Задайте вопрос юристу

839 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 22 мая 2024, вопрос №110039 1800₴

Снятие и/или исключение из военного учета

Доброго дня!
Чоловік 58 років, обмежено придатний за III групою інвалідності (присвоєно після 24 лютого 2022 року, довічно, є посвідчення). Наявні хвороби: Рецидивуючий тиреотоксикоз, Дифузний токсичний зоб, Фібріляція передсердя, парксизмальні тріпотіння.
Питання:
1. Чи потрібно після 18 травня знову підтверджувати 3 групу інвалідності?
2. Чи можуть, за новими законами, мобілізувати після 18 травня і як діяти, щоб не мобілізували? Чи можно і як зробити відстрочку?
3. Чи можливо зняти чи виключити, в даному випадку, чоловіка з військового обліку і яка процедура на зараз? Чи можливо це зробити не зʼявляючись у военкомат?
4. З якими документами можно виїхати за кордон до дітей і внуків?

Ответы юристов (43)

    Дерій Владислав Олегович
    18%

    Доброго дня!

    1. Чи потрібно після 18 травня знову підтверджувати 3 групу інвалідності?

    Ні, Вам цього робити не потрібно

    Проте, так як Вас визнали обмежено придатним Ви повинні оновити дані та пройти повторно ВЛК

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) :

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    4 травня набув чинності Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень даного Закону:

    2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Вже відбулися зміни до Наказу МОУ 402, в якому обмежену придатність виключили з постанов ВЛК. Вж розпочався переогляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними. Порядок оповіщення військовозобов’язаних (резервістів) та їх прибуття до ТЦК передбачений постановою КМУ № 560.

    Отже, так як Вас визнали обмежно придатним - Ви підлягаєте переогляду.

    2. Чи можуть, за новими законами, мобілізувати після 18 травня і як діяти, щоб не мобілізували? Чи можно і як зробити відстрочку?

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні оформити відстрочку.

    Згідно постанови КМУ 590 для оформлення відстрочки Вам необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Документ про інвалідність

    Відстрочку можна буде оформити через електронний кабінет військовозобов'язаного.

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    3. Чи можливо зняти чи виключити, в даному випадку, чоловіка з військового обліку і яка процедура на зараз? Чи можливо це зробити не зʼявляючись у военкомат?

    Щоб Вас виключили з військового обліку Вам потрібно пройти військово-лікарську комісію. Заочно зробити це Ви не зможете

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Вказані Вами діагнози зазначені у Розкладі хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1) та в Поясненнях щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2)

    1. Рецидивуючий тиреотоксикоз важкого ступеня (схуднення, екзофтальм, задуха у спокої, частота пульсу більше 120 ударів на хвилину та порушення серцевого ритму) - стаття 13 "а" - виключення з військового обліку

    2.Фібриляція або тріпотіння передсердь постійні, пароксизмальні або персистуючі - стаття 38 "б" - Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    ВИСНОВОК: згідно Ваших діагнозів ВЛК може визнати Вас непридатним до військової служби.

    Перш за все Вам потрібно, щоб Ваші діагнози були підтверджені належними медичними документами. Як правило це форма первинної облікової документації № 028/о “Консультаційний висновок спеціаліста”, історія хвороби, Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого: форма № 027/о.

    4. З якими документами можно виїхати за кордон до дітей і внуків?

    1. Закордонний паспорт

    2. Військово-обліковий документ зі вклеєним штрих-кодом

    3. Документ про інвалідність (посвідчення інваліда або пенсійне, або посвідчення про соцдопомогу, або довідка про отримання пільг)

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Pedro Клиент 23 дня назад

      Доброго ранку! З вашого коментаря не зовсiм зрозумiло чи обовязково знову проходити ВЛК чи можно просто оформити вiдсрочку через кабiнет вiйськовооб’язаного у цьому випадку(чоловік 58 років). Яка саме процедура i процесс подання заяви з посвiдченням електронно: розпечатати заяву і підписати ручкою а потім зняти копію, так? Фото/копія посвідчення підійде? Як довго розглядаються заяви електронно і як ТЦК проінформує про відсрочку?

      На який термін буде даватися відсрочка?

      Наскільки спостерігаю за ситуацією «відсрочку» вважаю тимчасовим рішенням. Дальше ТЦК буде закручувати сильніше гайки тому «виключення» з обліку виглядає більш надійнішим на довгосрочну перспективу. Як вважаєте і як правильно підготуватися?

      • Дерій Владислав Олегович

        Доброго ранку!

        З вашого коментаря не зовсiм зрозумiло чи обовязково знову проходити ВЛК чи можно просто оформити вiдсрочку через кабiнет вiйськовооб’язаного у цьому випадку(чоловік 58 років).

        ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ ВІДСТРОЧКИ - проходити ВЛК не обов'зково, адже згідно пункту 63 Постанови КМУ 560 військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

        ДЛЯ ВИКЛЮЧЕННЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ - якщо у Вас діагостовано Рецидивуючий тиреотоксикоз важкого ступеня - Вам обов'язково потрібно буде пройти ВЛК

        Яка саме процедура i процесс подання заяви з посвiдченням електронно: розпечатати заяву і підписати ручкою а потім зняти копію, так? Фото/копія посвідчення підійде? Як довго розглядаються заяви електронно і як ТЦК проінформує про відсрочку?

        Згідно пункут 59 Постанови КМУ 560.

        Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

        Тобто, щоб оформити відстрочку потірбно зарєструватися в застосунку Резерв+, але поки що такої функції немає, тому заяву про відстрочку потрібно подавати особисто ТЦК

        На який термін буде даватися відсрочка?

        Згідно пункут 60 Постанови КМУ 560

        Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України.

        Тобто, якщо у Вас група довічна - тоді і відстрочка повинна бути безстроковою, але дуже поширена практика серед ТЦК оформлювати відстрочку на 1 рік, а потім знову її підтверджувати

        Наскільки спостерігаю за ситуацією «відсрочку» вважаю тимчасовим рішенням. Дальше ТЦК буде закручувати сильніше гайки тому «виключення» з обліку виглядає більш надійнішим на довгосрочну перспективу. Як вважаєте і як правильно підготуватися?

        Вам взагалі не потрібно хвилюватися, адже;

        1. Маєте право на відстрочку

        2. Теоретично маєте право на виключення

        В 60 років Вас повинні виключити з військового обліку по досягненню граничного віку перебування в запасі. А до того часу оформіть відстрочку - надайте ТЦК заяву про відстрочку (прикріпив до питання) та документ про інвалідність (копію довідки МСЕК або посвідчення) - та живіть собі спокійно.

        Вам як особі з інвалідністю мобілізація не загрожує. Згідно нового законодавства військовослужбовці, які мають інвалідність - звільняються зі служби якщо у них будь-яка група, тому ТЦК не зацікавлені у мобілізації даної категорії військовозобов'язаних, адже вони можуть звільнитися в будь-який момент.

        Для виключення з військового обліку на підставі здоров'я у Вас повинен бути діагностовано Рецидивуючий тиреотоксикоз важкого ступеня (схуднення, екзофтальм, задуха у спокої, частота пульсу більше 120 ударів на хвилину та порушення серцевого ритму).

