Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Таможенное регулирование, 14 июня 2024, вопрос №112425 450₴

Перетин кордону з великою кількістю речей

Доброго дня. В мене є питання щодо перетину кордону з ЄС(конкретно з Польщею, через неї їду транзитом для того щоб оформити тимчасовий захист іншої країни, виїжжаю вперше). Їду один, буду брати з собою досить багато речей, серед яких:
- комп'ютер
- 3 монітора
- 2 гітари
- ноутбук
- планшет
- бінокль
(список не вичерпний, можливо ще щось буде, виписав те до чого на мою думку можуть бути питання)
Також з собою буду мати побутові речі і невелику кількість інструменту, плюс зі мною їде кішка(міжнародний ветпаспорт є, про форму 1 та 5 знаю)
Чи треба робити якісь додаткові процедури щоб без проблем пройти кордон? Якщо так - які? Чи є якісь обмеження по подібним категоріям речей? У випадку якщо інспекторам на кордоні щось не сподобається - які наслідки мене можуть чекати(штраф, розворот на кордоні назад)?

Ответы юристов (3)

    Турчин Ярослав Олександрович

    ВІТАЮ ВАС, пане ЄВГЕН!

    За загальним правилом, особисті речі не декларуються письмово та не оподатковуються. Проте, за бажанням, громадянин може задекларувати свої особисті речі письмово. Крім того, письмову декларацію необхідно обов’язково подати, якщо цього вимагає посадова особа митниці.

    Перелік товарів, які можуть бути віднесені до особистих речей громадян, наведений у статті 370 Митного кодексу України. Нижче зазначу найпоширеніші позиції цього переліку:

    -товари особистої гігієни та індивідуальні косметичні засоби у кількості, що забезпечує потреби однієї особи на період поїздки; 0,5 літра туалетної води та/або 100 грамів парфумів;

    -одяг, білизна, взуття, що мають суто особистий характер, призначені виключно для власного користування і мають ознаки таких, що були у користуванні;

    -особисті прикраси, у тому числі з дорогоцінних металів та каміння, що мають ознаки таких, що були в користуванні;

    -індивідуальне письмове та канцелярське приладдя;

    -переносні музичні інструменти у кількості не більше двох штук;

    -стільникові (мобільні) телефони у кількості не більше двох штук, пейджери;

    -переносні персональні комп’ютери у кількості не більше двох штук і периферійне обладнання та приладдя до них;

    -індивідуальні вироби медичного призначення для забезпечення життєдіяльності людини та контролю за її станом з ознаками таких, що були в користуванні;

    -лікарські засоби (в порядку та обсягах, визначених Кабінетом Міністрів України «Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територію України лікарських засобів та спеціального дитячого харчування»);

    -звичайні та/або прогулянкові дитячі коляски у кількості, що відповідає кількості дітей, які перетинають кордон разом із громадянином, а у разі відсутності дітей - у кількості не більше однієї штуки;

    -одне крісло колісне для осіб з інвалідністю на кожну особу з інвалідністю, яка перетинає митний кордон України, а в разі відсутності такої особи - у кількості не більше однієї штуки;

    -спортивне спорядження, зокрема, велосипед, призначене для використання однією особою.

    Якщо крім особистих речей Ви переміщуєте якісь придбані за кордоном подарунки, сувеніри й інші товари, то необхідно пам’ятати, що без оподаткування одна особа може ввезти в Україну товари:

    - загальна вага яких не перевищує 50 кг, або

    - загальна фактурна вартість не перевищує 500 євро.

    Більш детально можна ознайомитись у Митному кодексі України, бо сайт обмежує кількість знаків, які можна вставити в консультацію.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4495-17#Text

    Митра служба звертає увагу на обмеження під час ввезення громадянами продуктів харчування (згідно зі ст. 378 МКУ). В будь-яких обсягах не дозволяється пропуск на митну територію України товарів, що класифікуються в 1-24 групах УКТ ЗЕД та ввозяться громадянами для вільного обігу. Проте це обмеження не поширюється на:

    -алкогольні та тютюнові вироби, що ввозяться громадянами в кількостях та у способи, зазначені у частині другій статті 376 МКУ;

    -харчові продукти вагою до 10 кг в упаковці виробника, що надходять на адресу громадян у міжнародних поштових або експрес-відправленнях;

    -харчові продукти для власного споживання на суму, яка не перевищує еквівалент 200 євро, що ввозяться в порядку та обсягах, визначених КМУ;

    -домашніх тварин.

