Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 29 мая 2024, вопрос №110805 350₴

Як оформити відстрочку від мобілізації для вчителя, що стоїть на військовому обліку в іншому місті, а прописаний в Києві??

Добрий день!
Маю право на відстрочку від мобілізації як вчитель (працюю на повну ставку). Планую оновити дані в ТЦК. Але на обліку стою в іншому місті, по місцю попередньої прописки (вчасно не оновив дані). Чи маю я їхати в інше місто, в якому вже давно не живу, для зняття з обліку? Чи можуть мені відмовити в ТЦК по місцю теперешньої прописки в постановці на облік, якщо я не знятий з обліку в іншому місті? Питаю, бо саме так окреслив ситуацію юрист, що консультував мене з питань відстрочки: нібито київський ТЦК, не захоче мене ставити на облік, якщо буде бачити підстави для відстрочки (щоб не займатися паперовою роботою без результату), а направить для зняття з обліку в місто, де я вже не живу. Тому, мовляв, мені спершу треба стати на облік в Києві, пройти ВЛК, а вже потім повідомляти , що в мене є підстави для відстрочки. Чи це дійсно так і який алгоритм дій щодо відстрочкии в моєму випадку? Дякую за відповідь!

Ответы юристов (10)

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Вас правильно проконсультували.

    Заяву щодо надання відстрочки необхідно подавати за місцем Вашого військовий обліку.

    Взагалі Ви повинні були стати на військовий облік за місцем вашого проживання.

    Тобто можна говорити про порушення вами правил військового обліку.

    Будьте готові до того, що на вас можуть накласти адміністративне стягнення у вигляді штрафу.

    • Сергій Клиент 3 месяца назад

      Дякую за відповідь! Справа не у штрафі, я розумію, що порушив правила військового обліку. Питання інше, чи можуть мене поставити на військовий облік у Києві по місцю моєї теперішньої реєстрації, щоб не треба було їхати в місто, де я вже давно не живу, для зняття з обліку?

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Сергію!

    Чи маю я їхати в інше місто, в якому вже давно не живу, для зняття з обліку?

    Станом на зараз автоматично Вас з обліку ніхто не зніме, хоча це повинно відбуватись вже зараз, оскільки працює реєстр.

    Стаття 37 ЗУ "Про ВО та ВС". Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього.

    1. Взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідних підрозділах розвідувальних органів України підлягають громадяни України:

    2) на військовий облік військовозобов’язаних:

    військовозобов’язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;.

    5. Зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України:

    2) з військового обліку військовозобов’язаних:

    які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання;

    Тому, якщо Вам вдасться стати на облік у ТЦК міста Києва, існує можливість того, що Ви все одно залишитесь на обліку і в ТЦК за місцем Вашої реєстрації. Тобто, стоятимете на обліку в двох ТЦК одночасно, що в подальшому може призветсти до непорозумінь.

    Чи можуть мені відмовити в ТЦК по місцю теперешньої прописки в постановці на облік, якщо я не знятий з обліку в іншому місті?

    Так, це можливо.

    Постанова Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»

    23. Призовники, військовозобов’язані та резервісти в разі зміни адреси їх місця проживання або інших персональних даних зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку, зокрема у випадках, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2022 р. № 265 “Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад”, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-комунікаційні системи.

    Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які не актуалізували інформацію про себе в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, особисто у семиденний строк з дня внесення змін до персональних даних прибувають із паспортом громадянина України та військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки, який організовує та веде військовий облік на території адміністративно-територіальної одиниці, для взяття їх на військовий облік, зняття з військового обліку або внесення змін до їх облікових даних.

    Питаю, бо саме так окреслив ситуацію юрист, що консультував мене з питань відстрочки: нібито київський ТЦК, не захоче мене ставити на облік, якщо буде бачити підстави для відстрочки (щоб не займатися паперовою роботою без результату), а направить для зняття з обліку в місто, де я вже не живу. Тому, мовляв, мені спершу треба стати на облік в Києві, пройти ВЛК, а вже потім повідомляти , що в мене є підстави для відстрочки. Чи це дійсно так і який алгоритм дій щодо відстрочкии в моєму випадку?

    А що в такому випадку Ви будете робити з ТЦК, в якому стоїте на обліку за місцем реєстрації? Наприклад, якщо останній направить повістку на Вашу адресу рекомендованим листом, оскільки Ви перебуваєте в ньому на обліку? Вам тоді все одно прийдеться з'являтись до останнього, незважаючи на те, що Ви будете стояти на обліку в Києві.

    Якщо б була впевненність в тому, що ставши на облік у Києві Ви будете автоматично зняті з обліку за місцем реєстрації, то питань би не виникало взагалі, але ж такої впевненності немає.

