Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 16 июня 2024, вопрос №112615 400₴

Облік і оновлення даних

Добрий день. Я інвалід з дитинства. За освітою лікар. У 2008 році при проходженні ВЛК був знятий з обліку по хворобі. Чи потрібно оновлювати якщо я перебуваю за кордоном? Дружина теж лікар чи потрібно їй оновлювати дані? Чи має право на відстрочку якщо я інвалід-дитинства?

Ответы юристов (9)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Василю!

    Щодо оновлення даних, то останні необхідно оновити громадянвм України, які перебувають на обліку в ТЦК. Оскільки Ви були зняті з обліку, то й, відповідно, такого обов'язку не маєте.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    "II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)".

    Ваша дружина повинна стати на військовий облік у ТЦК, оскільки здобула медичну спеціальність. Проте, якщо дружина на обліку в ТЦК не перебуває, то їй, так само, як і Вам оновлювати дані не потрібно.

    Відповідно до Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу":

    11. Жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

    12. Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час у добровільному порядку. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом)".

    Військовозобов'язані жінки та чоловіки мають однакові підстави для відстрочки, які перелічені у статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    11) які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    12) які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю III групи, встановленої внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів, або за наявності у особи з інвалідністю III групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів.

    Щодо Вас, то навіть у випадку поновлення на обліку, що станом на зараз часто практикується, Ви матимете право на відстрочку, оскільки є особою з інвалвдністю та мобілізації не підлягаєте.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Vasyl Клиент 9 дней назад

      Вона на обліку перебуває. Але зараз за кордоном. Цікавить категорія інвалід з дитинства . У постанові 560 КМУ підтверджується за допомогою посвідчення, але в посвідченні не зазначається причина інвалідності

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Якщо Ваша дружина перебуває на обліку, то їй потрібно оновити дані.

        Постанова КМУ №560 передбачає декілька варіантів підтвердження групи інвалідності. Яку групу інвалідності Ви маєте?

        • Vasyl Клиент 9 дней назад

          3 з дитинства

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            У зв'язку з яким захворюванням встановленна інвалідність?

            • Vasyl Клиент 9 дней назад

              вроджена вада серця.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            За таких обставин, хоча Закон передбачає, що жінки можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час у добровільному порядку, Ваша дружина не матиме права на відстрочку. У зв'язку з інвалідністю чоловіка можна отримати відстрочку якщо:

            інвалідність III групи, встановлена внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів

            або

            за наявності у особи з інвалідністю III групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів.

    Vasyl Клиент 9 дней назад

    чи може вона відправити електронний лист на адресу ТЦК

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Ваша дружина може оновити дані у наступний спосіб:

      шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України