Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 10 июня 2024, вопрос №112023 340₴

Навчання в ПТУ чи є право на вістрочку від мобілізації?

Скажіть будь-ласка. Якщо є диплом про вищу освіту але служба зайнятості надала ваучер на навчання в професійно-технічному училищі для зміни спеціальності (для людей з віком більше 45 років). Я навчаюся в даному професіной технічному училищі на денній формі. Чи є ця ситуація приводом для відстрочки?

Ответы юристов (6)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ні. Ви не матимете право на відстрочку оскільки наразі порушена послідовність отримання рівнів освіти.

    Згідно з ст. 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію призову в особливий період не підлягатимуть: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

    Підготовка фахівців з вищою освітою здійснюється за відповідними освітніми чи науковими програмами на різних рівнях вищої освіти:

    - початковий рівень (короткий цикл);

    - перший (бакалаврський) рівень;

    - другий (магістерський) рівень;

    - третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень науковий рівень.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Підставою для відстрочки є тільки здобуття послідовного рівня освіти. На жаль, у Вашому випадку навчання у ПТУ має нижчий рівнень за раніше здобутий рівень освіти й тому права на відстрочку Ви не матимете.

    Відповідно до статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;».

    Згідно із частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту»:

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    На жаль, через те що Ви здобуваєте не послідовну освіту та якщо Ви вступили на навчання в ПТУ до 18 травня, то право на відстрочку Ви маєте лише до кінця поточного навчального року. Уточніть в ПТУ коли він закінчується - в червні, липні чи серпні.

    Після 18 травня набув чинності законопроєкт 10449, згідно якого підстава для відстрочки по навчанню виглядає так :

    ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Згідно частини 2 статті 10 ЗУ "Про освіту"

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Тобто, щоб мати право на відстрочку після здобуття вищої освіти Ви повинні навчатися в аспірантурі, а не ПТУ

    Згідно прикінцевих положень законопроєкту 10449 "... громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” зберігають таке право до завершення поточного навчального року ..."

    Як правило, навчальний рік закінчується 28 червня 2024 року (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-pochatok-navchalno...), але ця дата стосується закладів середньої освіти.

    Якщо в Положенні про організацію освітнього процесу Вашого ПТУ вказано, що навчальний рік закінчується в іншу дату, то від неї і потрібно відштовхуватись.

    Якщо Ви ще не навчаєтесь в ПТУ - тоді після вступу до нього - Ви не матимете право на відстрочку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Олександрович

    ВІТАЮ ВАС, пане ОЛЕКСАНДР!

    Якщо Вам вже 45 років, то підкажіть таке:

    1) коли Ви отримали вищу освіту (рік)?

    2) чи відомо ТЦК (фактичному правонаступнику воєнкомату) про те, що у Вас є вища освіта? Раніше такі дані записувались в облікових картках та військово-обліковому документі.

    Якщо виходити з того, що дані про здобуття вищої освіти та Ваш диплом зареєстровані у Єдиній електронній базі з питань освіти МОН України (це можна перевірити у застосунку ДІЯ на мобільному), то Вам у закладі освіти не дадуть довідку про те, що Ви маєте право на відстрочку, адже довідка формується за алгоритмами, вкладеними в ЄДЕБО програмістами за вказівкою Міністерства освіти і науки України у змові з Міністерством оборони.

    Альтернативні варіанти перевірки ситуації:

    Перевірити диплом в ЄДЕБО за посиланням. https://info.edbo.gov.ua/edu-documents/

    або

    Отримати за допомогою електронного підпису або Дія.Підпису всю інформацію, що міститься про Вас в Реєстрі.

    https://info.edbo.gov.ua/check-person/

    Якщо ж Ви здобували освіту дуже давно або не мали на момент здобуття освіти податкового номера (він носить офіційно і неофіційно різні назви - ідентифікаційний код, РНОКПП, ІПН), і на Ваше щастя даних про Вас немає в ЄДЕБО, а також Ви особисто не повідомили такі дані в воєнкоматі або уже в ТЦК, то теоретично Ви можете приховати факт наявності вищої освіти і стверджувати, що здобуваєте освіту в ПТУ вперше. Тоді послідовність буде дотримана по відношенню до атестата про вищу освіту і право на відстрочку є.

    Але це треба робити все дуже правильно, щоб ТЦК не здогадалося і не видурило з Вас пресингом та/або психологічними "примочками" (накшталт - ми знаємо, що у Вас є вища освіта / а як ви докажете, що немає освіти) інформацію про вищу освіту.

    Ви нічого не зобов"язані доказувати за межами встановленого порядку. Якщо у них є сумніви - хай шлють запити по усім закладам освіти України.

    Інших варіантів отримати відстрочку по освіті у Вас на жаль немає.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Скажіть будь-ласка. Якщо є диплом про вищу освіту але служба зайнятості надала ваучер на навчання в професійно-технічному училищі для зміни спеціальності (для людей з віком більше 45 років). Я навчаюся в даному професіной технічному училищі на денній формі. Чи є ця ситуація приводом для відстрочки?

    На жаль, але за наявності вищої освіти Ви порушуєте послідовність та права на відстрочку не матимете.

    Чинний Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачає, що:

    "...Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури...".

    Новапостанова КМУ від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період" передбачає новий формат довідки - ДОВІДКА про здобувача освіти за даними єдиної державної електронної бази з питань освіти.

    До того ж, 03 червня 2024 року о 18.55 год Міністерство освіти і науки публікує новину - "ДОВІДКА ПРО ЗДОБУВАЧА ОСВІТИ ВІДТЕПЕР ДОСТУПНА ДЛЯ ФОРМУВАННЯ В ЄДЕБО".

    До новини додано за окремою вкладкою лист МОН від 03.06.2024 № 1/9758 "ПРО ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ В ЄДЕБО ДОВІДКИ ПРО ЗДОБУВАЧА ОСВІТИ".

    Отже, якою буде політика держави щодо формування нової довідки для студентів?

    1. Перший принцип роботи нової системи - "якщо в даних здобувача освіти, що містяться в ЄДЕБО, є діючий документ про освіту з рівнем, не нижчим ніж рівень поточного навчання за денною формою, в полі «На підставі даних, що містяться в ЄДЕБО, поточне здобуття освіти не порушує послідовності,

    визначеної частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту"» зазначається «Ні, порушує».

    До прикладу:

    здобувач освіти має диплом магістра та вступив для здобуття ОКР кваліфікованого робітника – таке здобуття освіти не вважається послідовним і в Довідці буде зазначено «Ні, порушує»

    2. Другий принцип говорить, що:

    "у іншому випадку (коли у порівнянні з даними про здобуту освіту послідовність рівнів не порушено) здійснюється автоматична перевірка даних усіх записів про здобуття особою освіти, що містяться в ЄДЕБО, – якщо наявна інформація про навчання, рівень якого не нижче рівня поточного навчання, за

    яким формується Довідка, у згаданому вище полі зазначається «Ні, порушує», а якщо інформація відсутня – «Так, не порушує».

    До прикладу:

    здобувач освіти у 2022 році вступив з дипломом бакалавра для здобуття ОС магістра, а у 2024 році – також вступив для одночасного здобуття освіти за іншою спеціальністю ОС бакалавра. У Довідці за

    ОС магістра буде зазначено «Так, не порушує», а за ОС бакалавра – «Ні, порушує».

    3. Третій принцип:

    не вважається порушенням послідовності наступне здобуття освіти:

    ВАЖЛИВО: здобувача освіти було поновлено на навчання або переведено з іншого закладу освіти (в історії поточного навчання перший статус «Поновлено», «Поновлено (з іншого ЗО)», «Переведено (з іншого ЗО)»), а попереднє навчання (запис про яке у статусі «Відраховано із ЗО») було за таким же рівнем, що й поточне навчання.

    До прикладу:

    здобувач освіти у 2021 році вступив для здобуття освітнього ступеня бакалавра, а у 2023 році був відрахований. У 2024 році поновився для продовження навчання для продовження здобуття ОС бакалавра. У Довідці буде зазначено «Так, не порушує».

    здобувач освіти у 2021 році вступив для здобуття ОС бакалавра та був відрахований у 2023 році. У 2024 році повторно вступив (був зарахований) для здобуття ОС бакалавра. У Довідці буде зазначено «Ні, порушує».

    наявні інші записи про навчання зі статусом «Скасовано запис про навчання» (якщо запис було створено помилково).

    НАЙГОЛОВНІШЕ (те, про що я думав):

    Якщо Ви вступили на ОС бакалавра або магістра, були відраховані з цього рівня за певних причин, потім повторно були зараховані (не поновлені або переведені), ПОСЛІДОВНІСТЬ за логікою МОН ПОРУШУЄТЬСЯ.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, це не э підставою для відстроки.

    У зв'язку зі змінами підстава виглядає так:

    • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Послідовність вищої освіти у вашому випадку зберігається.

    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти – молодший бакалавр (коледж ЧНУ);
    • перший (бакалаврський) – бакалавр;
    • другий (магістерський) – магістр;
    • третій (освітньо-науковий) – доктор філософії;
    • науковий рівень – доктор наук.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу Форми 20.

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти ( https://info.edbo.gov.ua/check-person/ )

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Пунктом 63 Пастанови 560 передбачено у разі подачі заяви на відстрочку на ВЛК не мають право направляти. Тому при вступі, одразу подавайте заяву.

    Зразок заяви додається


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України