Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 13 июня 2024, вопрос №112337 650₴

Чи можу отримати відсрочку на лікування якщо маю хронічне захворювання?

Маю дружину з ІІІ групою інвалідності отримано в наслідок новоутворення в головному мозку і у неї є додатково психічне захворювання F06.1, тобто по закону маю право на відстрочку. Яким документом мені підтвердити це прихічне захорювання?

В мене немає ВОД, і я так розумію мені потрібно іти в ТЦК та проходити ВЛК, і якщо його пройти то скоріш за все отримаю мобілізаційне розпорядження. І тоді я пролітаю з відстрочкою по дружині з інвалідністю. Як краще правильно зробити, щоб не пролетіти з відстрочкою?

Іще таке питання, маю хронічне захворювання по статті 52 наказу 402 - хронічний парапроктит з утворення внутрішнього свища рекомендована планова операція. Чи зможу я отримати статус тимчасово непридатний і буду направлений на операцію?
Чи краще зробити операцію та іди в ТЦК, і отримати відстрочку по Статті 56 наказу 402?
Якщо я отримаю тимчасову непридатність мені видадуть ВОД, і я зможу тоді подати документи на відстрочку по дружині з інвалідністю?

Ответы юристов (13)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402.

    Під час дії правового режиму воєнного стану кожний військовозобов’язаний оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, офтальмологом, оториноларингологом, а за медичними показаннями - і лікарями інших спеціальностей.

    Перед оглядом військовозобов’язаних їм проводиться загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, серологічний аналіз крові на: антитіла до вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), поверхневий антиген до вірусу гепатиту «В» (HbsAg), загальні антитіла до вірусу гепатиту «С» (anti-HCV), реакція мікропреципітації з кардіоліпіновим антигеном або загальні антитіла до блідої трепонеми (RW); визначається група крові та резус-належність, проводяться рентгенологічне обстеження органів грудної клітки, ЕКГ. Особам старшим 40 років обов’язково проводиться вимір внутрішньоочного тиску, дослідження крові на цукор. Інші дослідження проводяться за показаннями.

    Направлення для проведення вказаних лабораторних та інструментальних досліджень може здійснюватися лікарями із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, які залучаються для проведення медичного огляду військовозобов’язаних.

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Під час дії правового режиму воєнного стану кожний військовозобов’язаний прибуває на медичний огляд ВЛК з результатами рентгенологічного обстеження органів грудної клітки.

    ЕКГ виконується після 40-річного віку та за наявності медичних показань. Інші лабораторні та інструментальні дослідження виконуються за показанням.

    До початку проведення медичного огляду ТЦК та СП отримує дані від органів соціального забезпечення щодо осіб з інвалідністю.

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 1 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

    У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10 Положення № 402), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Якщо військовозобов’язаний під час призову на військову службу, збір, а також чергового огляду з метою обліку визнаний таким, що потребує лікування (відстрочки від призову на військову службу, збір), то лікар - член ВЛК ТЦК та СП направляє військовозобов’язаного на отримання відповідних медичних послуг. Після закінчення лікування військовозобов’язаний оглядається ВЛК ТЦК та СП.

    До моменту проходження ВЛК ТЦКСП, я рекомендую пройти комплексне медичне обстеження, мати медичні висновки про хронічні хвороби, виписки та інші медичні документи, що характеризують Ваш стан здоров’я.

    Дерій Владислав Олегович
    24.9%

    Вітаю Вас!

    Маю дружину з ІІІ групою інвалідності отримано в наслідок новоутворення в головному мозку і у неї є додатково психічне захворювання F06.1, тобто по закону маю право на відстрочку. Яким документом мені підтвердити це прихічне захорювання?

    Згідно пункту 12 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю III групи, встановленої внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів, або за наявності у особи з інвалідністю III групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів;

    Отже, Ви матиме право на відстрочку якщо інвалідність ІІІ групи встановлена внаслідок захворювань передбачених в підставі для відстрочки.

