Задайте вопрос юристу

841 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 27 мая 2024, вопрос №110580 1350₴

Відстрочка за роботи на 0,75 ставки у виші? (немає диплому про ступінь на руках)

Доброго дня.
Закінчив навчання в аспірантурі достроковим захистом. Відповідно вуз має видати наказ про видачу диплому та відрахувати у зв'язку із захистом роботи. Буду влаштований за основним місцем роботи в той же виш на 0,75 ставки.
Однак для отримання відстрочки відповідно до постанови 560 потрібно надати також диплом про присудження ступеню, а це фізично зробити не можливо, оскільки після наказу ще 1-1.5 міс буде відбуватись поліграфія. Чи можу я звертатись за наданням відстрочки з довідкою відділу кадрів, рішенням ради про присудження ступеню та наказом про видачу диплому (де зазначений номер диплому)?

Ответы юристов (10)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ви звичайно можете звернутися з пакетом документів про який зазначаєте.

    ТЦКСП можуть використовувати дані РЕЄСТРУ ДОКУМЕНТІВ ПРО ОСВІТУ.

    Однак Порядок 560 наділяє комісії щодо розгляду надання відстрочки при ТЦКСП досить широкими повноваженнями в частині права на відмову.

    Тому будьте готові до відмови та судового оскарження рішення комісії.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Ваша підстава для відстрочки виглядає наступним чином:

    Відповідно до статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    2) наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;".

    Згідно із Постановою КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    довідка закладу освіти або наукової установи (організації) про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці, диплом про науковий ступінь.

    Отже, Постановою чітко визначено перелік документів, який потрібен для оформлення відстрочки у Вашому випадку, серед якого присутній саме диплом про науковий ступінь.

    Ви можете додати до заяви документи, які є в Вас в наявності, але я не надам Вам гарантії, що ТЦК їх прийме.

    Постановою не визначені підстави на яких саме Вам можуть відмовити у наданні відстрочки, тому теоретично, це може бути і підстава у зв'язку з неподанням необхідних документів.

    Я би на Вашому місці все ж таки не ризикував, а дочекався диплому.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійнотехнічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    Вичерпний перелік документів для отримання відсрочки передбачений Постановою КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період».

    Згідно пункту 58 даної постанови - за наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5.

    Згідно додатку 5 для оформлення відстрочки Вам потрібно підготувати:

    1. Заяву про відстрочку (додаток 4 до Порядку)

    2. Довідку закладу освіти про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці.

    3. Диплом про науковий ступінь

    4. Військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Поки не отримали повістку та диплом - не поспішайте оформляти відстрочку, адже представники ТЦК в першу чергу будуть керуватися постановою КМУ 560.

    При крайній необхідності (якщо буде вручена повістка) - підготуйте довідку відділу кадрів, рішення ради про присудження ступеню та наказ про видачу диплому (де зазначений номер диплому). Проте, не виключено, що даний пакет документів ТЦК не прийме і Вам потрібно буде відстоювати свої права у судовому порядку.

    В майбутньому відстрочку можна буде оформити через електронний кабінет військовозобов'язаного.

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Згідно пункту 63 Постанови КМУ 560.

    Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, постановою КМУ №560 передбачено, що Вас не можуть направити на ВЛК під час розгляду заяви про відстрочку та під час дії самої відстрочки.

    У Вашому випадку краще зачекати поки диплом буде у Вас на руках, а потім вже оформляти відстрочку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Турчин Ярослав Олександрович

    ВІТАЮ ВАС, пане СЕРГІЙ!

    А наказ Міністерства освіти і науки України про затвердження рішень спец.ради Атестаційною колегією Міністерства освіти і науки України вже є? Ви можете написати запит в Міністерство і Вам надішлють поштою копію наказу, засвідчену печаткою МОН. А якщо Ви в Києві, то і наручно забрати. Я так робив неодноразово.

