Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 11 июня 2024, вопрос №112150 650₴

Питання про оновлення даних

Доброго дня! Моя ситуація:
2012-2014 роках проходив військову службу за контрактом і в 2014 році був звільнений зі служби за рішенням ВЛК про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку. В військовому квитку маю заповнену в 2014 році графу #15 де записано (в додатку буде фото):
«Призовною (медичною) комісією ЦВЛК МОУ визнаний непридатним до військової служби із зняттям з військового обліку за гр.ІІ ст. 21а розкладу хвороб (наказ МО України 2008р #402) і знятий з військового обліку»
Також маю третю групу інвалідності пожиттєво.
При авторизації в додатку Резерв+ дані, щодо мене, в Оберігу не знайдені.
Чи потрібно мені оновлювати дані чи заново проходити ВЛК? Чи потрібно мені вклеювати штрихкод в мій військовий квиток? Чи можуть працівники ТЦК вимагати від мене наявності в базі Оберіг та штрих-коду в військовому квитку?
Дякую за відповідь

Ответы юристов (10)

    Богун Сергій Павлович
    50%

    Доброго дня.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    - у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Оскільки Ви не перебуваєте на військовому обліку Вам не має потреби оновлювати облікові дані.

    Згідно з пунктом 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21 березня 2024 року № 3621-IX Громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Оскільки Ви визнані не придатним до військової служби Вам не має потреби проходити ВЛК.
    • Олексій Клиент 11 дней назад

      дякую за відповідь

      • Богун Сергій Павлович

        Будь -ласка.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    За статтею 21 "а" Розкладу хвороб Наказу МОУ №402 Вас повинні були взагалі виключити з військового обліку, а не зняти з останнього.

    Щодо оновлення даних:

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)".

    Отже, оскільки Ви не перебуваєте на військовому обліку, що підтверджено записом у Вашому ВОД, то і обов'язку щодо оновлення даних не маєте.

    З приводу проходження ВЛК, то чинним законодавством не передбачено посторне ВЛК для осіб, які були визнані непридатним та виключені з обліку (саме такий запис є у Вашій довідці ВЛК).

    Щодо штрих-коду.

    Оскільки Ви є невійськовозобов'язаним, то не повинні мати штрих-код у ВОД та знаходитись у реєстрі "Оберіг", який передбачений для призовників, військовозобов'язанних та резервистів.

    Проте, на практиці може відбутись наступне:

    Наразі при перевірці ВОД наявну інформацію звіряють із записами у реєстрі й тому в Вас може виникнути проблема. По-перше, у квитку зазначено, що Ви зняті з обліку, по-друге - в реєстрі відсутня інформація про Ваше виключення.

    Відповідно до Постанови КМУ №560 від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    "Перевірка військово-облікових документів під час мобілізації.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка".

    Отже, як бачите, у Вашому випадку цілком імовірно отримати повістку на уточнення даних.

    Тому, вихід з цієї ситуації станом на зараз є тільки один, а саме - звернення до ТЦК з приводу внесення даних про Ваше виключення з обліку у зв'язку з непридатністю до проходження військової служби до реєстру Оберіг.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олексій Клиент 11 дней назад

      Підскажіть, будь-ласка, яким чином я можу звернутись в ТЦК з приводу внесення даних до реєстру Оберіг, якщо я фізично не знаходжусь в Україні

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Якщо Ви фізично не знаходитесь в Україні, то, тільки через електроний кабінет. Проте, чтаном на зараз дана функція ще не працює.

        Відповідно до Постанови КМУ №559 "ПОРЯДОК оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

        4. У разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

        у паперовій формі — повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;

        в електронній формі — повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку. Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви.

        Ви збираєтесь повертатись в Україну?

        • Олексій Клиент 11 дней назад

          Так, саме збираюсь. Але ще від кордону треба доїхати)) Оце хвилююсь що представники ТЦК вирішать що мій військовий квиток недійсний і затримают

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Не думаю, що відбудеться саме так. Все ж таки Ви маєте ВК, а не ТП. Крім того, Ви є особою з інвалідністю. На мою думку, максимум, що Вас може очікувати на блокпосту - це вручення повістки на уточнення даних.

            • Олексій Клиент 11 дней назад

              дякую за консультацію!

              Гарного вечора

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            50%

            Прошу, Олексію! Вдачі Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України