Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 13 июня 2024, вопрос №112377 1200₴

Оформлення відстрочки від мобілізації

Доброго дня

Сину виповнилось 27 років у березні 2024. На руках приписне, навчається на аспірантурі денної форми( не порушує рівень згідно довідки 9). Прибув в ТЦК для оформлення заяви на відстрочку та отримав відмову у прийнятті заяви у звʼязку з не актуальними документами. Запропонували оновити ВОД та пройти ВЛК. Як поступити в даній ситуації і не потрапити в ситуацію, коли після ВЛК замість законної відстрочки буде видана бойова повістка?

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Анна!

    Сину потрібно направити заяву про оформлення відстрочки із копією довідки з ЄДЕБО на адресу ТЦК цінним листом з описом вкладення. Маючи при собі квитанцію про відправку пакету документів та свій примірник опису вкладення, йти до ТЦК та подавати заяву на оформлення належного військово-облікового документу. Після оформлення ВОД необхідно знову подати заяву на відстрочку з довідкою з ЄДЕБО.

    У іншому варіанті Ви можете отримати письмову відповідь від ТЦК щодо відмови у реєстрації заяви на відстрочку з посиланнями на норми чинного законодавства, які зобов'язують надати ВОД для оформлення останньої, та оскаржити її в адмінистративному суді.

    На жаль, у будь який інший спосіб Ви не змусите ТЦК прийняти заяву до розгляду. Наразі, за наявної інформації, жоден ТЦК не приймає заяви без належного ВОД.

    Щодо оформлення військово-облікового документу, то порядок наступний:

    Відповідно до Постанови КМУ №559 "ПОРЯДОК оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    "14. Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

    взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;

    якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст — військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;

    зміни категорії щодо військового обов’язку; відсутності місця для внесення змін; невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку; втрати (зіпсування); виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

    18. Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу)".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Анна Клиент 9 дней назад

      Доброго дня! Дякую за розгорнуту відповідь, ВОД таким чином видадуть протягом 5 робочих днів без проходження ВЛК? Навіть, якщо ВЛК не є актуальною?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        25%

        Навряд чи, Анна, ВОД видадуть без проходження ВЛК. Вашого сина повинні поставити на облік військовозобов'язанних, а постановці на облік завжи передує ВЛК.

        Вимоги щодо заповнення форми військово-облікового документа на бланку:

        8. У графі 6 зазначаються назва останньої військово-лікарської комісії, яку проходив громадянин, її дата та прийняте рішення.

        9. У графі 7 зазначається дата проходження повторного огляду, якщо це передбачено нормативно-правовими актами.

        • Анна Клиент 9 дней назад

          Останнє питання, підкажіть, чи світить йому штраф за не актуальний ВОД, все таки до травня 2024 він мав замінити його в 27 років. І якщо так - то чи оплачується штраф по місцю?

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Скорше за все, ТЦК притягне Вашого сина до адмінистративної відповідальності за статтею 210 КУпАП у зв'язку з порушенням правил військового-обліку. Останній повинен був змінити приписне свідоцтво на тимчасове посвідчення після настання 27 років.

    Хоча пройшло не так вже і багато часу - три місяці, тому можливо штрафу й не буде.

    Стаття 3 КУпАП передбачає наступне:

    Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначених у частині сьомій цієї статті, та за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді).

    Частина сьома:

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    ТКЦ на місці складає протокол, після чого виноситься постанова про притягнення до амінистративної відповідальності. У самому ТЦК штраф не сплачується, сину нададуть відповідні реквізити для сплати штрафу.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України