Задайте вопрос юристу

863 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 24 июня 2024, вопрос №113319 650₴

Отримую першу вищу освіту

Доброго дня. Закінчив школу і після того в 2013 і в 2014 вступав в один і той самий университет на Заочне навчання. Перший раз був відрахований через два місяці, другий через три. Не сдав ні однієї сессії та не був не на одній парі.
Судячи зі справки з ЄДЕБО я так розумію буде писати що я порушую послідовність освіти.
Поновитись на перший курс не можна. Вступити на другий без закінчення першого теж не можна.
По факту маю тільки атестат зі школи про закінчення 11 класів.
Можливо якось редагувати історію вступу ? Або анулювати його ? Так як я не навчався.
Як будти в такому випадку ?

Ответы юристов (10)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    15.4%

    Доброго дня, Ярославе!

    Відповідно до законодавства Ви маєте право на відстрочку, навіть й при повторному вступі до ВНЗ на бакалавратуру, оскільки були відраховані та не здобули диплом і відповідний рівень освіти.

    Згідно зі статтею 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;».

    Згідно із частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту»:

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Проте, МОН має зовсім іншу думку з цього приводу та вважає, що відрахування студента можна прирівняти до "здобутого рівня освіти". Тому у Вашій довідці ЄДЕБО буде зазначено, що Ви порушуєте послідовність освіти. Отже, право на відстрочку Ви матимете лише при поновленні на бакалавратурі, яке у Вашому випадку є неможливим. Таке ж саме формулювання буде зазначено у довідці і у разі Вашого вступу, наприклад, до коледжу.

    Лист МОН "Про особливості формування в ЄДЕБО довідки про здобувача освіти":

    Разом з тим, не вважається порушенням послідовності наступне здобуття освіти:

    1) здобувача освіти було поновлено на навчання або переведено з іншого закладу освіти історії поточного навчання перший статус «Поновлено», «Поновлено (з іншого ЗО)», «Переведено (з іншого ЗО)»), а попереднє навчання (запис про яке у статусі «Відраховано із ЗО») було за таким же рівнем, що й поточне навчання (аналогічно, якщо поточне навчання – за ОПС фахового молодшого бакалавра, а попереднє – за ОКР молодшого спеціаліста, або поточне навчання – за ОС бакалавра (на основі ПЗСО), а попереднє – за ОС магістра (на основі ПЗСО)). При цьому в записах про попереднє навчання рік початку навчання не менше року початку поточного навчання. Як виключення, рік початку навчання не порівнюється, якщо особу було відраховано до дати початку навчання або з причиною «За невиконання вимог навчального плану та графіка навчального процесу (після зарахування не приступили до занять протягом 10 днів)».

    На жаль, редагувати історію вступу або анулювати останній неможливо, тому єдиний вихід для Вас - це вирішення питання у судовому порядку: або оскарження відмови у наданні відтрочки ТЦК, або позов до МОН. Іншого вирішення цієї ситуації станом на зараз не існує.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ярослав Клиент 3 месяца назад

      Як має виглядати позов до Мон ?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        З приводу неправомірності роз'яснень у листі "Про особливості формування в ЄДЕБО довідки про здобувача освіти", у якому нездобутий рівень освіти прирівнюється до здобутого.

    Богун Сергій Павлович
    19.5%

    Доброго дня.

    Згідно з Положенням про Єдину державну електронну базу з питань освіти:

    Власником ЄДЕБО та виключних майнових прав на її програмне забезпечення є держава. Розпорядником ЄДЕБО є Міністерство освіти і науки України, технічним адміністратором - державне підприємство «Інфоресурс», що належить до сфери управління розпорядника ЄДЕБО.

    Розпорядник ЄДЕБО є володільцем інформації, що міститься в ЄДЕБО.

    В ЄДЕБО вносяться такі дані про фізичних осіб:

    1) щодо вступників до закладів освіти - прізвище, ім’я, по батькові (за наявності); дата народження; тип, серія (за наявності), номер, ким і коли виданий документ, що посвідчує особу (для особи, якій не виповнилось 14 років - свідоцтво про народження; для особи, яка звернулася із заявою про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, і не має документів, що посвідчують особу - довідка про звернення за захистом в Україні); реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності); унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності); громадянство; стать; номер телефону (за наявності); адреса електронної пошти; інформація про сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання (рік видачі та номер, PIN-код, прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) учасника зовнішнього незалежного оцінювання), результати зовнішнього незалежного оцінювання та інша інформація про проведення зовнішнього незалежного оцінювання (тип, серія (за наявності), номер документа, на підставі якого особу зареєстровано для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні; коди навчальних предметів, з яких особа складає зовнішнє незалежне оцінювання); інформація про вступні випробування, що проводяться з використанням організаційно-технологічних процесів здійснення зовнішнього незалежного оцінювання для вступу на другий (магістерський) рівень вищої освіти (рік видачі та номер екзаменаційного листка; прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дата народження вступника; код вступних випробувань або блоку вступного випробування; результат складання вступного випробування/блоку вступного випробування; тип, серія (за наявності) та номер документа, що посвідчує особу вступника; реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності)); участь у вступних кампаніях до закладів освіти (коли, до яких закладів освіти, на які рівні, спеціальності, спеціалізації, освітні програми, форми навчання особа подавала заяви); спеціальні умови участі в конкурсному відборі на здобуття вищої та фахової передвищої освіти, визначені умовами прийому до закладів освіти, затвердженими у порядку, визначеному Законом; серія, номер, ким і коли виданий документ про освіту (науковий ступінь) особи з інформацією про здобуті нею рівень (освітньо-кваліфікаційний (кваліфікаційний) рівень), ступінь освіти, професію, спеціальність та спеціалізацію (у деяких випадках зазначаються напрям підготовки, освітня програма, професійна кваліфікація); цифрова фотографія;

    2) щодо здобувачів освіти - прізвище, ім’я, по батькові (за наявності); дата народження; тип, серія (за наявності), номер, ким і коли виданий документ, що посвідчує особу (для особи, якій не виповнилось 14 років - свідоцтво про народження; для особи, яка звернулася із заявою про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, і не має документів, що посвідчують особу - довідка про звернення за захистом в Україні); реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності); унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності); громадянство; стать; серія, номер, ким і коли виданий документ про освіту (науковий ступінь) особи з інформацією про здобуті нею рівень (освітньо-кваліфікаційний (кваліфікаційний) рівень), ступінь освіти, професію, спеціальність та спеціалізацію (у деяких випадках зазначаються напрям підготовки, освітня програма, професійна кваліфікація); про зарахування, відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення за спеціальністю, спеціалізацією, професією; рівень (освітньо-кваліфікаційний (кваліфікаційний) рівень), ступінь освіти, що здобувається, освітня програма; джерело фінансування здобуття освіти; назва факультету (відділення), структурного підрозділу; форма навчання; курс навчання; навчальна група; серія, номер, ким і коли виданий студентський (учнівський) квиток державного зразка особи з інформацією про назву факультету (відділення), структурного підрозділу, номер групи, форму навчання, дату видачі та строк дії квитка, цифрова фотографія (за наявності).

    Накази про зарахування на навчання видаються керівником закладу вищої освіти на підставі рішення приймальної комісії. Накази про зарахування на навчання з додатками до них формуються в ЄДЕБО та оприлюднюються на вебсайті закладу вищої освіти у вигляді списку зарахованих осіб.

    Рішення приймальної комісії про зарахування вступника може бути скасоване приймальною комісією у разі виявлення порушень з боку вступника. Наказ про зарахування скасовується в частині, що стосується цього вступника.

    Зараховані особи можуть бути вилучені з наказу про зарахування до закладу вищої освіти за власним бажанням (наказ про зарахування скасовується в частині, що стосується цієї особи).

    Якщо особа без поважних причин не приступила до занять протягом 10 календарних днів від дати їх початку, наказ про зарахування скасовується в частині, що стосується цієї особи.

    Виходячи з наведеного я не вбачаю можливості анулювання інформації щодо зарахування Вас на навчання до ВНЗ.

    • Ярослав Клиент 3 месяца назад

      Ну так я по факту і не приступив до навчання. Якщо я не був не на одній парі.

      Те що воно мене не відрахували на протязі 10 днів то вже питання до них.

      • Богун Сергій Павлович

        Я Вам пишу як це передбачено законодавством. А Вам вирішувати щодо способів та варіантів Ваших можливих дій.

    Корнійчук Євген Іванович
    21.5%

    Доброго дня, Ви не отримали диплом, тому вважаєтесь, таким, що не здобули освіту. Тому у разі вступу або поновлення будете мати право на відстрочку. Але є ЛИСТ МОН який , зазначає протилежне, тому це питання буде вирішуватись у судовому порядку.

    Це врегулбовано ЗУ про освіту. Лист не є законом. тому у разі відмови,це можно буде оскарждити у суді. Статтею 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах, повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.відмову можно оскаржити у судовому порядку. У разі поновлення, ви будете мати право на відстрочку, у разі відмови, треба буде відстоювати своє право у судовому порядку.

    У зв'язку зі змінами підстава виглядає так:

    • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Послідовність вищої освіти у вашому випадку зберігається.

    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти – молодший бакалавр (коледж ЧНУ);
    • перший (бакалаврський) – бакалавр;
    • другий (магістерський) – магістр;
    • третій (освітньо-науковий) – доктор філософії;
    • науковий рівень – доктор наук.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу Форми 20.

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти ( https://info.edbo.gov.ua/check-person/ )

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Пунктом 63 Пастанови 560 передбачено у разі подачі заяви на відстрочку на ВЛК не мають право направляти. Тому при вступі, одразу подавайте заяву.

    Зразок заяви додається

    • Ярослав Клиент 3 месяца назад

      Тобто після зарахування в университет подавати довідку з Єдебо ? Навіть якщо буде писати що я порушую послідовність ?

    Токмач Галина Миколаївна
    18.5%

    Вітаю!