    Вам необхідно підготувати такі документи:

    • заява про відстрочку (додаток 4 до Порядку)
    • свідоцтво про шлюб
    • копія паспорта дружини
    • документ про інвалідність дружини (довідка МСЕК або посвідчення інваліда, тощо)
    • документ, що підтверджує наявність у дружини захворювання та/або причину інвалідності

    Причина інвалідності вказується в самій довідці МСЕК або індивідуальній програмі реабілітації інваліда, що видається медико-соціальними експертними комісіями.

    В мене немає ВОД, і я так розумію мені потрібно іти в ТЦК та проходити ВЛК, і якщо його пройти то скоріш за все отримаю мобілізаційне розпорядження. І тоді я пролітаю з відстрочкою по дружині з інвалідністю. Як краще правильно зробити, щоб не пролетіти з відстрочкою?

    Вам обов'язково потрібно зареєструвати заяву про відстрочку. Вас не повинні направляти на ВЛК під час розгляду заяви про відстрочку.

    Якщо до ТЦК Ви будете звертатись особисто - Вам потрібно зареєструвати заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від нього заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Також заяву та документи про відстрочку можете відправити поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Згідно Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Іще таке питання, маю хронічне захворювання по статті 52 наказу 402 - хронічний парапроктит з утворення внутрішнього свища рекомендована планова операція. Чи зможу я отримати статус тимчасово непридатний і буду направлений на операцію?

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Перш за все Вам потрібно, щоб Ваші діагнози були підтверджені належними медичними документами. Як правило це форма первинної облікової документації № 028/о “Консультаційний висновок спеціаліста”, історія хвороби, Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого: форма № 027/о.

    У разі наявності хронічного парапроктиту лікарі ВЛК спочатку направлять Вас на хірургічне лікування. Після оперативного лікування медичний огляд проводиться на підставі статті 56 Розкладу хвороб.

    ВЛК повинна буде визнати Вас тимчасово непридатним на строк реабілітації (від 1 до 6 місяців)

    Чи краще зробити операцію та іди в ТЦК, і отримати відстрочку по Статті 56 наказу 402?Якщо я отримаю тимчасову непридатність мені видадуть ВОД, і я зможу тоді подати документи на відстрочку по дружині з інвалідністю?

    Вашу заяву про відстрочку повинні зареєструвати, навіть, без ВОД. Додатково відправте її поштою рекомендованим листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного - це буде як доказ того, що Ви хочете скористатись правом на відстрочку.

    Ви можете спочатку провести операцію, а потім проходити ВЛК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Олександр Клиент 10 дней назад

      Дякую за відповіль! Скажіть, в постанові 560 написано, що документи подаються особисто, чи я щось неправильно зрозумів?

      • Дерій Владислав Олегович

        Так, особисто.

        Відправка документів поштою необхідна в разі неправомірних дій ТЦК, якщо вони відмовляються реєструвати заяву про відстрочку.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    75.1%

    Доброго дня, Олександре!

    Маю дружину з ІІІ групою інвалідності отримано в наслідок новоутворення в головному мозку і у неї є додатково психічне захворювання F06.1, тобто по закону маю право на відстрочку. Яким документом мені підтвердити це прихічне захорювання?

    Якщо інвалідність встановлена внаслідок онкологічного захворювання, то Ви можете підтвердити це прорамою реабілітації і тоді Вам не потрібно підтверджувати ще й наявність психічного захворювання, оскільки підстава для відстрочки поділена на дві частини:

    1.які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю III групи, встановленої внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів

    або

    2. за наявності у особи з інвалідністю III групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів;

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    12) які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю III групи, встановленої внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів, або за наявності у особи з інвалідністю III групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів;

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    свідоцтво про шлюб та один із документів, що підтверджує інвалідність дружини (чоловіка):

    довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, визначеною МОЗ,

    або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності,

    або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики

    та документ, що підтверджує наявність у дружини (чоловіка) захворювання та/або причину інвалідності.

    В мене немає ВОД, і я так розумію мені потрібно іти в ТЦК та проходити ВЛК, і якщо його пройти то скоріш за все отримаю мобілізаційне розпорядження. І тоді я пролітаю з відстрочкою по дружині з інвалідністю. Як краще правильно зробити, щоб не пролетіти з відстрочкою?

    Аби не пролетіти з відстрочкою, Вам потрібно перед явкою до ТЦК надіслати пакет необхідних документів Укрпоштою з описом вкладення. Таким чином Ви матимете підтвердження того, що попередили ТЦК про своє право на відстрочку. Маючи при собі квитанцію про відправку листа та свій примірник описа вкладення йти до ТЦК та подавати одразу всі заяви, які необхідні: на видачу ВОД, на постановку на облік, якщо не перебуваєте на останньому та на оформлення відстрочки.

    І ще таке питання, маю хронічне захворювання по статті 52 наказу 402 - хронічний парапроктит з утворення внутрішнього свища рекомендована планова операція. Чи зможу я отримати статус тимчасово непридатний і буду направлений на операцію?

    Можете отримати, а можете й ні. Як варіант ВЛК може направити Вас просто на лікування та операцію, надавши при тому повістку на уточнення даних, наприклад, через 2 місяці.

    Чи краще зробити операцію та іди в ТЦК, і отримати відстрочку по Статті 56 наказу 402?Якщо я отримаю тимчасову непридатність мені видадуть ВОД, і я зможу тоді подати документи на відстрочку по дружині з інвалідністю?

    Так, по статті 56 буде більш реально отримати тимчасову непридатність. Щодо ВОД, то, навряд чи, Вам видадуть останній до того моменту, поки Ви не пройдете повторну ВЛК після тимчасової непридатності за якою буде встановлена Ваша придатність до військової служби.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олександр Клиент 10 дней назад

      Дякую за відповідь! Новоутворення в головному мозку - доброякісне, тому воно не рахується як онкологічне захворювання, але по ньому встановленна інвалідність. Але є супутнє захворювання, F06.1, яке відноситься до присихічного розладу. Мене цікавить, яким документом його підтвердити, в додатку 4 сказано "та документ, що підтверджує наявність у дружини (чоловіка) захворювання". Просто не зовсім зрозуміло, що це за документ?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Ваша дружина знаходиться на обліку в ПНД? Має якісь виписки від профільних лікарів щодо свого захворювання?

    Олександр Клиент 10 дней назад

    На обліку не знаходится, має консультативний висновок від психіатра, примає антидеприсанти десь півроку

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Психіатр приватний?

    Олександр Клиент 10 дней назад

    Так, але захворювання реальне і може бути підтверджена лікарем з державної установи.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Тоді Вам потрібен профільний лікар саме державної установи та висновок від останнього за формою №028/о «Консультаційний висновок спеціаліста» – це офіційний медичний документ, який видається лікарем та підписується керівником/заступником керівника медичного закладу.

      Цей документ ТЦК прийме, з приводу приватного лікаря маю сумніви.

    Олександр Клиент 9 дней назад

    Можна іще одне запитання. Ви написали "Вам потрібно перед явкою до ТЦК надіслати пакет необхідних документів Укрпоштою з описом вкладення"

    Чи потрібно в цей пакет додавати, заяву на відстрочку додаток 4 (постанова 560)? І при отриманні документів вони якось зафіксують їх в ТЦК? Просто я прийду і скажу, що відправив документи, а вони скажуть нічого не отримували.

    І якщо, вони мені відмовлять, скажуть, що у вас немає військового квитка, ми не можемо прийняти від вас заяву, як мені тоді поступити?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Доброго дня, Олександре!

      Чи потрібно в цей пакет додавати, заяву на відстрочку додаток 4 (постанова 560)? І при отриманні документів вони якось зафіксують їх в ТЦК? Просто я прийду і скажу, що відправив документи, а вони скажуть нічого не отримували.

      Так, заяву додавати потрібно.

      Вас не повинно цікавити отримали вони документи чи ні, це вже справа ТЦК. Вам головне мати квитанцію про відправку та свій примірник опису вкладення у якому Ви зазначите повний перелік документів, який надіслали до ТЦК.

      І якщо, вони мені відмовлять, скажуть, що у вас немає військового квитка, ми не можемо прийняти від вас заяву, як мені тоді поступити?

      Варіантів у такому випадку не багато.

      1. Отримувати ВОД і після того подавати заяву на відстрочку.

      2. Отримувати письмову відповідь від ТЦК про відмову у прийнятті заяви та оскаржувати останню.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України