Задайте вопрос юристу

842 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 29 мая 2024, вопрос №110787 1000₴

Аспірантура або phd в іноземному виші на денній формі і відстрочка

Доброго дня. Допоможіть прояснити ситуацію: наприклад, я навчаюсь на денній формі в іноземному університеті в Європі в аспірантурі phd), але знаходжусь в Україні, вступив не так давно, декілька місяців тому. Чи маю я право на відстрочку від мобілізації? До цього мав магістра. Освіту, я виходить, здобуваю послідовну вищого рівня, але які документи я можу надати тцк, якщо в постанові 560 від 16 травня, потребують витяг з єдебо, а там тільки українські заклади освіти? Можливо є інші нюанси?

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович
    2.5%

    Доброго дня.

    Навчання в іноземному ВНЗ не передбачає надання вам відстрочки під час мобілізації.

    Це випливає з Закону про мобілізацію та Постанови КМУ 560.

    Дерій Владислав Олегович
    26%

    Вітаю Вас!

    Згідно ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: 1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Отже, згідно закону Ви маєте право на відстрочку незалежно від місцезнаходження ВНЗ.

    Але, згідно додатку 5 постанови КМУ 560 для оформлення відстрочки Вам необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Довідку про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    На жаль, навчаючись в іноземному ВНЗ Ви не зможете оформити довідку (додаток 9), адже в ЄДБО містяться відомості лише про українські ВНЗ.

    Теоретично, Ви можете спробувати оформити відстрочку через суд, якщо отримаєте відмову у ТЦК, але якщо на законодавчому рівні вже закріплений пакет документів для оформлення відстрочки, то суд стане на сторону ТЦК.

    Спробуйте вступити на послідовну освіту до українського ВНЗ або знайдіть інші підстави для відстрочки, які визначені у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    24%

    Вітаю Вас, Вадиме!

    Доброго дня. Допоможіть прояснити ситуацію: наприклад, я навчаюсь на денній формі в іноземному університеті в Європі в аспірантурі phd), але знаходжусь в Україні, вступив не так давно, декілька місяців тому. Чи маю я право на відстрочку від мобілізації? До цього мав магістра. Освіту, я виходить, здобуваю послідовну вищого рівня, але які документи я можу надати тцк, якщо в постанові 560 від 16 травня, потребують витяг з єдебо, а там тільки українські заклади освіти? Можливо є інші нюанси?

    Це ж і є основна проблема здобуття освіти в іноземних закладах освіти після оприлюдення постанови КМУ від 16.05.2024 № 560. Згадується пісня Кузьми: "По моєму нас кинули".

    Чинний Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачає, що:

    "...Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Спеціальність, вік не грають жодного значення, у тому числі місце перебування закладу освіти. І здавалося, на законодавчому рівні обмежень щодо навчання в іноземних закладах освіти не передбачено, все буде добре.

    Водночас постанова КМУ від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період" передбачає новий формат довідки - ДОВІДКА про здобувача освіти за даними єдиної державної електронної бази з питань освіти.

    Ваш заклад освіти не має доступу до системо "ЄДЕБО" та не зможе згенерувати для Вас дану довідку, коли це буде технічно можливо. Відповідно Ви не зможете довести факт наявності у Вас відстрочки від мобілізації у потрібний для ТЦК спосіб, відповідно - не зможете отримати відстрочку від мобілізації. Тому, незважаючи на формульну наявність відстрочки, практично оформити її буде доволі складно.

    Доволі неоднозначна постанова, яка повністю не відповідає в даній частині нормативно-правовому документу вищої сили - Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку". Можна було б сказати, що норми постанови, коли вони суперечать Закону, не мають бути застосовані, але ми проживаємо в моменті, коли права та свободи людини та громадянина відходять на інший план. Поки нічого не залишається іншого, ніж просто чекати певної практики. На жаль, але на даний момент так.

    Моє бачення Ваших дій:

    - збирати всі документи "по старинке"

    1. Заява про оформлення відстрочки від мобілізації.

    2. Довідка із закладу освіти про факт здобуття освіти.

    3. Витяг з наказу про зарахування до закладу освіти.

    4. Договір (контракт) про здобуття освіти.

    5. Посвідчення аспіранта (за наявності).

    6. Квитанції про оплату навчання.

    7. Диплом про вищу освіту.

    - отримати від закладу освіти листа (довідку) про те, що заклад технічно не може згенерувати Вам довідку форми 9.

    - подавати документи на відстрочку до ТЦК.

    - у випадку відмови - оскажувати до суду, посилаючись на норми Закону України "Про МПтаМ", які є нормами вищої юридичної сили. Іншого варіанту тут не вбачаю.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    27.5%

    Доброго дня, Вадиме!

    На жаль, Ви не матимете права на вістрочку, оскільки Ваш ВНЗ не зможе видати Вам відповідну довідку з ЄДЕБО.

    Хоча Закон і не передбачає того, що особа повинна навчатись лише в українському ВНЗ, Постанова №560 внесла відповідні корективи, які унеможливлюють оформлення відстрочки такими студентами, як Ви.

    Ви можете подати до ТЦК заяву на оформлення відстрочки з підтверджуючими документами, які маєте в наявності (без довідки з ЄДЕБО) і у разі відмови (передбачаю, що вона обов'язково буде мати місце) оскаржити останню у адмінистративному суді. Інших варіантів, на жаль, не існує.

    Відповідно до статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;».

    Згідно із частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту»:

    Рівнями освіти є:

    дошкільна освіта;

    початкова освіта;

    базова середня освіта;

    профільна середня освіта;

    перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    фахова передвища освіта;

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

    перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

    другий (магістерський) рівень вищої освіти;

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, За новим Порядком, заява що направлена по пошті - розглядатися не буде. Заяву про відстрочку з усіма необхідними додатками подавати тільки особисто. Але в той же час, за тими ж новими правилами, рішення про надання відстрочки чи про відмову у наданні відстрочки - не виноситься одразу на місці працівником ТЦК, який приймає у вас документи. Створено спеціальні комісії при кожному ТЦК. Ці комісії вивчають надані документи, і виносять рішення - про надання відстрочки або про відмову у наданні відстрочки.

    Також свідтепер заяву необхідно писати не будь-яку, а за зразком, розміщеним за посиланням. Там є посилання на новий Порядок, в кінці цього порядку - додаток 4 (шаблон заяви).

    Тож, для отримання відстрочки потрібно:

    • отримати з ВНЗ документ (довідку) про навчання на денній формі;
    • перекласти на українську мову;
    • нотаріально засвідчити цей переклад;
    • підготувати заяву про відстрочку (за зразком);
    • особисто занести заяву з додатками в свій ТЦК.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки.

    Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення особі надається довідка із зазначенням строку відстрочки. У разі відмови у наданні відстрочки її повідомляють письмово із зазначенням причин відмови. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    У квітні Кабінет міністрів України схвалив зміни до правил перетину кордону, які дозволять виїжджати з країни для академічного обміну студентам чоловічої статі. Перетнути кордон можуть студенти у віці до 22 років строком на один семестр.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України