Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 28 мая 2024, вопрос №110745 350₴

Чи можлива відстрочка за статтею 13Г на ВЛК?

Доброго дня. Я військовозобов'язаний, 36 років. У тимчасовому посвідченні я придатний. Я дуже худий, індекс маси тіла 16. Ніяких документів в ТЦК на мене немає, бо я стою на обліку в військкоматі на тимчасово окупованій території. Чи відправлять мене на обстеження до лікарні для діагностики ендокринної системи? Чи буде відстрочка за статтею 13Г? Якщо нічого не знайдуть при додатковому обстеженні, то я придатний? Завчасно дякую за відповіді.

Ответы юристов (10)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вадиме!

    На обстеження повинні направити.

    Тимчасова непридатність надається ВЛК з урахуванням Вашого стану здоров'я та потребі у лікуванні або реабілітації після оперативного втручання.

    Якщо Ваш діагноз після обстеження та перебіг хвороби відповідатимуть пункту "в" статті 13, то будете придатним.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Вадим Клиент 4 месяца назад

      Дякую за відповідь. Тобто на час обстеження я не набуваю ніякого статусу. Ні придатний, ні тимчасово непридатний? Але якби мені було 24 роки, мене б оглядали за статтею 82 (хоча відсилка на неї є в статті 13Г), то мені б дали відстрочку, а через рік виключили би з обліку. Чи можна звернутись до Міноборони за офіційним роз'ясненням з цього приводу?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Так. На час обстеження Ви не набуваєте ніякого статусу. Рішення ВЛК щодо Вашого ступеня придатності буде виноситись вже після обстеження.

        За статтею 82 оглядаються лише особи призовного віку при постановці на військовий облік. Роз'яснення від міноборони Вам начого не нададуть. Ви вже військовозобов'язанний і ця стаття не можу бути застосована у Вашому випадку.

        Які в Вас проблеми зі здоров'ям окрім низького індекса маси тіла, Ви колись обстежувались?

        • Вадим Клиент 4 месяца назад

          Коли я був призовником, було УЗД по направленню військкомату щитоподібної залози, яке не показало відхилень. Рівень гормонів щитоподібної залози я пізніше здавав самостійно, відхилень не виявлено. Аналізи на гонадотропіни/гормони гіпофіза не здавав. Органи травлення теж не обстежувались, хоча маю дещо знижений апетит. Особливо великих проблем зі здоров'ям не маю. Швидко втомлююсь, фізично слабкий, пульс нижче 80 не буває, тиск в нормі (100/70). Але згідно наказу 402 зі змінами я цілком придатний в штурмовики.

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            50%

            Почнемо з того, що з того моменту, як Ви були призовником, пройшло вже багато часу. Тому я пропоную Вам не чекати направлення ВЛК на обстеження, а пройти його самостійно, аби розуміти, що вас чекає при подальшому проходженні ВЛК. Ви при тому нічого не втрачаєте, оскільки на період направлення на обстеження все одно не зможете отримати тимчасову непридатність.

            Звертайтесь до сімейного лікаря за направленнями на консультацію до кардіолога, ендокринолога, гастроентеролога та пройдіть повне обстеження.

            • Вадим Клиент 4 месяца назад

              Дякую за відповідь. Так і зроблю. Хоча скоріш за все нічого такого не знайдуть зі значними/помірними порушеннями функцій. Звісно якщо лікарям не "допомогти".

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Пульс більше 80 - це вже тахікардія, а отже є проблеми з серцем. Швидка втомленість може бути, як і від проблем з сердцем, шлунком, діабетом, наприклад. Тому робить обстеження, здавайте всі неохідні аналізи, а потім вже побачимо. Можливо щось і знайдеться для помірних або значних порушень.

    Богун Сергій Павлович
    17.1%

    Доброго дня.

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    Якщо військовозобов’язаний під час призову на військову службу, збір, а також чергового огляду з метою обліку визнаний таким, що потребує лікування (відстрочки від призову на військову службу, збір), то лікар - член ВЛК ТЦК та СП направляє військовозобов’язаного на отримання відповідних медичних послуг. Після закінчення лікування військовозобов’язаний оглядається ВЛК ТЦК та СП.

    Тобто у вас зобов'язані направити на лікування у випадку якщо ви цього потребуєте.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    11.4%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня. Я військовозобов'язаний, 36 років. У тимчасовому посвідченні я придатний. Я дуже худий, індекс маси тіла 16. Ніяких документів в ТЦК на мене немає, бо я стою на обліку в військкоматі на тимчасово окупованій території. Чи відправлять мене на обстеження до лікарні для діагностики ендокринної системи? Чи буде відстрочка за статтею 13Г? Якщо нічого не знайдуть при додатковому обстеженні, то я придатний? Завчасно дякую за відповіді.

    А власне через що ВЛК має визначити Вам статтю 13Г - "стани після перенесених гострих захворювань або хірургічного лікування з приводу хвороб ендокринної системи та прирівняних станів"?

    На жаль, але низький ІМТ або низька вага самі по собі не є діагнозами та не будуть підставою для застосування у даній ситуації статті 13Г. Те, що Вам потрібно дообстежитися - згодний. Можливо Ви зможете діагностувати причини такої аномальної ваги, ось тоді і можна буде говорити про потенційний висновок ВЛК.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    21.4%

    Доброго дня!

    Пункт "г" статті 13 Розкладу хвороб застосовується лише в тому випадку, якщо Ви себе погано відчуваєте після гострих захворювань або операції з приводу хвороб ендокринної системи.

    На жаль, сама по собі низька вага не є підставою для визнання Вас тимчасово непридатним.

    У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ.

    Тобто, направити на додаткове обстежння можуть лише в тому випадку, якщо лікарям буде складно визначити статтю Розкладу хвороб, але якщо Ви при собі не матимете медичних документів, то на Ваші скарги ніхто звертати увагу не будуть і Вас визнають придатним.

    Тому, до проходжння ВЛК пройдіть обстежння ендокринної системи, адже перш за все Вам потрібно, щоб Ваші діагнози були підтверджені належними медичними документами. Як правило це форма первинної облікової документації № 028/о “Консультаційний висновок спеціаліста”, історія хвороби, Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого: форма № 027/о.

    Щоб не залежати від рішення ВЛК - ознайомтесь також з іншими підставами для відстрочки, які зазначені у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA