Задайте вопрос юристу

842 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 30 мая 2024, вопрос №110947 340₴

Комісований і чи підпадаю під мобілізацію?

В 1996 році проходив службу в ЗСУ, в 1997 році був комісований причина реактивно параноидний психоз відповідно до статті 17А, відповідно приказу міністра оборони України №2 від 1994 року, не придатний до військової служби з виключенням з військового обліку, захворювання повʼязане з проходженням військової служби, відповідно до цього отримав інвалідність другої групи, також штатна ВЛК і окружна ВЛК поставили підпис на виключення з військового обліку, але в військоматі в військовому білеті поставили повторний медогляд через 5 років, який я не проходив. В 2010 році був зняти с психіатричного обліку і закрив інвалідність, чи можливо буде її зараз поновити? І яка ймовірність що мене можуть призвати за такою статею?

Ответы юристов (10)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ви не підлягаєте мобілізації, поновленню на військовому обліку та повторному проходженню ВЛК. Тому всі повістки та направлення на ВЛК можете ігнорувати, адже Ви є невійськовозобов'язаним. Чому Вам поставили запис про повторний медогляд у військовому квитку невідомо, проте це не впливає на той факт, що Вас виключили з військового обліку.

    Поновити Вас на військовому обліку та направити на ВЛК не мають права, адже згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а Ви є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього є відповідна відмітка у військово-обліковому документі, а згідно законодавства діючого на сьогоднішній день поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    Відповідно до ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Відповідно до абзаців першого-четвертого пункту 5 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України про офіційне тлумачення статей 58, 78, 79, 81 Конституції України та статей 243-21, 243-22,243-25 Цивільного процесуального кодексу України (у справі щодо несумісності депутатського мандата) від 13 травня 1997 року № 1-зп/1997

    Стаття 58 Конституції України закріплює один з найважливіших загальновизнаних принципів сучасного права - закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Це означає, що вони поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності.

    Закріплення названого принципу на конституційному рівні є гарантією стабільності суспільних відносин, у тому числі відносин між державою і громадянами, породжуючи у громадян впевненість у тому, що їхнє існуюче становище не буде погіршене прийняттям більш пізнього закону чи іншого нормативно-правового акта. Принцип незворотності дії в часі поширюється також на Конституцію, яка є Основним Законом держави (Преамбула Конституції України).

    Виняток з цього принципу допускається лише у випадках, коли закони та інші нормативно-правові акти ПОМ'ЯКШУЮТЬ АБО СКАСОВУЮТЬ відповідальність особи .

    У Вас немає обов’язків військовозобов’язаного тому Вас не можуть притягнути до відповідальності за небажання проходити ВЛК або відмову від повістки. Тим більше, що вручення таких повісток буде незаконним.

    Крім того, Ваш військовий квиток є чинним військово-обліковим документом, який не підлягає заміні.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Євгеній Клиент месяц назад

    Так, але зараз я стою на військовому обліку, це показав Резерв+, чи були тут не правомірні дії з сторони військомату?

    • Дерій Владислав Олегович

      Звичайно, були. Вас повинні були виключити з військового обліку на підставі постанови ВЛК, але в квитку у Вас запис про те, що Ви являєтесь придатним до нестройової служби та стоїть відмітка про взяття на військовий облік.

    • Дерій Владислав Олегович

      На даний час Ви вважаєтесь військовозобов'язаним і у Вас є обов'язок оновлювати дані та проходити ВЛК. Тому перш за все Вам потрібно потурбуватись про наявність медичних документів, які підтверджують Ваш діагноз та при можливості поновіть інвалідність.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Євгене!

    Дивно те, що у військовому квитку Вам проставили дату повторного переогляду, незважаючи на той факт, що Ви були виключені з обліку.

    Чи є відмітка про Вашу виключення з обліку у зв'язку з непридатністю до проходження військової служби в військовому квитку?

    Щодо інвалідності, то поновлення останньої залежить від стану Вашого здоров'я. Якщо хвороба так само, як і раніше, має відповідний перебіг для того, аби призначити Вам інвалідність, то, так, цілком можливо знову подати документи. Але, при тому, Вам потрібно буде надати медичні документи за весь цей час, які б свідчали, що хвороба й досі Вас турбує. Чи звертались Ви до профільного лікаря з 2010 року? Чи проходили обстеження у лікарні?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Євгеній Клиент месяц назад

      Вже три місяці як проходжу лікування, в комунальній лікарні. В військовому квитку такої відмітки немає, але є документ який це констату

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Те, що проходити лікування саме у комунальній лікарні - це добре. Останнє свідчить про те, що хвороба не зникла.