    А також не підлягають переміщенню на митну територію України в несупроводжуваному багажі продукти харчування без упаковки виробника.

    Детальніше щодо обсягів та порядок ввезення громадянами на митну територію України харчових продуктів для власного споживання – у постанові КМУ №434 від 21.05.2012.

    Митнаця також нагадує про можливість обрання Вами одного із коридорів митного контролю – "зеленого" чи "червоного". Зокрема “зелений” коридор слід використовувати якщо ви переміщуєте товари в межах зазначених вище норм та у вас відсутні предмети, які підлягають обов'язковому декларуванню.

    https://customs.gov.ua/news/zagalne-20/post/nagada...

    Як на мене, питання може бути лише до кількості моніторів. В іншому проблем бути не повинно.

    Та й як правило так глибоко ніхто не перевіряє, якщо не розтеревените "добрим людям", що везете гроші чи ще щось.

    Формально у разі чого Вас можуть лише зобов"язати заповнити декларацію щодо надлишків речей, які перевищують обсяги "особистих".

    Трохи детальніше про Ваші права.

    Відповідно до ч. 1, 2 ст. 365 МК України, Громадяни за умови дотримання вимог цього Кодексу та інших актів законодавства України можуть переміщувати через митний кордон України будь-які товари, крім тих, що заборонені до ввезення в Україну (у тому числі з метою транзиту) та вивезення з України.

    Громадянам, які в’їжджають на територію України або виїжджають з неї засобами автомобільного та залізничного транспорту, а також транспортними засобами особистого користування, дозволяється здійснювати декларування товарів, що переміщуються ними через митний кордон України, не залишаючи цих транспортних засобів.

    Особисті речі, що переміщуються (пересилаються) громадянами через митний кордон України у ручній поклажі, супроводжуваному та несупроводжуваному багажі, підлягають декларуванню шляхом учинення дій, усно або, за бажанням власника чи на вимогу митного органу, письмово, не оподатковуються митними платежами та звільняються від проведення заходів офіційного контролю, а також від подання документів та/або відомостей, що підтверджують дотримання встановлених заборон та/або обмежень щодо переміщення товарів через митний кордон України (ч. 1 ст. 369 МК України).

    ВІдповідно до ч. 1 - 4 ст. 371 Митного кодексу, Товари, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 1000 євро (крім зазначених у частині другій цієї статті), не підлягають письмовому декларуванню при вивезенні (пересиланні) їх громадянами за межі митної території України.

    Товари, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 1000 євро та на які законом встановлено вивізне мито та/або якщо відповідно до закону державними органами видаються документи, необхідні для здійснення митного контролю та митного оформлення таких товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України громадянами, підлягають письмовому декларуванню в порядку, встановленому для громадян, із сплатою у випадках, визначених законами України, вивізного мита та з поданням відповідних документів, виданих державними органами.

    Товари, сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 1000 євро (крім зазначених у частині четвертій цієї статті), при вивезенні (пересиланні) їх громадянами за межі митної території України підлягають письмовому декларуванню з поданням митної декларації, передбаченої законодавством України для підприємств, зі сплатою вивізного мита у випадках, встановлених законами України, та з поданням відповідних документів, які підтверджують дотримання встановлених заборон та/або обмежень згідно із законами України щодо вивезення (пересилання) товарів за межі митної території України.

    Товари, сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 1000 євро, при вивезенні (пересиланні) громадянами за межі митної території України підлягають письмовому декларуванню в порядку, встановленому для громадян, та звільняються від подання документів (крім документів, що підтверджують право вивезення за межі митної території України культурних цінностей), що підтверджують дотримання встановлених заборон та/або обмежень щодо вивезення (пересилання) громадянами товарів за межі митної території України, за умови, що ці товари:

    1) вивозяться у зв’язку з виїздом за межі України на постійне місце проживання;

    2) входять до складу спадщини, оформленої в Україні на користь громадянина-нерезидента, за умови підтвердження складу спадщини органами, що вчиняють нотаріальні дії;

    3) тимчасово вивозяться громадянами-резидентами за межі митної території України під письмове зобов’язання про їх зворотне ввезення;

    4) були тимчасово ввезені на митну територію України під зобов’язання про їх зворотне вивезення, що підтверджується відповідними документами;

    5) були одержані громадянами-нерезидентами у вигляді призів і нагород за участь у змаганнях, конкурсах, фестивалях тощо, які проводяться на території України, що підтверджується відповідними документами.

    Відповідно до ст. 458 Митного кодексу України - порушення митних правил є адміністративним правопорушенням, яке являє собою протиправні, винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений цим Кодексом та іншими актами законодавства України порядок переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, пред’явлення їх митним органом для проведення митного контролю та митного оформлення, а також здійснення операцій з товарами, що перебувають під митним контролем або контроль за якими покладено на митні органи цим Кодексом чи іншими законами України, і за які цим Кодексом передбачена адміністративна відповідальність.Згідно ст. 9 Кодексу України про адміністративні правопорушення - адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

    Порушення режиму зони митного контролю (стаття 468 Митного кодексу України) Проведення господарських робіт у зоні митного контролю, переміщення через межі зони митного контролю і в межах цієї зони товарів, транспортних засобів, перетинання меж зони митного контролю громадянами, які не перетинають митний кордон України, та посадовими особами державних органів, які не проводять заходи офіційного контролю, та їх пересування в межах цієї зони з порушенням порядку, встановленого статтею 332 цього Кодексу тягнуть за собою попередження або накладення штрафу в розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.Неправомірні операції з товарами, митне оформлення яких не закінчено, або з товарами, що перебувають на тимчасовому зберіганні під митним контролем (Стаття 469 Митного Кодексу України).

    Порушення порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю (Стаття 471 МКУ) Порушення встановленого цим Кодексом порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю, тобто переміщення через митний кордон України особою, яка формою проходження митного контролю обрала проходження (проїзд) через "зелений коридор", товарів, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, або товарів в обсягах, що перевищують неоподатковувану норму переміщення через митний кордон України.

    Недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення (Стаття 472 МКУ) Недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що переміщуються через митний кордон України, тобто незаявлення за встановленою формою точних та достовірних відомостей (наявність, найменування або назва, кількість тощо) про товари, транспортні засоби комерційного призначення, які підлягають обов’язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України.

    За вчинення порушення митних правил можуть застосовуватись такі адміністративні стягнення:

    • попередження;
    • штраф;
    • конфіскація - конфіскація товарів, транспортних засобів комерційного призначення - безпосередніх предметів порушення митних правил, товарів, транспортних засобів із спеціально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалися для приховування товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил від митного контролю (крім транспортних засобів комерційного призначення, які використовуються виключно для перевезення пасажирів і товарів через митний кордон України за визначеними маршрутами та рейсами, що здійснюються відповідно до розкладу руху на підставі міжнародних договорів, укладених відповідно до закону), а також транспортних засобів, що використовувалися для переміщення товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України поза місцем розташування митного органу.

    В принципі нічого страшного в цьому немає. Якщо переживаєте, можете сформувати свій список та направити офіційний запит на Митну службу України, що вони Вам скажуть офіційно.

    Звернутися до ДМС України можна за посиланням: https://customs.gov.ua/zvernennia-gromadian

    Хай щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Євгене!

    Документальною базою, яка регулює перетинання кордону (в тому числі, з особистими речами) є Митний Кодекс України від 13 березня 2012 року № 4495-VI.

