Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 09 июня 2024, вопрос №111934 340₴

Поділ нерухомого майна між спадкоємцем та колишньою дружиною заповідача

У чоловіка є квартира, отримана в спадок після смерті батька.
У договорі купівлі-продажу чоловік зазначений, як покупець 2/3 частин квартири, а його батько як покупець 1/3 частини квартири. Під час купівлі квартири батько чоловіка знаходився у шлюбі. У договорі К-П написано (пряма цитата з договору К-П):
Покупець (батько чоловіка) перебуває у зареєстрованому шлюбі. Набуте майно переходитьв спільну сумісну власність подружжя. Дружина "Покупця" така-то, дає згоду на купівлю цього нерухомого майна, посвідчену (дата) приватним нотаріусом таким-то, за реєстровим №-----, зміст якої доведено до відому "Продавця" до підписання цього договору.
У 2016 році батько чоловіка і його дружина розірвали шлюб. Спільних дітей у них не було. Поділу майна не було.
У 2023 році батько чоловіка помер, але написав заповіт, в якому заповів все своє майно чоловіку (своєму сину).
Після смерті батька його колишня дружина почала вимагати гроші за 1/6 частку квартири, а якщо чоловік не погодиться, то в судовому порядку хоче отримати дозвіл на продаж 1/6 частки квартири третій особі.
Питання: чи на законних підставах колишня дружина батька претендує на 1/6 частку квартири? І чи може вона отримати дозвіл на продаж 1/6 частки квартири?

Ответы юристов (3)

    Богун Сергій Павлович
    15%

    Доброго дня.

    Заповіт - це особисте розпорядження особи (заповідача) щодо майна, яке їй належить, майнових прав та обов'язків на випадок своєї смерті. Правова дійсність заповіту наступає з моменту смерті заповідача або з дня вступу в законну силу рішення суду про оголошення його померлим.

    Законодавством передбачені категорії спадкоємців, які мають право на обов'язкову частку у спадщині не залежно від наявності заповіту.

    Законодавством до цієї категорії віднесені малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки, які незалежно від змісту заповіту, спадкують половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом.

    Тобто Вам необхідно виходити чи є дружина батька чоловіка непрацездатною особою.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%

    Доброго дня, Валентина!

    Лише після вирішення питання про поділ майна, яке є спільною сумісною власністю, виділення конкретних часток кожному зі співвласників, таке майно набуває статусу спільної часткової власності чи особистої приватної власності, а вже тоді майно може успадковуватися.

    Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 24 квітня 2020 року у справі № 753/12946/15.

    У статті 60 СКУ закріплено, що майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя. Таке ж положення містить і стаття 368 ЦКУ.

    Частиною першою статті 70 СКУ встановлено, що у разі поділу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.

    Зазначені норми закону свідчать про презумпцію спільності права власності подружжя на майно, яке набуте ними в період шлюбу.

    Розірвання шлюбу не тягне за собою зміну правового статусу майна подружжя. Таке майно залишається їх спільною сумісною власністю. Тобто лише після вирішення питання про поділ майна, яке є спільною сумісною власністю, виділення конкретних часток кожному зі співвласників, таке майно набуває статусу спільної часткової власності чи особистої приватної власності.

    https://verdictum.ligazakon.net/document/88951912?...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    75%

    Доброго дня!

    Питання: чи на законних підставах колишня дружина батька претендує на 1/6 частку квартири?

    Так, на законних.

    Якщо 1/3 квартири батька була об’єктом права спільної сумісної власності - відповідно вона належала батьку та його дружині в рівних частинах.

    Після смерті батька, відкрилася спадщина тільки на майно, яке належало йому особисто, відповідно частка іншого із подружжя у об’єкті, який є спільним сумісним майном, не входить до складу спадщини.

    Нотаріус повинен був видати Вашому чоловіку свідоцтво про право на спадщину лише на 1/6 квартири. А колишній дружині батька повинні були видати свідоцтво про право власності на іншу 1/6 частину квартири (часка спільно набутого майна у шлюбі)

    Видача свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя здійснюється нотаріусом на підставі письмової заяви другого з подружжя з наступним повідомленням спадкоємців померлого, які прийняли спадщину та не може ставитись в залежність від отримання свідоцтва про право на спадщину.

    І чи може вона отримати дозвіл на продаж 1/6 частки квартири?

    Спочатку колишня дружина батька повинна в судовому порядку визнати право власності на 1/6 квартири.

    Після цього, якщо вона бажає продати свою частку - вона повинна запропонувати її спочатку Вашому чоловіку, якщо він відмовить - тоді третій особі.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України