        Перш за все Вам потрібно, щоб Ваші діагнози були підтверджені належними медичними документами. Як правило це форма первинної облікової документації № 028/о “Консультаційний висновок спеціаліста”, історія хвороби, Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого: форма № 027/о.

        Майте на увазі, що виключння відбувається в дкілька етапів:

        1. Спочатку Ви проходе ВЛК в РТЦК..

        2. Якщо Вас визнали непридатним з виключенням - дана постанова затверджується обласною ВЛК

        3. Потім обласна ВЛК відправляє постанову на затвердження до регіональної ВЛК Тому виключення з військового обліку процес не швидкий.

    Турчин Ярослав Олександрович
    18%

    ВІТАЮ ВАС!

    1. Ні. Інвалідність підтверджувати не треба. Від цього відмовились.Ваша інвалідність є діючою та дає Вам право на відстрочку (затверджену форму заяви на відстрочку додаю до відповіді). При оформленні відстрочки ВЛК проходити НЕ ТРЕБА. Але можуть обманювати в ТЦК. Нагадайте їм про пункт 63 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий періодПостанову КМУ від 16.05.2024 р. № 560 (Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються)

    2. У Вас оформлена відстрочка? - Якщо так, то на який строк? Вам у будь-якому випадку треба буде оновити свої данні до 18.07.2024 р. Це можна зробити в Центрі надання адмін. послуг за місцем проживання, якщо немає потреби у оформленні відстрочки в ТЦК або в самому ТЦК. З червня начебто обіцяють також можливість дистанційно подати через програму для смартфонів РЕЗЕРВ+

    3. Ні. Вас не виключать з обліку скоріш за все по рішенню ВЛК. Там морока на 3 місяці до оформлення документів. Якщо не більше. Воно вам треба? Краще це відстрочка. Та й Вам не треба ця морока. Відстрочки Вам достатньо буде і для виїзду за межі України, і для спокійного життя в Україні.

    4. Для виїзду за межі України треба не довідка МСЕК про інвалідність, а Пенсійне посвідчення чи інше посвідчення про інвалідність, наприклад від Управління соцзахисту про пільги + тимчасове посвідчення з ТЦК з штрихкодом про внесення даних до Реєстру "Оберіг" і оформлену відстрочку + закордонний паспорт.

    ВІдповідно до абзаців 1 - 2 пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 (в чинній редакції від 18.05.2024 р.), У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);

    ВІдповідно до пункту 58 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560, За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    Пункт 59 Порядку передбачає, що Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Відповідно до пункту 60 Порядку, Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки.

    Рішення комісії оформляється протоколом. Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7.

    Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України.

    У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    ВІдповідно до пункту 63 Порядку, Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби. Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються,

    ОТЖЕ, Ви маєте право не проходити ВЛК у разі оформлення відстрочки. Але Вас можуть вводити в оману, користуючись незнанням громадянами законодавства та порядку оформлення відстрочки і проведення мобілізації.

    Наявних документів про відстрочку та доказів наявності інвалідності - достатньо для виїзду за межі України.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    • Pedro Клиент 23 дня назад

      Доброго ранку!

      Щодо пункту 2. Відсрочка не оформлена ще але планується подати заяву електронно через кабінет військовообʼязаного найближчим часом. Що порадите?

      Щодо пункту 3. Є різні думки але тенденція йде до того що «відсрочка» це тимчасове рішення. Дальше гайки ТЦК буде придумати як призвати максимальну кількість людей. «Виключення» з військового обліку, якщо це можливо у моєму випадку, виглядає більш надійно. Як перевірити чи можлива відсрочка у цьому конкретному випадку (список хвороб на які є документи написав) і як підготуватися, що необхідно і які документи?

      Чи вважаєте що реально виїхати за кордон якщо буде відсрочка і посвідчення? Ви написали що реально але яка саме ситуація на кордоні

      • Турчин Ярослав Олександрович

        Через електронний кабінет не вийде поки що. Функціонал відповідний обіцяють з червня.

        Передбачаю, що електронна подача заяв буде такою ж ганьбою як і усі цифрові сервіси в країні, коли і на пенсію, і на інші речі після подання електронних заяв вас викликають прийти до відповідного органу щось там підписати та показати документи.

        На жаль цифровізація держави - це піар і фікція, а дердавний апарат на усіх рівнях розпустили настільки, що скоро будемо дякувати, що нас у офіційних листах державних органів матом не криють за те, що посміли потурбувати царів.

        Звісно відстрочка у окремих випадках - це тимчасове явище.

        За підставою наявності інвалідності - відстрочка дається на строк дії встановленої інвалідності.

        Виключення з обліку також не дає гарантії. Якщо ТЦК наразі творе беспредєл, то вони нахабно і виключення скасовують.

        Тож будь-яка з підстав для залишення країни - використовується лише для того, щоб отримати можливість втікти в нормальну демократичну цивілізовану країну і не повертатися, поки не наведуть лад в країні та скасують такі диктаторські закони й режим демократури.

        Тиреотоксикоз (ГІпертиреоз) віднесений Міжнародною класифікацією хвороб МКХ-10 до коду Е05.0

        Хвороби ендокринної системи, розлади харчування та порушення обміну речовин (Е00-Е90), їх наслідки віднесені до статті 13 Розкладу хвороб.

        Включено: усі хвороби щитоподібної залози (за виключенням новоутворень) Е00-Е07; усі типи цукрового діабету та інших порушень регуляції глюкози Е10-Е16; порушення інших ендокринних залоз Е20-Е35; недостатнє та надмірне харчування, порушення обміну речовин (усі види ожиріння, функціональна гіпербілірубінемія, ліпоматоз) та інші Е40-Е90

        а) зі значними порушеннями функцій

        Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

        б) з помірними порушеннями функцій

        Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

        в) з незначними порушеннями функцій; за наявності об’єктивних даних без порушень функцій

        Придатні

        г) стани після перенесених гострих захворювань або хірургічного лікування з приводу хвороб ендокринної системи та прирівняних станів

        Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків

        IV. Хвороби ендокринної системи, розлади харчування та порушення обміну речовин (Е00-Е90), їх наслідки

        1. Стаття 13: медичний огляд громадян та військовослужбовців під час визначення ступеня придатності до військової служби, до навчання у ВВНЗ проводиться після стаціонарного обстеження в умовах спеціалізованого закладу охорони здоров’я (установи). У разі виявлення вузлового зоба (вузол більше 1 см в діаметрі) виконується пункційна біопсія щитоподібної залози під контролем УЗД та цитологічне дослідження біоптату. Якщо відсутні дані про новоутворення, огляд проводиться за пунктом «в».

        1) до пункту «а» належать:

        • тяжка форма цукрового діабету: інсулінозалежний з лабільним перебігом (часті, більше двох, кетоацидотичні або гіпоглікемічні стани), наявністю ускладнень (проліферативна стадія ретинопатії, генералізована симетрична полінейропатія, хронічна сенсорно-моторна або автономна нейропатія, нефропатія в стадії протеїнурії більше 0,5 г/добу та розвитком ниркової недостатності, макроангіопатія) або наявністю потреби в застосуванні більше 60 одиниць інсуліну на добу для досягнення стану субкомпенсації вуглеводного обміну;
        • рецидивуючий тиреотоксикоз важкого ступеня (схуднення, екзофтальм, задуха у спокої, частота пульсу більше 120 ударів на хвилину та порушення серцевого ритму);
        • тяжкі форми гіпотиреозу, що потребують призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні 125 мкг на добу та більше;
        • нецукровий діабет, що потребує постійного проведення замісної терапії.