    Особисті речі в розумінні митниці це:

    • прикраси із ознаками, що були у вжитку;
    • одяг та білизна з ознаками, що були у вжитку. Нові речі – у кількості 1 шт. одного виду;
    • гігієнічні предмети для 1 особи, що виїжджає;
    • індивідуальне канцелярське приладдя;
    • 1 кіно-, відео-, фотокамера;
    • 2 ноутбука, мобільних телефона, музичних інструмента та приладдя до них;
    • 3 флешки;
    • візки – дитячий або інвалідний;
    • предмети першої потреби для облаштування місця проживання при довгостроковому відрядженні;
    • лікарські засоби у кількості згідно рекомендацій МОЗ для підтримки власного здоров’я.
    Якщо Ви дотримуєтесь простих правил перевезення особистих речей, визначених МКУ, то проблем у Вас бути не повинно. Якщо коротко то до таких правил можна віднести наступне:
    • без декларування громадянин України має право вивезти суму в готівковій формі до 1000 євро:
    • картини, скульптури слід вивозити разом з документами, де вказано що Ви є власник цих речей. І якщо, культурні цінності не оголошені у міжнародний розшук;
    • товари, сукупна вартість яких не перебільшує 1000 євро в еквіваленті, перетинають кордон без перешкод;
    • алкоголь і тютюн мають право перевозити тільки особи, що досягли 18 років. Але не більш, як 5 л пива, або 2 л вина, або 1 л міцних напоїв. Сигарети – не більш як 250 шт., а не пачок на 1 людину.
    Обов’язкова умова перетину будь-яккого європейського кордону – це оформлення митної декларації Т-1. Без відкриття Т-1 неможливо легально перетнути європейський кордон якщо вартість речей перевищує 300 євро (на практиці, європейський митник іноді може пропустити без декларації особисті речі об’ємом 2-3 куба та оцінених в межах 300 євро).

    Перелік документів для оформлення митної декларації Т-1:

    • копія українського внутрішнього та закордонного паспортів;
    • перелік речей встановленої форми мовою країни ввезення (PACKING LIST);
    • копії документів, що підтверджують куди та з якою метою переїжджає власник речей (оренда / власне житло, контракт на роботу, карта ВНП / реєстрація);
    • адреса митниці призначення;
    • в окремих випадках потрібна розписка від власника речей в тому, що речі будуть доставлені до митниці призначення.
    Заборонено до вивозу за кордон:
    • продукти харчування,
    • алкогольні вироби,
    • рослини,
    • лікарські препарати,
    • зброю будь-яких видів та боєприпаси,
    • наркотичні та психотропні речовини,
    • отруйні / радіоактивні / вибухові речовини,
    • предмети промислового призначення,
    • предмети які можуть завдати шкоди здоров’ю людини / навколишньому середовищу / транспортному засобу.
    Потрібен спеціальний дозвіл для вивозу за кордон:
    • картин,
    • ікон,
    • мініатюр,
    • малюнків,
    • гравюр,
    • скульптур,
    • статуеток,
    • гобеленів,
    • кістки,
    • виробів народних художніх промислів,
    • антикваріату,
    • нагород,
    • нумізматики,
    • філателії,
    • рукописів,
    • платівок,
    • музичних інструментів.
    Тепер щодо відповідальності...

    Згідно зі ст. 458 Митного кодексу України - порушення митних правил є адміністративним правопорушенням, яке являє собою протиправні, винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений цим Кодексом та іншими актами законодавства України порядок переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, пред’явлення їх митним органом для проведення митного контролю та митного оформлення, а також здійснення операцій з товарами, що перебувають під митним контролем або контроль за якими покладено на митні органи цим Кодексом чи іншими законами України, і за які цим Кодексом передбачена адміністративна відповідальність.

    Згідно ст. 9 Кодексу України про адміністративні правопорушення - адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

    Адміністративна відповідальність за правопорушення, передбачені Митним Кодексом України, настає у разі, якщо ці правопорушення не тягнуть за собою кримінальну відповідальність. Суб’єктами адміністративної відповідальності за порушення митних правил можуть бути громадяни, які на момент вчинення такого правопорушення досягли 16-річного віку, а при вчиненні порушень митних правил підприємствами - посадові особи цих підприємств.

    Притягнення до відповідальності за порушення митних правил не звільняє зазначених осіб від обов'язку сплати мита та інших податків і зборів.

