Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 09 июня 2024, вопрос №111945 350₴

Обновление данных ТЦК, инвалидность 3 гр

Так как нужно обновлять данные в ТЦК и я действительно их хочу пойти и обновить, то появились несколько вопросов...
Я никогда не служил, у меня есть действующая инвалидность 3 группы (диагноз НЯК), каждый год, раз в году прохожу лечение и хожу на МСЕК для подтверждения диагноза, инвалидность продолжают каждый раз на 1 год, есть все документы, справка МСЕК и т.д.
Вопрос:
1. Когда пойду в ТЦК какие документы нужно с собой брать обязательно?
2. С действующей инвалидностью меня все равно отправят на ВЛК или им официальных документов от МСЕК будет достаточно?
3. Какие ориентировочно могут быть результаты: буду годен? просто отсрочка на какой-то период? или снимут с учёта?
4. Если буду годен, то как и где будет происходить служба?
5. Что нужно сделать или какие документы нужно ещё достать что бы например сняли с учёта?
6. Все же лучше мне с наличием инвалидности идти обновлять данные или лучше туда не ходить?
7. И ещё общий вопрос не касающийся меня: мобилизация указана до 60 лет, до 60 лет включительно или при наступлении 60 лет уже не мобилизируют?

Сразу поблагодарю за ответы и разъяснения.

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    28.6%

    Доброго дня, Павло!

    Чи стоїте Ви на обліку в ТЦК? Маєте військово-обліковий документ? Коли останній раз проходили ВЛК?

    1. Когда пойду в ТЦК какие документы нужно с собой брать обязательно?

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    2) визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, визначеною МОЗ,

    або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності,

    або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики, постанова військово-лікарської комісії територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    2. С действующей инвалидностью меня все равно отправят на ВЛК или им официальных документов от МСЕК будет достаточно?

    ВЛК та МСЕК - це різні коміссії, які не залежать одна від одної. ВЛК визначає придатність до військової служби, МСЕК - групу інвалідності, її причину і час настання.

    3. Какие ориентировочно могут быть результаты: буду годен? просто отсрочка на какой-то период? или снимут с учёта?

    Стаття 52 Розкладу хвороб Наказу МОУ №402 включає хвороби стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки (крім виразкової хвороби) К20-К31 (езофагіт, гастрит, гастродуоденіт, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба та інші); хвороби апендикса К35- К38; неінфекційний ентерит та коліт К50-К52 (хвороба Крона, виразковий коліт); інші хвороби кишечнику та очеревини К55-К67 (непрохідність, паралітичний ілеус, інвагінація, дивертикулярна хвороба, синдром подразненого кишечнику, запор, мегаколон, хвороби заднього проходу та прямої кишки, перитоніт, спайкова хвороба та інші).

    До пункту «а» (виключення з військового обліку) належать:

    тяжкі форми хронічних неспецифічних виразкових колітів, ентеритів (у тому числі і хвороба Крона) з вираженим занепадом живлення (ІМТ менше 18,5)

    До пункту «б» (придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони) належать хронічні рецидивуючі неспецифічні виразкові коліти, хвороба Крона (крім тих, що зазначені в пункті «а»).

    Отже, потрібно розуміти, який саме перебіг має Ваша хвороба, але придатним Вас точно не визнають.

    Щодо строку дії відстрочки, то згідно вищезгаданної Постанови КМУ №560:

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    4. Если буду годен, то как и где будет происходить служба?

    Навіть за умови того, як би Вас визнали придатним, Ви не повинні проходити військову службу, оскільки маєте право на відстрочку, як особа з інвалідністю, та можете бути мобілізовані лише за добровільної згоди.

    5. Что нужно сделать или какие документы нужно ещё достать что бы например сняли с учёта?

    Вам потрібно мати всі медичні документи, що підтверджують діагноз та перебіг хвороби, які є в Вас в наявності.

    Відповідно до Наказу МОУ №402:

    Пункт 3.4 глави 3 розділу II Наказу МОУ №402:

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Пункт 3.5 глави 3 розділу II:

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    Пункт 3.11 глави 3 розділу II:

    У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    6. Все же лучше мне с наличием инвалидности идти обновлять данные или лучше туда не ходить?

    Якщо Ви перебуваєте на обліку в ТЦК, то повинні оновити дані. Також Вам необхідно оформити відстрочку.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);

    7. И ещё общий вопрос не касающийся меня: мобилизация указана до 60 лет, до 60 лет включительно или при наступлении 60 лет уже не мобилизируют?