        До цього пункту належать також усі хвороби залоз внутрішньої секреції (гіпофізу, наднирників, паращитоподібної та статевих залоз), які супроводжуються відповідними клінічними проявами та відхиленнями в лабораторних показниках; потребують тривалого (більше 1 року) патогенетичного лікування.

        2) до пункту «б» належать:

        • цукровий діабет середньої тяжкості: наявність ускладнень (непроліферативна стадія ретинопатії, дистальна нейропатія з больовим синдромом, мікро- та макроангіопатія), яка потребує застосування до 60 одиниць інсуліну на добу для компенсації вуглеводного обміну або пероральних цукрознижуючих препаратів;
        • тиреотоксикоз середнього ступеня тяжкості (зниження ваги тіла більше 20 % початкової, тахікардія до 120 ударів на хвилину, характерні очні симптоми);
        • захворювання щитоподібної залози з гіпотиреозом середнього ступеня тяжкості, що потребує призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні від 75 до 124 мкг на добу;
        • аліментарне ожиріння III ступеня.

        До цього пункту належать також захворювання залоз внутрішньої секреції з помірним порушенням функції.

        3) до пункту «в» належать:

        • цукровий діабет легкого ступеня: відсутність ускладнень, компенсація досягається дотриманням дієти та модифікацією способу життя;
        • захворювання щитоподібної залози з легким (зворотнім) перебігом тиреотоксикозу (легка неврозоподібна симптоматика, зниження толерантності до фізичного навантаження, тахікардія з частотою пульсу до 100 ударів на хвилину);
        • захворювання щитоподібної залози з гіпотиреозом легкого ступеня, що потребують призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні до 75 мкг на добу;
        • дифузний та вузловий зоб 1-3 ступеня без порушення функцій щитоподібної залози;
        • гіпоталамічний синдром нейроендокринної форми (ожиріння, артеріальна гіпертензія, порушення толерантності до вуглеводів, наявність стриїв на тулубі, кінцівках);
        • аліментарне ожиріння I-II ступеня;
        • порушена толерантність до вуглеводів;
        • прооперовані з приводу гінекомастії із сприятливим результатом.
        • До цього пункту належить також функціональна гіпербілірубінемія з постійним підвищенням білірубіну більше ніж 30 ммоль/л.

        З метою ранньої діагностики порушення вуглеводного обміну та цукрового діабету для проведення тесту обстежуваний приймає внутрішньо сухий порошок глюкози, розчинений в 250 мл води з розрахунку 1 г сухого порошку на 1 кг маси тіла, але не більше 100 г.

        Я Вам кажу як буде. Вас направлять на ВЛК... там можливо в кращому випадку поставлять пункт "б".. те, що поставлять пункт "а" 1 шанс із 100. І то, виключення з обліку підлягає перегляду ВЛК вищого рівня, які мають усі підстави зрубати раніше встановлені пункти. Але при цьому Вас будуть тягати можливо навіть по іншим містам.

        Якщо Ви зі ЛЬвова, то Вам простіше, Вашу відповідність буде перевіряти відповідно до Наказу Міністерства оборони України від 16.11.2016 р. № 608 "Про затвердження адміністративнотериторіальних зон відповідальності закладів охорони здоров’я Збройних Сил України за організацію медичного забезпечення", регіональна ВЛК - Військово-медичного клінічного центру Західного регіону Міністерства оборони (місто Львів).

        Загалом ця процедура може затягнутися на 3 - 6 місяців, якщо не більше. І як наслідок не принести Вам нічого окрім втраченого часу.

        А за цей час дійсно Верховна Рада може вчергове переглянути закон і ніхто Вам відстрочку не оформить.

        Паралельно цими двома шляхами ж йти не можна. Треба обирати, або відстрочка гарантована, або шанс якийсь на виключення через пів року. Знаєте, в українській класичній літературі є такий твір Михайла Старицького "За двома зайцями". Так от, не женіться за двома зайцями, ризикуєте не впіймати жодного.

        Хоча Вам 58 років, в принципі Вас через 2 роки і по віку можуть виключити з обліку.

        З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

        • Pedro Клиент 22 дня назад

          Доброго ранку!

          Чи можно і чи практично подати заяву на відсрочку з документами через ЦНАП?

          Оновлював дані уже через електронний кабінет але там не було куди Пенсійне посвідчення по інвалідності прикріпити. Чи необхідно ще його прикріпити? І ще цікаво що на роботу приходило Розпорядження від ТЦК з метою уточнення ВОД та прибуття для цього в ТЦК 20.05. В цей день електронно (але фактично в ТЦК не пішо) підтвердили дані, які в них вже і так були (адреса, електронна пошта, номер телефону, паспорт), нічого додатково не заповнювали. Чи будуть наслідки що не зʼявився в ТЦК на дату у розпорядженні? Чи можуть бути проблеми при фактичній подачі Заяви на відсрочку в ТЦК(якщо через ЦНАП це зробити не вдасться)? При оновленні даних в електронному кабінеті має бути якийсь документ підтвердження що дані оновлені який потрібно з собою носити і предʼявляти при потребі?

          Прошу також перевірити і підтвердити текст Заяви на відстрочку зі статтями які я прописав(чи правильно):

          Я, ,

          (прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), дата народження)

          повідомляю, що є особою, яка на підставі абзацу 2 частини 1 статті 23

          Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” не підлягає призову на військову службу під час мобілізації.

          На підставі викладеного прошу розглянути мою заяву та оформити мені у порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560, довідку про відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

          Про результати розгляду заяви та прийняте рішення прошу повідомити мені письмово за адресою, що зазначена у заяві.

          Додаток Нотаріально завірені копії 1) Довідки МСЕК + акта огляду2) Пенсійного посвідчення по інвалідності
          • Турчин Ярослав Олександрович

            На жаль через ЦНАП це зробити неможливо, адже заява пишеться на голову комісії ТЦК та СП і розглядає її ТЦК та СП. Як правило це і є начальник ТЦК, але це треба уточнювати в самому ТЦК.

            Ви поспішили. Функціонал подачі заяв на відстрочку через електронний кабінет обіцяють лише з червня.

    • Pedro Клиент 23 дня назад

      Доброго ранку!

      Щодо пункту 2. Відсрочка не оформлена ще але планується подати заяву електронно через кабінет військовообʼязаного найближчим часом. Що порадите?

      Щодо пункту 3. Є різні думки але тенденція йде до того що «відсрочка» це тимчасове рішення. Дальше гайки ТЦК буде придумати як призвати максимальну кількість людей. «Виключення» з військового обліку, якщо це можливо у моєму випадку, виглядає більш надійно. Як перевірити чи можлива відсрочка у цьому конкретному випадку (список хвороб на які є документи написав) і як підготуватися, що необхідно і які документи?

