Задайте вопрос юристу

839 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 23 мая 2024, вопрос №110162 650₴

Питання щодо мобілізації

1. Я знятий з обліку у воєнний час в 2014 році. Маю статус обмежено придатний. Але так як зараз вже немає такого статусу то я маю пройти ВЛК протягом 9 місяців. Як це відбувається.
1.1. Тобто якщо я зараз стану на облік через "Резерв+" то мені має прийти запрошення чи я маю сам відвідати ВЛК протягом 9 місяців.
1.2. Чи можуть мене примусово відправити на ВЛК якщо зупинять на вулиці?

2. Якщо я оновив дані в "Резерв+", то я поки не маю йти проходити ВЛК?
2.1. Якщо я оновив дані і мене зупинили, то що мені загрожує, можуть дати повістку на ВЛК і відпустити, чи можуть мене відвезти на ВЛК?

3. Якщо я ще не оновив дані, але в мене ще є час по закону (наприклад місяць), але мене зупиняють, що мені загрожує, мені дають повістку на оновлення даних і проходження ВЛК чи мене можуть примусово відвезти стати на облік і пройти ВЛК?
3.1. Чи мають право вони мене відвезти в ТЦК чи військомат якщо я ще не оновив дані, але в мене ще є час для того щоб їх оновити?

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович
    10.8%

    Доброго дня.

    На ВЛК Вас повинні направити в ТЦКСП.

    Самі Ви не повинні цього питання ініціювати.

    Примусово Вас на ВЛК не мають права направити виходячи з норми закону щодо обов'язкового проходження ВЛК протягом 9 місяців.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового

    обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку

    призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим

    постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487

    (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України

    “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей

    військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного

    державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів

    старший групи оповіщення пропонує резервісту або

    військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та

    розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського)

    територіального центру комплектування та соціальної підтримки для

    взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення

    придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних,

    даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними

    Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних,

    резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається

    повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання

    повістки представником, який уповноважений вручати повістки,

    складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного

    (міського) територіального центру комплектування та соціальної

    підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до

    адміністративної відповідальності.

    Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному

    (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної

    підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального

    центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який

    входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне

    затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі

    статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    21.5%

    Вітаю Вас!

    1. Я знятий з обліку у воєнний час в 2014 році. Маю статус обмежено придатний. Але так як зараз вже немає такого статусу то я маю пройти ВЛК протягом 9 місяців. Як це відбувається.1.1. Тобто якщо я зараз стану на облік через "Резерв+" то мені має прийти запрошення чи я маю сам відвідати ВЛК протягом 9 місяців.

    Наразі електронні направлення на ВЛК чинним законодавтсвом не передбачені й на практиці такого немає. Ви можете отримати направлення на ВЛК лише при відвідуванні ТЦК та СП.

    1.2. Чи можуть мене примусово відправити на ВЛК якщо зупинять на вулиці?

    16 травня 2024 року Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову за № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на осо бливий період". Вона, зокрема, передбачає, що:

    16. Керівники територіальних органів (підрозділів) поліції з набранням чинності Указом Президента України про оголошення (продовження) мобілізації та/або з отриманням розпорядження про проведення заходів мобілізації відповідного голови (начальника) обласної, Київської та Севастопольської міської, районної держадміністрації (військової адміністрації):

    ...

    організовують проведення поліцейськими перевірок в осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу, та у разі відсутності у такої особи військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) чи наявності інформації в реєстрах та базах (банках) даних, що входять до єдиної інформаційної системи МВС, про розшук такої особи здійснення адміністративного затримання та доставлення такої особи до найближчого територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Якщо Ви порушили правила військового обліку, не має із собою належного ВОД - теоретично Вас можуть затримати.

    2. Якщо я оновив дані в "Резерв+", то я поки не маю йти проходити ВЛК?

    Одне з іншим не пов'язано. Ви зобов'язані пройти ВЛК до лютого 2025 року, незважаючи на уточнення даних.

