Задайте вопрос юристу

842 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 31 мая 2024, вопрос №111010 650₴

Потрібен юрист в Києві для позову проти ОСББ

В одному із житлових будинків Києва у нас є нежитлове приміщення. Із-за колишніх непорозумінь з ОСББ, вони відмовляються підписувати договір на комунальні послуги, в якості помсти та створення незручностей.

Ми шукаємо юриста, який би спочатку написав лист вимогу, представляючи власника приміщення, а у разі його відхилиння, подав позов до суду для примусового підписання такого договору.

Хоча договір вони відмовляються підписувати, оплату комунальних (наприклад користування прибудинковою територією) вони стягують через суд на постійній основі.

Чекаємо на ваші пропозиції.

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    66.9%

    Доброго дня, Ігоре!

    Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду в постанові від 27 березня 2023 року у cправі № 920/1343/21 зробив наступний висновок:

    Згідно статті 1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги":

    "5) житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг;

    12) послуга з управління багатоквартирним будинком - результат господарської діяльності суб’єктів господарювання, спрямованої на забезпечення належних умов проживання і задоволення господарсько-побутових потреб мешканців будинку шляхом утримання і ремонту спільного майна багатоквартирного будинку та його прибудинкової території відповідно до умов договору".

    За рішенням співвласників усі або частина функцій з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю або всі функції – об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку (асоціації об`єднань співвласників багатоквартирного будинку).

    Стаття 5 вищезгаданного Закону. Перелік житлово-комунальних послуг:

    "1. До житлово-комунальних послуг належать:

    1) житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком.

    Послуга з управління багатоквартирним будинком включає:

    забезпечення утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, якщо прибудинкова територія, за даними Державного земельного кадастру, знаходиться у власності або користуванні співвласників багатоквартирного будинку відповідно до вимог законодавства, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо;

    купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку;

    поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку;

    інші додаткові послуги, які можуть бути замовлені співвласниками багатоквартирного будинку"

    2) комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, управління побутовими відходами".

    Співвласники приймають рішення щодо управління багатоквартирним будинком на зборах у порядку, передбаченому статтею 10 Закону України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”.

    У статті 11 вищезгаданного Закону визначено, що управління багатоквартирним будинком управителем здійснюється на підставі договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, що укладається згідно з типовим договором.

    Якщо зборами співвласників прийнято рішення про укладення договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, такий договір (зміни до нього) підписується співвласником (співвласниками), уповноваженим (уповноваженими) на це рішенням зборів співвласників. Такий договір підписується на умовах, затверджених зборами співвласників, та є обов`язковим для виконання всіма співвласниками (частина п`ята).

    Частина перша статті 15 цього Закону також визначає, що договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком (зміни до нього) від імені всіх співвласників багатоквартирного будинку укладається з визначеним відповідно до законодавства управителем співвласником (співвласниками), уповноваженим (уповноваженими) на це рішенням зборів співвласників. Такий договір підписується на умовах, затверджених зборами співвласників, та є обов`язковим для виконання всіма співвласниками. У випадках, визначених законом, договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком укладається від імені співвласників багатоквартирного будинку уповноваженою особою органу місцевого самоврядування.

    Отже, договір про надання послуг з управління, що укладений на виконання рішення зборами співвласників, є обов`язковим для виконання всіма співвласниками. У такому разі укладання індивідуального договору співвласника з управителем не вимагається".

    У Вашому випадку було прийнято рішення про укладення договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком зборами співвласників?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    33.1%

    Доброго дня, треба аналізувати статут ОСББ, протоколи зборів! це проблема колективна чи як? Які є відкриті судові справи з вашого питання. Яким чином ОСББ стягує борги без договору, у них би нічого не вийшло у такому випадку, тому скоріше за все укладений договір між ОСББ та надавачем комунальних послуг на пряму через голову ОСББ за рішенням загальних зборів і укладання індивідуального договору у такому випадку не обов'язково.. Треба робити запит після чого провести правовий аналіз.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України