      Чи вважаєте що реально виїхати за кордон якщо буде відсрочка і посвідчення? Ви написали що реально але яка саме ситуація на кордоні

    • Pedro Клиент 23 дня назад

      Доброго ранку!

      Щодо пункту 2. Відсрочка не оформлена ще але планується подати заяву електронно через кабінет військовообʼязаного найближчим часом. Що порадите?

      Щодо пункту 3. Є різні думки але тенденція йде до того що «відсрочка» це тимчасове рішення. Дальше гайки ТЦК буде придумати як призвати максимальну кількість людей. «Виключення» з військового обліку, якщо це можливо у моєму випадку, виглядає більш надійно. Як перевірити чи можлива відсрочка у цьому конкретному випадку (список хвороб на які є документи написав) і як підготуватися, що необхідно і які документи?

      Чи вважаєте що реально виїхати за кордон якщо буде відсрочка і посвідчення? Ви написали що реально але яка саме ситуація на кордоні

    • Pedro Клиент 23 дня назад

      Доброго ранку!

      Щодо пункту 2. Відсрочка не оформлена ще але планується подати заяву електронно через кабінет військовообʼязаного найближчим часом. Що порадите?

      Щодо пункту 3. Є різні думки але тенденція йде до того що «відсрочка» це тимчасове рішення. Дальше гайки ТЦК буде придумати як призвати максимальну кількість людей. «Виключення» з військового обліку, якщо це можливо у моєму випадку, виглядає більш надійно. Як перевірити чи можлива відсрочка у цьому конкретному випадку (список хвороб на які є документи написав) і як підготуватися, що необхідно і які документи?

      Чи вважаєте що реально виїхати за кордон якщо буде відсрочка і посвідчення? Ви написали що реально але яка саме ситуація на кордоні

      • Турчин Ярослав Олександрович

        Виїхати цілком реально. Якщо по лінії ТЦК до Вас претензій немає, то прикордонники без проблем випускають. Але знову ж зазначу, що однієї довідки МСЕК недостатньо.

        ВІдповідно до абзаців 1 - 2 пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 (в чинній редакції від 18.05.2024 р.), У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

        особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

        або пенсійного посвідчення

        чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності,

        або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);

        Через електронний кабінет не вийде поки що. Функціонал відповідний обіцяють з червня.

        Передбачаю, що електронна подача заяв буде такою ж ганьбою як і усі цифрові сервіси в країні, коли і на пенсію, і на інші речі після подання електронних заяв вас викликають прийти до відповідного органу щось там підписати та показати документи.

        На жаль цифровізація держави - це піар і фікція, а дердавний апарат на усіх рівнях розпустили настільки, що скоро будемо дякувати, що нас у офіційних листах державних органів матом не криють за те, що посміли потурбувати царів.

        Звісно відстрочка у окремих випадках - це тимчасове явище.

        За підставою наявності інвалідності - відстрочка дається на строк дії встановленої інвалідності.

        Виключення з обліку також не дає гарантії. Якщо ТЦК наразі творе беспредєл, то вони нахабно і виключення скасовують.

        Тож будь-яка з підстав для залишення країни - використовується лише для того, щоб отримати можливість втікти в нормальну демократичну цивілізовану країну і не повертатися, поки не наведуть лад в країні та скасують такі диктаторські закони й режим демократури.

        Тиреотоксикоз (ГІпертиреоз) віднесений Міжнародною класифікацією хвороб МКХ-10 до коду Е05.0

        Хвороби ендокринної системи, розлади харчування та порушення обміну речовин (Е00-Е90), їх наслідки віднесені до статті 13 Розкладу хвороб.

        Включено: усі хвороби щитоподібної залози (за виключенням новоутворень) Е00-Е07; усі типи цукрового діабету та інших порушень регуляції глюкози Е10-Е16; порушення інших ендокринних залоз Е20-Е35; недостатнє та надмірне харчування, порушення обміну речовин (усі види ожиріння, функціональна гіпербілірубінемія, ліпоматоз) та інші Е40-Е90

        а) зі значними порушеннями функцій

        Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

        б) з помірними порушеннями функцій

        Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

        в) з незначними порушеннями функцій; за наявності об’єктивних даних без порушень функцій

        Придатні

        г) стани після перенесених гострих захворювань або хірургічного лікування з приводу хвороб ендокринної системи та прирівняних станів

        Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків

        IV. Хвороби ендокринної системи, розлади харчування та порушення обміну речовин (Е00-Е90), їх наслідки

        1. Стаття 13: медичний огляд громадян та військовослужбовців під час визначення ступеня придатності до військової служби, до навчання у ВВНЗ проводиться після стаціонарного обстеження в умовах спеціалізованого закладу охорони здоров’я (установи). У разі виявлення вузлового зоба (вузол більше 1 см в діаметрі) виконується пункційна біопсія щитоподібної залози під контролем УЗД та цитологічне дослідження біоптату. Якщо відсутні дані про новоутворення, огляд проводиться за пунктом «в».

        1) до пункту «а» належать:

        • тяжка форма цукрового діабету: інсулінозалежний з лабільним перебігом (часті, більше двох, кетоацидотичні або гіпоглікемічні стани), наявністю ускладнень (проліферативна стадія ретинопатії, генералізована симетрична полінейропатія, хронічна сенсорно-моторна або автономна нейропатія, нефропатія в стадії протеїнурії більше 0,5 г/добу та розвитком ниркової недостатності, макроангіопатія) або наявністю потреби в застосуванні більше 60 одиниць інсуліну на добу для досягнення стану субкомпенсації вуглеводного обміну;
        • рецидивуючий тиреотоксикоз важкого ступеня (схуднення, екзофтальм, задуха у спокої, частота пульсу більше 120 ударів на хвилину та порушення серцевого ритму);
        • тяжкі форми гіпотиреозу, що потребують призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні 125 мкг на добу та більше;
        • нецукровий діабет, що потребує постійного проведення замісної терапії.

        До цього пункту належать також усі хвороби залоз внутрішньої секреції (гіпофізу, наднирників, паращитоподібної та статевих залоз), які супроводжуються відповідними клінічними проявами та відхиленнями в лабораторних показниках; потребують тривалого (більше 1 року) патогенетичного лікування.

        2) до пункту «б» належать:

        • цукровий діабет середньої тяжкості: наявність ускладнень (непроліферативна стадія ретинопатії, дистальна нейропатія з больовим синдромом, мікро- та макроангіопатія), яка потребує застосування до 60 одиниць інсуліну на добу для компенсації вуглеводного обміну або пероральних цукрознижуючих препаратів;
        • тиреотоксикоз середнього ступеня тяжкості (зниження ваги тіла більше 20 % початкової, тахікардія до 120 ударів на хвилину, характерні очні симптоми);
        • захворювання щитоподібної залози з гіпотиреозом середнього ступеня тяжкості, що потребує призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні від 75 до 124 мкг на добу;
        • аліментарне ожиріння III ступеня.

        До цього пункту належать також захворювання залоз внутрішньої секреції з помірним порушенням функції.