    2.1. Якщо я оновив дані і мене зупинили, то що мені загрожує, можуть дати повістку на ВЛК і відпустити, чи можуть мене відвезти на ВЛК?

    Гадаю, що все завершиться отриманням повістки, але в теорії, за умови порушення Вами правил військового обліку - можуть затримати.

    3. Якщо я ще не оновив дані, але в мене ще є час по закону (наприклад місяць), але мене зупиняють, що мені загрожує, мені дають повістку на оновлення даних і проходження ВЛК чи мене можуть примусово відвезти стати на облік і пройти ВЛК?

    Питання переплітається з вищезазначеними. По суті, оскільки Ви наразі зняті з обліку, в теорії можуть одразу і затримати. Я сподіваюся, що в таких випадках все ж таки вручатимуть повістки, але ілюзій не маю з цього приводу.

    3.1. Чи мають право вони мене відвезти в ТЦК чи військомат якщо я ще не оновив дані, але в мене ще є час для того щоб їх оновити?

    Обов'язок уточнити дані - до 16 липня 2024 року. Ви можете це зробити 22 травня або 16 липня - це Ваше право. Затримувати до 16 липня з приводу уточнення даних точно не матимуть жодного права.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    21.5%

    Доброго дня!

    1. Я знятий з обліку у воєнний час в 2014 році. Маю статус обмежено придатний. Але так як зараз вже немає такого статусу то я маю пройти ВЛК протягом 9 місяців. Як це відбувається.1.1. Тобто якщо я зараз стану на облік через "Резерв+" то мені має прийти запрошення чи я маю сам відвідати ВЛК протягом 9 місяців.1.2. Чи можуть мене примусово відправити на ВЛК якщо зупинять на вулиці?

    4 травня набув чинності Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень даного Закону:

    2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Вже відбулися зміни до Наказу МОУ 402, в якому обмежену придатність виключили з постанов ВЛК. Вже розпочався переогляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними. Порядок оповіщення військовозобов’язаних (резервістів) та їх прибуття до ТЦК передбачений постановою КМУ № 560.

    Так як Вас визнали обмежно придатним - Ви підлягаєте переогляду.

    Для проходження ВЛК Вам повинні видати повістку.

    На вулиці Вам можуть видати повістку на уточнення даних, а в самому приміщенні ТЦК видати направлення на ВЛК.

    2. Якщо я оновив дані в "Резерв+", то я поки не маю йти проходити ВЛК?2.1. Якщо я оновив дані і мене зупинили, то що мені загрожує, можуть дати повістку на ВЛК і відпустити, чи можуть мене відвезти на ВЛК?

    Вам можуть видати повістку до ТЦК.

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    3. Якщо я ще не оновив дані, але в мене ще є час по закону (наприклад місяць), але мене зупиняють, що мені загрожує, мені дають повістку на оновлення даних і проходження ВЛК чи мене можуть примусово відвезти стати на облік і пройти ВЛК?3.1. Чи мають право вони мене відвезти в ТЦК чи військомат якщо я ще не оновив дані, але в мене ще є час для того щоб їх оновити?

    Якщо Ви не перебуваєте в розшуку - Вам просто вручать повістку до ТЦК. За те, що Ви не оновили даних Вас не мають права затримувати.

    Прот, згідно пункту 47 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    У разі відмови від отримання повістки поліцейський, який входить складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    54. Під час перевірки військово-облікового документа: уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний назвати своє прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), посаду, а також пред’явити посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком) ;

    поліцейські та представники органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби відрекомендовуються у порядку , визначеному наказами керівників Національної поліції та Держприкордонслужби відповідно.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки).

    Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не 26 менш як двома членами групи оповіщення.

    Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину. Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Отже, тепер за відмову від повістки або за відмову прослідувати до РТЦК поліцейські можуть затримати громадянина та доставити його до ТЦК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    46.2%

    Доброго дня, Олексію!

    1. Я знятий з обліку у воєнний час в 2014 році. Маю статус обмежено придатний. Але так як зараз вже немає такого статусу то я маю пройти ВЛК протягом 9 місяців. Як це відбувається.