    Коли Вам виповниться 60 років Вас вже не мають права мобілізувати, оскільки Ви досягнете гранічного віку перебування у запасі.З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    38.3%

    Доброго дня.

    Згідно закону про мобілізацію особи з інвалідністю не підлягають мобілізації незалежно від ступеня придатності згідно рішення ВЛК.

    Вони можуть проходити військову службу лише в добровільному порядку шляхом укладання контракту.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    - у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    ВЛК Вам необхідно буде прийти оскільки Ви маєте статус військовозобов'язаного.

    Для отримання відстрочки Вам необхідно надати до ТЦКСП документи щодо Вашої інвалідності.

    Дерій Владислав Олегович
    33.1%

    Доброго дня!

    1. Когда пойду в ТЦК какие документы нужно с собой брать обязательно?

    Так як Ви маєте право на відстрочку - Вас не можуть мобілізувати. Крім того, при подачі документів на відстрочку та під час дії відстрочки Вас не мають права направляти на ВЛК.

    Згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    2) визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    Згідно постанови КМУ 590 для оформлення відстрочки вам необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Документ про інвалідність (довідка МСЕК або посвідчення)

    3. Військово-обліковий документ

    В майбутньому відстрочку можна буде оформити через електронний кабінет військовозобов'язаного, але поки що дана опція не доступна

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Згідно пункут 60 Постанови КМУ 560

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України.

    Тобто, якщо у Вас група на 1 рік - тоді і відстрочка повинна бути надана на 1 рік, а потім знову її потрібно підтверджувати

    2. С действующей инвалидностью меня все равно отправят на ВЛК или им официальных документов от МСЕК будет достаточно?

    ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ ВІДСТРОЧКИ - проходити ВЛК не обов'зково, адже згідно пункту 63 Постанови КМУ 560 військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    3. Какие ориентировочно могут быть результаты: буду годен? просто отсрочка на какой-то период? или снимут с учёта?

    Якщо Ви будете проходити ВЛК, то виразковий коліт відноситься до статті 52 Розкладу хвороб наказу моу 402.

    Постанова про придатність до військової служби приймається за пунктами «а», «б» чи «в» залежно від ступеня порушень функцій на період медичного огляду.

    4. Если буду годен, то как и где будет происходить служба?

    У Вас є право на вістрочку, тому Вас мобілізувати не мають права.

    5. Что нужно сделать или какие документы нужно ещё достать что бы например сняли с учёта?

    До пункту «а» статті 52 Розкладу хвороб (передбачає непридатність до військової служби) належать:

    • набуті стравохідно-трахеальні або стравохідно-бронхіальні свищі, які не оперовані або з незадовільним результатом лікування;
    • рубцеві звуження або нервово-м’язові захворювання стравоходу зі значними клінічними проявами, що потребують систематичного бужування, балонної дилатації або хірургічного лікування;
    • тяжкі форми хронічних неспецифічних виразкових колітів, ентеритів (у тому числі і хвороба Крона) з вираженим занепадом живлення (ІМТ менше 18,5);
    • злуковий процес у черевній порожнині зі значним порушенням моторно-евакуаторної функції або який потребує повторного хірургічного лікування;
    • наслідки резекції тонкої або товстої кишки у вигляді стійкого, значного занепаду живлення або порушення функцій;
    • випадіння усіх шарів прямої кишки під час ходьби або переміщення тіла у вертикальне положення (III стадія);
    • протиприродний задній прохід, кишковий або каловий свищ як завершений етап хірургічного лікування;
    • недостатність сфінктера заднього проходу III ступеня;
    • хронічний парапроктит зі стійкими або такими, що часто відкриваються та важко піддаються лікуванню, свищами.

    Якщо Ви дасте медичні документи, які підтверджують хоча б один із діагнозів вище, Вас повинні виключити з військового обліку.

    6. Все же лучше мне с наличием инвалидности идти обновлять данные или лучше туда не ходить?

    Якщо у Вас встановлена інвалідність - Вам повинні без проблем оформити відстрочку.

    7. И ещё общий вопрос не касающийся меня: мобилизация указана до 60 лет, до 60 лет включительно или при наступлении 60 лет уже не мобилизируют?

    В 60 років громадянин являється невійськовозобов'язаним.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України