Задайте вопрос юристу

842 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 18 июня 2024, вопрос №112807 350₴

Як отримати в 25 тимчасове посвідчення та бронь?

Зараз 24 роки, у серпні 25, працюю у ПАТ "Запоріжжяобленерго", маю приписне, на роботі кажуть щоб бронювати потрібно тимчасове, щоб отримати тимчасове потрібно у 25 піти до ТЦК та СП, але мене у 25 можуть мобілізувати без актуальної броні. Виникає питання як отримати тимчасове посвідчення і бронювання, а не тимчасове посвідчення і мобілізаційне розпорядження

Ответы юристов (16)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.1%

    Доброго дня, Костянтине!

    На жаль, виходу з цієї ситуації немає.

    При явці до ТЦК Вас направлять на ВЛК та після проходження останньої, якщо не матимете права на відстрочку, видадуть мобілізаційне розпорядження, а право на відстрочку Ви не можете отримати, оскільки не маєте чинного ВОД та можливості бути заброньованим.

    Як варіант - це гарантійний лист від підприємства, проте, останнім часом ТЦК у більшості своїй не беруть останній до уваги, оскільки мають зовсім інші пріорітети. Отже, навіть при наявності такого листа все одно існує виликий ризик мобілізації.

    Можливо Ви маєте інші підстави для відстрочки?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Костянтин Клиент 9 дней назад

      На жаль немає, максимум щось по здоров'ю протягнути, бо на останній ВЛК (2 роки тому, перед повномасштабним), ортодонт (до якого мене направив ТЦК) написала акт дообстеження з артозом щелепи із затрудненням жування 64%, мене відпустили сказали передадуть до обласної ВЛК і про рішення повідомлять або по телефону, або повісткою, так за два роки ніхто нічого не повідомив, а зараз скачав резерв+ там взагалі написано "Знято", хоча я не знімався з обліку

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Коли саме Ви проходили ВЛК?

        • Костянтин Клиент 9 дней назад

          Проходив десь 10 лютого 2022 року

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Тоді, в мене питання, який висновок щодо Вашої придатності прийняло ВЛК ТЦК?

            • Костянтин Клиент 9 дней назад

              Я не знаю, ніхто мені його в приписне не написав, і в резерв+ його немає зовсім, є можливість що мої документи зовсім кудись діли, а потім зняли з обліку щоб я потім ще став ще раз, а зараз як ви знаєте всім начхати що там і у кого якщо грошей не занести

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Я просто думаю про те, що можливо Вас визнали обмежено придатним, наприклад? Та зняли з обліку призовників, оскільки обмежена придатність зробила Вас військовозобов'язанним.

            • Костянтин Клиент 9 дней назад

              Це ніяк не зазначено ніде, і все одно не має сенсу, бо не написано, виключено з обліку, а написано Знято, для того щоб виключили потрібна стаття по котрій виключили, а в резерв+ як натискаєш на три крапки, просто гола сторінка написано об'єднаний центральний ртцк, і все

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Нічого, Костянтине, я все розумію.

            • Костянтин Клиент 9 дней назад

              Дякую за розуміння, тільки а що робити, ухилятися? Мене так і з роботи звільнять, формально то я дані оновив, але виходить що я на обліку не стою, як це потрібно, хоча по приписному стою, може сходити в ЦНАП, може там інша інформація?

    Дерій Владислав Олегович
    25.1%

    Вітаю Вас, Костянтине!

    На жаль, замкнуте коло. Отримати бронювання без належного військово-облікового документу Ви не зможете. А звернувшись до ТЦК без права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” - Вас спочатку направлять на ВЛК, а потім в разі визнання Вас придатним - вручать мобілізаційне розпорядження.

    Раніше деякі представники ТЦК лояльно відносились до військовозобов'язаних, які мали гарантійний лист (лист сприяння) від підприємства про те, що після отримання належного ВОД - вони будуть заброньовані. Але на даний час така практика дуже рідко застосовується.

    Згідно пунтку 11 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану лише Витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Лист сприяння або інші документи, які надає підприємство - не підтверджує надання відстрочки, тому ТЦК може не взяти його до уваги.

    Якщо у Вас немає підстав для відстрочки згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” - існує ризик мобілізації.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Костянтин Клиент 9 дней назад

      Так а що робити? В каземати як Шевченко?

      • Дерій Владислав Олегович

        Зверніться в ЦНАП та отримайте Витяг з реєстру призовників та військовозобов'язаних, якщо там також вказано, що Ви зняті з військового обліку - тоді без явки до ТЦК не обійтися.

        Щоб Вас не мобілізували пошукайте інші підстави для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

        Після 25 років якщо Ви самі не звернетесь до ТЦК, то вони можуть відправити повістку на підприємство. За неявку без поважної причини до ТЦК можуть притягнути до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.

    Богун Сергій Павлович
    25.1%

    Доброго дня.

    Щодо ВОД:

    Згідно Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. №559:

    Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    Тобто для отримання ВОД Вам необхідно подати заяву до ТЦКСП.

    Також Ви можете сформувати військово- обліковий документ в електронній формі.

    Згідно законодавства він прирівнюється до бумажного варіанту і має таку саму юридичну силу.

    Костянтин Клиент 9 дней назад

    В електронному варіанті у мене написано що я знят з обліку, після того як я пройшов ВЛК 10 лютого 2022 року, там мені сказали що мої документи відправлять у обласний ТЦК і скажуть рішення або по телефону або пришлють повістку, а там фігак війна, і все таке інше, і нічого мені не сказали, от і що зараз робити?

    Кирда Вячеслав Володимирович
    24.6%

    Вітаю Вас. Так, дійсно, замкнуте коло, адже без належного ВОД Вас не зможуть подати в списки на бронювання. Просіть, аби Ваш роботодавець вже зараз домовлявся з ТЦК щодо безпечної видачі Вам військово-облікового документу.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 2023 р. № 76 Київ

    Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час

    10. За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 9 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки) Мінекономіки приймає у строк не більше ніж п’ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

    Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    12. Надана відстрочка підлягає анулюванню у разі:

    1) закінчення строку її дії;

    2) завершення підприємством, установою, організацією виконання мобілізаційного завдання (замовлення) або його скасування;

    3) завершення підприємством, установою, організацією виробництва товарів, виконання робіт і надання послуг для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;

    4) позбавлення підприємства, установи і організації статусу критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період органом, який прийняв рішення про визначення таких підприємств, установ і організацій критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;

    5) ліквідації органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації;

    6) звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації.

    У випадках, зазначених у підпунктах 2-6 цього пункту, анулювання відстрочки здійснюється за рішенням Мінекономіки на підставі обґрунтованого подання органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації. Відповідно до зазначеного рішення органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації у п’ятиденний строк з дня його прийняття вилучають у військовозобов’язаного витяг, виданий відповідно до пункту 11 цього Порядку, та надсилають його до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, де військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіонального органу СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки), з відміткою у відомості видачі бланків спеціального військового обліку (додаток 4).

    ВИСНОВОК: розходження в абревіатурі не надає ТЦК права відмовити у зарахуванні Вас на спеціальний військовий облік. Спецоблік з 18 травня 2024 року є обов'язковим елементом, аби Ви не підлягали мобілізації.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    1) заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і перебувають на спеціальному військовому обліку;

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України