Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 26 июня 2024, вопрос №113471 500₴

Идёт решение суда о опекунстве

Если подал в суд на признание человека не дееспособным,что бы получить опеку над ним.
Пока дело решается в суде.то могут ли мобилизовать.пока суд не принял решение об опеке над инвалидом 1 группы.

Ответы юристов (19)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Андрію!

    На жаль, можуть мобілізувати у цей період, оскільки судовий розгляд справи про призначення опікуна над недієздатною особою, не надає права на відстрочку. Для того Ви повинні обов'язково мати рішення суду.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    "1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    10) опікун особи, визнаної судом недієздатною;

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    рішення суду про визнання особи недієздатною та рішення суду про призначення опікуна".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Андрей Клиент 3 месяца назад

      спасибо.но как быть.если инвалид.с дименцией останется один.для этого и подали в суд.что бы он получил опеку.есть акт постоянного досмотра.получено ещё в марте.спасибо

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Я Вас розумію, Андрію! Проте, Закон чітко визначає, що право на відстрочку має опікун недієздатної особи. Підтвердження цього факту є саме рішення суду. Над ким Ви встановлюєте опіку? Це Ваш родич?

        • Андрей Клиент 3 месяца назад
          1. Да.это моя бабушка.родная
          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Зрозумів. У бабусі є діти?

            • Андрей Клиент 3 месяца назад

              нет.только внук.(я )и проживает её зять.мой отец.72 года

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Чому тоді не оформите відстрочку за пунктом 14? У довідці МСЕК на зворотньому боці зазначено, що бабуся потребує постійного догляду?

            • Андрей Клиент 3 месяца назад

              я получил в марте висновок лкк комисси со своей поликлинике.что бабушка имеет большое кол болезней и главное сенельная деменция.и висновок комісії потребує постійного стороньго догляду.потом с этой вкк пошёл в цнап и получил акт встановлення факту здійснення догляду. За бабушкоц.і в акті написано.факт того здійсняня догляду і що людина потребує стороній догляд.форма это акта что я могу пересекать границу.от 1995 года номер 57.думал этого достаточно.но вроде нужно опекунство.бабушка с деменции после инсульта уже 4 года.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Ні, Вам не потрібно опікунство. Якщо бабуся має І групу інвалідності, висновок ЛКК про потребу у постійному догляді та у неї відсутні родичи першого ступеня споріднення (діти та чоловік), то Ви маєте право на відстрочку за пунктом 14 статті 23.

            Тільки акт для перетину кордону Вам не підійде вже. Необхідно буде оформити акт встановлення догляду у відповідності із Додатком 8 Постанови №560.

            Ваша підстава для відстрочки:

            14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи;

            Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

            Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

            для особи, яка зайнята доглядом, — документи, що підтверджують родинні зв’язки другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки), один із документів, що підтверджує неможливість військовозобов’язаної особи першого ступеня споріднення (батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, у тому числі усиновлені) здійснювати догляд за особами з інвалідністю I або ІІ групи:

            інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі,

            та документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), в якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;

            для особи, яка потребує догляду, — один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду:

            довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ,

            або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

            або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності,

            або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики та висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді.

            Щодо акту встановлення догляду:

            Військовозобов’язані, які здійснюють догляд (постійний догляд) за особами, зазначеними у пунктах 9, 13, 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, та які не мають права на призначення компенсації (допомоги, надбавки) на догляд за ними, для розгляду питання надання їм відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації звертаються до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем свого перебування на військовому обліку із заявою у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, до якої додається письмова заява особи, яка потребує догляду чи постійного догляду, довільної форми із зазначенням реєстраційного номера облікової картки платника податків, про підтвердження відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані її утримувати (чоловік/дружина, працездатні діти), чи інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд.

            Районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки або його відокремлений відділ перевіряє перебування такого військовозобов’язаного на військовому обліку, родинні зв’язки військовозобов’язаної особи та особи, яка потребує догляду (постійного догляду), наявність інших зареєстрованих/задекларованих осіб за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання особи, яка потребує догляду, з використанням відомостей Державного електронного реєстру військовозобов’язаних України, Державного реєстру актів цивільного стану громадян та Єдиного державного демографічного реєстру, інших інформаційних систем, реєстрів та баз даних, у тому числі шляхом інформаційного обміну. Матеріали за результатами перевірки надсилаються керівнику виконавчого органу місцевого самоврядування за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного, який здійснює догляд.

            У разі виявлення невідповідності наведених у заяві військовозобов’язаного даних або непідтвердження факту встановлення здійснення ним догляду (постійного догляду) комісією заява не розглядається.

