Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 07 июня 2024, вопрос №111780 400₴

Конфіскували авто, чи можна виїжджати тепер за кордон?

Добрий день, влітку 2023 року при поверненні з короткої закордонної відпустки на в'їзді в Україну митна служба повідомила моєму батькові, що вчасно не було вивезено авто на іноземній реєстрації (номери невизнаної республіки ПМР). На кордоні виписали протокол, через 2 місяці відбувся суд, де суддя визнав батька винним за частиною 6 статті 481 МК України і призначив конфіскацію автомобіля. З жовтня 2023 року по сьогодні за автомобілем ніхто не приїхав, дзвінків не надходило, листи не приходили, батько сам дзвонив у митницю, питав коли чекати конфіскацію, але так і не отримав відповіді, сказали "чекайте".

Питання: чи може батько повторно виїхати (68 років) за кордон і чи виникнуть аналогічні проблеми, оскільки авто досі не конфісковано і чи випустять його. Якщо повинні випустити, то на які статті посилатися і що говорити на кордоні у разі виникнення питань?

Ответы юристов (8)

    Олександр Клиент 16 дней назад

    У разі необхідності уточнень – будь ласка, ставте запитання, я онлайн і оперативно дам будь-які відповіді. Дякую.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Транспортні засоби особистого користування, тимчасово ввезені на митну територію України громадянами більш як на 30 діб, підлягають державній реєстрації.

    Транспортні засоби, на які згідно із законом встановлено тимчасову заборону на зняття з обліку, до поїздок за кордон не допускаються.

    Олександр Клиент 16 дней назад

    Можливо, я не до кінця конкретизував своє питання. Мова йде зовсім не про виїзд за кордон на автомобілі, який очікує конфіскації. У описаному мною випадку поїздка була не на автомобілі, і зараз мій батько планує виїжджати теж без цього авто, яке чекає своєї конфіскації.

    • Богун Сергій Павлович

      Якщо рішенням суду не накладено таке обмеження - може виїхати.

      Проаналізуйте його резулятивну частину.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Вітаю Вас, пане Олександре!

    Вашому батьку потрібно подати запит про надання інформації про можливе існування відносно нього тимчасового обмеження на право виїзду за межі України.

    Даний запит повинен подаватися у письмовій формі із зазначенням таких реквізитів: прізвище, ім’я та по батькові, місце проживання (місце перебування), реквізити документа, що посвідчує особу, яка подає звернення (запит) (для фізичної особи-заявника), а у разі звернення представника фізичної особи – за наявності письмової згоди від особи стосовно якої запитується інформація.

    Звернення з вищевказаних питань необхідно подавати особисто та/або направляти письмово (запечатане у конверт) на адресу Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України (поштова адреса: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601).

    Форму запиту можете дізнатись за посиланням https://dpsu.gov.ua/ua/Zayava-stosovno-mozhlivogo-...

    Відповідь повинні надати протягом 5 днів

    Згідно статті 6 ЗУ "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України"

    Право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадках, коли:

    1) він обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю, - до закінчення терміну, встановленого статтею 12 цього Закону;

    3) стосовно нього у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон, - до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень;

    4) він засуджений за вчинення кримінального правопорушення - до відбуття покарання або звільнення від покарання;

    5) він ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов’язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів;

    9) він перебуває під адміністративним наглядом Національної поліції - до припинення нагляду.

    10) він є керівником юридичної особи або постійного представництва нерезидента (згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру, наданими відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань"), що не виконує встановленого Податковим кодексом України податкового обов’язку щодо сплати грошових зобов’язань, що призвело до виникнення у такої юридичної особи або постійного представництва нерезидента податкового боргу в сумі, що перевищує 1 мільйон гривень, та якщо такий податковий борг не сплачено протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги, - до погашення суми такого податкового боргу, у зв’язку з яким таке обмеження встановлюється.

    Тимчасове обмеження права громадянина України на виїзд з України у випадках, передбачених частинами першою та шостою цієї статті, запроваджується в порядку, передбаченому законодавством. У разі запровадження такого обмеження орган, що його запровадив, в одноденний строк повідомляє про це громадянина України, стосовно якого запроваджено обмеження, та центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону.