        3) до пункту «в» належать:

        • цукровий діабет легкого ступеня: відсутність ускладнень, компенсація досягається дотриманням дієти та модифікацією способу життя;
        • захворювання щитоподібної залози з легким (зворотнім) перебігом тиреотоксикозу (легка неврозоподібна симптоматика, зниження толерантності до фізичного навантаження, тахікардія з частотою пульсу до 100 ударів на хвилину);
        • захворювання щитоподібної залози з гіпотиреозом легкого ступеня, що потребують призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні до 75 мкг на добу;
        • дифузний та вузловий зоб 1-3 ступеня без порушення функцій щитоподібної залози;
        • гіпоталамічний синдром нейроендокринної форми (ожиріння, артеріальна гіпертензія, порушення толерантності до вуглеводів, наявність стриїв на тулубі, кінцівках);
        • аліментарне ожиріння I-II ступеня;
        • порушена толерантність до вуглеводів;
        • прооперовані з приводу гінекомастії із сприятливим результатом.
        • До цього пункту належить також функціональна гіпербілірубінемія з постійним підвищенням білірубіну більше ніж 30 ммоль/л.

        З метою ранньої діагностики порушення вуглеводного обміну та цукрового діабету для проведення тесту обстежуваний приймає внутрішньо сухий порошок глюкози, розчинений в 250 мл води з розрахунку 1 г сухого порошку на 1 кг маси тіла, але не більше 100 г.

        Я Вам кажу як буде. Вас направлять на ВЛК... там можливо в кращому випадку поставлять пункт "б".. те, що поставлять пункт "а" 1 шанс із 100. І то, виключення з обліку підлягає перегляду ВЛК вищого рівня, які мають усі підстави зрубати раніше встановлені пункти. Але при цьому Вас будуть тягати можливо навіть по іншим містам.

        Якщо Ви зі ЛЬвова, то Вам простіше, Вашу відповідність буде перевіряти відповідно до Наказу Міністерства оборони України від 16.11.2016 р. № 608 "Про затвердження адміністративнотериторіальних зон відповідальності закладів охорони здоров’я Збройних Сил України за організацію медичного забезпечення", регіональна ВЛК - Військово-медичного клінічного центру Західного регіону Міністерства оборони (місто Львів).

        Загалом ця процедура може затягнутися на 3 - 6 місяців, якщо не більше. І як наслідок не принести Вам нічого окрім втраченого часу.

        А за цей час дійсно Верховна Рада може вчергове переглянути закон і ніхто Вам відстрочку не оформить.

        Паралельно цими двома шляхами ж йти не можна. Треба обирати, або відстрочка гарантована, або шанс якийсь на виключення через пів року. Знаєте, в українській класичній літературі є такий твір Михайла Старицького "За двома зайцями". Так от, не женіться за двома зайцями, ризикуєте не впіймати жодного.

        Хоча Вам 58 років, в принципі Вас через 2 роки і по віку можуть виключити з обліку.

        З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Добро дня.

    1. Чи потрібно після 18 травня знову підтверджувати 3 групу інвалідності?

    Ні непотрібно. Згідно п. 22 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317 «Питання медико-соціальної експертизи», що діє на сьогодні, повторний огляд інвалідів, а також осіб, інвалідність яких встановлено без зазначення строку проведення повторного огляду, проводиться раніше зазначеного строку за заявою такого інваліда, інших заінтересованих осіб у разі настання змін у стані здоров'я і працездатності або за рішенням суду чи прокуратури.Правда ЗакономУкраїни «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX КМУ зобов'язано вжити заходів спільно з правоохоронними органами на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 серпня 2023 року, введеного в дію Указом Президента України "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 серпня 2023 року "Про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" від 12 вересня 2023 року № 576/2023, щодо перевірки обґрунтованості рішень медико-соціальних експертних комісій щодо встановлення інвалідності громадянам України чоловічої статі віком від 25 до 50 років, яким після 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності цим Законом вперше встановлено інвалідність II та III груп (крім тих, кому інвалідність II та III груп встановлено у порядку підвищення/зменшення групи інвалідності та/або за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час захисту Вітчизни, а також відсутності кінцівки, кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів або наявності онкологічного захворювання, інтелектуальних порушень чи психічних розладів, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів, причини інвалідності з дитинства).Однак наразі механіз відсутній.

    2. Чи можуть, за новими законами, мобілізувати після 18 травня і як діяти, щоб не мобілізували? Чи можно і як зробити відстрочку?

    Не можуть. Згідно Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6—12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    Особи з інвалідністю у зазначений період можуть бути прийняті на військову службу за контрактом. Тобто лише за добровільної згоди особи з інвалідністю.

    3. Чи можливо зняти чи виключити, в даному випадку, чоловіка з військового обліку і яка процедура на зараз? Чи можливо це зробити не зʼявляючись у военкомат?

    Правові, організаційні, економічні та соціальні засади охорони здоров`я в Україні регулюються Законом України «Основами законодавства України про охорону здоров`я» від 19.11.1992 № 2801-XII.

    Відповідно до ст. 70 Закону № 2801-XII, військово-лікарська експертиза визначає придатність до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов`язаних, встановлює причинний зв`язок захворювань, поранень і травм з військовою службою та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

    Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402.

    Згідно п. 1.1 глави 2 розділу І Положення № 402 медичний огляд включає в себе вивчення та оцінку стану здоров`я і фізичного розвитку громадян на момент огляду в цілях визначення ступеня придатності до військової служби, навчання за військово-обліковими спеціальностями, вирішення інших питань, передбачених цим Положенням, з винесенням письмового висновку (постанови).

    Пунктом 1.3 глави 1 розділу І Положення № 402 передбачено, що основними завданнями військово-лікарської експертизи є, зокрема, визначення причинного зв`язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтва) у військовослужбовців, військовозобов`язаних, резервістів, які призвані на збори, у осіб, звільнених із військової служби, а також причинного зв`язку захворювань, поранень, які заподіяли військовослужбовцям смерть.

    Згідно Положення № 402 постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я ТДВ) (додаток 3).

    4. З якими документами можно виїхати за кордон до дітей і внуків?

    Наразі порядок та умови перетинання громадянами України державного кордону врегульовано Правилами перетинання державного кордону громадянами України, що затверджені ПКМУ від 27 січня 1995 р. № 57.

    Згідно абзацу 2 пункту 2-1 Правил у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право на виїзд особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    18%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня!

    Чоловік 58 років, обмежено придатний за III групою інвалідності (присвоєно після 24 лютого 2022 року, довічно, є посвідчення). Наявні хвороби: Рецидивуючий тиреотоксикоз, Дифузний токсичний зоб, Фібріляція передсердя, парксизмальні тріпотіння.Питання:1. Чи потрібно після 18 травня знову підтверджувати 3 групу інвалідності?

    Такого обов'язку чинне законодавство не містить. Якщо він має групу довічно, йому немає про що хвилюватися. Так, є норми, згідно з якими інвалідності, оформлені після 24.02.2022 мають бути перевірені правоохоронними органами, але на практиці не думаю, що це Вас якось торкнеться.

    2. Чи можуть, за новими законами, мобілізувати після 18 травня і як діяти, щоб не мобілізували? Чи можно і як зробити відстрочку?

    Можуть, але виключно за його згодою і виключно по контракту.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    2) визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    2. Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в пунктах 3-15 частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути прийняті на військову службу за контрактом.