            Для встановлення факту здійснення догляду (постійного догляду) військовозобов’язаний, який здійснює догляд (постійний догляд), звертається із заявою на ім’я керівника виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання.

            Розгляд заяви здійснює комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду), рішення про утворення якої приймається керівником виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного, який звернувся із відповідною заявою.

            До складу комісії із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) можуть входити депутати місцевої ради, представники виконавчих органів місцевого самоврядування, громадських організацій загальною чисельністю не менше п’яти осіб.

            За результатами роботи комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) з урахуванням наданих районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом матеріалів складає акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8). Зазначений акт є одним із документів, які надаються військовозобов’язаним до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

            • Андрей Клиент 3 месяца назад

              спасибо за ваши ответы.и помощь.но проблема в том ,что нет инвалидности.на бумаге.что она инвалид первой группы.но есть диагноз синельна деменция.хотя такой диагноз и есть факт что с таким заболеванием она инвалид 1 группы и не может за собой ухаживать .вот хочу через суд признать недееспособной .что бы у неё была группа 1 официально.можно ли оформит додаток 8 если только диагноз и вывод врачебной консультативной комисси ?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Тоді Вам не підійте пункт 14. Просто у питанні Ви зазначили, що бабуся має І групу інвалідності, тому моя відповідь і була такою. На жаль, у даному випадку право на відстрочку Вам надасть лише опікунство.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Ви намагались отримати направлення ЛКК на МСЕК для встановлення бабусі інвалідності? Можливо останнє займе меньше часу ніж встановлення опікунства?

            • Андрей Клиент 3 месяца назад

              нет.мы лкк подавали только в цнап на догляд.что она требует досмотр.а на мсек не подавали.да она по бумагам не инвалид.только диагноз...вот поэтому и решили через суд признать инвалидом

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Я зрозумів, що бабуся не має інвалідності. Проте, Ви можете спробувати пройти ЛКК не на предмет висновку ЛКК про потребу у стронньому догляді, а отримати направлення від ЛКК на МСЕК - комісію, яка призначає інвалідність.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    До моменту вступу в силу рішення суду ви можете бути мобілізовані.

    На цей період у вас повинні бути інші підстави для відстрочки.

    Розгляньте питання з бронювання м.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Пока дело решается в суде.то могут ли мобилизовать.пока суд не принял решение об опеке над инвалидом 1 группы.

    На жаль, можуть.

    Не мобілізіють лише в тому випадку, якщо у Вас на руках буде рішення суду про визнання Вашої бабусі недієздатною та Вас визнано опікуном або Ви матимете іншу підставу для відстрочки.

    Такою підставою є пункт 14 частини 1 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" :

    згідно якої не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею ( не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я ). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи.

    Отже, головними умова для отримання відстрочки за даною підставою є

    1. Наявність інвалідності у бабусі

    2. Необхідність постійного догляду за бабусею, про це повинно бути зазначено у довідці МСЕК.

    3. Відсутність членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо вони самі потребують постійного догляду.

    Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, в тому числі усиновлені.

    До членів сім'ї громадянина другого ступеня споріднення відносяться його рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

    Так як Ваш батько не відноситься до членів сім'ї першого ступеня споріднення - Ви маєте право оформити відстрочку у зв'язку з доглядом за бабусею, на випадок, якщо не вдасться отримати рішення суду про опікунство.

    КМУ затвердив перелік документів, які необхідно надати для оформлення відстрочки за пунктом 14:

    ДЛЯ ОСОБИ, ЯКА ЗАЙНЯТА ДОГЛЯДОМ, - документи, що підтверджують родинні зв’язки другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки), один із документів, що підтверджує неможливість ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНОЇ особи першого ступеня споріднення (батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, у тому числі усиновлені) здійснювати догляд за особами з інвалідністю I або II групи: інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі, та документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), в якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;

    ДЛЯ ОСОБИ, ЯКА ПОТРЕБУЄ ДОГЛЯДУ, - один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду: довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики та висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді

    Вам потрібно подати до ТЦК такі документи:

    1. Заяву про відстрочку ( додаток 4 до Порядку )

    2. Ваше свідоцтво про народження, свідоцтво про народження Вашої мами

    3. Паспорт бабусі

    4. Документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або Акт встановлення здійснення догляду (додаток 8)

    5. Довідка МСЕК бабусі

    З часом відстрочку можна буде оформити через електронний кабінет військовозобов'язаного, але на даний час така послуга не доступна.

    Коли до ТЦК чоловік будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Згідно пункту 63 Постанови КМУ 560.

    Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, постановою КМУ №560 передбачено, що Вас не можуть направити на ВЛК під час розгляду заяви про відстрочку

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав 3 месяца назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, АНДРЕЙ!