    Особливості відповідальності за деякі види порушень митних правил визначається, що вчинення правопорушень, передбачених статтями Митного кодексу, внаслідок аварії, дії обставин непереборної сили або протиправних дій третіх осіб, що підтверджується відповідними документами, а також допущення у митній декларації помилок, які не призвели до неправомірного звільнення від сплати митних платежів або зменшення їх розміру, до незабезпечення дотримання заходів тарифного та/або нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, якщо такі помилки не допускаються систематично (стаття 268 Митного Кодексу України), не тягне за собою адміністративної відповідальності, передбаченої цим Кодексом:

    • ч.3 ст. 469 Митного Кодексу України (видача без дозволу митного органу або втрата товарів, митне оформлення яких не закінчено, або товарів, що перебувають на тимчасовому зберіганні під митним контролем на складі тимчасового зберігання, на складі організації - отримувача гуманітарної допомоги або на митному складі - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян);
    • ст. 470 Митного Кодексу України (недоставлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення та документів до митного органу призначення, видача їх без дозволу митного органу або втрата);
    • ч. 3 ст. 478 Митного Кодексу України (видача без дозволу митного органу або втрата товарів, що зберігаються в режимі митного складу на митних складах - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.);
    • ст. 481 Митного Кодексу України ( перевищення строку тимчасового ввезення або тимчасового вивезення товарів).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    100%
    Доброго дня!

    Проходження митного контролю передбачає здійснення вами декларування товарів шляхом вчинення дій або письмового декларування товарів, які ви переміщуєте у ручній поклажі або супроводжуваному багажі. Для зручності пасажирів у пунктах пропуску запроваджені зелений та червоний коридори. Ви маєте право самостійно обирати:

    Зелений коридор, якщо переміщуєте:

    1. Особисті речі: два мобільних телефони, одна відеокамера, один фотоапарат, два переносні персональні комп’ютери; спортивне спорядження; особисті прикраси, які були у користуванні; одяг, взуття, призначені виключно для власного користування; 500 мл туалетної води або 100 мл парфумів, інші речі для особистого користування, перелік яких наведено у статті 370 Митного кодексу України ;

    2. Товари, загальна вартість яких не перевищує 1000 євро для авіаційних та 500 євро/50 кг для інших пунктів пропуску;3. Валютні цінності ( національну валюту, іноземну валюту та банківські метали) в сумі/вартістю до 10 000 євро ;

    4. Платіжні документи та цінні папери (акції, облігації, купони до них, векселі (тратти), боргові розписки, акредитиви, чеки, банківські накази, депозитні сертифікати, інші фінансові та банківські документи), виражені у валюті України, в іноземній валюті або банківських металах, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 1000 євро, у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі через пункти пропуску через державний кордон України, відкриті для повітряного сполучення, та сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 500 євро та/або сумарна вага яких не перевищує 50 кілограмів, у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі через інші, ніж відкриті для повітряного сполучення, пункти пропуску через державний кордон України;

    5. Алкогольні напої (для осіб, які досягли 18-річного віку): горілчані вироби (горілка, коньяк, віскі тощо) у кількості 1 л, вино – 2 л, пиво – 5 л;

    6. тютюнові вироби (для осіб, які досягли 18-річного віку) – 200 цигарок або 50 сигар чи 250 г тютюну, або 250 г цих виробів;

    7. продукти харчування для власного споживання на суму, яка не перевищує 200 євро:

    • в упаковці виробника (призначені для роздрібної торгівлі) – одна упаковка або загальною масою не більше ніж 2 кг кожного найменування;
    • без упаковки – до 2 кг кожного найменування (крім продуктів тваринного походження);
    • неподільний продукт, готовий до безпосереднього споживання – 1 шт. кожного найменування;

    8. лікарські засоби у кількості, що не перевищує 5 упаковок кожного найменування на одну особу (крім тих, що містять наркотичні чи психотропні речовини), або що не перевищує кількість, зазначену в рецепті (наявному в особи), виданому на ім’я цієї особи та засвідченому печаткою лікаря та\або закладу охорони здоров’я.