    Можливо Вам непогано було б підкріпити свою заяву копією Наказу Міністерства освіти і науки України.

    Формально у Вас право на відстрочку є. Єдина бюрократична перепона - відсутність фізично на руках диплома доктора філософії, що передбачено постановою КМУ від 16.05.2024 р. № 560.

    Як до цього поставиться ТЦК та СП не знаю.

    Якщо Ви прийняті на роботу у ВНЗ саме як кандидат наук / доктор філософії - з урахуванням цих даних при конкурсному відборі чи тимчасовому призначенні до проведення конкурсу, то на мій погляд проблем бути не повинно.

    Може почекайте поки виготовлять диплом? Якщо ТЦК не буде намагатися Вас запросити до себе в цей період, Ви не обмежені у термінах оформлення відстрочки.

    Не спішіть з оновленням даних. У Вас є щонайменше час до 18.07.2024 р. Ви не зобов"язані до цієї дати нікому і нічого доводити, в тому числі на вулиці.

    До відповіді додаю форму заяви на відстрочку, затвердженої постановою КМУ № 560 від 16.05.2024 р.

    Не знаю як зараз, а раніше видача дипломів відбувалася за адресою - проспект Берестейський (Перемоги), буд. 10, м. Київ (1-й поверх).

    Геолокація за посиланням.

    https://maps.app.goo.gl/LnJBucGpb7tR2jGHA

    Хай щастить!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    • Сергій Клиент месяц назад

      Формально дані було оновлено ще на початку року (з проходженням влк), коли ще було навчання в аспірантурі, тому там дані актуальні і запросити до себе вони можуть на скільки я розумію лише за бойовим розпорядженням

      • Турчин Ярослав Олександрович
        100%

        Актуальні чи ні, але навіть тих, хто проходив ТЦК і ВЛК 17 травня, зобов"язали оновити дані з 18 травня 2024 року до 18 липня 2024 року - знову. Бо так прописали закон. Усі громадяни мають ще раз оновити свої дані або в ТЦК, або в ЦНАПі, або в Електронному кабінеті. При цьому саме смішне, що ТЦК наразі заявляють, що Резерв+ це не Електронний кабінет, а невідомо що, яке не має сертифікатів безпеки від Держслужби спецзв"язку України, що ставить під сумнів захищеність персональних даних.

        Формально у разі неоновлення даних може бути штраф. Як на практиці це буде і чи буде ТЦК щось бачити - не знаю.

        Запросити можуть з будь-якого приводу. На жаль з прийняттям постанов Уряду менше питань та проблем не стало. А повістки на коліні на вулицях як виписували, так і виписують.

        У Вас є право на відстрочку по аспірантурі, як я розумію? У період після закінчення відстрочки Вас можуть мобілізувати.

        Тому на цей момент Ви маєте бути працевлаштовані за основним місцем роботи не менш ніж на 0,75 ставки.

        Право на відстрочку підтверджує:

        • довідка закладу освіти або наукової установи (організації) про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці,
        • диплом про науковий ступінь

        Формально можуть причепитися за те, що немає диплому на руках.

        Але на моє переконання це не може спростовувати факту наявності такого ступеню.

        Саме тому і написав, що окрім довідки закладу бажано мати копію Наказу МОН України, яким затверджено рішення уповноваженого органу про присвоєння наукового ступеню.

        Щоб у ТЦК та СП не було до Вас зайвих питань.

        ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ГОТОВНОСТІ ДИПЛОМІВ, АТЕСТАТІВ ТА ДУБЛІКАТІВ

        https://mon.gov.ua/nauka/nauka-2/atestatsiya-kadri...

        Передбачаю, що Ваше ім"я має бути в цьому наказі.

        https://mon.gov.ua/storage/app/uploads/public/664/...