    Двічі за одне й те ж правопорушення його не мають право притягувати до адміністративної відповідальності.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України"визначені підстави для тимчасового обмеження права громадян України на виїзд з України.

    Право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у наступних випадках:
    • Громадянин обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю.
    • До громадянина у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон, - до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень.
    • У випадку, коли громадянин засуджений за вчинення кримінального правопорушення - до відбуття покарання або звільнення від покарання.
    • Коли громадянин ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов'язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів.
    • Громадянин перебуває під адміністративним наглядом Національної поліції - до припинення нагляду.
    • Громадянин є керівником юридичної особи або постійного представництва нерезидента (згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру, наданими відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань"), що не виконує встановленого Податковим кодексом України податкового обов’язку щодо сплати грошових зобов’язань, що призвело до виникнення у такої юридичної особи або постійного представництва нерезидента податкового боргу в сумі, що перевищує 1 мільйон гривень, та якщо такий податковий борг не сплачено протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги, - до погашення суми такого податкового боргу, у зв’язку з яким таке обмеження встановлюється.
    • У разі накладення на громадянина адміністративного стягнення за вчинення правопорушення, передбаченого частиною сьомою статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення (умисне порушення встановленого законом обмеження щодо строку перебування дитини за межами України у разі самостійного вирішення питання про тимчасовий виїзд дитини за межі України тим із батьків, з яким рішенням суду визначено або висновком органу опіки та піклування підтверджено місце проживання цієї дитини), йому тимчасово обмежується право на виїзд з України з дитиною строком на один рік з дня накладення адміністративного стягнення, крім випадку, коли є нотаріально посвідчена згода на виїзд дитини другого з батьків.

    У разі запровадження зазначених обмежень орган, що його запровадив, в одноденний строк повідомляє про це громадянина України, стосовно якого запроваджено обмеження, та центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону (Державна прикордонна служба України).

    Отже, якщо батько немає тимчасового обмеження права виїзду за кордон, то він може виїжджати без будь яких проблем.

    Дізнатися щодо обмежень чи заборони перетинати кордон України можна декількома способами, але найбільш надійний із них — подати письмовий запит до Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України.

    Запит можна подати особисто, здавши його до канцелярії, або надіслати листа на поштову адресу центру.

    У запиті обов’язково потрібно вказати:

    • прізвище, ім’я та по батькові;
    • місце проживання (місце перебування);
    • реквізити документа, що посвідчує особу, яка подає запит.

    Щодо притягнення до відповідальності, то стаття 61 Конституції України зазначає наступне:

    «ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення»

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Добрий день, влітку 2023 року при поверненні з короткої закордонної відпустки на в'їзді в Україну митна служба повідомила моєму батькові, що вчасно не було вивезено авто на іноземній реєстрації (номери невизнаної республіки ПМР). На кордоні виписали протокол, через 2 місяці відбувся суд, де суддя визнав батька винним за частиною 6 статті 481 МК України і призначив конфіскацію автомобіля. З жовтня 2023 року по сьогодні за автомобілем ніхто не приїхав, дзвінків не надходило, листи не приходили, батько сам дзвонив у митницю, питав коли чекати конфіскацію, але так і не отримав відповіді, сказали "чекайте".Питання: чи може батько повторно виїхати (68 років) за кордон і чи виникнуть аналогічні проблеми, оскільки авто досі не конфісковано і чи випустять його. Якщо повинні випустити, то на які статті посилатися і що говорити на кордоні у разі виникнення питань?

    Протокол по статті 481 МК України жодним чином не пов'язаний з прямим обмеженням у праві виїзду за кордон. Для цього має бути окреме рішення суду, яке у подібних справах, як показує практика, не ухвалюється.

    Тим не менше, якщо є певні побоювання, можливо подати запит до ДПСУ для з'ясування цього питання.

