Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 11 июня 2024, вопрос №112082 350₴

Чи потрібно змінювати приписне видане в 2017 р. ?

Доброго дня!
Підкажіть, будь ласка, чи буде у хлопця відстрочка? Це послідомне навчання?
Він поступив на бакалавр до університету у 2017 р. і відрахувався у 2018 р. потім в тому ж році вступив на бакалавр до іншого університету. Отримав диплом бакалавра та зараз закінчує магістратуру. В цьому році планує вступати до аспірантури.
Хлопцю зараз 24 роки, приписне, яке видали у 2017 р. Війскоматом актуальне? Це приписне приймуть до аспірантури? Оновити дані в ЦНАПІ або у резерв + буде достатньо?

Ответы юристов (12)

    Турчин Ярослав Олександрович

    ВІТАЮ ВАС, пані ЛЮДМИЛО!

    По-перше, відстрочка дається лише з 25 років або раніше, особам, які мають статус "військовозобов"язаний" (служили строкову службу, є офіцерами запасу, були визнані раніше ВЛК обмежено придатними у воєнний час і непридатними до строкової служби).

    Тобто хлопець 24 років, визнаний у 17 років придатним до служби - має до 25 років статус "призовник" і буде направлений на проходження базової військової служби, у разі, якщо прийде до ТЦК та СП до 25 років.

    Навчання не є підставою для уникнення базової військової підготовки при досягненні 24 років (пряма норма закону, абз. 2 ч. 1 ст. 17 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу").

    Під час воєнного стану така особа буде проходити базову військову службу протягом 3-х місяців. З них 2 місяці в умовах воєнного полігону.

    По-друге. В той же час, до досягнення 25 років мобілізувати таку особу не можуть (ч. 5 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію").

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення 25-річного віку військовозобов’язані, які пройшли базову загальновійськову підготовку відповідно до статті 10-1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" чи базову військову службу. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

    Стаття 15 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу". Направлення громадян України для проходження базової військової служби

    1. Для проходження базової військової служби направляються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі (жіночої статі - добровільно), яким до дня відправлення на базову військову службу виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 25-річного віку.

    Зазначені громадяни України можуть один раз обрати рік проходження базової військової служби до досягнення ними 24-річного віку.

    2. Громадяни України, які перебувають на військовому обліку призовників, у добровільному порядку можуть бути прийняті на військову службу за контрактом на умовах, передбачених частиною першою статті 20 цього Закону, та в порядку, визначеному положеннями про проходження військової служби громадянами України.

    3. Направлення громадян України для проходження базової військової служби включає:

    • прибуття на медичний огляд, професійно-психологічний відбір та засідання комісії з питань направлення для проходження базової військової служби;
    • проходження медичного огляду (у тому числі, за необхідності, направлення на додаткове медичне обстеження);
    • проведення професійно-психологічного відбору;
    • засідання комісії з питань направлення для проходження базової військової служби;
    • прибуття за зазначеними в повістці районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки адресою та часом для відправлення у навчальну частину (центр) для проходження базової військової служби та знаходження у відповідному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (обласному збірному пункті) до відправлення у навчальну частину (центр).

    4. Організація направлення громадян України для проходження базової військової служби здійснюється районними державними адміністраціями (виконавчими органами міських рад) у взаємодії з відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки та органами місцевого самоврядування.

    5. Порядок організації підготовки та направлення громадян України для проходження базової військової служби визначається цим Законом та нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України.

    6. Строки направлення та чисельність громадян України, які направляються на базову військову службу, а також обсяги видатків для забезпечення направлення на базову військову службу, визначаються Кабінетом Міністрів України.

    7. Керівники підприємств, установ, організацій і закладів освіти незалежно від підпорядкування та форми власності сприяють прибуттю громадян України до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (збірних пунктів) шляхом вжиття відповідних інформаційних та організаційно-технічних заходів.

    8. У разі неявки призовника без поважних причин за викликом відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки на комісію з питань направлення для проходження базової військової служби він несе відповідальність, установлену законом.