    3. Чи можливо зняти чи виключити, в даному випадку, чоловіка з військового обліку і яка процедура на зараз? Чи можливо це зробити не зʼявляючись у военкомат?

    Ні, неможливо. Виключити з обліку його можливо лише за рішенням ВЛК.

    4. З якими документами можно виїхати за кордон до дітей і внуків?

    Давайте так, право на перетинання державного кордону у Вас безумовне, зокрема воно гарантовано постановою КМУ.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    ...

    "...2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність)...".

    Відповідно, якщо Ви маєте один із зазначених документів - Ви маєте повне право на перетинання державного кордону.

    Щодо практичної складової цього, то дійсно, вона інколи відрізняється від теоретичної. На практиці частенько працівники ТЦК та СП вимагають актуальний військово-обліковий документ, він-код військовозобов'язаного.

    Моя позиція така - Ви можете сміло спробувати перетнути кордон з тим, що є, якщо не вийде - звертатися до ТЦК та СП.

    Ваші основні документи:

    - пенсійне посвідчення по інвалідності;

    - закордонний паспорт.

    АЛЕ!!! Ми повинні враховувати, що з 18 травня 2024 року активно перевірятимуть наявність у особи він-код військовозобов'язаного. Раджу спробувати подати заяву до ТЦК через Укрпошту про присвоєння він-коду військовозобов'язаного, а з письмовою відповіддю від ТЦК перетинати кордон. Якою взагалі є тенденція та що робити, коли Вам відмовляють?

    1. Підготуватися заздалегідь (сформувати чітку правову позицію, орієнтовану на постанову КМУ № 57), за потреби роздуркувати нормативно-правовий акт, бути готовим відстоювати свої права). Не зайвим буде супровід юриста (адвоката) в офлайн або онлайн режимі.

    2. Багато в чому успіх залежить навіть від конкретної зміни прикордонників та відповідної посадової особи.

    3. По можливості - намагайтеся перетинати кордон в денну пору доби, аби працівники ДПСУ не мали змоги обгрунтувати відмову як неможливість перевірки Ваших документів.

    4. Беріть із собою якомога більшу кількість документів (виписки, медичні документи, посвідчення тощо). При змозі спробуйте документально оформити мету виїзду за кордон (особливо стосується тих, хто здійснює супровід особи з інвалідністю або особи, яка потребує постійного стороннього догляду).

    5. Відмова у перетині кордону на одному пункті не забороняє Вам спробувати виїхати через інший, у тому числі за наявності письмової відмови.

    Наразі оформлювати відстрочку та і загалом займатися цим питанням можливо не варто.

    З повагою! Нехай у Вас все вийде.

    • Pedro Клиент 23 дня назад

      Доброго ранку! Чому ви вважаєте що наразі не потрібно займатися виключенням з обліку? Відсрочка виглядає тимчасовою а дальше ще щось придумають… виключення виглядає більш надійно, якщо я правильно розумію але спершу хотілося б проконсультуватися чи в даному випадку є всі підстави (список хвороб) їх достатньо щоб завершити процес успішно. Що підскажете

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Вітаю Вас.

        Я не говорив, що займатися питаннями ВЛК та можливо виключенням з обліку не варто, мабуть Ви мене з кимось сплутали. Я лише зазначив, що це можливо за рішенням ВЛК.

        В теорії - Ваші захворювання можуть надавати право на виключення з обліку, але це можливо говорити предметно лише після аналізу всіх медичних документів. У цьому з Вами я згодний.

        Те, що виключення один раз і назавжди - я вже не впевнений. Те, з якою силою приймаються Закони, зумомвлює виникнення у мене певних сумнівів.

        З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    18.3%

    Доброго дня!

    Чоловік 58 років, обмежено придатний за III групою інвалідності (присвоєно після 24 лютого 2022 року, довічно, є посвідчення). Наявні хвороби: Рецидивуючий тиреотоксикоз, Дифузний токсичний зоб, Фібріляція передсердя, парксизмальні тріпотіння.Питання:

    1. Чи потрібно після 18 травня знову підтверджувати 3 групу інвалідності?

    Ні, не потрібно. Такої вимоги законодавство не містить. Єдине про що йде мова у законі, так це про перевірк обґрунтованості рішень медико-соціальних експертних комісій щодо встановлення інвалідності громадянам України чоловічої статі віком від 25 до 50 років, яким після 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності цим Законом вперше встановлено інвалідність II та III груп.

    Проте дана норма Вас також не стосується, оскільки Ваш вік 58 років.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня:

    "5) вжити заходів спільно з правоохоронними органами на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 серпня 2023 року, введеного в дію Указом Президента України "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 серпня 2023 року "Про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" від 12 вересня 2023 року № 576/2023, щодо перевірки обґрунтованості рішень медико-соціальних експертних комісій щодо встановлення інвалідності громадянам України чоловічої статі віком від 25 до 50 років, яким після 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності цим Законом вперше встановлено інвалідність II та III груп (крім тих, кому інвалідність II та III груп встановлено у порядку підвищення/зменшення групи інвалідності та/або за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час захисту Вітчизни, а також відсутності кінцівки, кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів або наявності онкологічного захворювання, інтелектуальних порушень чи психічних розладів, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів, причини інвалідності з дитинства);"

    2. Чи можуть, за новими законами, мобілізувати після 18 травня і як діяти, щоб не мобілізували? Чи можно і як зробити відстрочку?

    Вас не можуть мобілізувати, оскільки Ва маєте право на відстрочку. Вашу підставу для відстрочки, перелік документів та порядк оформлення відстрочки навожу нижче.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    2) визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    "Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, визначеною МОЗ,

    або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності,

    або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики, постанова військово-лікарської комісії територіального центру комплектування та соціальної підтримки".

    Згідно з вищенаведенною постановою:

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаним працівникам (державним службовцям), які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого вони розміщуються. До відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки подаються документи, зазначені у переліку згідно з додатком 5.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    3. Чи можливо зняти чи виключити, в даному випадку, чоловіка з військового обліку і яка процедура на зараз?

    Виключення можливо тільки за умови, якщо Ви маєте наступний перебіг хвороби:

    До пункту «а» статті 13 Рокладу хвороб Наказу МОУ №402 належать:

    рецидивуючий тиреотоксикоз важкого ступеня (схуднення, екзофтальм, задуха у спокої, частота пульсу більше 120 ударів на хвилину та порушення серцевого ритму);

    Чи можливо це зробити не зʼявляючись у военкомат?

    Що саме Ви маєте на увазі? Оформлення відстрочки чи виключення з обліку? Якщо виключення з обліку, то це не можливо, оскільки для того потрібно пройти ВЛК.

    Якщо ж мова йде про оформлення відстрочки, то процесс передбачає Вашу особисту явку до ТЦК, або

    відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Проте, як буде відбуватись цей процес наразі невідомо.

    4. З якими документами можно виїхати за кордон до дітей і внуків?

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійного посвідчення

    чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність)".

    Також, скорше за все, прикордонники будуть вимагати пред'явлення ВОД із наявним в останньому штрих-кодом.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Pedro Клиент 23 дня назад

      Доброго дня!