    К сожалению - да, могут мобилизовать, если на момент привода в РТЦК и СП у Вас на руках не будет документов, дающих право на отсрочку. Потому Вам до наличия на руках всех необходимых документов лучше не попадать.

    Даже лица, подозреваемые в уголовном преступлении и находящиеся под следствием на данный момент могут быть мобилизованы, если их отловят команды "ловцов" из РТЦК и СП.

    Увы никого в лице государственной власти частные обстоятельства граждан Украины не интересуют.

    При этом действительно существует требование, что при решении вопроса опеки - претендент быть опекуном должен присутствовать ЛИЧНО, а не через представителя.

    Считается ли личным присутствием - видеоконференция, не скажу точно. Одни судьи прогрессивны и адекватны в вопросе видеоконференции и участия в судебном заседании с личного компьютера, другие - до сих пор по манере отправления правосудия застряли во временах НКВД... это и не удивительно, если многие из них имеют на руках дипломы ВУЗов имени Дзержинского. Какое название - такие и методы.

    Если у Вас есть угроза быть мобилизованным и нет вариантов добраться в суд через заградотряды и кордоны "ловцов" мобресурса, то можно попробовать зарегистрироваться в Электронном кабинете системы "Электронный суд" и подать заявление об участии в деле через видеоконференцию с собственного ноутбука или компьютера.

    Регистрация по ссылке: https://cabinet.court.gov.ua/

    Инструкция по регистрации (словестная):

    https://wiki-ccs.court.gov.ua/w/%D0%A0%D0%B5%D1%94...

    Видеоинструкция:

    К счастью пока еще в суд лиц без военно-учётных документов пускают и в суде не задерживают, а так же допускают в качестве сторон в судебный процесс по видеоконференцсвязи.

    Для идентификации в электронном суде и доступа к конференции - Вам нужно иметь Электронную цифровую подпись.

    В ином - если Вас словят и силой доставят в ТЦК, то увы Вам отсрочка уже увы не понадобится. Никто Вам времени на получение решения суда не даст.

    Дело об опеке над недееспособным рассматривается в соответствии с Главой 2 Раздела 5 Гражданского процессуального кодекса Украины

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

    Кроме того, учтите, что для такой категории судебных решений, как о признании лица недееспособным и назначении опекуна - нет специальных сроков вступления решения суда в законную силу.

    Потому Ваше решение суда не признают до момента, пока оно не вступит в законную силу.

    А это произойдёт не ранее 30 дней с момента вынесения такого судебного решения.

    На Копии решения сотрудник суда поставит соответствующую отметку "РІШЕННЯ СУДУ набрало законної сили", дата - печать".

    Если у Вас не будет прикреплено к заявлению на отсрочку такое решение с отметкой о вступлении в законную силу, то Ваше заявление об отсрочке позитивно не рассмотрят, или вообще не примет юрист РТЦК и СП.

    Успешного решения вопроса с отсрочкой!

    С уважением и пониманием юрист Ярослав Турчин

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    На жаль, так, можуть, адже Ви матимете право на відстрочку лише з набранням рішенням суду законної сили. Тому цей час доволі ризикований для Вас. Вірогідність, що ТЦК піде Вам назустріч - не більше 10 %.

    16 травня 2024 року Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову за № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", який передбачає, зокрема, перелік підтверджуючих документів для оформлення права на відстрочку по кожній підставі.

    Вона передбачає такий порядок оформлення відстрочки від мобілізації:

    "...58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) *особисто* подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5 Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    60. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби..."

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так це можливо, але лише за вашої добровільної згоди.

    Для уникнення мобілізації, у разі спроби вручення вам мобілізаційного розпорядження на відправку ( бойова повістка) У такому разі відмовляйтесь її підписувати, при цьому буде працівниками ТЦК складено акт відмови, в якому ви зазначите причину своєї відмови. У вашому випадку це здійснення опіки над недієздатною особою, та триваючий судовий розгляд справи про встановлення опіки. Бажано надайте ухвалу про відкриття судової справи.

    Також інший варіант звернутись до сімейного лікаря і отримати направлення на ЛКК для отримання довідки ЛКК форми 080-4 про потребу постійного догялуу, думаю вам таку видадуть без проблем, і ви за домогою її зможете отримати відстрочку по догляду, поки не буде рішення суду.

    Пункт 9 ст.23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію ".

    Звучить так: зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    Даний пункт по факту складається з двох частин:

    1. Перша частина: Це догляд за своїми батьками, дружиною, дитиною. "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком)" У такому випадку, чоловік буде мати право на відстрочку, якщо здійснює постійний догляд за зазначеними особами. Головне, тут не береться до уваги присутність інших членів сім'ї.

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA