Задайте вопрос юристу

863 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 17 июня 2024, вопрос №112693 350₴

Виїзд за кордон по догляду за інвалідом за новим законом

Добрий день. Скажіть, будь ласка, чи можу я виїхати за кордон (враховуючи новий закон про мобілізацію після 18 травня) супроводжуючи сестру, інваліда другої групи, маючи офіційний догляд та документ на виїзд з нею на лікування? Також я чув, що на кордоні у супроводжуючих інвалідів не вимагають військовий квиток, чи можуть мене пропустити без нього? Дякую.

Ответы юристов (10)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    13.1%

    Доброго дня, Олександре!

    Так, станом на зараз Ви маєте право на виїзд за кордон.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю І чи ІІ групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки)

    про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд

    або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю І чи ІІ групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;".

    Отже, Ваших документів цілком достатньо для виїзду.

    Проте, Ви повинні врахувати, що наразі прикордонникам надано право перевіряти військово-облікові документи. Заява Демченко з приводу того, що останні не перевіряються у чоловіків, які супроводжують осіб з інвалідністю, не надає Вам жодної гарантії. Крім того, прикордонники будуть вимагати у Вас ВОД зі штрих-кодом та оформлену відстрочку в ТЦК.

    Тому, якщо Ви вирішите виїжджати без оновленого ВОД та оформлення відстрочки, цілком імовірно, що Вам не дозволять перетинути кордон. Звичайно, відмова у одному пункті пропуску не позбовляє Вас права спробувати перетинути кордон у іншому, оскільки, все буде залежати від прикордонника.

    Якщо ж виїхати все ж таки не вдасться, то у Вас буде два шляхи вирішення цього питання:

    1. Оскарження відмови у перетині кордону.

    2. Явка до ТЦК для оформлення відстрочки та отримання штрих-коду у ВОД.

    Ваша підстава для відстрочки у зв'язку з інвалідністю сестри виглядає наступним чином:

    "14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи;".

    Чи є в Вас батьки? Який вік останніх?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    13.4%

    Доброго дня!

    На жаль, для перетину кордону можуть вимагати дійсний військово-обліковий документ (ВОД). Тому, якщо у Вас нечинний ВОД або немає штрикоду в ньому, або не оформлена відстрочка - Вам можуть не дозволити виїзд з України.

    Згідно пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право: особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Згідно пункту 49 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий періоду період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    Отже, для перетину кордону необхідно підготувати такі документи:

    1) закордонні паспорти;

    2) документ про інвалідність сестри (пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю);

    3) Документ (посвідчення, довідка) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або АКТ встановлення факту здійснення догляду.

    4) Військово-обліковий документ

    На жаль, прикордонники можуть неправомірно відмовити у перетині кордону, якщо у ВОД не буде вклеїний штрихкод. Взамін штрихкоду можна надати Витят з Реєстру військовозобов'язаних, який можна отримати в ЦНАП, але чи цього буде достатньо залежить від прикордонника на пункті пропуску.

    Щоб при уточненні даних (вклеєнні штрихкоду) або при заміні ВОД Вас не мобілізували Ви повинні подати заяву на відстрочку.

    Згідно пункту 14 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. " не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи.

    Отже, головними умова для отримання відстрочки за даною підставою є

    1. Наявність інвалідності у сестри

    2. Необхідність постійного догляду за сестрою, про це повинно бути зазначено у довідці МСЕК або ЛКК

    3. Відсутність членів сім’ї першого ступеня споріднення (батьків) або якщо вони самі потребують постійного догляду.

    Тому, при наявності батьків (якщо вони не потребують догляду або не є особами з інваліддністю) - Вам можуть відмовити у оформленні відстрочки та мобілізувати.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Олександр Клиент 3 месяца назад

    Добрий день. Так, є. Йому 72 роки, пенсіонер за віком та по інвалідності, 3-тя група пожиттєво через пережитий інфаркт. Але я не знаю чи можуть в ТЦК порахувати його як потенційного доглядальника за сестрою?

    • Дерій Владислав Олегович

      В такому випадку ТЦК не буде рахувати батька як потенційного доглядальника і Вам не зможуть відмовити у оформленні відстрочки.

      Вам потрібно подати до ТЦК такі документи:

      1. Заяву про відстрочку ( додаток 4 до Порядку )

      2. Свідоцтва про народження Ваше та сестри

      3. Паспорт сестри

      4. Документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд

      5. Документи про інвалідність сестри

      6. Довідка ЛКК

      З часом відстрочку можна буде оформити через електронний кабінет військовозобов'язаного, але на даний час така послуга не доступна.

      Коли до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

      Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

      Згідно пункту 63 Постанови КМУ 560.

      Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

      У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

      Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

      Отже, постановою КМУ №560 передбачено, що Вас не можуть направити на ВЛК під час розгляду заяви про відстрочку

      Який Ви маєте військово-обліковий документ?

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      33.1%

      Я Вас розумію, чому виникає дане питання з приводу ТЦК. Сама норма Закону зазначає, що "якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я".

      Проте, Постановою №560 визначений наступний перелік документів:

      для особи, яка зайнята доглядом, — документи, що підтверджують родинні зв’язки другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки), один із документів, що підтверджує неможливість військовозобов’язаної особи першого ступеня споріднення (батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, у тому числі усиновлені) здійснювати догляд за особами з інвалідністю I або ІІ групи:

      інвалідність такої особи,

      її потребу у постійному догляді,

      перебування під арештом (крім домашнього арешту),

      відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі.

      Отже, крім того, що Ваш батько є невійськовозобов'язанним, він ще й має інвалідність. Тому не бачу, яким чином батько, як особа з інвалідністю у віці 72 років повинен доглядати за Вашою сестрою. Це неможливо.

      • Олександр Клиент 3 месяца назад

        Скажіть, будь ласка, куди можна звернутися щоб уточнити інформацію чи буде дозволено перетнути кордон? Можливо попередньо зателефонувавши на КПП?

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Ви можете звернутись із письмовим запитом до ДПСУ https://dpsu.gov.ua/ua/elektronne-zvernennya/

          Також маєте можливість подзвонити на горячу лінію ДПСУ https://minre.gov.ua/garyachi-liniyi-uryadu/garyac...

          • Волинський прикордонний загін (кордон з Республікою Польща у межах Волинської області) – 0332720920.
          • Львівський прикордонний загін (кордон з Республікою Польща у межах Львівської області) – 0322390123.
          • Чопський прикордонний загін (кордон зі Словацькою Республікою, Угорщиною) – 0671814267.
          • Мукачівський прикордонний загін – (кордон з Угорщиною, Румунією) – (031) 313 82 61.
          • Чернівецький прикордонний загін – (кордон з Румунією, Республікою Молдова у межах Чернівецької області) – (037) 259 19 49.
          • Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Республікою Молдова у межах Вінницької області) – (043) 376 00 11.
          • Західне регіональне управління – (032) 275 62 90.
    Корнійчук Євген Іванович
    13.4%

    Доброго дня, ні яких змін в правила перетину кордону не було внесено.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням

    Для перетину кордону вам потрібно мати такі документи:

    Закордонні паспорти

    (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи ( Акт про встановлення факту догляду можно отримати у Виконкомі міської ради ща місцем проживання сестри)

    Богун Сергій Павлович
    13.4%

    Доброго дня.

    Ви маєте право на перетин кордону.

    Згідно п. 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України право виїзду мають:

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    Згідно з ч. 6 ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» у період проведення мобілізації (крім цільової) громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою уповноваженого представника територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

    Під час перевірки документів уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейський здійснює фото- і відеофіксацію процесу пред’явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації, а також може використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Таким чином, при перетині кордону ви повинні мати чинний та актуальний ВОД.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    13.4%

    Вітаю Вас.

    Які документи Ви маєте, що підтверджують факт догляду? Скільки Вам років та який ВОД Ви маєте? Коли востаннє були в ТЦК та СП?

    Є ряд уточнюючих питань, спрямований на отримання від юристів предметних відповідей.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України