      Як вважаєте чи практично подати документи на відсрочку за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, щоб фізично не зʼявлятися в ТЦК? Які документи крім заяви і посвідчення інваліда 3 групи ще необхідні ? Як правильно подати документи електронно? Відповідь відсрочка прийде поштою чи електронною поштою? Якщо електронною чи цей документ носити з собою постійно?

      З приводу виключення, яке можливо необхідно буде робити після відсрочки(відсрочка - тимчасове рішення) наскільки я розумію є необхідні для цього хвороби. Які документи підготувати заздалегідь і який процес?

      Щодо перетинання кордону що Ви мали на увазі «ВОД із наявним в останньому штрих-кодом» і як його получити? Документа «відсрочки» фактично може бути не достатньо разом з посвідченням і закордонним паспортом?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Я би відповів, що подавати зараз документи на відстрочку в електронному вигляді не зовсім практично, й тому є кілька причин:

        по-перше, Реєстр ще не працює нормально - саме так, як повинен працювати, в ньому багато грубих помилок, описок, а то і відвертої брехні про військовозобов'язаних, й через це є дуже багато скарг;

        по-друге, сформовані далеко не всі електронні кабінети, а, головне, поки що немає зворотнього зв'язку;

        по-третє, порядок подання заяви про відстрочку передбачає наразі персональну явку до ТЦК, і про те, як можна подавати аналогічну заяву через електроний кабінет не зрозуміло, і жодних пояснень уповноважених органів, зокрема КМУ або МОУ, з цього приводу немає;

        нарешті, по-четверте, персональна явка до ТЦК Вам абсолютно нічим не загрожує, оскільки у Вас є законне право на відстрочку.

        Виключення з обліку у зв'язку з непридатністю до служби передбачає проходження ВЛК. Перед цим Вам треба зібрати всі медичні документи, які підтверджують діагнози, що дають Вам беззаперечне право на виключення з обліку. Після того як ВЛК зробить бажаний Вами висновок, ТЦК повинен внести у Ваш ВОД відмітку про непридатність до служби з виключенням з обліку. З цього моменту Ви більше не являтимитися військовозобов'язаним.

        Штрих-код вклеюється у Ваш ВОД працівниками ТЦК. При його зчитуванні будь який патруль, військові на блок-постах, інші уповноважені особи побачать, що Ви маєте відстрочку від мобілізації. Це убезпече Вас від отримання повістки або від доставлення до ТЦК. Крім того при наданні відстрочки ТЦК повинен оформити про це відповідну довідку.

        Доречи, якщо Вас виключать з обліку , такий штрих-код у ВОДі також бажано мати, бо він несе інформацію і про це.

    Корнійчук Євген Іванович
    17.7%

    Доброго дня, Надаю відповіді на ваші запитання.

    1. Чи потрібно після 18 травня знову підтверджувати 3 групу інвалідності?

    Так вам потрібно оновити дані. Це можна зробити таким чином

    Через електронний кабінет (додаток Резерв+)

    Через ЦНАП ( яби радви вам робити це саме через ЦНАП) Так само безпечно, надйініше та результативно)

    Через ТЦК

    2. Чи можуть, за новими законами, мобілізувати після 18 травня і як діяти, щоб не мобілізували? Чи можно і як зробити відстрочку?

    Так можуть мобілізувати, якщо ви не заявите про своє право на відстрочку! Після оновлення даних, у разі отримання повістки. Вам потрібно відвідати тЦК та подати заяву на ім'я комісара ТЦК додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів:

    Довідка МСЕК + акт огляду

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставли штам про її прийнятя і вона залишилась у вас, як доказ її подачі. Після подачі заяви вас не мають право направляти на ВЛК, тому подання заяви це повиннно першим кроком!!!

    3. Чи можливо зняти чи виключити, в даному випадку, чоловіка з військового обліку і яка процедура на зараз? Чи можливо це зробити не зʼявляючись у военкомат?

    Ні для цього треба тільки особиста явка та проходження ВЛК. Не бачу сенсу в цьому, якщо є відстрочка. Чоловіка знімуть з обліку при досягненні 60 років.!

    4. З якими документами можно виїхати за кордон до дітей і внуків?

    Ви маєте право на перетин кордону у зв'язку з інвалідністю. (для цього потрібно мати Закордонний паспорт, пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);

    • Pedro Клиент 23 дня назад

      Доброго ранку!

      Чи можливо подати заяву на відсрочку електронно через електронний кабінет разом з оновленням данних в ньому? Якщо так як це правильно зробити і наскільки це практично? Загрузивши копії підписаних документів і яких саме?

      Про виключення з обліку розмірковую оскільки є підстави(хвороби) і з другої сторони «відстрочку» вважаю тимчасовим рішенням, бо дальше можливі більш розвʼязані дії від ТЦК а хотілось б виключити можливість спілкування з ними. Було б дуже добре знати список документів які для цього необхідно і як підготуватись, процесс..

      • Корнійчук Євген Іванович

        Доброго дна'я, нажаль так не вийде треба особиста присутність. Але я вас запевняю у вас не має приводу для хвилювання, постанова 560 значно полегшила процесс отримання відстрочки. ,,а саме при подачі заяви на відстрочку, вас не мають право відправити на проходження ВЛК, без проходження ВЛК вас не можуть мобілізувати взагалі.

        Тому у першу чергу вам потрібно подати заяву на відпустку на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації, додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

        Довідка МСЕК + акт огляду

        Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка про отримання допомоги у зв'язку з інвалідністю

        Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас як доказ її подачі.

        Зразок заяви додаю

    Pedro Клиент 22 дня назад

    Доброго ранку!

    Чи можно і чи практично подати заяву на відсрочку з документами через ЦНАП?

    Оновлював дані уже через електронний кабінет але там не було куди Пенсійне посвідчення по інвалідності прикріпити. Чи необхідно ще його прикріпити? І ще цікаво що на роботу приходило Розпорядження від ТЦК з метою уточнення ВОД та прибуття для цього в ТЦК 20.05. В цей день електронно підтвердили дані, які в них вже і так були (адреса, електронна пошта, номер телефону, паспорт), нічого додатково не заповнювали. Чи будуть наслідки що не зʼявився в ТЦК на дату у розпорядженні? Чи можуть бути проблеми при фактичній подачі Заяви на відсрочку в ТЦК(якщо через ЦНАП це зробити не вдасться)? При оновленні даних в електронному кабінеті має бути якийсь документ підтвердження що дані оновлені який потрібно з собою носити і предʼявляти при потребі?

    Прошу також перевірити і підтвердити текст Заяви на відстрочку зі статтями які я прописав(чи правильно):

    Я, ,

    (прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), дата народження)

    повідомляю, що є особою, яка на підставі абзацу 2 частини 1 статті 23

    Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” не підлягає призову на військову службу під час мобілізації.

    На підставі викладеного прошу розглянути мою заяву та оформити мені у порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560, довідку про відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

    Про результати розгляду заяви та прийняте рішення прошу повідомити мені письмово за адресою, що зазначена у заяві.

    Додаток Нотаріально завірені копії 1) Довідки МСЕК + акта огляду2) Пенсійного посвідчення по інвалідності

    • Корнійчук Євген Іванович

      Доброго дня, за не явку за повісткою передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від 17.000 гривень.