    Також можливо перевірити інформацію по батьку на порталі "Судової влади": https://court.gov.ua/fair/

    Надсилаю зразок такого запиту:

    Головний центр обробки спеціальної інформації

    Державної прикордонної служби України

    від___

    (П.І.Б., громадянство, дата народження,

    реквізити паспортного документу)

    ___

    ___

    ___

    ___

    ___

    (адреса проживання)

    Заява

    Прошу Вас надати інформацію про можливе існування відносно мене тимчасового обмеження на право виїзду за межі України.

    Відповідь прошу надати на поштову адресу:___ або електронну адресу:___.

    Додаток на ___ аркушах.

    1. ___

    (ксерокопія документа, який посвідчує особу)

    2.

    ___ ___

    (дата) (підпис)

    З повагою!

    Турчин Ярослав Олександрович
    50%

    ВІТАЮ ВАС, пане ОЛЕКСАНДР!

    Розгляд справи відповідно до Митного кодексу України відбувається в рамках адміністративного, а не кримінального провадження.

    Особа може бути притягнута лише до адміністративної відповідальності (аналог штраф поліції на дорозі).

    При цьому особа не обмежена у праві виїзду за межі України у разі розгляду адміністративним органом чи навіть судом справи про порушення правил КУпАП чи МК України.

    Обмеження права виїзду може встановлюватися лише за ухвалою слідчого судді в рамках обмежувального заходу під час розслідування кримінального правопорушення та пред"явлення підозри у його вчиненні.

    Ще один варіант - обмеження може бути запроваджене судом за поданням державного виконавця, у разі наявність виконавчого провадження і невиконання боржником своїх боргових зобов"язань.

    В інших випадках виїзд за межі України особі, яка не є військовозобов"язаною - не обмежений.

    Вдносини, пов’язані зі свободою пересування та вільним вибором місця проживання в Україні, що гарантуються Конституцією України і закріплені Загальною декларацією прав людини, Міжнародним пактом про громадянські та політичні права, Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод і протоколами до неї, іншими міжнародними договорами України, а також визначає порядок реалізації свободи пересування та вільного вибору місця проживання і встановлює випадки їх обмеження - регулює Закон України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні".

    Стаття 12. Обмеження свободи пересування

    Свободу пересування відповідно до закону може бути обмежено:

    • у прикордонній смузі;
    • на територіях військових об’єктів;
    • у зонах, які згідно із законом належать до зон з обмеженим доступом;
    • на приватних земельних ділянках;
    • на територіях, щодо яких введено воєнний або надзвичайний стан;
    • на окремих територіях і в населених пунктах, де у разі небезпеки поширення інфекційних захворювань і отруєнь людей введені особливі умови і режим проживання населення та господарської діяльності;
    • на тимчасово окупованих територіях.

    Свобода пересування обмежується щодо:

    • осіб, до яких відповідно до процесуального законодавства застосовано запобіжні заходи, пов’язані з обмеженням або позбавленням волі;
    • осіб, які за вироком суду відбувають покарання у вигляді позбавлення або обмеження волі;
    • осіб, які за вироком суду відбувають покарання у виді громадських робіт, виправних робіт, пробаційного нагляду, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, та осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням, яким заборонено виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації;
    • осіб, які згідно із законодавством перебувають під адміністративним наглядом;
    • осіб, які згідно із законодавством про інфекційні захворювання та психіатричну допомогу підлягають примусовій госпіталізації та лікуванню;
    • осіб, які звернулися за наданням їм статусу біженця чи додаткового захисту і стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту;
    • іноземців та осіб без громадянства, які не мають законних підстав для перебування на території України;
    • осіб, яких призвано на дійсну строкову службу до Збройних Сил України та інших, утворених відповідно до законів України, військових формувань;
    • іноземців, які перебувають у складі військових іноземних підрозділів і які мають статус військового.

    Свобода пересування може бути обмежена і в інших випадках, передбачених законом.

    Тож не переживайте. Ваш батько зможе спокійно виїхати за межі України поки це не буде заборонене державним виконавцем у разі наявності заборгованості по виконавчому провадженню. І то, така міра зараз застосовується дуже рідко і не одразу. Одразу, як правило, виконавець блокує банківські рахунки.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України