    Для того Ви повинні отримати направлення на ВЛК від ТЦК.

    1.1. Тобто якщо я зараз стану на облік через "Резерв+" то мені має прийти запрошення чи я маю сам відвідати ВЛК протягом 9 місяців.

    Норма закону не зобов'язує Вас з'являтись до ТЦК самостійно.

    Відповідно до Закону України № 3621-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист»:

    ІІ. Прикінцеві та перехідні положення

    «2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби».

    1.2. Чи можуть мене примусово відправити на ВЛК якщо зупинять на вулиці?

    Ні, не мають такого права. Ви зобов'язані пройти ВЛК, отримавши направлення від ТЦК на проходження останньої.

    2. Якщо я оновив дані в "Резерв+", то я поки не маю йти проходити ВЛК?

    Ні, Вам потрібно чекати направлення на ВЛК.

    2.1. Якщо я оновив дані і мене зупинили, то що мені загрожує, можуть дати повістку на ВЛК і відпустити, чи можуть мене відвезти на ВЛК?

    Вам можуть видати повістку на уточнення данних. Відвести до ТЦК Вас можуть тільки у тому випадку, якщо Ви відмовитесь від повістки.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    "У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення".

    3. Якщо я ще не оновив дані, але в мене ще є час по закону (наприклад місяць), але мене зупиняють, що мені загрожує, мені дають повістку на оновлення даних і проходження ВЛК чи мене можуть примусово відвезти стати на облік і пройти ВЛК?

    Вам можуть видати повістку на уточнення даних. Після Вашої явки до ТЦК, вам видадуть направлення на проходження ВЛК.

    3.1. Чи мають право вони мене відвезти в ТЦК чи військомат якщо я ще не оновив дані, але в мене ще є час для того щоб їх оновити?

    Не мають. Це можливо лише за Вашої відмови від отримання повістки. За неоновлення даних доо ТЦК примусово доставити не можуть.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, надаю відповіді на ваші запитання,

    Я знятий з обліку у воєнний час в 2014 році. Маю статус обмежено придатний. Але так як зараз вже немає такого статусу то я маю пройти ВЛК протягом 9 місяців. Як це відбувається.1.1. Тобто якщо я зараз стану на облік через "Резерв+" то мені має прийти запрошення чи я маю сам відвідати ВЛК протягом 9 місяців.1.2. Чи можуть мене примусово відправити на ВЛК якщо зупинять на вулиці?

    Так вам повинна прийти повістка, якщо не прийде протягом 9 місяців вам треба буде звернутися самостійно, бо це буде вважатися як порушення правил військового обліку.

    2. Якщо я оновив дані в "Резерв+", то я поки не маю йти проходити ВЛК?

    Так можете поки не проходити, поки не отримаєте повістку.

    2.1. Якщо я оновив дані і мене зупинили, то що мені загрожує, можуть дати повістку на ВЛК і відпустити, чи можуть мене відвезти на ВЛК?

    Нічого вам не загрожує, якщо там не буде зазначено, що ви у розшуку.3. Якщо я ще не оновив дані, але в мене ще є час по закону (наприклад місяць), але мене зупиняють, що мені загрожує, мені дають повістку на оновлення даних і проходження ВЛК чи мене можуть примусово відвезти стати на облік і пройти ВЛК?

    Якщо вам видадуть повістку ви повинні з'явитися за неї. Якщо немає постанови про адміністративне затримання, примусово вас не мають право кудись вести.

    3.1. Чи мають право вони мене відвезти в ТЦК чи військомат якщо я ще не оновив дані, але в мене ще є час для того щоб їх оновити.

    Якщо вам видадуть повістку ви повинні з'явитися за неї. Якщо немає постанови про адміністративне затримання, примусово вас не мають право кудись вести. Тому вимагайте ознайомлення з постановою, а також вимагайте протокол затримання. У будь якому разі ви маєте право на адвоката. При затриманні у тому числі і на безкоштовного.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України