Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Исполнительное производство, 15 июня 2024, вопрос №112533 1550₴

Чи може виконавча служба заблокувати пенсійний рахунок пенсіонера, якщо пенсія є єдиним його прибутком?

Моя мама была поручителем по кредиту у сына, под залог квартиры. Кредит он не выплатил, квартиру банк забрал в 2021 году, в счёт погашения долга. В итоге мать осталась без жилья. Сейчас проживает в селе с сестрой. В апреле 2024 года юстиция опять заблокировала ее пенсионный счёт , аргументируя тем, что банку нужно ещё выплатить около 200 тысяч, а брат нигде не работает. Поэтому они забирают её пенсию. Когда она позвонила в юстицию, и объяснила, что пенсия это её единственный доход, и квартиру свою она уже отдала в счёт долга, инспектор ей нагрубила и сказала - вы знали что делали, когда поручались за кредит, теперь будете платить , иначе мы арестуем и дом в селе, где вы имеете наследство. Уточняю, никаких действий по отношению к самому должнику, юстиция не принимала. Хотя он живёт в этом же городе, с семьёй, но официально нигде не работает. Мать уже два месяца не получает пенсию, хотя она инвалид, и передвигается с помощью ходунков. Имела ли право исполнительная служба блокировать пенсионный счёт? Как поступить в данной ситуации, чтобы вернуть пенсию. И как подать жалобу , если это не правомерные действия, и моральный ущерб. Спасибо.

Ответы юристов (7)

    Богун Сергій Павлович
    17.7%

    Доброго дня.

    Стягнення із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника звертається у разі:

    - відсутності в боржника коштів/електронних грошей, що знаходяться на рахунках у банках чи інших фінансових установах,

    - відсутності чи недостатності майна боржника для покриття в повному обсязі належних до стягнення сум,

    - а також у разі виконання рішень про стягнення періодичних платежів.

    За іншими виконавчими документами виконавець має право звернути стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника без застосування заходів примусового звернення стягнення на майно боржника - за письмовою заявою стягувача або за виконавчими документами, сума стягнення за якими не перевищує п’яти мінімальних розмірів заробітної плати.

    Відтак, про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника виконавець виносить постанову. Її надсилають для виконання підприємству, установі, організації, фізичній особі, фізичній особі - підприємцю, які виплачують боржнику відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи.

    Підприємства чи інші установи, які здійснюють відрахування із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника і перераховують кошти на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби чи рахунок приватного виконавця.

    Такі підприємства щомісяця надсилають виконавцю звіт про здійснені відрахування та виплати за формою, встановленою Міністерством юстиції України.

    У разі припинення перерахування коштів стягувачу роботодавець не пізніше як у 3 денний строк повідомляє виконавця про причину припинення виплат та зазначають нове місце роботи, проживання чи навчання боржника, якщо воно відоме.

    Розмір відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника вираховується із суми, що залишається після утримання податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

    Із заробітної плати боржника може бути утримано за виконавчими документами до погашення у повному обсязі заборгованості:

    - у разі стягнення аліментів,

    - відшкодування шкоди,

    - заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю особи,

    - у зв’язку із втратою годувальника, майнової та/або моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням, - 50 відсотків;

    - за іншими видами стягнень, якщо інше не передбачено законом, - 20 відсотків.

    З пенсії може бути відраховано не більш як 50 відсотків її розміру

    - на утримання членів сім’ї (аліменти),

    - на відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств, установ і організацій,

    -на відшкодування пенсіонером шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я,

    - а також у зв’язку із смертю потерпілого, на повернення переплачених сум заробітної плати в передбачених законом випадках.

    За іншими видами стягнень може бути відраховано не більш як 20 відсотків пенсії.

    Загальний розмір усіх відрахувань під час кожної виплати заробітної плати та інших доходів боржника не може перевищувати 50 відсотків заробітної плати, що має бути виплачена працівнику, у тому числі у разі відрахування за кількома виконавчими документами. Це обмеження не поширюється на відрахування із заробітної плати у разі відбування боржником покарання у виді виправних робіт і стягнення аліментів на неповнолітніх дітей. У таких випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати 70 відсотків.

    Дерій Владислав Олегович
    17.7%

    Доброго дня!

    Якщо банк заблокував рахунки Вашої мами на вимогу виконавчих органів, то вона має право розблокувати 14 200 гривень на місяць та користуватися цими коштами.

    З 06.05.2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану»

    Фізичні особи - боржники, на кошти яких накладено арешт виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму в розмірі не більше 2 мінімальних зарплат на місяць (встановленої законом про Державний бюджет України на 1 січня поточного календарного року). У 2024 році це - 14 200 грн.

    Для визначення такого поточного рахунку у банку Ваша мама повинна звернутися до державної виконавчої служби або приватного виконавця, який наклав арешт на кошти, із заявою про визначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій.

    Заява подається:

    • в паперовій формі (нарочно або засобами поштового зв’язку);
    • або в електронній формі (з дотриманням вимог, встановлених Законом України «Про електронні документи та електронний документообіг»).

    У заяві обов’язково зазначаються:

    • номер поточного рахунку, який ваша мама просить визначити для здійснення видаткових операцій;
    • найменування банку, в якому відкрито такий рахунок.

    Виконавець протягом 2 робочих днів з дня отримання відповідної заяви виносить постанову про визначення поточного рахунку боржника у банку для здійснення видаткових операцій. Не пізніше наступного робочого дня після винесення постанови виконавець надсилає відповідну постанову в банк, який розблокує 13 400 гривень на рахунку.

    Наступним кроком потрібно проаналізувати кредитний договір та договір поруки.

    Якщо Ваша мама виступає як майновий поручитель - вона відповідає за зобов’язаннями боржника тільки майном, яке зазначене в договорі застави.

    Якщо Ваша мама є фінансовим поручителем, то вона відповідає за кредитом усім своїм майном та доходами. Тому в разі судового врегулювання ситуації можливий ризик арешту грошей на рахунках поручителя або стягнень за рахунок усього нерухомого та рухомого майна.

    Згідно статті 70 ЗУ "Про виконавче провадження" з пенсії може бути відраховано не більш як 50 відсотків її розміру на утримання членів сім’ї (аліменти), на відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств, установ і організацій, на відшкодування пенсіонером шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також у зв’язку із смертю потерпілого, на повернення переплачених сум заробітної плати в передбачених законом випадках. За іншими видами стягнень може бути відраховано не більш як 20 відсотків пенсії.

    Згідно рішення КСУ - максимальна сума стягнень з пенсії чи іншого виду соціальних виплат, які є єдиним джерелом доходів непрацездатної особи, можуть бути такими, після яких одержувач має отримати виплати на рівні прожиткового мінімуму для непрацездатної особи.

    Тобто, виконавча служба має право стягувати кошти з пенсії, але не більше як 20 % та щоб після виплат в мами залишилося як мінімум 3028 грн на рахунку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав
    17.7%
    Турчин Ярослав 2 месяца назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС, пані НАТАЛІЯ! / ЗДРАВСТВУЙТЕ НАТАЛЬЯ!

    С формальной точки зрения, согласно требованиям Закона Украины "Об исполнительном производстве" нет, такие счета не подлежат блокированию.

    Взыскания с них могут производиться, но не более 20% от суммы пенсии (статья 70 Закона Украины "Об исполнительном производстве").

    Согласно подпункту 3 абзаца 3 пункта 10-2 Раздела ХІІІ "Заключительные и переходные положения" Закона Украины "Об исполнительном производстве", Временно, на период до прекращения или отмены военного положения в Украине, введенного Указом Президента Украины "О введении военного положения в Украине от 24 февраля 2022 года № 64/2022, утвержденным Законом Украины "Об утверждении Указа Президента Украины "О введении военного положения в Украине" от 24 февраля 2022 года № 2102-IX:

    3) прекращается обращение взыскания на пенсию, стипендию (кроме решений о взыскании алиментов, о возмещении вреда, причиненного увечьем, иным повреждением здоровья или смертью вследствие уголовного правонарушения, и решений, должниками по которым являются граждане Российской Федерации);

    Но есть нюанс.

    Этот ньюанс - бестолковая банковская система, построенная Нацбанком Украины.

    Согласно этой системе, банковские счета, которые открывают банки Украины, не имеют специальных режимов в аспекте автоматизации, поэтому когда государственный исполнитель с использованием АСВП (Автоматизированной системы исполнительного производства) вносит данные о должнике для блокирования счета, к сожалению блокируются ВСЕ счета несмотря на их статус. и специальный режим. Иногда даже счета предпринимательские, которые вообще не являются счетами физ.лиц, но в связи со сходством РНОКПП физ.лица и ЕГРПОУ ФОП часто этим злоупотребляют.

    Потом люди жалуются, а исполнители говорят и получают поддержку в судах – что это вина банков и вообще банковской системы, которая не разделяет счета на коммерческие, социальные и т.д.

    Для решения такой проблемы необходимо проводить коммуникацию с банком.

    Также можно подать заявление государственному исполнителю о разблокировании 1 счета на сумму 14 200 грн. в месяц для осуществления расходов. Такая мера действует на период военного положения как дополнительное средство поддержки граждан.

    В остальном, к сожалению, средства на счетах не имеют идентификатора и исполнитель не знает, что это за деньги на счете, пенсия, субсидия, соц. выплаты и т.д.

    Хотя формально, как я уже писал, долги с пенсионных выплат не подлежат взысканию на период военного положения.

    Я понимаю вас. К сожалению в структуре государственной исполнительной службы работали всегда и работают сейчас самые плохие выпускники-юристы, которые учились с натяжкой на тройки и к профессии совершенно непригодны (по крайней мере, у меня и у всех моих коллег с кем обсуждали это - такое впечатление). Поэтому хамство, злоупотребление и коррупция – привычные вещи. Реформировали систему, реформировали... но ничего не отреформировали. Пожалуй, легче ликвидировать и с нуля создать что-то новое.

    Уже взысканное вернуть будет достаточно сложно. Но не прям невозможно. Для этого нужно заходить в суд.

    Хамское поведение исполнителя лучше записывать на диктофон. Затем можно настаивать на смене исполнителя и проведении к нему служебного расследования на предмет несоответствия должности государственной службы и наличия интереса по производству не в интересах службы, а в интересах третьих лиц.

    Однако начать рекомендую именно с подачи заявления о разблокировании счета для расходов на 14200 грн./месяц. Это быстрее всего, что можно сделать без судов и разборок с банковским учреждением.

    Государственный, частный исполнитель в течение двух рабочих дней со дня получения соответствующего заявления физического лица – должника выносит постановление об определении текущего счета физического лица – должника в банке для осуществления расходных операций и безотлагательно, не позднее следующего рабочего дня после вынесения постановления:

    предоставляет/направляет соответствующее постановление банку (обслуживающему банку);

    проверяет наличие других исполнительных производств, открытых в отношении физического лица - должника, и, в случае если в отношении физического лица - должника открыты другие исполнительные производства, одновременно предоставляет/направляет соответствующее постановление в органы государственной исполнительной службы или частного исполнителя, осуществляющих принудительное исполнение у таких исполнительных производствах. В таком случае текущий счет, указанный в соответствующем постановлении, считается определенным для осуществления расходных операций и в пределах таких исполнительных производств.

    Остановка совершения исполнительных действий или остановка исполнительного производства не является основанием для отказа в определении текущего счета для осуществления расходных операций.

    При поступлении от государственного, частного исполнителя постановления об определении текущего счета физического лица - должника для осуществления расходных операций банк по определенному в постановлении счету осуществляет расходные операции на сумму средств в размере 2 минимальных заработных плат, установленных на 1 января текущего года.

    Также, если такое происходит и исполнитель полный неадекват и не реагирует, временно можно было бы перевести выплату пенсии на почту. Это задержало бы исполнителя от беспредела. Заявление об этом можно подать в сервис-центр Пенсионного фонда по месту нахождения.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин

    ___

    З формальної точки зору, відповідно до вимог Закону України "Про виконавче провадження" ні, такі рахунки не підлягають блокуванню.

    Стягнення з них можуть проводитись, але не більше ніж 20 % від суми пенсії (стаття 70 Закону України "Про виконавче провадження").

    Згідно з підпунктом 3 абзаца 3 пункту 10-2 Розділу ХІІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про виконавче провадження", Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 2102-IX:

    3) припиняється звернення стягнення на пенсію, стипендію (крім рішень про стягнення аліментів, про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю внаслідок кримінального правопорушення, та рішень, боржниками за якими є громадяни Російської Федерації);

    Але є ньюанс.

    Цей ньюанс - недолуга банківська система, вистроєна Нацбанком України.

    Відповдіно до цієї системи, банківські рахунки, які відкривають банки України не мають спеціальних режимів в аспекті автоматизації, тому коли державний виконавець із використанням АСВП (Автоматизованої системи виконавчого провадження) вносить дані про боржника для блокування рахунку, на жаль блокуються УСІ рахунки незважаючи на їх статус та спеціальний режим.

    Потім люди скаржаться, а виконавці кажуть і отримують підтримку в судах - що це провина банків і загалом банківської системи, яка не роздяляє рахунки на комерційні, соціальні тощо.

    Для вирішення такої проблеми треба проводити комунікацію з банком.

    Також можна подати заяву державному виконавцю про розблокування 1 рахунку на суму 14200 грн. в місяць для здійснення витрат. Така міра діє на період воєнного стану як додатковий засіб підтримки громдаян.

    В іншому, на жаль, кошти на рахунках не мають ідентифікатора і виконавець не знає що це за гроші на рахунку, пенсія, субсидія, соц.виплати тощо.

    Хоча формально, як я уже писав, борги з пенсійних виплат не підлягають стягненню на період воєнного стану.

    Я розумію Вас. На жаль в структурі державної виконавчої служби працювали завжди і працюють зараз найгірші випускники-юристи, які вчилися з натяжкою на трійки і до професії абсолютно непридатні (принаймні у мене і у всіх моїх колег з ким обговорювали це - таке враження). Тому хамство, зловживання та корупція - звичні речі. Реформували систему, реформували... але нічого не відреформували. Мабуть легше ліквідувати і з нуля створити щось нове.

    Вже стягнуте повернути буде досить складно. Але не прям неможливо. Для цього треба заходити в суд.

    Хамську поведінку виконавця бажано записувати на диктофон. Потім можна наполягати на зміні виконавця та проведенні щодо нього службового розслідування на предмет невідповідності посаді державної служби та наявності інтересу по провадженню не в інтересах служби, а в інтересах третіх осіб.

    Проте, розпочати рекомендую саме з подання заяви про розблокування рахунку для витрат на 14200 грн./місяць. Це найшвидше, що можна зробити без судів та розбірок з банківською установою.

    Державний, приватний виконавець протягом двох робочих днів з дня отримання відповідної заяви фізичної особи - боржника виносить постанову про визначення поточного рахунку фізичної особи - боржника у банку для здійснення видаткових операцій та невідкладно, не пізніше наступного робочого дня після винесення постанови:

    • надає/надсилає відповідну постанову банку (обслуговуючому банку);
    • перевіряє наявність інших виконавчих проваджень, відкритих стосовно фізичної особи - боржника, та, у разі якщо стосовно фізичної особи - боржника відкриті інші виконавчі провадження, одночасно надає/надсилає відповідну постанову до органів державної виконавчої служби або приватному виконавцю, які здійснюють примусове виконання у таких виконавчих провадженнях. У такому разі поточний рахунок, зазначений у відповідній постанові, вважається визначеним для здійснення видаткових операцій і в межах таких виконавчих проваджень.

    Зупинення вчинення виконавчих дій або зупинення виконавчого провадження не є підставою для відмови у визначенні поточного рахунку для здійснення видаткових операцій.

    У разі надходження від державного, приватного виконавця постанови про визначення поточного рахунку фізичної особи - боржника для здійснення видаткових операцій банк за визначеним у постанові рахунком здійснює видаткові операції на суму коштів у розмірі 2 мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня поточного року.

    Також, якщо таке діється і виконавець повний неадекват і нереагує, тимчасово можна було б перевести виплату пенсії на пошту. Це затримало б виконавця від "беспредела". Заяву про це можна подати до сервіс-центру Пенсійного фонду за місцем знаходження.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин

    Айвазян Юрий Климентьевич
    17.7%

    Доброго дня, Наталія!

    Порука — обов'язок поручителя перед кредитором нести відповідальність за порушення боржником своїх зобов'язань. Порука виникає на базі договору поруки.

    За договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов'язку, причому поручитель відповідає перед кредитором тільки за порушення зобов'язання боржником.

    Боргове зобов'язання - зобов'язання позичальника перед кредитором за кредитом (позикою), що виникло внаслідок випуску і розміщення боргових цінних паперів та/або укладання кредитних договорів (документальне підтвердження факту отримання грошей у борг та зобов'язання їх повернути).

    Особливості поруки:

    • поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником;
    • порукою може забезпечуватися виконання зобов'язання частково або у повному обсязі;
    • поручителем може бути одна особа або кілька осіб;
    • у разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя;
    • поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки;
    • боржник, який виконав зобов'язання, забезпечене порукою, повинен негайно повідомити про це поручителя;
    • поручитель, який виконав зобов'язання, забезпечене порукою, у зв'язку з ненаправленням йому боржником повідомлення про виконання ним свого обов'язку, має право стягнути з кредитора безпідставно одержане або пред'явити зворотну вимогу до боржника;
    • поручитель має право на оплату послуг, наданих ним боржникові.

    У разі одержання вимоги кредитора поручитель зобов'язаний повідомити про це боржника, а в разі пред'явлення до нього позову - подати клопотання про залучення боржника до участі у справі.

    Поручитель звільняється від боргового зобов’язання у випадках, коли:

    • припинено забезпечене порукою зобов'язання, а також у разі зміни зобов'язання без згоди поручителя, внаслідок чого збільшується обсяг його відповідальності.
    • після настання строку виконання зобов'язання кредитор відмовився прийняти належне виконання, запропоноване боржником або поручителем.
    • борг переведено на іншу особу, якщо поручитель не поручився за нового боржника.
    • закінчився строк, встановлений в договорі поруки. Якщо такий строк не встановлено, порука припиняється у разі виконання основного зобов’язання у повному обсязі або якщо кредитор протягом трьох років з дня настання строку (терміну) виконання основного зобов’язання не пред’явить позову до поручителя. Якщо строк (термін) виконання основного зобов’язання не встановлений або встановлений моментом пред’явлення вимоги, порука припиняється, якщо кредитор протягом трьох років з дня укладення договору поруки не пред’явить позову до поручителя. Для зобов’язань, виконання яких здійснюється частинами, строк поруки обчислюється окремо за кожною частиною зобов’язання, починаючи з дня закінчення строку або настання терміну виконання відповідної частини такого зобов’язання.

    Ліквідація боржника - юридичної особи не припиняє поруку, якщо до дня внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про припинення боржника - юридичної особи, кредитор звернувся до суду з позовом до поручителя у зв’язку з порушенням таким боржником зобов’язання.

    Якщо у поручителя є підстави припускати, що договір поруки припинив свою дію, необхідно звернутись до суду з позовною заявою про визнання договору поруки припиненим.

    Якщо поручителем виконано зобов'язання, забезпечене порукою, кредитор повинен вручити йому документи, які підтверджують цей обов'язок боржника.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Звільнення_поручителя_від_боргового_зобов’язання

    Відповідно до роз'яснень НБУ:

    Заробітна плата, стипендія, пенсія, соціальна допомога та інші соціальні виплати – це так звані кошти цільового призначення.

    Але банк може не мати технічної можливості відкрити окремий рахунок для зарахування виключно таких коштів. Тому рахунок, який відкривається, у тому числі й для зарахування заробітної плати, пенсії, стипендії чи соцвиплат, зазвичай за умовами банківського обслуговування є звичайним поточним рахунком. Тобто це рахунок фізичної особи для власних потреб, на нього можуть зараховуватися будь-які кошти, а не тільки кошти цільового призначення. Це регламентується Інструкцією про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів від 12.11.2003 № 492.

    Якщо рахунок, на який здійснюється зарахування зарплати, пенсії, стипендії чи соцвиплат, є поточними, то арешт може бути накладено на усі доступні кошти відповідно до регулятивної частини постанови про арешт коштів боржника. Саме тому, що немає технічної можливості розділити цільові кошти та «звичайні».

    Якщо ж банк відкрив вам окремий рахунок виключно для зарахування цільових надходжень, то банк повертає без виконання отриману від виконавця постанову про арешт коштів боржника із зазначенням причин повернення.

    Але це не означає, що з грошей цільового призначення не можуть стягуватися відрахування на погашення боргу за кредитом, штрафами чи аліментами.

    Стягнення з цільових виплат боржника здійснюють підприємства, установи, організації, фізичні особи, фізичні особи-підприємці, які власне нараховують зарплату, пенсію, стипендію тощо на підставі документів від виконавців. Це визначено статтею 69 Закону України «Про виконавче впровадження».

    Загальний розмір відрахувань із заробітної плати, стипендії, пенсії тощо може становити від 20 до 50 відсотків. Тобто на банківський рахунок надходить сума, з якої роботодавець (установа, організація тощо) вже утримав кошти на погашення боргу.

    Законодавство справді забороняє арештовувати кошти на рахунках зі спеціальним режимом використання. Але йдеться про рахунки, відкриті згідно зі статтями 15-1 Закону України «Про електроенергетику», статті 19-1 Закону України «Про теплопостачання», 18-1 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» та відповідно до Закону України «Про впорядкування питань, пов’язаних із забезпеченням ядерної безпеки».

    Простіше кажучи, рахунки зі спеціальним режимом використання – це рахунки підприємств, що займаються виробництвом або постачанням енергії, води, опаленням приміщень тощо.

    Якщо державний чи приватний виконавець наклав арешт на рахунок із цільовими коштами, вам необхідно звернутись до органів виконавчої служби, надавши документальне підтвердження того, що ваш поточний рахунок використовується виключно для зарахування цільових виплат. Це може бути довідка бухгалтерії з місця роботи, навчання, соціального страхування, пенсійного фонду тощо.

    Якщо після цього виконавча служба не знімає арешт із коштів, ви маєте право оскаржити винесену державним чи приватним виконавцем постанову про арешт коштів у судовому порядку.

    https://bank.gov.ua/ua/news/all/pitannya-dnya-bank...

    Крім того, у період дії воєнного стану в Україні фізична особа - боржник, на кошти якої накладено арешт, може звернутись до органу державної виконавчої служби, приватного виконавця, який наклав арешт на кошти цієї особи, із заявою про визначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій на суму в розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує двох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом про Державний бюджет України на 1 січня поточного календарного року, без урахування такого арешту.

    Для визначення поточного рахунку у банку фізична особа - боржник звертається до органу державної виконавчої служби, приватного виконавця, який наклав арешт на кошти фізичної особи - боржника, із заявою про визначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій.

    Підписана фізичною особою - боржником заява подається в паперовій формі (нарочно або засобами поштового зв’язку) або в електронній формі на офіційну адресу електронної пошти органу державної виконавчої служби або приватного виконавця, який наклав арешт на кошти фізичної особи - боржника, з дотриманням вимог, встановлених Законом України «Про електронні документи та електронний документообіг», та має містити:

    номер поточного рахунку фізичної особи - боржника у банку (за стандартом IBAN), який необхідно визначити для здійснення видаткових операцій;

    найменування банку, в якому відкрито поточний рахунок.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богданов Микита
    5.8%

    Добрый день. Необходимо писать в исполнительную службу заявление о снятии ареста с пенсиии. Так же, на время военного положение запрещено взыскание долга из пенсии. Нужно обжаловать действия исполнителя в суде, а также писать в министерство юстиции.

    Корнійчук Євген Іванович
    17.7%

    Доброго дня, так можуть накласти. Виконавець, коли накладає арешт, не володіє інформацією, чи є це рахунок, на який надходять спеціальні кошти ("дитячі", лікарняні тощо). Тому арештовуються всі кошти. Якщо банк, отримавши таку постанову, розуміє, що рахунок має якийсь спеціальний режим використання або на нього надходять кошти, на які заборонено накладати стягнення, в такому випадку, він має повідомити державного виконавця про ці факти. Тоді, відповідно, арешт не накладається.

    Більшість боржників вважають, якщо в них на картку надходить заробітна плата чи пенсія, то це є "спеціальний рахунок" і на нього не можна накласти арешт. Але відносно фізичних осіб боржників закон не визначив такого поняття як "рахунок зі спеціальним режимом використання". Тобто, у разі, коли заборгованість і банк виконує державну постанову виконавця про накладення арешту на кошти, то, відповідно, такі кошти блокуються. Бо пенсійні виплати та заробітна плата не входять до переліку коштів, визначених законом, на які не можна звертати стягнення.

    Ви можете розблокувати карткуна видаткові операції на суму 13400 на місяць.. На сьогодні, на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні, боржники, на кошти яких накладено арешт, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму в розмірі, що протягом одного календарного місяця, не перевищує двох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня – 13 400 гривень.

    Також вони можуть сплачувати податки та збори, за умови, що такий поточний рахунок визначений для здійснення видаткових операцій. В такому випадку ці суми захищені для боржника і стягнення з них не буде.

    Що робити, якщо кошти заблоковані

    Для того, щоб боржнику зберегти право користуватися сумою 13 400 гривень щомісяця, яка зараз встановлена законом, треба обов’язково звернутися до органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця (до того, хто наклав арешт) із заявою про визначення поточного рахунку для здійснення видаткових операцій.

    Виконавець, коли отримає таку заяву від боржника, повинен протягом двох робочих днів винести постанову про визначення рахунку для здійснення видаткових операцій. Цю постанову не пізніше наступного дня виконавець направляє до банку, в якому відкритий рахунок. Після цього постанова приймається банком до виконання і кошти в сумі 13 400 розблоковуються, а решта (якщо є) залишається під арештом та списується на погашення заборгованості.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    5.8%

    Вітаю Вас.

    Не мали права накладати арешт на цільовий рахунок.

    Відповідно до абзацу шостого пункту 10-2 Розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» фізичні особи - боржники, на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму в розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує двох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом про Державний бюджет України на 1 січня поточного календарного року, а також сплачувати податки, збори без урахування такого арешту, за умови що такий поточний рахунок визначений для здійснення видаткових операцій у порядку, встановленому цим підпунктом. Звернення стягнення у межах зазначеної суми на такому рахунку не здійснюється.

    У разі накладення арешту на кошти, розміщені на декількох поточних рахунках фізичної особи - боржника в одному банку або на поточних рахунках у різних банках, для здійснення видаткових операцій має бути визначений лише один поточний рахунок фізичної особи - боржника в одному банку.

    У разі наявності декількох виконавчих проваджень стосовно однієї фізичної особи - боржника для усіх виконавчих проваджень визначається один поточний рахунок для здійснення видаткових операцій. Кількість виконавчих проваджень не впливає на розмір суми, яка не підлягає зверненню стягнення і на яку фізична особа - боржник може здійснювати видаткові операції.

    Рахунки, які передбачені для виплати заробітної плати та сплати податків, зборів і обов`язкових платежів до Державного бюджету України, є рахунками із спеціальним режимом, на які виконавчою службою, у тому числі приватним виконавцем, відповідно до вимог законодавства арешт не накладається, а виокремлення таких рахунків належить до повноважень виконавчої служби.

    Зазначена правова позиція викладена у постановах Верховного Суду від 17.01.2020 у справі № 340/1018/19, від 29.01.2020 у справі № 820/5422/17, від 27.06.2019 у справі № 916/73/19.

    Згідно з частиною четвертою статті 59 Закону України «Про виконавче провадження» однією з підстав для зняття виконавцем арешту з усього майна (коштів) боржника або його частини є: отримання виконавцем документального підтвердження, що рахунок боржника має спеціальний режим використання та/або звернення стягнення на такі кошти заборонено законом.

    За таких умов, раджу направити до виконавчої служби до заяви визначення певного рахунку цільовим для здійснення видаткових операцій та невідкладно направити відповідну постанову банку. У випадку відмови у знятті арешту із вказаного рахунка, звертайтеся із скаргами до Міністерства юстиції України та до суду.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України