    9. Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, визнаються:

    • перешкода стихійного характеру, хвороба призовника, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;
    • смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини.

    У разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

    Стаття 17. Відстрочка від направлення для проходження базової військової служби

    1. Відстрочка від направлення для проходження базової військової служби надається призовникам, які:

    • визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я;
    • навчаються у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, вищої духовної освіти за денною або дуальною формою здобуття освіти, в інтернатурі або докторантурі (зазначена відстрочка надається до досягнення особою 24-річного віку);
    • обрали відповідний рік, в якому бажають пройти базову військову підготовку;
    • мають право на звільнення з військової служби через сімейні обставини або з інших поважних причин, перелік яких визначається частиною дванадцятою статті 26 цього Закону.

    2. Відстрочка від направлення для проходження базової військової служби надається призовникам, яким повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення або стосовно яких кримінальна справа розглядається судом, до прийняття відповідного рішення.

    3. У випадках, не передбачених цим Законом, відстрочка від направлення для проходження базової військової служби може бути надана призовникам згідно з рішенням комісії вищого рівня за поданням районних (міських) комісій з питань взяття на військовий облік.

    4. Призовники, яким надано відстрочку від направлення для проходження базової військової служби у зв’язку з навчанням у закладах освіти або через сімейні обставини, зобов’язані щороку, до 1 жовтня, подавати до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки документи, що підтверджують їхнє право на відстрочку.

    Стаття 18. Звільнення від проходження базової військової служби

    1. Від проходження базової військової служби звільняються призовники:

    • які визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби;
    • які до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах.

    Тобто, у разі наявності приписного посвідчення - воно є чинним до 25 років, але у віці з 24 до 25 років особу мають зобов"язати пройти базову військову службу і навчання тому не є перепоною.

    При цьому як правило після завершення базової військової служби - особі надають повістку на дату досягнення 25-річного віку для мобілізації в лави ЗСУ.

    У закладі освіти має бути з цієї підстави оформлена академічна відпустка, яка дасть право поновитися на навчання у наступному році чи на той самий курс у наступному семестрі, якщо заклад дозволить ліквідувати академічну заборгованість умовно кажучи "екстерном".

    Після поновлення на навчання і прийняття на облік як військовозобов"язаного - особа має право на відстрочку на загальних засадах, відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", постанови КМУ від 16.05.2024 р. № 560.

    Отже, в період до досягнення 25 років треба набути право на відстрочку від мобілізації за навчанням, бо може бути мобілізація вже у діючі бойові підрозділи ЗСУ.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Людмила!

    Звісно, що в хлопця буде відстрочка, оскільки він здобуває послідовний рівень освіти. Проте, оформлювати останню йому буде необхідно тільки після 25 років, оскільки станом на зараз він є призовником, а не військовозобов'язанним та не підлягає мобілізації.

    Підстава для відстрочки у зв'язку з навчанням виглядає наступним чином:

    Відповідно до статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;».

    Згідно із частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту»:

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Отже, хлопець здобув диплом балакавра, отримає диплом магістра і далі продовжить здобувати послідовний рівень освіти, який надасть йому право на відстрочку, вступивши до аспірантури.

    Приписне свідоцтво є належним та актуальним військово-обліковим документом для хлопця у 24 роки, який приймуть при вступі до аспірантури.

    Згідно із пунктом 20 Постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    • для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці;
    • для військовозобов’язаних — військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
    • для резервістів — військовий квиток.

    Хлопець може оновити дані через ЦНАП, Резерв+ або ТЦК.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Люда Клиент 13 дней назад

      Дякую, все зрозуміла.

      Тобто приписне до 25 р. видане 2017 р. війскоматом актуальне і не потребує ніяких відміток від ТЦК та СП?

      У вузах наголошують, що тільки приймають актуальні ВОД,

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        57.1%

        Приписне свідоцтво є актуальним ВОД для хлопця призовного віку.

        Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

        20. Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

        Військово-обліковими документами є:

        • для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці;
        • для військовозобов’язаних — військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
        • для резервістів — військовий квиток.

        34. З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

        перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку , або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки;

    Люда Клиент 13 дней назад

    Дякую. Це ясно. У мене питання про інше.

    Підкажіть, будь ласка, чи буде вважатися послідомне навчання? Чи дадуть хлопцю відстрочку у 25 років, якщо він піде на аспірантуру

    Він поступив на бакалавр до університету у 2017 р. і відрахувався у 2018 р. потім в тому ж році вступив на бакалавр до іншого університету. Отримав диплом бакалавра та зараз закінчує магістратуру. В цьому році планує вступати до аспірантури.

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      42.9%

      Так, хлопцю дадуть відстрочку після 25 років, якщо він вступить до аспірантури. Це буде вважатись послідовним рівнем освіти.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Підкажіть, будь ласка, чи буде у хлопця відстрочка? Це послідомне навчання?Він поступив на бакалавр до університету у 2017 р. і відрахувався у 2018 р. потім в тому ж році вступив на бакалавр до іншого університету. Отримав диплом бакалавра та зараз закінчує магістратуру. В цьому році планує вступати до аспірантури.Хлопцю зараз 24 роки, приписне, яке видали у 2017 р. Війскоматом актуальне? Це приписне приймуть до аспірантури?

    Загалом - так, це дійсний для його віку військово-обліковий документ.

    Що підтверджує факт дійсності Вашого ВОД.

    1. Постанова КМУ від 30.12.2022 № 1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" більше не передбачає форм належних ВОД.

    Раніше пункт 20 мав наступний вигляд:

    "...20. Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів - військовий квиток..."

    2. Постанова Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", де сказано, що:

    "...Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа...".

    3.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    ...

    12) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Але хотів би зауважити, що наразі він і так не підлягає призову під час мобілізації, а тому надати відстрочку до виповнення йому 25 років ніхто не зможе. Якщо Ви запитуєте з прицілом на майбутнє, я згодний - краще вступати до аспірантури. Це надасть йому право на відстрочку.

    Новий мобілізаційний Закон передбачає:

    "...Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Спеціальність, вік не грають жодного значення.

    Оновити дані в ЦНАПІ або у резерв + буде достатньо?

    Абсолютно, при чому, радив би все таки скористатися можливостями ЦНАПу та поки що не встановлювати Резерв +. До цього електронного кабінету, який поки що не виглядає як електронний кабінет, є суттєві питання.

    Зокрема, новий мобілізаційний Закон частину третю статті 22 Закону України "Про МПтаМ" викладає в наступній редакції:

    "...Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

    ...

    3...

    У повістці про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки зазначаються:

    1) прізвище, ім’я та по батькові і дата народження громадянина, якому адресована повістка;

    2) найменування територіального центру комплектування та соціальної підтримки, що видав повістку;

    3) мета виклику до територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

    4) місце, день і час явки за викликом;

    5) підпис (електронний цифровий підпис) посадової особи, яка видала (сформувала) повістку;

    6) реєстраційний номер повістки;

    7) роз’яснення про наслідки неявки і про обов’язок повідомити про причини неявки.

    Чи свідчить це про те, що згодом повістки можуть надсилатися через ЕК - можливо. Тому радив розглядати даний спосіб уточнення даних як останній.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Підкажіть, будь ласка, чи буде у хлопця відстрочка? Це послідомне навчання? Він поступив на бакалавр до університету у 2017 р. і відрахувався у 2018 р. потім в тому ж році вступив на бакалавр до іншого університету. Отримав диплом бакалавра та зараз закінчує магістратуру. В цьому році планує вступати до аспірантури.

    Так, це буде вважатися послідовною освітою. Проте оформити відстрочку він зможе в 25 років. Саме тоді потрібно буд змінити військово-обліковий документ та подати заяву про відстрочку.

