Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 13 июня 2024, вопрос №112308 350₴

Зняття військовозобовʼязаних з обліку

Доброго дня, перебуваю на військовому обліку в ТЦК та СП м.Києва , проте фактично проживаю у м. Житомирі , чи можливо звернутися до ТЦК та СП за місцем фактичного проживання для постановки на облік, щоб не їхати у м. Київ і не зніматися там з обліку. Наскільки мені відомо раніше зняття було можливо, тільки за особистої присутності у ТЦК та СП в якому перебуваєш на обліку.
Проте, відповідно до постанови №675 КМУ від 7 червня 2024 5) пункт 81 викласти в такій редакції

81. Взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 151 цього Порядку та підпункті 10-1 пункту 1 додатка 2). При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 10-1 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений.

Особиста присутність призовників, військовозобов’язаних та резервістів для зняття або виключення з військового обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів не обов’язкова.”
Чи можливо відповідно до вищезазначеної постанови знятися з обліку в м. Києві без особистої присутності та стати на облік у місті фактично перебування?
Якщо так , то що для цього потрібно?

Ответы юристов (6)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    чи можливо звернутися до ТЦК та СП за місцем фактичного проживання для постановки на облік, щоб не їхати у м. Київ і не зніматися там з обліку.

    Так, це можливо!

    Щоб стати на військовий облік за новим місцем проживання - Вам потрібно звернутися до ТЦК із відповідною заявою. Проте, якщо у Вас не буде права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” - Ви підлягаєте мобілізації.

    Згідно частини 1 статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" взяттю на військовий облік військовозобов’язаних підлягають військовозобов’язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання.

    Чи можливо відповідно до вищезазначеної постанови знятися з обліку в м. Києві без особистої присутності та стати на облік у місті фактично перебування?Якщо так , то що для цього потрібно?

    Згідно частини 5 статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" зняттю з військового обліку військовозобов’язаних підлягають військовозобов’язані, які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання.

    7 червня було змінено пункт 81 постанови КМУ 1487 (в редакції постанови КМУ 675) , який передбачає, що особиста присутність призовників, військовозобов’язаних та резервістів для зняття або виключення з військового обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів не обов’язкова.

    Тому, для зняття з військового обліку в ТЦК Києва (якщо це не відбудеться автоматично) - Вам потрібно їх повідомити рекомендованим листом з описом вкладеного про те, що стоїте на військовому обліку за новим місцем проживання та надайте копію військово-облікового документа, де вказано про взяття на військовий облік в новому ТЦК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Олександрович

    ВІТАЮ ВАС, пане СТЕПАН!

    На жаль ні, це не можливо без особистої присутності, бо як Ви самі навели постанову КМУ, яка це забороняє фактично.

    Проблема в тому, що Вам можуть і відмовити у знятті з обліку, адже під час воєнного стану особі заборонено покидати місце реєстрації без дозволу начальника ТЦК та СП.

    Знімати Вас з обліку не зобов"язані. Це вільний розсуд.

    Якщо у Вас немає права на відстрочку, то ніхто Вас з обліку не зніме , а будуть намагатися мобілізувати у разі явки до ТЦК.

    До введення Електронного реєстру призовників, військовозобов"язаних та резервістів дуже багато "розумників" не знімалися з обліку у ТЦК, а просто "губили документи" і ставали на облік в новому ТЦК. Зараз у них великі проблеми з тим, що в Резерв + вони стоять на обліку у 2-3 ТЦК одразу. І по кожному з ТЦК вони можуть бути притягнуті до відповідальності за ухилення від мобілізації. Тож бажано питання вирішити правильно.

    Тобто шляхом явки особисто до ТЦК.

    Проте, чи є в цьому сенс вирішувати Вам, адже у разі відсутності у Вас відстрочки - Вас можуть мобілізувати з вірогідністю 99,999 % у будь-якому з ТЦК.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Степане!

    Так, Ви праві, після змін у постанові КМУ №1487 "Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів», які були внесені Постановою КМУ №675, тепер не передбачається обов'язкова присутність військовозобов'язанного при знятті та виключенні з обліку в ТЦК та СП.

    "81. Взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 151 цього Порядку та підпункті 10-1 пункту 1 додатка 2). При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 10-1 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений.

    Особиста присутність призовників, військовозобов’язаних та резервістів для зняття або виключення з військового обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів не обов’язкова”.

    Отже, виходячи зі змісту норми Постанови Ви маєте право стати на облік за фактичним місцем проживання, звернувшись до ТЦК особисто, а після того знятись з обліку в ТЦК міста Києва, не відвідуя останній.

    Крім того, статтею 37 Закону України "Про ВО та ВС" передбачено, що:

    1. Взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідних підрозділах розвідувальних органів України підлягають громадяни України:

    2) на військовий облік військовозобов’язаних:

    військовозобов’язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;".

    5. Зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України:

    2) з військового обліку військовозобов’язаних:

    які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання"

    Варіантів може бути два: або ТЦК, у якому Ви станете на облік зніме Вас через реєстр у ТЦК міста Києва (яцщо останнє взагалі не відбуватиметься в автоматичному режимі), або Вам прийдеться повідомити про Вашу постановку на облік за місцем проживання Київський ТЦК відповідною заявою, направленою рекомендованим листом.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня. перебуваю на військовому обліку в ТЦК та СП м.Києва , проте фактично проживаю у м. Житомирі , чи можливо звернутися до ТЦК та СП за місцем фактичного проживання для постановки на облік, щоб не їхати у м. Київ і не зніматися там з обліку. Наскільки мені відомо раніше зняття було можливо, тільки за особистої присутності у ТЦК та СП в якому перебуваєш на обліку.

    Проте, відповідно до постанови №675 КМУ від 7 червня 2024 5) пункт 81 викласти в такій редакції

    81. Взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 151 цього Порядку та підпункті 10-1 пункту 1 додатка 2). При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 10-1 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений.

    Особиста присутність призовників, військовозобов’язаних та резервістів для зняття або виключення з військового обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів не обов’язкова.”Чи можливо відповідно до вищезазначеної постанови знятися з обліку в м. Києві без особистої присутності та стати на облік у місті фактично перебування?Якщо так , то що для цього потрібно?

    так то воно так, але, якщо у вас стоїть штамп про взяття вас на облік відповідного ТЦК, для зняття треба отримати штамп про зняття з військового обліку, а це можно зробити лише особисто відвідавши ТЦК, Якщо не зробити дану процедуру, вас може ваш ТЦК подати у розшук.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Знятися з військового обліку можливо лише за собистої присутності в ТЦКСП.

    Згідно Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    перебувати на військовому обліку:

    за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    На жаль, але поки що це існує суто декларативно, на практиці вимагають особистої явки для зняття з військового обліку. Жоден ТЦК не поставить Вас на облік, якщо Ви матимете чинну відмітку з іншого ТЦК та СП. Якщо зараз поїхати зніматися з обліку без наявності відстрочки, Вас можуть мобілізувати, на жаль.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України