    Проходження митного контролю зеленим коридором:
    • вважається декларуванням громадянином товарів шляхом вчинення дій;
    • свідчить про факти, що мають юридичне значення;
    • звільняє громадян від подання письмової митної декларації;
    • не означає звільнення від обов’язку дотримання порядку переміщення товарів (у т.ч. особистих речей).
    ПАМ’ЯТАЙТЕ : обравши зелений коридор, ви підтверджуєте, що переміщуєте товари, які не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами та не підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження щодо ввезення на митну територію України.
    Червоний коридор, якщо переміщуєте:
    1. Товари:
    • на пропуск яких потрібні дозвільні документи;
    • культурні цінності;
    • платіжні документи та цінні папери (акції, облігації, купони до них, векселі (тратти), боргові розписки, акредитиви, чеки, банківські накази, депозитні сертифікати, інші фінансові та банківські документи), виражені у валюті України, в іноземній валюті або банківських металах, сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 1000 євро, у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі через пункти пропуску через державний кордон України, відкриті для повітряного сполучення, та сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 500 євро та/або сумарна вага яких перевищує 50 кілограмів, у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі через інші, ніж відкриті для повітряного сполучення, пункти пропуску через державний кордон України;
    • лікарські засоби із вмістом наркотичних, психотропних речовин або прекурсорів;
    • товари, загальна вартість яких перевищує 1000 євро ( для авіаційних ) та 500 євро/50 кг ( для інших пунктів пропуску ), що ввозяться частіше одного разу протягом однієї доби.
    • валютні цінності ( національну валюту, іноземну валюту та банківські метали) в сумі/вартістю, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 1000 євро ;
    • домашніх тварин за умови застосування до них заходів контролю, визначених Законом України «Про ветеринарну медицину» *.
    *з правилами ввезення на митну територію України домашніх тварин можна ознайомитись на сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у галузі ветеринарної медицини – Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за посиланням: https://dpss.gov.ua/mizhnarodne-spivrobitnictv/veterinariya-ta-bezpechnist/vimogi-do-nekomercijnogo-peremishchennya-tvarin

    З Переліком товарів (з кодами УКТ ЗЕД *), на переміщення яких через митний кордон України у відповідному напрямку встановлено обмеження , можна ознайомитись на єдиному державному інформаційному вебпорталі «Єдине вікно для міжнародної торгівлі» за посиланням: https://cabinet.customs.gov.ua/textdoc/46167 .

    *Коди Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) наводяться у зазначеному Переліку довідково.Основною підставою для застосування до товарів заборони щодо їх переміщення через митний кордон України є відповідність таких товарів найменуванню та опису, наведеному у відповідних нормативно-правових актах.

    Проходження червоного коридора передбачає заповнення громадянами митної декларації, пред’явлення визначених законом дозвільних документів на товари а також за наявності товарів, які перевищують встановлені норми – сплату митних платежів.

    Податки нараховуються із розрахунку вартості товарів, для чого вам слід пред’явити інспектору митниці товарні чеки, ярлики та інші наявні документи. Якщо такі документи у вас відсутні, інспектори митниці будуть визначати вартість товарів на підставі цін на ідентичні або подібні товари.

    Права та обов’язки пасажирів, що проходять митний контроль, та інспекторів митниці

    Пасажир під час проходження митного контролю в пунктах пропуску через державний кордон має право:

    • отримати роз’яснення стосовно правил переміщення товарів через митний кордон України;
    • обрати відповідну форму декларування, також необхідну смугу руху для проходження митного контролю;
    • бути присутнім під час здійснення огляду товарів, що йому належать;
    • на повагу особистої гідності, справедливе і шанобливе ставлення до себе з боку інспекторів митниці.
    Зобов’язаний:
    • пред’явити на вимогу інспектора митниці товари для контролю та оформлення та надати всю необхідну інформацію і документи;
    • задекларувати товари, в тому числі на вимогу інспектора митниці заповнити митну декларацію;
    • сплатити митні платежі у випадках, передбачених законом.
    Інспектор митниці під час проходження митного контролю має право:
    • отримувати від громадян документи на право переміщення через митний кордон України товарів, валютних цінностей;
    • проводити огляд товарів, які переміщуються громадянами;
    • у виключних випадках проводити особистий огляд громадян;
    • вимагати від громадян заповнити митну декларацію;
    • відмовити у пропуску чи митному оформленні товарів, що переміщуються громадянами;
    • визначати вартість товарів за відсутності у громадянина документів, які підтверджують їхню вартість.
    Зобов’язаний:
    • виявляти високий рівень культури, професіоналізм та витримку, не допускати проявів порушення службової дисципліни, грубого та нетактовного ставлення до громадян;
    • надавати громадянам в межах компетенції роз’яснення щодо порядку переміщення товарів через митний кордон України;
    • контролювати належне заповнення декларацій, нарахування податків;
    • видавати громадянам письмові повідомлення про причини відмови в пропуску чи митному оформленні товарів.
    Згідно статті 370 Митного кодексу України

    1. Особистими речами вважаються:

    1) товари особистої гігієни та індивідуальні косметичні засоби у кількості, що забезпечує потреби однієї особи на період поїздки;

    2) одяг, білизна, взуття, що мають суто особистий характер, призначені виключно для власного користування і мають ознаки таких, що були у користуванні;

    3) особисті прикраси, у тому числі з дорогоцінних металів та каміння, що мають ознаки таких, що були в користуванні;

    4) індивідуальне письмове та канцелярське приладдя;

    5) один фотоапарат, одна кіно-, відеокамера разом з обґрунтованою кількістю фото-, відео-, кіноплівок та додаткового приладдя;

    6) один переносний проектор та аксесуари до нього разом з обґрунтованою кількістю діапозитивів та/або кіноплівок;

    7) бінокль;

    8) переносні музичні інструменти у кількості не більше двох штук;

    9) один переносний звуковідтворювальний пристрій (у тому числі магнітофон, диктофон, програвач компакт-дисків тощо) з обґрунтованою кількістю плівок, платівок, дисків;

    10) один переносний радіоприймач;

    11) стільникові (мобільні) телефони у кількості не більше двох штук, пейджери;

    12) один переносний телевізор;

    13) переносні персональні комп’ютери у кількості не більше двох штук і периферійне обладнання та приладдя до них; флеш-карти у кількості не більше трьох штук;

    14) одна переносна друкарська машина;

    15) калькулятори, електронні книжки у кількості не більше двох штук;

    16) індивідуальні вироби медичного призначення для забезпечення життєдіяльності людини та контролю за її станом з ознаками таких, що були в користуванні;

    17) звичайні та/або прогулянкові дитячі коляски у кількості, що відповідає кількості дітей, які перетинають кордон разом із громадянином, а у разі відсутності дітей - у кількості не більше однієї штуки;

    18) одне крісло колісне для осіб з інвалідністю на кожну особу з інвалідністю, яка перетинає митний кордон України, а в разі відсутності такої особи - у кількості не більше однієї штуки;

    19) лікарські засоби, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України в порядку та обсягах, визначених Кабінетом Міністрів України;

    20) годинники у кількості не більше двох штук;

    21) 0,5 літра туалетної води та/або 100 грамів парфумів;

    22) спортивне спорядження - велосипед, вудка рибальська, комплект альпіністського спорядження, комплект спорядження для підводного плавання, комплект лиж, комплект тенісних ракеток, дошка для серфінгу, віндсерфінгу, комплект спорядження для гольфу, інше аналогічне спорядження, призначене для використання однією особою;

    23) спеціальне дитяче харчування для дітей, хворих на фенілкетонурію або інше захворювання, що потребує спеціального харчування, яке не виробляється (не реалізується) в Україні, що переміщується (пересилається) через митний кордон України в порядку та обсягах, визначених Кабінетом Міністрів України;

    24) інші товари, призначені для забезпечення повсякденних потреб громадянина, перелік і гранична кількість яких визначаються законами України.

    Так як у Вас є монітори та більше 2х комп'ютерів - Ви зобов'язані письмово задекларувати свої товари на митниці та за перевищення кількості товарів згідно статті 370 Митного кодексу України - сплатити за них податки.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України