        Щодо військкомату, то останній повинен був виключити Вас з військового обліку у зв'язку з непридатністю до проходження військової служби та проставити відповідну відмітку у ВК. Мені не зрозуміло на якій підставі останній цього не зробив та ще й проставив дату повторного переогляду, як для військовозобов'язанного.

        Станом на сьогодня, Ви маєте ВК в якому лише відмітка про взяття на облік, а отже Резерв+ показав Вам вірну інформацію і всі питання до військкомату. Проте, я прогнозую, що Вам буде важко щось довести через 27 років.

        Вас навіть поновлювати на обліку не потрібно, що станом на зараз є практикою, наприклад, на підставі того, що виключали за старим Наказом МОУ, бо Ви на обліку знаходитесь.

    Євгеній Клиент месяц назад

    В моїй ситуації, що можете порекомендувати, який алгоритм дій? Можливо оновити інвалідність, чи при проходженні ВЛК можуть виключити на основі тих документів і наказів які в мене є?

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      100%

      Дивіться, Євгене, при проходженні ВЛК станом на зараз ніхто не буде керуватись постановою про Ваше виключення за 1997 рік, це я Вам гарантую. При проходженні ВЛК Вашу ступінь придатності будуть визначати за станом здоров'я на сьогодня і вже за новим Наказом МОУ №402.

      Якщо оформите інвалідність, то це надасть Вам право на відстрочку, незважаючи на Ваш ступінь придатності до проходження військової служби.

      Як варіант - позов до суду із вимогою щодо військкомату виключити Вас на підстві постанови ВЛК за 1997 рік, що останній і повинен був зробити у свій час. Результат спрогнозувати важко, оскільки суди наразі виносять рішення в таких справах переважно на користь ТЦК.

      То ж, якщо Ви не готові до суду, то у Вашому випадку найкращим варіантом є оформлення інвалідності хоча б ІІІ групи.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, у вашому випадку залиште все, як є. У разі отримання повісток ігноруйте їх. У разі накладання штрафів оскаржуйте у суді. Або проаналізуйте свою придатність до військової служби зі своїм профільним лікарем.Ситуація не однозначна тому раджу мати підстави для відстрочки передбачені ст. 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420

    Стаття 17:

    1) до пункту «а» належать ПТСР з вираженою симптоматикою та прогредієнтним типом перебігу, виражений тривожно-депресивний розлад асоційований зі стресом, виражений генералізований тривожний розлад, виражений обсесивно-компульсивний розлад, тяжкий депресивний епізод без психотичних симптомів, тяжкий депресивний епізод з психотичними симптомами, депресивні епізоди, ускладнені суїцидальними спробами, суїцидальними намірами, аутоагресивною поведінкою, які не піддаються лікуванню, з тривалістю хворобливих проявів понад 3 місяці з моменту виникнення клінічних хворобливих проявів.

    2) до пункту «б» належать помірно виражені, тривалі або повторні невротичні розлади, ПТСР з помірно вираженою симптоматикою та стабільним типом перебігу, помірний тривожно-депресивний розлад асоційований зі стресом, генералізований тривожний розлад, обсесивно-компульсивний розлад, помірний депресивний розлад, помірно виражені рекурентні депресивні розлади коли хворобливі явища, незважаючи на патогенетичне лікування, стійко утримуються і заважають особам виконувати обов’язки військової служби. Експертна постанова приймається після безуспішного стаціонарного лікування хворого не менше двадцяти одного дня.

    3) до пункту «в» належать помірно виражені, короткотривалі (до 3 тижнів) невротичні розлад зі сприятливим перебігом, ПТСР з регредієнтним типом перебігу, що закінчився легкою астенією, помірний депресивний епізод із сприятливим перебігом, що закінчився легкою астенією.

    4) до пункту «г» належать: стан після гострої реакції на стрес, легкий депресивний епізод, порушення адаптації, легкі та помірно виражені невротичні розлади, які характеризуються переважно вегетативними порушеннями, добре піддаються лікуванню та закінчуються одужанням, ПТСР з регредієнтним типом перебігу після епізоду загострення.

    Стаття 17

    Включено: невротичні, пов’язані із стресом і соматоформні розлади F40-F48, F32, F33 (фобійні, тривожні, обсесивно-компульсивні, адаптаційні, соматоформні та інші невротичні розлади, неврастенія, реакції на тяжкий стрес, ПТСР, депресивний епізод).Виключено: ангіотрофоневроз (включено до статті 84)

    а) при виражених, стійких психічних розладах з прогредієнтним перебігом

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) при помірно виражених, тривалих або повторних психічних розладах

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) при легких психічних розладах з виходом в одужання

    Придатні

    г) стан після первинних гострих невротичних порушень; адаптаційні розлади; ПТСР після епізоду загострення

    Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України