      Тому раджу негайно відвідати ТЦК. Тим паче вам це потрібно для оформлення відстрочки, через ЦНаП пошту не вийде треба особиста присутність.

      Тим паче наразі пункт 63 постанови 560 передбачає, що у разі подачі заяви на відстрочку вас не мають право направляти на проходження ВЛК.

      Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

      Довідка МСЕК+акт огляду

      Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка про отримання допомоги по інвалідності.

      Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас, як доказ її подачі.

      Зразок заяви додаю

      Там зазначте Ч.1 пункт 2 ст.23

      • Pedro Клиент 22 дня назад

        Але це не була повістка а просто розпорядження… хіба воно має юридичну силу?

        Я на скільки розумію по неявці за повісткою передбачено штраф..

        • Корнійчук Євген Іванович

          Якщо вас з розпорядженням було ознайомлено під особистий підпис, це має також саму юридичну силу, що і повістка.

          • Pedro Клиент 22 дня назад

            який максимальний штраф можливий? від 16 і до? Скоріше за все буде максимальний..

            • Корнійчук Євген Іванович

              Від 17 до 25 тисяч гривень.

              Я думаю, якщо ви з'явитись найближчим часом, ви зможете уникнути відповідальності, у разі розгляду справи про адміністративне правопорушення, ви маєте право надавати пояснення, заперечення і т.д.

              Поважна причина не явки лікарняний.

      • Pedro Клиент 20 дней назад

        Доброго ранку!

        Оскiльки спостерiгається свавілля (забирають телефони при вході в будівлю і т п) на території ТЦК хочу додатково підготуватися і відправити Заяву на відстрочку поштою цінним листом з описом вкладеного щоб були додаткові документи якщо прийдеться йти до суду. Що порекомендуєте? І підскажіть як правильно його відправити і на чиє імʼя, якщо ім’я голови комісії не відоме

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Доброго ранку! Ви можете відправити заяву на відстрочку Укрпоштою рекомендованим листом з описом вкладення. В описі вкладення на спеціальному бланку Ви вказуєте всі підтверджувальні документи, які додаються до заяви. Остання пишеться на ім'я керівника ТЦК, а не голови комісії. Зразок такої заяви Ви можете знайти у додатку 4 до Постанови КМУ №560.

          Проте хотів попередити Вас, що відправлення заяви про відстрочку поштою не є самим ефективним шляхом для отримання належною відповіді від ТЦК, хоча і позбавляє Вас необхідності явки до ТЦК та певних ризиків.

          • Pedro Клиент 20 дней назад

            в додатку 4 уже написано «Голові комісії» а не Начальнику в самій шапці. Прошу уточнити

            • Айвазян Юрий Климентьевич

              Доброго ранку! Саме так! Вже не на нальника ТЦК, а на голову комісії, яка розглядатиме заяву.

        • Дерій Владислав Олегович

          Доброго ранку!

          Голова комісії — керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відокремленого відділу).

          Адресата можете вказати як ТЦК, так і керівника ТЦК - Вам головне доказ, того що Ви бажаєте скористатися відстрочкою.

          Документи потрібно відправляти укрпоштою рекомендованим листом з описом вкладеного. В описі вкладеного вказуйте - заява про відстрочку (додаток 4 до постанови КМУ 560), копія довідки МСЕК (серія,номер) , копія пенсійного посвідчення (серія,номер).

          У себе зберігайте – опис вкладення у цінний лист та фіскальний чек укрпошти. Не видаляйте з телефону або інших пристроїв інформацію про трек-номер та інші повідомлення від укрпошти.

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Доброго ранку.!

      Ні, заява про оформлення вдістрочки може бути подана лише до ТЦК та СП, точніше голові комісії при ТЦК та СП. Ви не зобов'язані додавати документи про Вашу інвалідність до Резерв +. З'явитися на вказану дату потрібно було, якщо Вас повідомили про це під підпис. За таких умов уточнення даних тут не допоможе. Проблем з ТЦК при подачі заяви про відстрочку бути не повинно - Ви маєте гарантоване право на відстрочку. Ви можете з собою носити телефон та за потреби показати уточнені дані через Резерв +.

      Щодо заяви, то правильно буде так: абзац 3 (пункт 2) частини першої статті 23... Я пишу так, одразу зазначаючи пункт, бо наші знову щось намудрили. Також додав би копії Вашого паспорту, коду, військово-облікового документу.

      З повагою!

      • Pedro Клиент 22 дня назад

        так повідомили про прибуття в военкомат під підпис і я підписав. Це тягне за собою відповідальність?

        • Кирда Вячеслав Володимирович

          Розпорядження є обов'язковим до виконання і прирівнюєтьсяя до повістки. Неявка без поважних причин тягтиме за собою відповідальність.

          • Pedro Клиент 22 дня назад

            яка відповідальність і який максимальний штраф можливий

            • Кирда Вячеслав Володимирович

              Виключно адміністративна, але штраф - 17-25,5 тис грн.

              Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

              Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

              тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань - від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

              Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

              тягне за собою накладення штрафу на громадян від п’ятисот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань - від однієї тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

              Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

              тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань - від двох тисяч до трьох тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    • Дерій Владислав Олегович

      Вітаю Вас!

      Чи можно і чи практично подати заяву на відсрочку з документами через ЦНАП?

      Оновити дані Ви можете через ЦНАП, але оформити відстрочку лиш через ТЦК або через електронний кабінет (коли з'явиться така можливість)

      Оновлював дані уже через електронний кабінет але там не було куди Пенсійне посвідчення по інвалідності прикріпити. Чи необхідно ще його прикріпити?

      В Реєстрі військовозобов'язаних повинна бути інформація про Вашу інвалідність. (пункт 17 статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”. Про інвалідність МСЕК повинен був повідомити ТЦК)

      ще цікаво що на роботу приходило Розпорядження від ТЦК з метою уточнення ВОД та прибуття для цього в ТЦК 20.05. В цей день електронно підтвердили дані, які в них вже і так були (адреса, електронна пошта, номер телефону, паспорт), нічого додатково не заповнювали.

      Якщо Ви підписались під розпоряджнням - Вам потрібно було прибути до ТЦК у час встановлений у розпорядженні.

      Чи можуть бути проблеми при фактичній подачі Заяви на відсрочку в ТЦК(якщо через ЦНАП це зробити не вдасться)?

      У Вас як особи з інвалідністю проблем не повинно бути

    • Корнійчук Євген Іванович

      Там такого не написано, додаток доданий

    Корнійчук Євген Іванович

    Заява правильно складена. Пишіть її у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас, як доказ її подачі.

    • Pedro Клиент 22 дня назад

      Доброго вечора! Скільки часу розглядається справа за адміністративне правопорушення (неявку по розпорядженні) і чи можно обгрунтувати в свій захист що оновлення ВОД зробив учасно до кінця указаного сроку?

      • Корнійчук Євген Іванович

        Притягнути до адміністративної відповідальності за не явку, можуть протягом 3 місяців, ст.38 адміністративного кодексу. Штраф можуть накласти лише у вашій присутності або якщо вас належним чином було повідомлено про час дату розгляду справи. На розгляді справи, ви можете давати свої пояснення, заперечення та інше, що вважаєте за потрібне для свого захисту.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України