Задайте питання юристу

869 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 13 червня 2024, питання №112345

Поновлення в университеті на 2 курс/перша освіта

Хочу поновитися в університеті,2курс - перша освіта, 29 роки.

Говорив з баготьма людьми кажуть немає проблем-поновитися.А потім університет дає там документ, з ним піти в тцк, пройти влк і дають відстрочку (сказали йти тільки з ним, а то багато різних випадків буває)
І я так розумію краще б встигнути поновитися до закону цього (18 липня) але списки про вступ здається в серпні виставляють.

Як бути в цій ситуації, якщо дані не оновлю, а потім прийду для відстрочки в тцк в кінці серпня вже з відстрочкою з університета?

Можливо так зробити, чи тоді відстрочка вже не буде працювати з університета і можуть мобілізувати?

Відповіді юристів (8)

    Лисак Ангеліна
    Лисак Ангеліна 4 місяці тому

    Юрист, м. Київ, 4 роки досвіду

    Доброго дня, до 18 липня у Вас є обов'язок поновити дані. Строку для звернення до ТЦК із заявою про оформлення відстрочки не встановлено, Ви можете робити це в будь-який час - до 18 липня і після. Чомусь у багатьох відклалось, що заяву на відстрочку треба подати до 16 липня. Ні, оскільки оновлення даних та оформлення відстрочки - це різні процеси.

    Якщо Ви хвилюєтесь, можете оновити дані через ЦНАП чи резерв+, а потім прийти особисто до ТЦК з довідкою з університету для оформлення відстрочки. Або можете взагалі не оновлювати дані до18 липня і прийти вже в серпні до ТЦК для оновлення даних та оформлення відстрочки, але ТЦК може накласти на Ваш штраф за неоновлення даних до 18 липня.

    • Сергій Клієнт 4 місяці тому

      Дуже дякую за відповідь, це я теж розумію , а якщо оновив данні і одразу дадуть повістку про проходження ввк або знаходжусь у розшуку хоча повістки мені не вручали і живу там де і приписан,таке часто буває(так як в білеті написано - тимчасове посвідчення(видане 12року)- Непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час за гр1.ст 83а МОУ 402 2008р к 466-2011р і потім внизу написано знятий з в.обліку згідно накк342-09.06.06)

      Його потрібно оновити до 2025р згідно закону, але ж могуть докулупатись саме до цього і сказати ви не можете навчатись бо не оновили війсковий квиток.

      В університеті мої документи так і лежать в архіві - від мене потрібна лише заява на відновлення у навчанні та закрити хвостовки.А зарахування буде в кінці серпня - то як бути ?

    Лисак Ангеліна
    Лисак Ангеліна 4 місяці тому

    Юрист, м. Київ, 4 роки досвіду

    У Вас на руках тимчасове посвідчення - це актуальний військово-обліковий документ відповідно до Вашого віку. Питання ставлення університету до Вашого тимчасового посвідчення дізнайтесь в університеті. Вам потрібно не посвідчення оновити до лютого 2025 р., а пройти ВЛК для визначення категорії придатності до військової служби. В разі чого, кажіть в університеті, що Ви нічого не прострочили і маєте час до лютого 2025 р. для перепроходження ВЛК.

    В разі оновлення даних через ЦНАП чи резерв+, ТЦК, звичайно, може поштою повістку Вам відправити для запрошення на ВЛК. Якщо не хочете такого, чекайте зарахування в університет, беріть довідку про здобувача освіти і тільки тоді займайтесь питаннями оновлення даних та відстрочки, але може бути штраф за неоновлення даних до 17 липня.

    Також інформую, що зараз на розгляді Верховної Ради є законопроект про продовження цього 60-денного строку на оновлення до 150 днів. Можливо його приймують, але наголошу, що зараз це лише проект закону

    • Сергій Клієнт 4 місяці тому

      Ще раз дякую)

      А якщо 3 17 липня я буду проходити лікування офіційно (є проблеми деякі) і буде офіційна справка цього що я хворий, повістка яку можуть прислати мені без могу підпису буде рахуватися як не дійсна (так як є поважна причина не прибуття до тцк) .

      Вірно?

    Лисак Ангеліна
    Лисак Ангеліна 4 місяці тому

    Юрист, м. Київ, 4 роки досвіду

    Якщо Вам прийде повістка і Ви будете проходити лікування, ТЦК потрібно буде повідомити, що у Вас є поважні причини для неявки, надіславши їм листа з документами про лікування. І зараз норма закону звучить дуже цікаво:

    У разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

    Тобто з моменту повідомлення ТЦК про поважні причини все одно потрібно буде з'явитись туди протягом 7 днів з моменту повідомлення.

    • Сергій Клієнт 4 місяці тому

      А що буде якщо не з'явився туди протягом 7 днів, але після вступу в університет з докуменатами що хворів і повідомляв про це (заказним повідомленням) та документам на відстрочку від Вузу - вони повинні дати відстрочку спочатку ? А потім проходження влк ?

    Лисак Ангеліна
    Лисак Ангеліна 4 місяці тому

    Юрист, м. Київ, 4 роки досвіду

    Так, спочатку відстрочка.

    Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби (пункт 63 постанови КМУ № 560)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/560-2024-%D0%B...

    • Сергій Клієнт 4 місяці тому

      Дякую Вам за розгорнуті відповіді


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України