        • Сергій Клиент месяц назад

          МОН наврявд зможе допомогти в цьому напрямку. Оскільки відповідно до положення про підготовку PhD від 12.01.22 № 44. Рішення разової ради про присудження ступеню набирає чинності з дати набрання чинності наказу закладу про видачу диплому - пукнт 33. Тому форманьно після реєстрації в ЄДБО та УКРІНТІ університет оперує "законністю" отриманого ступеню. МОН може мабуть надати лист, що це дійсно так

          • Турчин Ярослав Олександрович

            Тобто Ви вже йдете за новою процедурою разових спецрад.

            То возьміть довідку (виписку) з ЄДЕБО тоді.

            https://info.edbo.gov.ua/edu-documents/

            Виписка з Реєстру (з підтвердженням накладеним КЕП) надсилається на адресу електронної пошти протягом 3-х робочих днів.

            Але в ідеалі дочекайтесь поки у Вас буде диплом на руках.

            Також пам"ятайте, що особи, які оформляють відстрочку - на ВЛК не направляються ні до, ні після.

            При цьому Ваша ВЛК чинна 5 років для облікових цілей.

          • Турчин Ярослав Олександрович

            Якщо Ви ще не знаєте № свого диплома, але він вже в базі є, то його можна з лагкістю з"ясувати на оцій сторінці ЄДЕБО, пройшовши ідентифікацію за цифровим підписом (ПриватБанк, Дія.Підпис, Вчасносервіс тощо).

            Там у витязі буде інформація про усі етапи Вашого навчання внесені в ЄДЕБО та реквізити усіх документів про освіту.

            https://info.edbo.gov.ua/check-person/

            Після цього вже можна замовити Виписку з ЕЦП адміністратора ДП "Інфоресурс" щодо конкретного документа про освіту.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Закінчив навчання в аспірантурі достроковим захистом. Відповідно вуз має видати наказ про видачу диплому та відрахувати у зв'язку із захистом роботи. Буду влаштований за основним місцем роботи в той же виш на 0,75 ставки. Однак для отримання відстрочки відповідно до постанови 560 потрібно надати також диплом про присудження ступеню, а це фізично зробити не можливо, оскільки після наказу ще 1-1.5 міс буде відбуватись поліграфія. Чи можу я звертатись за наданням відстрочки з довідкою відділу кадрів, рішенням ради про присудження ступеню та наказом про видачу диплому (де зазначений номер диплому)?

    А з чим пов'язана така терміновість? Чому не звернутися до ТЦК та СП вже за наявності у Вас диплому? Все ж ми говоримо про досить важливе питання, а тому краще не ризикувати. ТЦК та СП наразі набирають повним обертом осіб для мобілізації, формально подача не повного на їх думку пакету документів (до речі, постанова № 560 чітко передбачає такий перелік: довідка закладу освіти або наукової установи (організації) про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці, диплом про науковий ступінь) не підтверджуватиме право на відстрочку.

    Уточнити дані Ви можете в будь-який інший спосіб, ніж безпосередній похід до ТЦК та СП. Можна оновити персональні дані через ЦНАП, на крайній випадок - через Резерв +.

    Тому моя порада однозначна: чекати отримання диплому, а потім займатися відстрочкою та не залежати від рішення комісії. Думали Ви читали сьогодні новину про можливість комісії відмовити у відстрочку на власний розсуд. Хотів би її трішки прокоментувати: в Законі вказані випадки, при яких особа не може бути мобілізована. Комісія - це суто технічний орган, який має просто перевірити документи та прийняти рішення. Якщо документи відповідають переліку, передбаченому в постанові № 560, то які можуть бути підстави для відмови у відстрочці? На мою точку зору, новина суто для хайпу, ніякого підгрунтя під собою вона не має.

    Але дочекатися диплому все одно раджу. Тоді разом з довідкою із закладу освіти Ви матимете 100 % право на відстрочку. Навіщо давати членам комісії навіть наймений привід відмовити у відстрочці.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України