    Тому, на мою думку, наразі Вам потрібно їхати до ТЦК за місцем реєстрації та зніматись з обліку. При тому одразу потрібно підготувати заяву на оформлення відстрочки з підтверджуючими документами, оскільки з'являтись до ТЦК без цих документів дуже ризиковано.

    Після того, як Вас знімуть з обліку, можна ставати на облік у ТЦК Києва.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Сергій Клиент 3 месяца назад

      Дякую за відповідь! А чи не можу я спочатку стати на облік в Києві і оформити відстрочку, а вже потім поїхати в місто попередньої реєстрації, щоб знятися з обліку, як це пропонє Ваш колега нижче?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Можете спробувати пійти і таким шляхом. Головне, аби Вас поставив на облік ТЦК у Києві.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Загалом юрист окреслив Вам ситуацію доволі влучно. Дійсно, автоматично з військового обліку особа не знімається, мають бути відповідні відмітки у військово-обліковому документі. В Києві можуть відмовити у постановці на облік, якщо Ви стоїте в іншому місті. Втім, чому Ви розглядаєте варіант з уточненням даних виключно через ТЦК та СП? Ви можете це зробити через ЦНАП або на крайній випадок - через Резерв +. Це вважатиметься виконанням чинного законодавства, жодні санкції Ви не отримаєте, потреби їхати до ТЦК не буде. Хоча погоджуся - справи з ТЦК потрібно привести до ладу. Тут важливо розуміти, яка у Вас реальна картина: Ви маєте належний ВОД? Де Ви зареєстровані? Загалом потрібно розбиратися.

    З повагою!

    • Сергій Клиент 3 месяца назад

      Дякую за відповідь. В мене військовий квиток ще радянського зразка, бо мені вже 50 років. Зареєстрований я у Києві, стою на військовому обліку у Кіровоградській області.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Ваш ВОД - вважається дійсним, хоч він і радянського зразку. Можете спробувати звернутися до ТЦК та СП за місцем реєстрації для постановки Вас на військовий облік за територіальним принципом. Якщо відмовлять, тоді треба буде їхати зніматися у Кіровоградську область.

        З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    1. Спочатку Вам потрібно піти до ТЦК за місцем прописки із заявою про відстрочку та заявою про взяття на військовий облік. Вам не мають права відмовити у взятті на військовий облік.

    Згідно пункту 2 частини 1 статті 37 ЗУ "про військовий обов'язок та військову службу" взяттю на військовий облік військовозобов’язаних підлягають військовозобов’язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання.

    Згідно пункту 2 частини 3 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    Згідно додатку 5 постанови КММ 560 для оформлення відстрочки Вам потрібно підготувати:

    1. Заяву про відстрочку (додаток 4 до Порядку)

    2. Довідку закладу освіти про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці.

    3. Військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    В майбутньому відстрочку можна буде оформити через електронний кабінет військовозобов'язаного, але на даний час такої опції немає.

    Коли до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    2. Після того як Вас візьмуть на військовий облік за місцем прописки та оформлять відстрочку - Вам необхідно буде знятися з військового обліку в іншому місті.

    Згідно пункту 2 частини 5 статті 37 ЗУ "про військовий обов'язок та військову службу" зняттю з військового обліку військовозобов’язаних підлягають громадяни, які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання.

    ОТЖЕ, ПЕРЕД тим як стати на військовий облік в Києві, Вам не потрібно зніматися з військового обліку в іншому місті, але ПІСЛЯ того, як Ви станете на військовий облік в Києві - Вас повинні зняти з військового обліку в іншому місті.

    Згідно пункту 81 постанови КМУ 1487 взяття на військовий облік, зняття та виключення з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 15-1 цього Порядку). При цьому взяття на військовий облік, зняття або виключення з нього здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України та військово-облікових документів, визначених у пункті 20 цього Порядку.

    На жаль, до налагодження взаємодії між реєстрами - знятися з військового обліку Ви зможете лише за особистою до ТЦК в іншому місті.

    3. Оновити дані Ви можете через електронний кабінет військовозобов'язаного, ЦНАП або ТЦК.

    Загалом для оновлення даних - Вам не обов'язково звертатися до ТЦК

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня,Оновіть дані через електронний кабінет , після чого чекайте повістки. Коли вам надійде повістка тоді вже і формите відстрочку. Відстрочку бажано оформлювати у тому ТЦК де ви перебуваєте на обліку.

    Ви будете мати право на відстрочку, якщо ви працюєте не меньше ніж на 0.75 ставки, Згідно пункту 2 частини 3 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара ТЦК додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів:

    1. Довідку закладу освіти про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці.

    2. Наказ про прийняття на посаду

    3. Копія трудової книжки (за наявністю із записом прой прийняття на роботу)

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийнятя і вона залишилась у вас, як доказ її подачі.

    Зразок заяви додаю.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA