Задайте вопрос юристу

863 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 18 июня 2024, вопрос №112865 350₴

Чи достатньо це для зняття з обліку?

Патологічний кіфоз, спондильоз, сколіоз 1 ступеня, нестабільність C2-C6, кілевидна грудна клітина, межовий розклад особистості.

Ответы юристов (11)

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Перш за все Вам потрібно, щоб Ваші діагнози були підтверджені належними медичними документами. Як правило це форма первинної облікової документації № 028/о “Консультаційний висновок спеціаліста”, історія хвороби, Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого: форма № 027/о.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    1. Кіфоз, спондильоз, сколіоз відносяться до статті 64 Розкладу хвороб. До пункту «б» даної статті належать:

    • остеохондропатії хребта (кіфози, структурні та неструктурні сколіози III ступеня) з помірною деформацією грудної клітки та порушенням функції зовнішнього дихання II ступеня за рестриктивним типом;
    • поширений (ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців у кожному з відділів хребта) деформуючий спондильоз II ступеня та міжхребцевий остеохондроз з множинними масивними клювоподібними розростаннями в ділянці міжхребцевих сполучень та полірадикулярним синдромом без стійкого клінічного ефекту після повторних (два та більше разів на рік) стаціонарних лікувань;

    2. Межовий розклад особистості відносяться до статті 18 Розкладу хвороб. Для діагностики розладів особистості необхідний старанно та об’єктивно зібраний анамнез, а також ретельне обстеження в умовах психіатричного стаціонару. Огляд громадян та військовослужбовців проводиться після вивчення особової справи, службової та медичної характеристик. До пункту «а» даної статті (передбачає виключення з військового обліку) належать різко виражені, що не піддаються компенсації, так звані ядерні форми психопатії та випадки патологічного розвитку особистості (паранояльні, обсесивно-фобічні тощо), які характеризуються найбільш глибокими та стійкими хворобливими проявами, що на тривалий час позбавляють працездатності та перешкоджають виконанню службових обов’язків.

    Отже, на підставі проблем з хребтом Вас навряд чи зможуть виключити з військового обліку, максимально на що можна розраховувати - це на придатність до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.

    Щодо межового розладу особистості. то Вас спочатку повинні направити на обстеження в психіатрий стаціонар, а потім провести медичний огляд. Щоб Вас виключили з військового обліку у Вас повинні бути діагностовані різко виражені ядерні форми психопатії.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Влад Клиент 3 месяца назад

      Дякую, за відповідь

      • Дерій Владислав Олегович

        Будь ласка! Успіхів Вам!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, це повноваження ВЛК. Беріть з собою всі ваші медичні документи, які підтверджують діагнози. Також Рекомендую проаналізувати наказ 402 зі своїм профільним лікарем.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08

    Висновок буде залежати, від вашого фізичного стану, які ліки приймаєте, як часто потребуєте обстеження або нагляду лікаря. Яке ви можете витратити фізичне навантаження.

    Стаття 64

    Включено: хвороби хребта (дорсопатії) та їх наслідки М40-М54 (кіфоз і лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії).Виключено: анкілозуючий спондилоартрит М45 (включено до статті 60)

    а) зі значними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) з помірними порушеннями функцій

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) з незначними порушеннями функцій; за наявності об’єктивних даних без порушень функцій

    Придатні

    Щоб ви були виключені треба мати пункт а

    До пункту а належить

    деформуючий спондильоз та міжхребцевий остеохондроз шийного відділу хребта, що супроводжуються функціональною нестабільністю II-III стадій (зміщення тіл хребців більше 3 мм під час функціональних проб) та вертебробазилярною недостатністю

    деформуючий спондильоз і міжхребцевий остеохондроз грудного та поперекового відділів хребта, що супроводжуються глибокими пара- та тетрапарезами з порушеннями функцій сфінктерів, із синдромом бокового аміотрофічного склерозу, а також поліомієлітичним, каудальним, судинним, компресійним, вираженим больовим синдромом та статокоординаторними порушеннями після тривалого (не менше 3 місяців) стаціонарного лікування без стійкого клінічного ефекту

    фіксовані викривлення хребта (кіфози, сколіози IV ступеня) з різкою деформацією грудної клітки (реберний горб та інше) та значним порушенням функції зовнішнього дихання III ступеня за рестриктивним типом

    Стаття 14

    Включено: органічні, симптоматичні (екзогенні) психічні розлади F00-F09 (усі види деменцій, органічний амнестичний синдром, психічні розлади внаслідок ураження головного мозку або внаслідок соматичної хвороби; розлади особистості та поведінки внаслідок ураження головного мозку)

    а) тяжкі та помірно виражені стійкі психічні розлади

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) легкі психічні прояви

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) стійкі компенсації наслідків гострого захворювання головного мозку або закритої черепно-мозкової травми

    Придатні

    пункту «а» належать різко виражені, затяжні психотичні стани, а також психічні розлади, що проявляються вираженими порушеннями за психоорганічним типом (ейфоричний та апатичний варіант), з вираженим когнітивним зниженням або стійким органічним розладом особистості, а також різко вираженими клінічними проявами або тривалим перебіго

    • Влад Клиент 3 месяца назад

      Дякую за інформацію

      • Корнійчук Євген Іванович

        Завжди радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Владе!

    Патологічний кіфоз, спондильоз, сколіоз 1 ступеня, нестабільність C2-C6

    Дані діагнози віднесені Розкладом хвороб до статті 64, яка включає хвороби хребта (дорсопатії) та їх наслідки М40-М54 (кіфоз і лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії).

    Відповідно до Додатку 2 вищезгаданої статті Вас, скорше за все, буде визнано придатним до проходження служби.

    До пункту «в» належать:

    фіксовані викривлення хребта, які супроводжуються ротацією хребців (сколіоз II ступеня, остеохондропатичний кіфоз з клиноподібною деформацією трьох та більше хребців зі зниженням висоти передньої поверхні тіла хребця на 3 мм і більше);

    обмежений (ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців в одному або двох відділах хребта) деформуючий спондильоз та міжхребцевий остеохондроз з больовим синдромом;

    спондилолізний спондилолістез I ступеня (зміщення на 1/4 поперечного діаметра тіла хребця) з больовим синдромом;

    нефіксовані викривлення хребта не більше 10° та остеохондропатичний кіфоз (кінцева стадія захворювання);

    ізольовані явища (ураження не більше двох міжхребцевих дисків або тіл хребців в одному або двох відділах хребта) деформуючого спондильозу або міжхребцевого остеохондрозу (у тому числі поодинокі грижі Шморля та протрузії міжхребцевих дисків) без порушень функцій.

    Ознаками клінічного прояву остеохондрозу є порушення статичної функції ураженого відділу хребта - випрямлення шийного (поперекового) лордозу або утворення кіфозу, поєднання локальних лордозу та кіфозу замість рівномірного лордозу. Больовий синдром повинен бути підтверджений неодноразовими зверненнями по медичну допомогу та лікуванням.

    Для незначного порушення функції хребта характерні рухові та чутливі порушення, які проявляються неповною втратою чутливості в зоні одного невроміра, втратою або зниженням сухожилкового рефлексу, зниженням м’язової сили окремих м’язів кінцівки при загальній компенсації її функції.

    Характер патологічних змін хребта повинен бути підтверджений багатоосьовими навантажувальними, функціональними рентгенологічними, а за необхідності - іншими сучасними (КТ, МРТ) дослідженнями. Ступінь сколіозу визначається за рентгенограмами, виконаними у вертикальному та в горизонтальному положеннях, на підставі виміру кутів сколіозу (за методикою Ліппмана - Коба): I ступінь - 1-10°, II ступінь - 11-25°, III ступінь - 26-50°, IV ступінь - більше 50° (за В.Д. Чакліним).

    межовий розклад особистості.

    Дане захворювання віднесено до статті 18 Розкладу хвороб, яка включає поведінкові синдроми, розлади особистості та емоцій F50-F69; F80-F99 (пов’язані з розладами споживання їжі, зі зловживаннями речовинами, які не зумовлюють залежність); розлади поведінки та емоцій у підлітковому віці (гіперкінетичні, соціальні, емоційні, неуточнені психічні); розлади особистості та поведінки у зрілому віці (параноїдний, шизоїдний, диссоціальний, емоційно нестабільний, істеричний та інші) розлади звичок та спонукань, статевої ідентифікації, сексуальні розлади, специфічні розлади мовлення та мови, здібностей до навчання, розлади рухової функції, розлади, пов’язані з психологічним розвитком тощо.

    Для відповіді на Ваше питання щодо ступеня придатності саме за цим захворюванням недостатньо інформації про стан Вашого здоров'я.

    Виключенню з обіку у зв'язку з непридатністю до проходження військової служби можливо за наступним перебігом хвороби:

    До пункту «а» належать різко виражені, що не піддаються компенсації, так звані ядерні форми психопатії та випадки патологічного розвитку особистості (паранояльні, обсесивно-фобічні тощо), які характеризуються найбільш глибокими та стійкими хворобливими проявами, що на тривалий час позбавляють працездатності та перешкоджають виконанню службових обов’язків.

    Чи бачите Ви щось схоже із зазначеним вище у висновку профільного лікаря? Ви проходили обстеження у державній лікарні або приватній?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Влад Клиент 3 месяца назад

      Дякую, за інформацію! Я проходив в приватній клініці по страховці

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу, Владе! Перш за все Вам потрібно пройти всі обстеження у державних лікарнях, оскільки ВЛК майже не звертає особливої уваги на заключення приватних лікарів.Особливо це стосується межового розладу особистості.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Патологічний кіфоз, спондильоз, сколіоз 1 ступеня, нестабільність C2-C6, кілевидна грудна клітина, межовий розклад особистості.

    Буду лаконічним: враховуючи відсутність стато-динамічних порушень хребта, маючи певний досвід у всіх цих питаннях припускаю, що скоріше за все отримаєте стаття 64в - придатний. Але є невизначені моменти: у зв'язку із нестабільністю хребців, треба проходити рентгенографію з функціональними пробами, аби визначити ступінь нестабільності. Далі, я так розумію, Ви маєте головні болі, отримувати заключення невролога або невропатолога. Щодо психіатрії, тут однозначно має бути стаціонарне обстеження та діагнози мають бути підтверджені. Поки складно сказати, які справи у Вас з документами.

    Проблеми є, але їх може бути замало для отримання висновку навіть про "обмежену придатність".

    У подальшому, від чого залежатиму рішення ВЛК щодо Вашої придатності?

    1. Наявності у Вас консультативних заключень ортопеда-травматолога (невропатолога).

    2. Наявності у консультативних заключеннях згадки про порушення функцій хребта або функціональну нестабільність хребта, їх ступені. Якщо мова буде йти про значне порушення функцій або про порушення функцій II-III ступеня - шанси на визнання Вас непридатним з виключенням з військового обліку будуть доволі значними.

    3. Наявності показань для тривалого лікування та довгого відновлювального періоду.

    4. Наявності можливості для повного одужання та повернення функцій хребта.

    Ось такі моменти я б порадив Вам включити до подальшої роботи щодо отримання консультативних заключень.

    Звертаю увагу, що рішення про ВЛК приймається виключно лікарями комісії на основі аналізу Ваших документів. Передбачити точно заключення - неможливо. Аналізуючи документи є здатність лише спрогнозувати постанову ВЛК. По Вашій ситуації треба терміново проходити обстеження.

    Тут однозначно потрібно ознайомлюватись із Вашими документами, для більш менш точного прогнозу. До того ж, без консультації профільного лікаря не обійтись. На жаль, але жоден юрист не має права оцінювати стан придатності до військової служби. Вірніше, може, але не говорити із впевненістю.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402.

    Згідно Положення № 402 постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я ТДВ) (додаток 3).

    При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (Додаток 2 до Положення № 402).

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 1 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

    У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10 Положення № 402), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Якщо військовозобов’язаний під час призову на військову службу, збір, а також чергового огляду з метою обліку визнаний таким, що потребує лікування (відстрочки від призову на військову службу, збір), то лікар - член ВЛК ТЦК та СП направляє військовозобов’язаного на отримання відповідних медичних послуг. Після закінчення лікування військовозобов’язаний оглядається ВЛК ТЦК та СП.

    До моменту проходження ВЛК ТЦКСП, я рекомендую пройти комплексне медичне обстеження, мати медичні висновки про хронічні хвороби, виписки та інші медичні документи, що характеризують Ваш стан здоров’я.

    У разі незгоди з рішенням ВЛК Ви маєте право на його оскарження.

    Варіантів оскарження є два: у досудовому порядку та через суд.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України