимости.

    Так.

    Можно ли получить этот VIN-код без прохождения ВЛК (например, при выборе варианта Резерв+ или ЦНАП) или чтобы его получить, все равно сначала нужно пройти ВЛК?

    Ви не отримаєте штрих-код у тимчасовому посвідченні до проходження ВЛК, оскільки станом на зараз маєте нечинне приписне свідоцтво.

    По слухам, вчера один знакомый (правда, ему 59 лет) пошел обновить данные через ЦНАП, и ему сразу выдали VIN-код, без прохождения ВЛК. Так ли это?

    Це не можливо. ЦНАП не наділений відповідними повноваженнями. Все, що Ви можете отримати від останнього, так це талон про те, що оновили дані.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України