    Згідно статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: 1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Згідно частини 2 статті 10 ЗУ "Про освіту"

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Отже, спеціальність не має значення, але щоб мати право на відстрочку хлопець повиннен здобувати рівень освіти, що є вищим за попередній. Тому, якщо хлопець здобуде другий (магістерський) рівень вищої освіти він може вступити на третій (аспірантура) рівень та матиме право на відстрочку.

    Для оформлення відстрочки йому необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Довідку про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    Можливо на той чс відстрочку можна буде оформити через електронний кабінет військовозобов'язаного, адже законодавство це передбачено.

    Якщо до ТЦК хлопець буде звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від хлопця заяву: печатку/підпис та дату прийому. Він цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Хлопцю зараз 24 роки, приписне, яке видали у 2017 р. Війскоматом актуальне?

    Якщо в приписному не вказаний термін дії, то воно дійсне до досягнення 25 років.

    Згідно пункту 20 постанови КМУ № 1487 Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    • для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;
    • для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
    • для резервістів - військовий квиток.

    Згідно Прикінцевих та перехідних положень Закону № 3633-IX військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Це приписне приймуть до аспірантури?

    Так, якщо на момент вступу до аспірантури хлопцю ще буде 24 роки, то він може надати приписне як належний військово-обліковий документ.

    Після досягнення 25 р. - хлопцю потрібно звернутися до ТЦК із заявою про видачу ВОД

    Згідно постанови КМУ 559

    17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

    18. Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом П'ЯТИ РОБОЧИХ ДНІВ з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    Оновити дані в ЦНАПІ або у резерв + буде достатньо?

    Так.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Люда Клиент 12 дней назад

      Дякую за відповідь. Згідно з листом МОН у Довідці з ЄДЕБО не буде зазначено "Ні, не послідовне" навчання? Так як було відрахування у 2018 р. з бакалавра та вступ на бакалавра у тому ж році в інший вуз. А потім навчання на магістратурі.

      • Дерій Владислав Олегович

        Будь ласка!

        Згідно законодавства хлопець повинен мати право на відстрочку навчаючись в аспірантурі на будь-якій спеціальності , адже він здобуватиме рівень освіти, який вищим за раніше здобутий (магістратура).

        Лист МОН не є нормативно-правовим актом, має лише роз’яснювальний, інформаційний характер і не встановлює правових норм.

        Визначає послідовність здобуття освіти та формує довідку відповідальна особа ВНЗ на підставі відомостей з ЄДБО

        В ЄДБО буде інформація про диплом бакалавра та диплом магістра, потім буде вказано навчання на аспірантурі. Тому, згідно законодавства в довідці повинно бути вказано, що «Так, не порушує послідовність»

        На даний час, головне завдання хлопця - вступити до аспірантури та оформити довідку з ЄДБО.

        Якщо в довідці буде зазначено, що послідовність освіти зберігається - тоді він може сміливо йти до ТЦК та оформлювати відстрочку.

        Якщо в довідці ЄДБО буде вказано, що він порушує послідовність освіт - таке рішення ВНЗ потрібно оскаржувати.

        Якщо Ви не готові судитися із закладом освіти - хлопцю потрібно розглянути інші підстави для відстрочки передбачені статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Люда Клиент 7 дней назад

    Доброго дня, а як же це: МОН надало роз'яснення з приводу формування довідки з ЄДЕБО, у якому зазначено, що навіть нездобутий рівень освіти при відрахуванні прирівнюється к здобуттю освіти? Тобто хлопця не буде стосуватися і в нього «Так, не порушує послідовність»?

    • Дерій Владислав Олегович

      1. Лист МОН не є нормативно-правовим актом, має лише роз’яснювальний, інформаційний характер і не встановлює правових норм. Не всі керівники ВНЗ ним керується. Адже рішення ВНЗ, яке прийняте на підставі листа МОН, а не законодавства може бути оскаржене у судовому порядку.

      2. Згідно законодавства право на відстрочку мають військовозобов'язані, які здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту". Отже, навчаючись на магістратурі Ваш син здобуває освіту, що є вищою за попередньо здобуту (бакалаврат).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України