Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 13 июня 2024, вопрос №112346

відстрочка від мобілізації

Підкажіть, будь ласка, дружина інвалід 2 групи. Чоловік хоче оформити опікунство, які документи потрібні? Живуть разом, але прописані окремо. Чи має значення прописка? Чи діє відстрочка від мобілізації?

Ответы юристов (1)

    Третяк Наталія Тарасівна
    Третяк Наталія Тарасівна 9 дней назад

    Юрист, г. Ивано-Франковск, 5 месяцев опыта

    Доброго дня!

    Опіка може бути встановлена лише над недієздатною особою, а головна ознака таких людей – особа не може усвідомлювати свої дії та керувати ними. Якщо особа має виключно фізичні вади або вона є інвалідом І та II групи та не може себе обслуговувати самостійно (готувати їжу, прибирати у квартирі тощо), то над такою особою можна встановити постійний догляд.

    – Призначення постійного догляду відбувається без визнання людини недієздатною. Для цього необхідно звернутися до сімейного лікаря людини з інвалідністю II групи і попросити надати відповідну довідку. Є форма довідки, яка видається спеціально для органів соцзабезпечення. Для оформлення догляду у такій довідці має зазначатися ключова фраза: Особа потребує постійного догляду

    Після отримання довідки потрібно звернутися до органів соціального захисту населення, де й оформити постійний догляд над особою з інвалідністю II групи.

    Процедура встановлення постійного догляду оформляється простіше за опікунство, адже немає потреби у судовому порядку визнавати людину недієздатною.

    Щоб отримати відстрочку, військовозобовʼязаний, який здійснює постійний догляд за інвалідом повинен звернутись до ТЦК та СП, де він перебуває на обліку, із заявою про надання йому відстрочки. До заяви потрібно додати документи, які підтверджують здійснення постійного догляду.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України