    Відповідно до пункту 1 частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

    ТОБТО, ПІД ЧАС ВИРІШЕННЯ ПИТАННЯ ПРО НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ ПОВИННО ВРАХОВУВАТИСЯ НЕ ТЕ, ЩО ОСОБА РАНІШЕ ВЖЕ НАВЧАЛАСЯ НА ВІДПОВІДНОМУ РІВНІ ОСВІТИ, А ТЕ ЧИ ЗДОБУЛА ВОНА ЙОГО.

    ЯКЩО НЕ ЗДОБУЛА, ТО ВІДПОВІДНО ЗБЕРІГАЄТЬСЯ ПОСЛІДОВНІСТЬ ЗДОБУТТЯ РІВНЯ ОСВІТИ.

    ЯКЩО ВСЕ-ТАКИ ЗДОБУЛА, ТО ТАКА ПОСЛІДОВНІСТЬ ВЖЕ ПОРУШУВАТИМЕТЬСЯ.

    Частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту" встановлено такі рівні освіти:

    дошкільна освіта;

    початкова освіта;

    базова середня освіта;

    профільна середня освіта;

    перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    фахова передвища освіта;

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

    перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

    другий (магістерський) рівень вищої освіти;

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    ВИСНОВКИ: враховуючи, що ваше відрахувнаня не пов'язане з завершенням навчання, то на мою думку, Ви не здобули відповідний освітній рівень (магістра). Тобто, у вашому випадку зберігається послідовність освіти і Вам повинні надати відстрочку.

    Однак, це те, що має бути згідно Закону про мобілізацію.

    Так, відповідно до пункту 58 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560 (далі - Порядок № 560), за наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5

    "Додаток 5 - довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна"...

    Згідно пункту 62 Порядку № 560 здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, надають до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній держаній електронній базі з питань освіти за формою, визначеною у додатку 9, та документи (нотаріально засвідчені копії документів), що підтверджують зарахування на навчання до інтернатури згідно з додатком 5.

    У ЦІЙ ДОВІДЦІ Є НАСТУПНЕ:

    Дата початку здобуття освіти

    Дата завершення здобуття освіти

    Номер наказу про зарахування

    Дата наказу про зарахування

    так/ні

    На підставі даних, що містяться в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, поточне здобуття освіти не порушує послідовності, визначеної частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”

    ВИСНОВКИ: якщо у вашій довідці вказано, що поточне здобуття освіти порушує послідовності, визначеної частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, то отримати відстрочку Вам не вдасться.

    Оскільки таке формулювання фактично означає, що здобуваємий Вами рівень освіти НЕ є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту".

    На жаль, виходить ситуація, що надання відстрочки залежить лише від того, що вказано в цій довідці, а не від того, що вказано в Законі про мобілізацію.

    У даному випадку бачу наступні шляхи вирішення: звернення до МОН та/або до суду. Тобто, потрібно звертатися до МОН з заявою щодо оформлення довідки, в якій має бути вказано, що на підставі даних, що містяться в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, поточне здобуття освіти НЕ порушує послідовності, визначеної частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”.

    Якщо через МОН справа не вирішиться, тоді залишається лише звернення до суду.

    Всього найкращого!

    Середницький Євгеній Вікторович
    25.1%

    Доброго дня!

    Ваша ситуація дійсно складна, адже двічі відрахування з одного і того ж університету на заочній формі навчання може негативно вплинути на Вашу можливість вступу до іншого вишу в майбутньому.

    Ось кілька варіантів, які Ви можете розглянути:

    1. Анулювання записів про вступ:

    • На жаль, анулювання записів про вступ до університету неможливе.
    • Інформація про Ваші спроби вступу буде зберігатися в Єдиній державній базі освітніх документів (ЄДЕБО) протягом необмеженого часу.

    2. Отримання довідки про закінчення 11 класів з додатком:

    • Замість довідки з ЄДЕБО Ви можете надати довідку про закінчення 11 класів з додатком.
    • У додатку буде зазначено, що Ви не здобули освітньо-кваліфікаційного рівня "бакалавр".
    • Цей документ може бути прийнятний для вступу до деяких вищих навчальних закладів.

    3. Вступ до вишу за спеціальністю, яка не потребує попередньої освіти:

    • Ви можете вступити до вишу на спеціальність, яка не потребує попередньої освіти.
    • Наприклад, на деякі творчі або технічні спеціальності можна вступити лише на основі атестату про закінчення 11 класів.

    4. Звернення до приймальної комісії вишу:

    • Ви можете звернутися до приймальної комісії вишу, який Вас цікавить, та пояснити свою ситуацію.
    • Можливо, комісія буде готова піти Вам назустріч і дозволити вступити на навчання, незважаючи на Ваші минулі відрахування.

    Важливо зазначити, що:

    • Кожен вищий навчальний заклад має свої правила прийому.
    • Рекомендується перед вступом до будь-якого вишу ретельно вивчити правила прийому та звернутися до приймальної комісії з усіма вашими питаннями.
    • Ви також можете звернутися до юриста, який спеціалізується на освітніх питаннях, за кваліфікованою юридичною консультацією.

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України